Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Willibrorduskerk in Helenaveen

RK kerken
Van 1882 tot in 1944 stond in Helenaveen een driebeukige neogotische kerk uit de koker van Pierre Cuypers, gewijd aan de heilige Willibrordus. Oorlogshandelingen betekenden het einde van dit godshuis. Na de oorlog werd op de plek van die oude kerk begonnen met de bouw van een nieuwe Willibrorduskerk, ontworpen door architect J. Deltrap. Dit gebouw opende in 1951 de deuren en is nog steeds aan de Helenastraat 2 te vinden. Wat kun jij je nog herinneren van het roomse leven in de parochie en van de pastoors met wie je toen te maken had? Deel het met ons!

Misschien dat jij je, als parochiaan van toen, pastoor Timmers nog wel herinnert. Herken je hem nog hieronder op de foto? Onder zijn toezicht kwam na de oorlog de nieuwe kerk in Helenaveen tot stand. Officieel kreeg hij de parochie op 20 februari 1948 toegewezen. In de jaren vijftig en zestig was deze man Gods het gezicht van het rijke roomse leven in het dorp. Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': volgens de Piusalmanak had Timmers in Helenaveen halverwege de jaren vijftig 625 parochianen onder zijn hoede.

We nodigen je uit om hieronder je herinneringen te delen aan het katholiek leven zoals zich dat in en rondom de Willibrordus afspeelde. Wat weet jij nog over Timmers en andere priesters van vroeger? Je kunt hieronder reageren.

Rechts: Albertus Timmers, benoemd tot pastoor van de Willibrorduskerk in 1948. (Foto afkomstig van het gedachtenisprentje van Timmers, bron: Deurnewiki.nl)

Pastoor Albertus Timmers
De St. Willibrorduskerk in Helenaveen: deze opende de deuren in 1951, op de plek waar een gelijknamige, neogotische kerk van Pierre Cuypers had gestaan. Deze werd tijdens de oorlog verwoest.De H. Willibrorduskerk in Helenaveen
3

Reacties (3)

André Vervuurt zei op 11 januari 2019 om 14:02 uur
Deze kerk is in 1951 gebouwd op de plek van de vroegere meisjesschool en het klooster. Dit is naast de plaats waar tot in 1944 de kerk van Cuypers gestaan heeft. Op die plek staat nu de voormalige RK pastorie.
André Vervuurt zei op 11 januari 2019 om 14:04 uur
Zie ook: https://www.andre-vervuurt.nl/adreslijst_1955.html bij H.17
Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 januari 2019 om 10:15 uur
Beste André, bedankt voor het reageren. Aan de hand daarvan gaan we het verhaal aanvullen! Mocht je nog meer informatie over of herinneringen aan deze kerk hebben, dan houden we ons natuurlijk van harte aanbevolen. Mooie site heb je trouwens : ) Vriendelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.