Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Jozefkerk in Valkenswaard

RK kerken

In Valkenswaard hebben twee Sint Jozefkerken gestaan. De eerste was een noodkerk, eind jaren vijftig in gebruik genomen en gelegen aan de Hertog Janstraat. In 1962 maakte deze noodkerk plaats voor een modernere en veel ruimere Jozefkerk met losstaande klokkentoren. Deze lag aan de Willibrorduslaan 94.


Noodkerk St. Jozef. Foto: Job van Nes, 2009. Bron: reliwiki.nl

Op de bovenste ansichtkaart zien we de noodkerk Sint Jozef. Deze werd gebouwd in een uitbreidingswijk van Valkenswaard.


Definitieve Jozefkerk. Foto: Job van Nes, 2009. Bron: reliwiki.nl

Op de andere ansichtkaart zien we de nieuwe Sint Jozefkerk, een ontwerp van de architect F.J.M. Korteweg. De eerste steenlegging van deze kerk vond in 1962 plaats in het bijzijn van burgemeester Anthonius van Hellenberg Hubar, pastoor Van Oort en pastoor J. Heerkens (van de Antoniusparochie in Valkenswaard van 1939 tot 1963) en pastoor Van Oort. De inzegening met H. Mis vond in 1963 plaats.

Pastoor L. van Oort (1916-2000) zien we op de onderste foto, tijdens zijn installatie als herder van de Jozefparochie door (een zoals gebruikelijk opgetogen) mgr. Bekkers, de bisschop van 's-Hertogenbosch. Van 1941 tot in 1950 was Van Oort kapelaan geweest van de Antoniusparochie. De Jozefparochie heeft hij van 1958 tot in 1983 bediend.

De Jozefkerk van 1962 is in 1990 gesloopt.

Deel hieronder jouw herinneringen aan het gebouw, de parochie en de geestelijken met wie je vroeger te maken had.

Pastoor Van Oort
L.A. van Oort tijdens zijn installatie als pastoor door mgr. Bekkers, de bisschop van 's-Hertogenbosch. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A133

Inzegening Sint-Jozefkerk. Foto: Foto Hendrikx, bron: collectie Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard, nr. 18336

Eerste steenlegging St. Jozefkerk, 1962. Burgemeester van Hellenberg Hubar, pastoor van Oort, pastoor Heerkens. Bron: collectie Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard, nr. 25553

Bronnen

11

Reacties (11)

Job van Nes zei op 8 december 2018 om 12:27 uur

De ansichtkaart toont de eerdere noodkerk. In plaats daarvan is begin jaren 1960 een veel grotere kerk gebouwd.

Mariët BruggemanBHIC zei op 10 december 2018 om 12:11 uur

Bedankt voor je reactie Job, heb je daar misschien een afbeelding van, zodat we die bij dit verhaal kunnen plaatsen?

Annette zei op 10 december 2018 om 13:05 uur

In Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard zijn afbeeldingen te vinden.

https://weerderheemcollecties.nl/cgi-bin/beeldbank.pl?search=jozefkerk&…

Mariët BruggemanBHIC zei op 12 december 2018 om 10:50 uur

Bedankt Annette, Thijs gaat er zo snel mogelijk naar kijken en afbeeldingen bij zijn verhaal plaatsen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 december 2018 om 09:04 uur

Inderdaad en bedankt voor de tip, Annette. Ik ga ermee aan de slag! Zoals gezegd zo snel mogelijk, maar ik moet de heemkundekring nog wel even om toestemming vragen! : ) Hartelijke groeten,

Annette zei op 13 december 2018 om 13:34 uur

Graag gedaan, Thijs en het zou mooi zijn als de toestemming wordt gegeven. Groetjes

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 december 2018 om 08:22 uur

De toestemming is gegeven. Het verhaal heeft er twee mooie foto's bij van de inzegening van de Jozefkerk. Met dank aan de Heemkundekring Weerderheem Valkenswaard. En Annette uiteraard nog bedankt voor je verwijzing naar dit materiaal! Hartelijke groeten,

Tosca van Erp zei op 17 mei 2019 om 04:57 uur

Ik ben gedoopt in die kerk, echter begreep ik dat de kerk er niet
meer is..Ik heb een doopbewijs nodig ,die ben ik kwijtgeraakt mijn doopboekje
weliswaar vanwege verhuizingen..Weet iemand wat ik nu kan doen?

Annette zei op 17 mei 2019 om 12:53 uur

De Sint Jozefkerk is rond 1989 opgegaan in de Antoniusparochie; zie https://www.vvv.nl/activiteitenkaart/detail/7fb02672-b1d4-4179-a511-ae7…
Misschien kun je daar terecht voor je doopbewijs.

Jan van den Dungen zei op 18 juni 2021 om 18:51 uur

De enige echte pastoor van deze St. Jozefkerk, die het hele bestaan van de kerk op zijn post is gebleven is Leonardus Alphonsus van Oort. Hij werd op 24 augustus 1916 in Heesch (N.-Br.) geboren in het landbouwersgezin van Hubertus van Oort en van Wilhelmina van Akker. Hij was de tweede zoon in dit gezin, dat verder nog uit drie broers en twee zusters bestond; een jonger broertje van Leo stierf toen hij 3 jaar oud was.

De oudste drie gingen voor hun studie naar het Kleinseminarie Beekvliet in St. Michielsgestel. Jan vertrok in augustus 1925 van Heesch naar St. Michielsgestel, Leo in mei 1927 en de broer onder hem, Antonius in 1929. Leo was degene die volhield en vervolgde zijn studie aan het Grootseminarie.
Na zijn priesterwijding in 1941 werd hij tot assistent in Valkenswaard benoemd van de zeer actieve pastoor Joannes Heerkens. Benoeming door de bisschop tot Kapelaan van deze zelfde Antoniusparochie volgde in februari 1943 en bleef dat tot juli 1950.

In augustus 1950 kreeg hij overplaatsing als kapelaan van de parochie St. Jan Onthoofding in Kaatsheuvel. In zijn zeven jaar als zielenherder in Kaatsheuvel was hij geestelijk adviseur van diverse arbeidersorganisaties met name de KAJ, initiatiefnemer van het Ziekentriduum van drie parochies tegelijk. In oktober 1957 keerde hij terug naar de Antoniusparochie in Valkenswaard waar Heerkens nog steeds pastoor was, met het oogmerk de nieuwe Jozefkerk aan de Willibrorduslaan op te richten waarvan hij in april 1958 van Mgr. W.
Mutsaerts tot pastoor werd aangesteld.

Eigenlijk een beetje tegen de tijdgeest in werden in Valkenswaard midden jaren ’60, wanneer het kerkbezoek overal terugliep, drie nieuwe kerken gebouwd waaronder deze St. Jozef. Een kerk met een losse toren ervoor, die in de volksmond “de wasknijper” werd genoemd. Jongeren voornamelijk van de verderop gelegen schoolgemeenschap Weredi, richten rond 1970 in deze kerk een jongerenkoor op, dat korte tijd later al weer wordt opgeheven vanwege vertrek van de dirigent. Uit de beste stemmen van het koor wordt de groep Promise olv van Mart van Winkel opgericht, voor het verzorgen van jongerenmissen met spirituals en gospels. Pastoor Van Oort vindt het dan ook “Beter iets dan niets”. Kapelaan Goedhart helpt bij het samenstellen van de diensten en na een uitpuilende H. Mis na het optreden van Promise applaudisseert pastoor Van Oort samen met de kerkgangers mogelijk nog het hardst mee. Toch valt het tij voor de terugloop van het kerkbezoek niet meer te keren.

Begin jaren ’80 hoorde de bouwpastoor Van Oort bij toeval, dat de kerk, zonder zijn medeweten zou worden gesloten en afgebroken. Die afbraak heeft hij als 'afbraak'pastoor ook niet meer afgewacht en verhuisde hij naar een houten Oostenrijkse eengezinswoning aan de Eksterlaan, niet bij toeval, halfweg gelegen tussen zijn kerk en Weredi.

Enkele jaren later verhuist Leo van Oort terug naar zijn geboortestreek en vestigt zich in Heeswijk, waar hij op 14 juni 2000 overlijdt.

Op een digitaal ontmoetingsplatform van Valkenswaard tref je anno 2021 nog vele reacties aan over het verdwijnen van de St. Jozefkerk, die qua architectuur, lichtinval door de mooi gekleurde ramen en akoestiek volop werd geroemd. “Een uniek gebouw”zo werd gezegd, maar mooie gebouwen verdwijnen hier in Valkenswaard dikwijls voor appartementen. En tot slot: “ Ik zat toen op de naastgelegen basisschool en ik kon vanuit de klas de sloopkogel volgen. Weinig meegekregen van de les. Hoe gaaf ik het ook vond, ik vond het stiekem wel jammer”.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 juni 2021 om 16:45 uur

Dag Jan, veel dank voor deze mooie typering van bouwpastoor Van Oort. Heb je hem zelf ook gekend? Alles uit jouw bericht ademt een enorm betrokken en bevlogen persoon. Wat moet dat hard zijn geweest om dan bij toeval te moeten horen dat de kerk zou verdwijnen. Maar dankzij jouw reactie is dit toch aan de vergetelheid onttrokken. Dank daarvoor.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.