Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Ludovicus in Heesch

Kloosters

Pastoor Ludovicus Frencken was de stichter van het huis, dat hij noemde naar zijn patroonheilige. De Franciscanessen van Veghel kwamen er 27 mei 1910 om liefdewerken op zich te nemen. De zusters namen 24 mei 1915 een nieuw gasthuis voor hulpbehoevende bejaarden in gebruik.

Foto: collectie J. Smits
Foto: collectie J. Smits

Het gasthuis lag in het verlengde van het hoofdgebouw aan de Rijksweg.

In 1970 verhuisde men naar een nieuw bejaardenhuis, Huize Heelwijk, op de hoek van de Hoogstraat. De school werd aan de gemeente verkocht. Hoewel de laatste schoolzusters 25 april 1974 uit Heesch vertrokken, is het klooster officieel pas 1 april 1985 opgeheven. Enkele jaren later is het gebouw afgebroken.

Meisjesschool, later kleuterschool (collectie BHIC)
Meisjesschool, later kleuterschool (collectie BHIC)

Het gebouw had een brede bakstenen gevel, die eindigde in een trapgevel. Rechts lag een eenlaagse aanbouw, links de drieklassige school. Ook deze had een bouwlaag.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

14

Reacties (14)

Anne-Marie Verwijst zei op 12 december 2016 om 21:45 uur

Ik vond het een mooi gebouw. Ik heb er op de kleuterschool gezeten, net als mijn zusjes en mijn broer. Als je door de poort kwam zag je een groot schilderij hangen van Roodkapje. Later toen de school was afgebroken kwam ik dit schilderij tegen bij iemand die het achter op de plaats had hangen. Mooi stukje nostalgie. De toiletjes waren voor de kleuters klein, ik zie de tegels nog. De gele zeepblokjes aan een ijzeren pin. De jasjes allemaal aan de haakjes. In de klaslokaaltjes vaak een (strenge) non. En als het pauze was gingen we met z'n allen naar buiten. Spelen met de karren. Aan de achterkant was ook een buitenspeelplaats. Mooie tijd mijn kleutertijd op de kleuterschool die zich afspeelde 1966-1968.

Helmy zei op 1 januari 2017 om 21:34 uur

Heel herkenbaar, Anne-Marie.
Ik weet ook nog dat we van die slofjes over onze schoenen aan moesten voordat we naar het klaslokaal mochten. Ik zelf heb bij Zuster Alexia gezeten. Mijn broer en zussen bij Zuster Dyonisio.

Andre Maas zei op 8 juni 2017 om 11:19 uur

Inderdaad,heel herkenbaar,zat er van 1965 tot 1967.Vind het nog een schande dat zo`n mooi pand gesloopt is.Later zijn er nog de eerste gastarbeiders gehuisvest.
Met zijn allen aan het gietijzeren hekwerk hangen als er een militaire kolonne langs kwam.Mooie herinneringen.

Bert Wijnen zei op 12 december 2018 om 20:02 uur

In 1964 heb ik samen met mijn broer het hekwerk voor het klooster met een staalborstel afgeschuurd, zodat het opnieuw geverfd kon worden. We waren daarvoor gevraagd door de zusters, omdat we toen zomervakantie hadden. Een tante van ons was ook zuster Franciscanes en werkte jaren in de zorg.

Mariët BruggemanBHIC zei op 12 december 2018 om 20:54 uur

Dat moet een heel werk geweest zijn Bert, duurde dat de hele vakantie? En kreeg je er ook nog voor betaald?

Wilhelm Ploegmakers zei op 16 januari 2020 om 21:54 uur

Ik zat op deze kleuterschool aan de Rijksweg .( Vroeger werd door de grotere kinderen wel eens plagend gezegd . ("ha ha"die zitten nog op de kakschool" ) Ik zat er in 1954-55. Een jaar bij zuster Dianisio en een jaar bij juffrouw van Oort ( ofwel zoals wij ze noemden, Miet van Oort, dochter van Janus van Oort die toen bij ons in de Groes woonde. Wij woonden op C 61 . Later werd dat Achterste Groes 12.
Janus had ook een boerderij waar Jas van den Akker later woonde. De vader van Adri van den Akker de makelaar. Het hekwerk van die school weet ik nog goed te herinneren omdat ik de twee uiteinde boven beetpakte en mij omhoog trok en op het muurtje daaronder kon staan als mijn vader met paard en wagen langskwam richting Boerenbond op de hoek Rijksweg Schoonstraat. Als je op de WC zat moest je aan de buitenkant een grote gekleurde ring aan de deurknop hangen zodat men kon zien of er iemand op zat. Ik kwam een keer te laat in de winter. We liepen naar school en mijn 1 jaar oudere zus Berdien was samen met mij bij school aangekomen. We wilden naar binnen en dachten dat de deur op slot was. Het was een zijdeur gelegen aan het pad dat naar de meisjesschool liep. Nu denk ik dat die deur gewoon klemde en ik stelde meteen voor dat we dan maar weer naar huis gingen en dat gebeurde ook. Ik denk dat ik in het eerste jaar zat en mijn zus voor het 2e jaar.
Onder het afdak bij de ingang hing een grote bel voor het tijdsein als het speelkwartier voorbij was Sinterklaas kwam daar ook op school en zat dan voor in de dwarsgang op dezelfde plek waar ook tandarts Cliteur uit Oss
een keer kwam voor onze gebitjes. Hij had een volgens mij voetbediende mechanische boormachine op een standaard bij zich met een soort aandrijfriem als de oude trap- naaimachine die wij thuis hadden. Ik had meer interesse voor dat ding dan de rest. Wij moesten als wij naar huis gingen de Rijksweg oversteken voor de school, recht tegenover de winkel van Jan van Dijk de Kruidenier. Op een fluitsignaal of Ja roep door de juffrouw of zuster konden we oversteken. Al het verkeer tussen Nijmegen en Den Bosch kwam daar langs. Ik weet nog dat een jongen Van Van Puiflik daar verongelukte onder een zwarte auto die uit de richting van het kruispunt kwam en schuin tot stilstand kwam in de richting van de winkel van Jan van Dijk. Kennelijk zijn wij meteen weggestuurd en hebben we er verder niets van gezien na onze oversteek. Kennelijk had ik meer oog voor de auto. Volgens mij stak hij toen iets eerder over dan de rest . Toen was het niet zo druk als nu maar toch een gevaarlijke weg.
Bij Kemps zeemlederfabriek moesten wij zelf over steken zonder hulp om veilig in de Groes te komen.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 januari 2020 om 20:05 uur

Bedankt voor je mooie reactie, Wilhelm. Wat bijzonder dat je alles nog zo haarscherp weet te herinneren! En je weet het beeldend te verwoorden want ik zie het zo voor me: van hoe je bij het hek stond te kijken tot aan de tandarts, en het dramatische ongeval.

Denk je nog vaak terug aan die tijd?

Wilhelm Ploegmakers zei op 20 januari 2020 om 19:03 uur

Hallo Marilou
Gelukkig weet ik het zeker nog allemaal al is het even geleden.
Ik denk niet vaak terug maar vind BHIC een leuke site om oude verhalen te lezen en ook aan te vullen.
Ik ben nog steeds benieuwd of er iemand zich iets kan herinneren van stuntmensen die voor 1961 (toen is de kerk in Heesch afgebrand) over een kabel vanaf de uiterste hoek van het kerkhof naar boven in de toren liep met een lange evenwichtsstok en ook met een motor werd gereden over die kabel naar boven.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 januari 2020 om 20:45 uur

Nou, daar ben ik ook benieuwd naar, Wilhelm! Ik heb net even gekeken in Delpher, de online krantenbank, maar daar vind ik alleen verhalen over de brand zelf. Kijk maar hierr: https://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=heesch+kerk&facets%5Bpe…

Maar ik ben ook heel benieuwd naar het verhaal over deze stuntmensen. Wie vertelt ons meer?

Bert Wijnen zei op 21 januari 2020 om 17:59 uur

Jazeker Wilhelm. Ik heb er toen ook naar staan kijken. Ik weet niet meer wanneer dat precies was.

Wilhelm Ploegmakers zei op 21 januari 2020 om 18:28 uur

Hallo Bert
Zou Wim Kuipers er foto's van gemaakt hebben ? Hij heeft de kerkbrand destijds
ook op film gezet.
Het was toch spectaculair zo'n trip naar de toren en ik denk niet dat wij dat alleen maar hebben gezien.

Wilhelm Ploegmakers zei op 21 januari 2020 om 18:28 uur

Hallo Bert
Zou Wim Kuipers er foto's van gemaakt hebben ? Hij heeft de kerkbrand destijds
ook op film gezet.
Het was toch spectaculair zo'n trip naar de toren en ik denk niet dat wij dat alleen maar hebben gezien.

Bert Wijnen zei op 22 januari 2020 om 19:35 uur

Hoi Wilhelm,
Heb vanmorgen Fons van Erp gesproken. Ook hij wist dat nog goed. Hij meende dat de kabel naar het voetbalveld gespannen was. De motor had wielen zonder banden. Ik weet niet of Wim dat gefotografeerd heeft. het was wel een voorstelling die tevoren bekend was gemaakt. Dus wellicht heeft iemand het vastgelegd...

Bert Wijnen zei op 22 januari 2020 om 19:38 uur

Hoi Wilhelm,

Vanmorgen heb ik Fons van Erp gesproken. Ook hij herinnert zich het optreden nog goed. Of Wim dat ook heeft gefilmd zou best kunnen. Het evenement was tevoren aangekondigd, dus het is beslist door iemand vastgelegd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.