In 1944 wordt het gebouw door de Duitsers gevorderd. Het klooster is tijdens de bevrijding hehaaldelijk getroffen door granaten. Na de bevrijding van Vught werd het nogmaals gevorderd, maar nu door de Engelsen. Ook nam de Provinciaal Militaire Commissaris in Noord-Brabant met zijn staf zijn intrek in het pand.
Toen de kloosterfunctie in 1968 kwam te vervallen is het een bejaardenhuis gebleven. De communiteit is opgeheven in 1980 toen de laatste drie zusters het klooster verlieten.
In 1973 werd het bejaardentehuis gerenoveerd, waarbij een aantal wooneenheden werd vergroot. Het gebouw is verkocht aan de Stichting Sint Elisabeth te Vught.
A.J. Kropholler ontwierp het traditionalistische gebouw in samenhang met het plein, de kerk, scholen en woonhuizen. Er ontstond een zeer bijzonder straatbeeld. Het kloostergebouw heeft een symmetrische gevel. Boven de boog aan de voorzijde is een tegeltableau aangebracht met de naam Mariënhof.
Het complex wordt geflankeerd door een rijzige kapel. Deze ligt op de verdieping en is voorzien van hoge spitsboogramen met glas-in-lood. In de kapel is een terracotta Mariabeeld ingemetseld, geschonken door de parochie O.L.V. Maria Middelares alle Genaden. Hieronder een natuurstenen gedenksteen met de tekst: Parochia Jubilans Conventui Intranti en jaartalsteen A.D. MCMXL.
Achter het kloosterbejaardentehuis is een tuin aangelegd naar ontwerp van de Bossche tuinarchitect P. Buys. De tuin wordt omsloten door een bakstenen muur.
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Pius Almanak, jaarboek van katholiek Nederland, jrg 66, 1940, blz. 224 en jrg 67, 1941, blz. 321
BHIC, toegang 5174, Parochie Onze Lieve Vrouw Middelares Aller Genade te Vught, 1928 - 2000
BHIC, toegang 127, Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 - 1946
Reactie toevoegen