Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Paters, fraters en nonnen in Brabant

Paters & Nonnen

Nergens ter wereld zijn er in relatie tot het inwonertal zoveel orden en congregaties actief geweest als in Nederland, namelijk meer dan 200. Nergens ter wereld ook zijn er naar verhouding zoveel meisjes en vrouwen, jongens en mannen ingetreden als in Nederland. Het grootste aantal van hen kwam uit Noord-Brabant.

Viering 75 jaar Heilige Kindsheid in Boxtel, 1930. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-000139.


Deze feiten hebben betrekking op de bijna anderhalve eeuw tussen ruwweg 1850 en 1970. Daarvoor, in het begin van de negentiende eeuw, waren er nog maar weinig kloosters in Noord-Brabant overgebleven. Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog en zeker in de periode daarna waren de meeste verdwenen, omdat iedere uiting van het katholieke geloof in de Republiek verboden was.

Slechts in Oosterhout en Sint Agatha (onder bescherming van de Oranjes) en in enkele gebieden die niet tot Staats-Brabant behoorden (Land van Ravenstein (Deursen, Uden, Velp), Graafschap Megen (Megen en Haren) en de Baronie van Boxmeer (Boxmeer)) waren een paar communiteiten in leven gebleven. Maar tussen 1800 en 1850 keerde het tij enigszins: op verschillende plekken werden initiatieven genomen om te voorzien in de behoefte aan onderwijs en zorg.

Anders dan de meeste oudere kloosters die vooral afgekeerd waren van de wereld en waar monniken en monialen zich wijdden aan gebed en contemplatie, waren de nieuwe congregaties vooral gericht op het lenigen van sociale noden. En die waren er genoeg.

Vooral Brabant stond nog tot in het begin van de twintigste eeuw bekend om een lage scholingsgraad en een extreem hoog sterftecijfer. Daar heeft dat legioen van religieuzen ontzettend veel aan gedaan. Zij zorgden immers, naar de woorden van Christus, voor ‘de minsten der mijnen’: voor de weduwen, de wezen, de zieken, de doven, de blinden, de armen, de ongeschoolden. Door hun inspanningen groeide het niveau van onderwijs en gezondheidzorg spectaculair.

Natuurlijk zaten in dit legioen ook ‘krengen van barmhartigheid’, waren er ook gestoorde broeders en priesters die zich schuldig maakten aan misbruik en ander onrecht. En ook op instellingsniveau zijn er dingen gebeurd, waar we nu met verontwaardiging en onbegrip naar kijken, zoals gedwongen arbeid bij de Tilburgse Zusters van de Goede Herder  of gedwongen adoptie in het Bredase Moederheil.  

Die historische werkelijkheid mag zeker niet worden ontkend. Maar heel veel andere religieuzen hebben zich hun leven lang ingespannen voor de medemens en daarmee een uitgebreid netwerk van zorg- en onderwijsinstellingen gebouwd. Voor een idee van de grootte van dit legioen: in 1861 waren er in Noord-Brabant al 85 kloosters, waarin 1.580 religieuzen leefden. Rond 1930 waren er alleen al in Brabant zo’n 30.000 vrouwelijke religieuzen actief.

In het begin van de jaren ’50 stagneerde echter het aantal roepingen, al telde Nederland in 1960 nog altijd 41.431 religieuzen (mannen en vrouwen). Dat Noord-Brabant ook in de eenentwintigste eeuw nog een groot deel van de Nederlandse religieuzen huisvest, blijkt uit deze getallen: in 2004 waren er in Nederland nog bijna 11.000 religieuzen, waarvan het merendeel in Brabant was gevestigd. Ruim 6.500 actieve zusters, ruim 500 kloosterzusters, ruim 2.200 priesterreligieuzen en bijna 600 broeders en fraters.

Uiteindelijk zijn er in Noord-Brabant sinds de negentiende eeuw 131 congregaties actief geweest, in een kleine 700 vestigingen. De meeste congregaties zijn niet in de provincie zelf gesticht, ze kwamen vaak zelfs van buiten Nederland. Met name tijdens de onderdrukking van congregaties in Duitsland (Kulturkampf, 1872-1878) en Frankrijk (Antiklerikalisme, 1880-1907) zocht men zijn heil in Nederland en dan vooral in Limburg en Noord-Brabant.

Klik hier om naar het overzicht van kloosterorden en congregaties te gaan

95

Reacties (95)

Martien van Wanrooij zei op 6 oktober 2018 om 18:20 uur

In Beek en Donk hebben de Oblaten van Franciscus van Sales lang een klooster gehad en later gingen ook veel priesters en broeders van deze congregatie in de plaatselijke parochie werken. Het was in de jaren zestig, voor zover ik weet, een wat nieuwe tendens dat pastoors en kapelaans tot een kloosterorde behoorden. Aan de Oblaten heb ik in ieder geval erg goede herinneringen, toen mijn moeder af en toe wat stukjes ging schrijven voor hun informatieblad kwamen er regelmatig paters van deze orde bij ons over de vloer. Ook de boeken van Franciscus van Sales zijn het lezen waard, meer spiritueel dan dogmatisch.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 oktober 2018 om 22:04 uur

Bedankt voor je bijdrage, Martien! Kun je iets meer vertellen over je herinneringen aan de Oblaten? Je maakt me ook nieuwsgierig naar de bijdrages die je moeder heeft geschreven. Heb je die toevallig bewaard?

Martien van Wanrooij zei op 9 oktober 2018 om 18:30 uur

Marilou die bijdragen stonden in het tijdschriftje Sales, misschien ligt het wel ergens bij jullie in het archief maar ik kan wel een keer wat scans maken als je wilt.

Marilou NillesenBHIC zei op 10 oktober 2018 om 09:02 uur

Zou je dat willen doen? Ik ben nu wel heel benieuwd geworden!

Dank alvast!

Jacinta prinsen zei op 24 juli 2020 om 16:07 uur

Heb op pensionaat Mariengaarde gezeten in de jaren 60.Zou graag iets willen weten of er iemand is die filmpjes heeft over de musicals en toneelstukken

Mariët BruggemanBHIC zei op 24 juli 2020 om 19:11 uur

Hopelijk leest er iemand mee die je aan filmmateriaal kan helpen, maar ken je deze verhalen al?
https://www.bhic.nl/page/25/order=latest/terms=1032

Mira Boelaert sterrenbeeld 25 november zei op 21 september 2020 om 19:24 uur

Goedenavond mevrouw of meneer GODS LIEFDE VOOR IEDEREEN EN ALLE MENSEN OOK HOU GOD VAN DIEREN EN PLANTEN WANT GOD IS LOVE de heilige geest die komt in de naam van jezus christus onze zoon van god de vader en moeder maria jozef en jezus hart dat mensen zouden moeten zijn om te zien dat het goed jezus christus

Jacinta Prinsen zei op 20 november 2020 om 21:35 uur

Zou graag willen weten of er iemand foto s heeft of filmpjes van de musical Im Weissem Rosll am Wolfgang See. En vieringen v St.Nicolaas. In de jaren 60-67
Pensionaa t Mariengaarde ULO OPLEIDING.

Guillaume (pseudoniem) zei op 9 september 2023 om 13:29 uur

Ik was vijf jaar, toen ik voor de eerste keer seksueel misbruikt werd door een non van de bewaarschool in 1953. Ook al was het liefdevol, toch was het verkeerd! Het heeft mijn hele leven op zijn kop gezet…..voortdurend vurig verlangen naar seks met oudere vrouwen! Op mijn achtste werd ik opnieuw seksueel misbruikt en wel door een forse gewetenloze non, die vond, dat ik straf verdiend had, omdat ik gelachen had als misdienaar tijdens de Heilige Mis. Ik kreeg de slappe lach, omdat ik haar witte onderrok onder haar toga zag uithangen. Ze noemde het “Heiligschennis” en “Doodzonde”, wat ik gedaan had!! Ze nam me mee naar haar kamer, kleedde mij en haar zelf uit, ik moest gebukt gaan staan. Ze drukte mijn hoofdje tussen haar dijen, klemde het stevig vast en gaf me een genadeloos pak slaag op de blote billen, tot bloedens toe! Daarna vergreep ze zich gruwelijk wellustig aan me en verkrachtte me wreed…..Ik mocht het tegen niemand vertellen, want dan zou ze zeggen, dat ik haar had willen uitkleden en me vermoorden!!
Ik durf nu pas naar buiten te treden met mijn verhaal, op 75-jarige leeftijd. Uit angst en schaamte heb ik al die tijd gezwegen, maar nu moet het er eindelijk uit! Want ik heb nog altijd nachtmerries van het misbruik…..
Het liefst zou ik mijn verhaal face to face vertellen aan een non van de betreffende Congregatie van Franciscanessen van St. Jozef, om mijn machteloosheid, pijn en verdriet alsnog te kunnen uiten.
Want die heeft de forse non hardhandig in de kiem gesmoord,
door me keihard in mijn gezichtje te slaan, toen ik begon te huilen, met de woorden: “Stel je niet aan! Het is toch lekker!! Grote jongens huilen niet!!!”
Guillaume.

Emiel zei op 10 september 2023 om 04:05 uur

Ik moet uw verhaal in twijfel brengen daar het een en ander niet klopt,gezien uw geboortejaar 1953 in combinatie met de leeftijd van 75 jaar klopt dit van geen kanten dit zou dan 71 jaar moeten zijn,m.i.kunt u beter een geschikt forum daarvoor opzoeken.

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 04:07 uur

Ik heb getracht mijn artikel op de juiste pagina te plaatsen,
echter het wordt telkens geblokkeerd. Ik los de som steeds op, maar krijg telkens als antwoord: Het antwoord is verkeerd. Wat wordt hier “gespeeld”? Mag mijn artikel niet op de betreffende pagina van de Congregatie, die het betreft?
Het is God geklaagd!
Guillaume.

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 04:15 uur

Mijn geboortejaar is niet 1953. In 1953 werd ik voor het eerst misbruikt. U leest niet goed!
Hoe durft U mijn verhaal ook nog in twijfel te trekken!
God vergeve het U, ik niet.
Guillaume. U schuwt geen enkel middel om mijn verhaal te ontkrachten, walgelijk! “Doofpotstrategie!” U moest ‘s weten en voelen, wat ik heb moeten doormaken! Ik eis excuses hiervoor.

Guillaume

Rini de Groot. zei op 10 september 2023 om 08:20 uur

Guillaum, ook ik werd bij een reactie bij een ander verhaal geweigerd, s,avonds opnieuw en werd geplaatst, vermoedelijk fout in de website.

Guillaume (pseudoniem) zei op 10 september 2023 om 09:01 uur

Beste Rini,
hartelijk dank voor Uw reactie.
Als het een fout in de website betreft, kan men die op zijn minst ruiterlijk erkennen, in plaats van ontkennen. Iedereen kan een fout maken, ik ook.
De reactie van Emiel echter,
die mijn verhaal in twijfel trekt en beweert, dat het van geen kant klopt, en bovendien naar een ander forum verwijst, terwijl hij zelf in de fout gaat, kwetst en krenkt mij ten zeerste! Hij zou zich op zijn minst kunnen excuseren voor zijn vergissing.
Pijnlijk ook voor U, dat Uw bijdrage tot twee keer toe werd geweigerd.
Ik wens U een mooie zondag.
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Anonieme ex misdienaar zei op 10 september 2023 om 10:40 uur

Goede morgen beste heer guillaume,ik herken mezelf hierin.ik ben in de vijftiger jaren als misdienaar misbruikt door een geestelijke.
heb hier nooit goed over kunnen praten en het is weggewuifd alsof het onzin was.
Voor mij was het in de sacristie waar ik tot op de onderbroek ben uitgekleed en daarna ben aangekleed met misdienaar kleding dit is een geniepige manier geweest van misbruik want mede van de voering raakte je opgewonden en hoe leg je dit daarna uit dit geloofd uiteindelijk niemand,als u werkelijk misdienaar geweest ben weet u waar het over gaat.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 12:00 uur

Beste ex-misdienaar,
ik had een uitgebreide reactie op Uw bericht willen versturen,
maar men blokkeert deze weer!
Ik los de som keer op keer op,
echter men blijft beweren,
dat het antwoord niet goed is.
Duidelijk met opzet om mij en U dwars te zitten! Walgelijk!
Bah bah!! Groetjes,
Guillaume.

Guillaume zei op 10 september 2023 om 12:07 uur

Ik hou het nu maar kort.
Ik voel Uw machteloosheid, verdriet en pijn volledig aan!
Je weet niet, wat je overkomt, staat als verlamd aan de grond genageld doodstil, omdat je niet kunt bewijzen, dat het misbruik is. Je intuïtie zegt weliswaar heel duidelijk, dat er iets mis is, maar je angst niet geloofd te worden,
legt je helemaal lam…..
De “smeerlap” van een geestelijke! Hij hoort achter de tralies of in een tbs-kliniek thuis!! Levenslang, want dat hebben jij en ik ook!!
Groetjes en sterkte,
Guillaume.

Rini de Groot. zei op 10 september 2023 om 12:10 uur

Jammer Heren.
Dat BHIC op Zondag, nu niet reageert bij zo,n Dringend geval!

Guillaume zei op 10 september 2023 om 12:36 uur

Is dit serieus of spottend bedoeld? Het komt hautain over bij zulk een ernstige misbruikzaken, om dan toch en zo te reageren. Reageer dan aub helemaal niet of wel inhoudelijk.
U heeft wel zin en tijd om de reacties te lezen, waarom dan niet ook reageren, Dames en/of Heren!
Guillaume

Guillaume zei op 10 september 2023 om 12:56 uur

Er zijn al weer een aantal reacties gewist! Pikken we dit no langer met ons allen?
Guillaume

Guillaume zei op 10 september 2023 om 12:57 uur

Nu staan ze er weer. Te gek voor woorden!
Guillaume

Guillaume zei op 10 september 2023 om 13:13 uur

Ik begrijp ook niet, waarom Emiel mij vanochtend rond vier uur die vernederende reactie stuurde, die niet klopte. Op zondag mag hij toch niet werken, reageren?
Ik begrijp wel, dat hij zijn excuses nog niet aangeboden heeft. Hij mag op zondag immers niet werken! Ja ja, zoals het jullie het beste uitkomt, nietwaar?! Wel reageren om mee te delen, dat jullie niet mogen reageren op zondag!! En dat ook nog met een schampere laatdunkende reactie!
Succes met jullie dubbelzinnige aanpak…..
Ik stuur dit allemaal door naar de schrijvende pers. De wereld mag het weten, hoe lichtzinnig jullie over seksueel misbruik binnen de R.K.Kerk denken…..
Guillaume

Egbert zei op 10 september 2023 om 14:25 uur

Als je reageert op het verhaal “Paters, fraters en nonnen in Brabant” komt dat niet ook te staan bij het verhaal “De Franciscanessen van de H. Jozef FSJ”. Er zijn volgens mij geen reacties gewist.
Als je een reactie wilt plaatsen bij een verhaal en je bent daar langer mee bezig dan blijkt dat vaak niet meer goed te werken. De som van de oplossing is dan niet meer goed omdat het systeem blijkbaar de som veranderd heeft. Dat is vervelend maar iets anders dan dat de mensen van BHIC reacties zouden wissen. Je kunt dat probleem ondervangen door de pagina te vernieuwen, je krijgt dan een nieuwe som en je reactie wordt geplaatst. Zelf zet ik mijn reactie altijd eerst in een tekstbestand en kopieer het dan in het reactieveld. Dat werk altijd prima. Werkt het toch niet dan stuur ik gewoon een e-mail naar het BHIC. Ik krijg dan altijd een correcte reactie terug.
Je kunt niet verwachten dat de beheerders van het BHIC altijd direct antwoorden, zij hebben in het weekeinde ook vrij.
Als er iemand van de redactie antwoord staat er achter hun naam altijd BHIC in een blauw vak.
Emiel is dat dus niet. Norah niet en ik ook niet.
Ik vind het verschrikkelijk hier te lezen wat velen hebben doorgemaakt. Dat rechtvaardigt naar mijn menig echter niet om zo respectloos naar het BHIC toe te reageren.

Bart Mertens’ zei op 23 september 2023 om 07:42 uur

Met respect voor de heer Guillaume hoor ik merk dat sommige dingen uit het verleden hem hoog zitten.ik weet hoe het is dat er veel zaken weggewuifd zijn als zijnde onzin verhalen

Guillaume zei op 23 september 2023 om 11:05 uur

Beste Bart Mertens,
hartelijk dank voor Uw mooie ondersteunende woorden.
U doet me goed.
Guillaume

Hans zei op 29 september 2023 om 10:04 uur

Niet alleen in de kerken kwamen misstanden voor onder het personeel vergeet nooit de internaten en kostscholen daar was het minstens zo erg
Ik heb zelf in internaat de gouden handen gezeten in de jaren zestig daar kwam het veelvuldig voor dat jongens misbruikt zijn door de zwartrokken aldaar het ergste ervan is geweest dat we gedwongen zijn om te kijken ernaar want dan wist je wat er met je gebeurde als je zat te klieren.

Guillaume zei op 29 september 2023 om 12:44 uur

Verschrikkelijk, Hans! Om daar naar te moeten kijken en je totaal machteloos te voelen tegenover die “beesten” van zwartrokken. Dat waren geen gouden, maar goddeloze handen! Het waren de duivelse uitwassen van het Katholicisme,
we mogen de priesters uiteraard niet allemaal over één kam scheren, want ik heb ook fatsoenlijke godvruchtige priesters gekend.
De meeste van hen hadden niet veel op met het ongeloofwaardige instituut van het Vaticaan…..
Guillaume

Jan Bosch zei op 1 oktober 2023 om 12:04 uur

Heb daar toch moeite mee om dit te begrijpen,in grote lijnen klopt het wel dat er destijds jongens misbruikt zijn maar niet iedereen kan je zomaar betuttelen als zwartrokken weet ook wel dat in ieder gerucht een kern van waarheid zit,ervan uitgaande dat iedereen te goede trouw is op een enkele daargelaten.

Mennoschalk zei op 3 oktober 2023 om 07:48 uur

Beste meneer Bosch,zit zojuist met aandacht de stof in me op te nemen.zelf heb ik ook geen fijne jeugd gehad waar de rechterhand van God de toogdragende heren verantwoordelijk voor waren.
We moeten uitkijken om niet iedere pater of zuster verantwoordelijk te stellen dat gaat te ver ben ik van mening,ik heb zelf met misstanden te maken gehad het is nog steeds dat ik eraan word herinnerd als ik dit lees,ik ben namelijk gebruikt door een pater toen ik misdienaar was,niet meer uit mijn geheugen te verbannen dat hij mij heeft meegenomen en ik op zijn kamer ben uitgekleed en erna naakt met zijn toga ben aangekleed was vreselijk dat hij dit deed bij mij toen ik de voering ervan over mijn lijf voelde gaan.doel ervan is geweest na later bleek dat hij zo jongens probeerde te verleiden om sporen achter te laten in zijn toga,dit zijn de echte viezerikken maar we kunnen niet iedereen over een kam scheren uiteindelijk.

Kees de Groot zei op 3 oktober 2023 om 10:18 uur

En dan hebben wij het nog weleens over de goede oude tijd.
Zoals Menno ben ik ook misbruikt dat was een kleine moeite omdat zo een toog helemaal over je heen ging en als je niet gespannen was deed de natuur zijn werk dan ging je staan schokken en kwam je klaar en dat was nou net de bedoeling van de zwartrokken.

Wim Lenferink zei op 3 oktober 2023 om 10:34 uur

Wat ik daar nog van weet is dat we toendertijd als misdienaar een rode of zwarte togen hadden van Slabbinck met de vele knoopjes en deze hadden inderdaad een glimmende voering wat wel bijzonder aanvoelde maar misbruikt ben ik persoonlijk nooit wat een nare tijd moet dat toen geweest zijn voor u!

Peter Overdevest zei op 4 oktober 2023 om 07:12 uur

Vooropgesteld dat ik niet uit ben op welke vergoeding dan ook,wil alleen aangeven dat de heer rare apostelen in dienst had en nog heeft.Het is ook voor mij zo herkenbaar wat ik van Kees de Groot lees dat ik het bijna weer herleef het geeft maar weer eens aan hoe het machtsmisbruik heeft gezegevierd bij meestal nog jonge kinderen, gevoelloze nonnen en paters zal ik ze maar noemen

Paul Janssen zei op 5 oktober 2023 om 06:25 uur

We moeten oppassen dat er geen nodeloze verhalen uit ontstaan maar we willen het op welke wijze ook kenbaar maken als je misbruikt ben geweest.
Misbruik hoeft niet lichamelijk te zijn .
Als destijds twaalf jarige jongen ben ik ook betrokken geweest bij misstanden lees misbruik.

Henk Van Rijn zei op 7 oktober 2023 om 11:14 uur

Ongeveer van 1964/1967 drie jaar dus heb ik met misstanden te maken gehad door een pater op groenestein in Den Haag wil maar zeggen dat het overal voorkwam.dat ik in de zeventig zit doet niet af van de herinneringen.

Frits de Geus. zei op 8 oktober 2023 om 10:22 uur

Beste Henk,ik zat daar op de duiventil in het midden van de vijftiger jaren en was er ook misdienaar.
Ondanks dat ik nu in de zeventig jaar zit merk ik dat misbruik nog steeds leeft daarom is het goed dat men erover praat met lotgenoten,zo heeft op groenestein ene pater starrenburg onder andere jongens in de sacristie misbruik die er net zoals ik misdienaar waren,hij kleedde ons na een dienst uit in de sacristie op de beurt zodat we gedwongen zijn om naar elkaar te kijken als we naakt waren ging hij achter iemand van ons staan en kleedde hij je aan met een misdienaar toog en kwam het voor dat je ongewild een stijve kreeg,sorry dat ik het zo schrijf.
Dan wees eerder genoemde pater je aan om de misdienaar toog te sluiten.niemand nam het serieus en het is altijd afgedaan als leugens omdat de ambitie van deze man boven alles uit ging.

Herman van Gelder zei op 12 oktober 2023 om 07:43 uur

Overeenkomstig heeft een pater mij misbruikt in de sacristie en hier is het niet bij gebleven,ik ontdekte na wat speurwerk zaaknummer 2011 T 376 (5) de tranen in de ogen wederom!

Martijn Doesschate zei op 12 oktober 2023 om 15:11 uur

Ook ik voel weer de kwetsbaarheid van destijds als misdienaar wat het machtsvertoon van enkele geestelijk teweeg hebben gebracht.

Guillaume zei op 13 oktober 2023 om 10:24 uur

Als ik de reacties lees van de misdienaars, die zich hebben moeten uitkleden voor zogenaamde “dienaars van God”,
dan krijg ik het koud van binnen!
Beseffen ze dan niet, wat ze een jongens aandoen met hun vernederende machts- en misbruiksspelletjes? Misdienaars
zich laten uitkleden is helemaal niet nodig. Gelukkig heb ik dat nooit hoeven doen. De toog ging gewoon over de kleren heen bij de zusters Franciscanessen van de heilige Jozef. De geestelijken en anderen, die misdienaars helemaal uitkleedden, maakten zich willens en wetens schuldig aan verregaand grensoverschrijdend gedrag! Maar ze deden het voorkomen als normaal gebruikelijk. De stiekeme gluurders en huichelaars. Ze hoorden eigenlijk in een TBS-kliniek thuis ter bescherming van jongeren en hen zelf!
Guillaume

Guillaume zei op 13 oktober 2023 om 10:59 uur

Al dat ceremonieel uiterlijk schijnvertoon van toga’s, kazuifels en vastgelegde rituelen, ge- en verboden, waren door de hoogwaardigheidsbekleders alleen maar bedacht om alle macht te verwerven over de slaafse gelovigen. God valt niet vast te leggen, in welke vorm dan ook.
De hemel ook niet, echter de Paus en de Kardinalen maakten de kardinale fout, dit wel te doen
uit zelfzuchtig eigenbelang, om zoveel mogelijk macht, bezit en kunstschatten te vergaren, in plaats van de noden van de armen,
behoeftigen te ledigen, gelijk Jezus Christus het ons voordeed…..
Geloven is voor mij me zelf overgeven aan mijn diepste gevoel(sweten) vanuit mijn alles en iedereen omhelzende midden, meer niet. Zonder tierelantijnen en overbodige franje. Daar zijn geen kerkelijk instituut, geen paus, kardinalen en bisschoppen voor nodig. Geloof is simpelweg een persoonlijke beleving, die men nimmer aan anderen mag opdringen.
Guillaume.

Wim Smit zei op 14 oktober 2023 om 09:42 uur

Hoe vervelend dan ook het is gebeurt.
Jongetjes misleiden die koorknaap en/ of misdienaar waren is altijd al fout geweest ik kan er zelf ook van meepraten en heb zelfs een keer tegen een pater welke zich als de koster presenteerde gezegd dat hij een fout mens was omdat hij in de kapel zat te bidden en aan jongens zat in de sakristie daarna een ferme draai om de oren gekregen en ik wilde geen misdienaar meer zijn en daarom kreeg ik thuis ook nog eens op me lazer dus het geeft maar weer eens aan dat lust en bedrog wat ze destijds teweeg brachten.

Johan Bijsterveld zei op 15 oktober 2023 om 11:27 uur

Het is zo een beetje wat Guillaume probeert te kenschetsen hier.

Guillaume zei op 15 oktober 2023 om 12:09 uur

Dank U, Johan. Uw reactie doet me goed.
Guillaume.

Alex Weijers zei op 16 oktober 2023 om 07:04 uur

Ook ik ben door een zwartrok benadeeld in de zestiger jaren net over de grens Brabant Limburg te weten Weert.
Als ik broeder Hermano zeg weet iedereen genoeg die op internaat de heilige Geest gezeten heeft.
Inmiddels ben ik bijna 70 jaar maar wel met de spreekwoordelijke rugzak.

Guillaume zei op 16 oktober 2023 om 10:40 uur

Die broeder Hermano was dan beslist geen “Heilige Geest”,
beste Alex. Eerder een “schijnheilig beest”!
Ik kan maar niet begrijpen, hoe iemand zijn zelfbevredigingsdrang zo boven het belang van anderen kan laten botvieren! Om jongeren voor de rest van hun leven
onherstelbaar te beschadigen…..
En dat de misbruik(st)ers en hun meerderen, zelfs als ze met de neus op de feiten gedrukt worden, nog proberen te ontkennen en/of de schuld in de schoenen van de misbruikten trachten te schuiven.
Zoals in mijn geval de moeder overste van het klooster, waarin ik als misdienaar werd misbruikt,
geen enkele moeite doet om te reageren of het contact met mij te bewerkstelligen. Als het mijn congregatie was, zou ik kost wat kost willen achterhalen, wat er is gebeurd, om het slachtoffer te ondersteunen. Nee, ik dien naar haar toe te komen om in het bijzijn van haar secretaris mijn verhaal te doen. De omgekeerde wereld! Ik heb het gesprek dan ook geweigerd op deze manier.
Dat ze maar naar mij toe komt.
In haar klooster voel ik me niet veilig op mijn gemak om mijn gevoelens over het misbruik te uiten. Ik moet alle moeite doen.
Zij wacht alleen maar stoïcijns af…..
Guillaume

Tineke Van Rooijen zei op 17 oktober 2023 om 10:56 uur

Nadrukkelijk wil ik als vrouw van achter in de zestig zeggen dat het overal wel voorkwam die misstanden, vergeet de nonnen niet.
Met alle respect voor iedereen hier.

Guillaume zei op 17 oktober 2023 om 11:18 uur

Dank U wel, Tineke!
Uw reactie ervaar ik als een grote steun.
Met vriendelijke groet,
Guillaume.

Piet Arts zei op 18 oktober 2023 om 13:53 uur

Voor mij is het een bron van schaamte en vernedering geweest in de tijd van mijn misdienaar zijn,nadien is duidelijk geworden waarvoor de verkleedpartijtjes bij de rector diende.

Rini de Groot. zei op 18 oktober 2023 om 15:31 uur

Wat voor vragen zouden er niet in de Biechtstoelen zijn gesteld,
hiermee mag ook nog een verhaal op volgen!

Norah zei op 18 oktober 2023 om 16:49 uur

Het mocht voor mij wel eens stoppen!

Thijs van der Ploeg zei op 19 oktober 2023 om 06:40 uur

Als ik mag reageren op de heer Arts.(van Norah)
Met alle respect voor u Norah maar besef wel dat een ieder zijn gevoelens heeft.
Mijns inziens lijkt misschien alles wat misbruik aangaat voor de leek verzonnen maar wel degenlijk zijn of haar verhaal wil doen.
Ik ben zelf ook misdienaar geweest bij een instelling waar ik met misstanden te maken had daar was toen ook een broeder die niet van jongens nota bene in de sacristie kon afblijven.
Hij kon dit makkelijk doen omdat hij degene was die de misdienaars en de kapel onder zijn hoede had hoop op meer begrip over en weer Norah.

Guillaume zei op 19 oktober 2023 om 08:58 uur

Uw reactie is mij uit het hart gegrepen, mijnheer Thijs van der Ploeg. Ik heb er ook al op gereageerd met de vraag, wat Norah bedoelde met stoppen: Stoppen met het misbruik, of stoppen met de uitingen over het misbruik? Helaas werd mijn reactie weer eens om onverklaarbare redenen gewist.
Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. En zeker als het om misdaden tegen misdienaars en andere jongens door geestelijk gaat, die kuisheid hoog in hun vaandel veinzen te dragen! De integere geestelijken niet te na gesproken…..
Te lang hebben ik en vele anderen uit schaamte en vrees gezwegen. Het misbruik is veel omvangrijker, dan de beperkte groep aanmelders, die in aanmerking komt voor tegemoetkomingen. Omdat het misbruik veelal in het geniep plaats vond en niet te bewijzen is. Of het U nou bevalt of niet, Norah, misbruikten hebben het volste recht hun meningen vrijuit te uiten. Ze hierin een halt toeroepen staat gelijk aan “in de doofpot stoppen “, en dat is al veel te lang gebeurd en gebeurt helaas nog steeds. Kijk maar, hoe de RK Kerk het aantal meldingen zo snel en veel mogelijk heeft afgeschaald…..
Guillaume.

Norah zei op 19 oktober 2023 om 12:00 uur

Beste Thijs,

Ik heb zeer zeker begrip voor alle mensen die de smerige praktijken van de clerus hebben moeten verduren! En dat heb ik ook al eens meerdere keren op dit forum vermeld.... ............
Zelf ken ik het van een vader die met zijn broers een eeuw geleden op Rolduc gezeten heeft. Als iemand Rolduc nog wat zegt in deze tijd...
Maar het gaat mij meer hierom dat het maar niet stopt op dit forum, plus de vele beschrijvingen, en dat is de hele chose.
Mvg.

Jan Hendricks zei op 19 oktober 2023 om 12:28 uur

Natuurlijk is het lastig om voor een breed publiek uit te leggen wat je persoonlijk heeft geraakt,ik snap ook heel goed dat het vaak verkeerd begrepen word.
Ik ben ook misdienaar geweest op een r.k.jongensinternaat daar kwamen ook onregelmatigheden voor.

Guillaume zei op 19 oktober 2023 om 13:47 uur

Beste Norah,

het stopt van zelf, als iedereen, die seksueel misbruikt is en dit uiten wil en moet, om het niet langer op te hoeven kroppen,
eindelijk niet langer van zijn/haar hart een moordkuil hoeft te maken. En als U dat niet langer verdragen kunt, schakel dan over naar een andere pagina of medium. De t.v. met al zijn ellende en uiterlijk schijnvertoon, de goede programma’s uitgezonderd, heeft ook een knop om aan te draaien.
Als je onze reacties niet aan kunt, zet Uw telefoon dan uit.
Ik kan de t.v. ook niet naar mijn hand zetten of stoppen. Daarom heb ik de stekker er van helemaal uit het stopcontact getrokken. Ik heb geen t.v. meer.
Dat geeft mij de nodige rust.
Ik kan en mag anderen er ook niet van weerhouden t.v. te kijken.
Guillaume

Bart Martens zei op 20 oktober 2023 om 06:47 uur

Het gevaar schuilt in de mens dat is niet anders.Destijds had je godsdienslessen op school door de pastoor onderwezen hij bepaalde wie er misdienaar werd jongens waren ruim voorhanden voor hem.
Was het maar waar dat je zomaar de stekker of schakelaar om kan zetten bij iemand welke met misbruik te maken had.
Als jongen van toen 14 jaar was ik zelf ook misdienaar en ervaar nog steeds de gevolgen van misbruik. De betrokkenheid alleen al heeft een gevoel van onmacht.

Guillaume zei op 20 oktober 2023 om 09:56 uur

Beste Bart,
ik bedoelde uiteraard ook niet,
dat je de schakelaar zo maar kunt omzetten bij seksueel misbruik. Ja, was dat maar mogelijk! Ik verneem van alle misbruikten, dat ze er tot op hoge leeftijd last van hebben,
zoals ik zelf ook. Ik geloof niet, dat de daders en de Kerkelijke “Hoogwaardigheidsbekleders “ echt gewetensvol beseffen,
wat ze misbruikte jongeren hebben aangedaan. Voor hen is het voltooid verleden tijd, waar ze zo snel mogelijk van af willen. Voor de misbruikten een levenslange martelgang!
Guillaume.

Martin de Jong zei op 20 oktober 2023 om 10:32 uur

De eerste keer dat ik een geestelijke met een jongen bezig heb gezien was ik amper elf jaar ook misdienaar.
Hoe kan je nou van je af zetten dat je iemand van ongeveer dezelfde leeftijd ziet, die let wel afgetrokken word door een zwartrok en wat later met heftige reacties ervan gaat schokken anders gezegd klaarkomen en van schaamte zijn ogen ten hemel en daarna de emoties loskomen.Nou iedereen mag denken wat hij of zij wil,dit is mijn beleving van de goede oude tijd.

Martin de Jong zei op 20 oktober 2023 om 10:32 uur

De eerste keer dat ik een geestelijke met een jongen bezig heb gezien was ik amper elf jaar ook misdienaar.
Hoe kan je nou van je af zetten dat je iemand van ongeveer dezelfde leeftijd ziet, die let wel afgetrokken word door een zwartrok en wat later met heftige reacties ervan gaat schokken anders gezegd klaarkomen en van schaamte zijn ogen ten hemel en daarna de emoties loskomen.Nou iedereen mag denken wat hij of zij wil,dit is mijn beleving van de goede oude tijd.

Guillaume zei op 20 oktober 2023 om 13:30 uur

De koude rillingen lopen over mijn rug, als ik de reactie van
Martin lees! Verschrikkelijk!!!
Het roept bij mij ook weer gelijk de pijnlijke schokkende herinneringen op aan het misbruik, dat me als misdienaar overkwam. Maar goed, dat ik als eerste deze beerput heb open trachten te trekken! Want degenen, die zich gemeld hebben bij het Meldpunt RKK Grensoverschrijdend Gedrag vormen slechts het topje van de ijsberg!
Één persoonlijk pluspunt: De Moeder Overste van de congregatie, door wie ik misbruikt ben, heeft zich gemeld! Ik moet zeggen, dat ze
diep geraakt was door mijn verhaal, dat ik haar per brief heb toe gezonden. Ze toonde in ons telefonisch contact oprecht gevoelvol medeleven en zegde toe er alles aan te willen doen om mij te helpen. Binnenkort vindt een gesprek over de pijnlijke kwestie plaats. Ik heb mijn doel via deze site bereikt:
In contact komen met de Moeder Overste, om hopelijk mijn verhaal te kunnen doen, zonder nog iets te verdringen.
Ik wens alle andere misbruikte noodlotgenoten sterkte en steun en wens ook alle anderen op deze site alle goeds toe. Ook de medewerkers van BHIC, in het bijzonder Thijs de Leeuw, die het mij mogelijk gemaakt hebben mijn pijn, verdriet en boosheid te uiten. Het ga jullie allen goed.
Vaarwel,
Guillaume.

Miranda van der Valk zei op 20 oktober 2023 om 14:51 uur

Van misbruik weet ik niets af maar ik weet wel dat het meest jongens waren die ermee te maken hebben gehad.
Ik heb zelf bij de nonnen van de goede herder in Zoeterwoude gezeten en moest verplicht schoonmaken en daar hoorde ook de wasserij bij.Zo herinner ik me nog steeds dat er vlekken zaten op de voering van de togen van de.misdienaars pas veel later toen de beerput openging van het misbruik bleek dat sommige misdienaars verkapt zijn misbruikt zijn volgens hun zeggen werden ze in de schaamstreek betast tot zij een orgasme kregen.

Rini de Groot. zei op 20 oktober 2023 om 16:02 uur

Miranda bedankt, dat zijn nu eens reacties met bewijzen uit de andere hoek.
Goed dat we met het geven van reacties niet gestopt zijn, nu er nog meer 'tongen los komen.

Miranda. zei op 21 oktober 2023 om 10:48 uur

Ja Rini ,ik had liever met meer vreugd mijn jeugdbeleving duidelijk gemaakt maar het feit liegt er niet om,m.v.g.Miranda.

Margreet Franssen zei op 24 oktober 2023 om 09:46 uur

Voor wat dit betreft leef ik met jullie mee als je met misbruik geconfronteerd ben geweest laat het nou eenmaal diepe sporen na.

Guillaume zei op 24 oktober 2023 om 10:54 uur

Dank je wel, Margreet. Dat doet goed.
En nog een verzoek aan de medewerk(st)ers van het BHIC:
Stuur mij aub geen reacties meer.
Dat heb ik aangegeven.
Groetjes,
Guillaume .

Carla zei op 26 oktober 2023 om 20:13 uur

Ik schaam mij steeds weer als ik probeer uit te leggen aan wie ook dat ik misbruik slachtoffer ben geweest.ook nu weer voel ik weet de emoties opdoemen.
Vooropgesteld dat ik niet te expliciet wil maar als toen twaalfjarig meisje probeerde een zuster mij zover te krijgen dat ik meer voor mezelf opkwam omdat ik nogal teruggetrokken en verlegen was, sorry dat ik nu krengen van barmhartigheid schrijf zo gemeen waren ze.zo moest ik me een keer uitkleden en kreeg ik een plastic luierbroekje aan van een non ze streelde eroverheen daarna tot ik wit verlies had,wil niet verder gaan uit respect voor iedereen die ermee te maken hebben gehad.m.v.g Carla.

Guillaume zei op 27 oktober 2023 om 07:26 uur

Beste Carla,

Omdat het BHIC me toch reacties blijft doorsturen, ofschoon ik aangegeven heb, dat ik dat niet meer wil, reageer ik toch nog op je reactie, omdat die me diep raakt. Vanwege mijn eigen misbruikt zijn door nonnen.
Ik heb me er ook voor geschaamd, tot op hoge leeftijd.
Te gek voor woorden, want de nonnen dienen zich te schamen voor hun grensoverschrijdende zelfzuchtige onverantwoordelijke gedrag!
Jij kon er niets aan doen, Carla.
En die non, die je dat plastic luierbroekje aandeed, trachtte daarmee waarschijnlijk haar wandaad te verhullen, letterlijk en figuurlijk! Schandalig! Want ze besefte met haar egoïstische handelwijze niet, dat ze je voor de rest van je leven opzadelde met een levensgroot probleem!
Althans, zo was het bij mij.
Het is begrijpelijk, maar jammer,
dat we het misbruik niet helemaal en onbevreesd durven uiten, uit respect voor anderen,
zoals je aangeeft, en bij mij ook uit vrees, dat men mij niet zal geloven, omdat het zo extreem en haast onvoorstelbaar was voor iemand, die dit zelf nooit heeft door gemaakt! Daarom heb ik ook maar een deel van het hele kotsmisselijke misbruik aangehaald. Beste Carla, ik wens je veel STERKTE bij jouw verwerking van het pijnlijke verdrietige misbruikverleden.
Groetjes en liefs, (zonder enige bijbedoeling),
Guillaume.

Anneke Beeren zei op 27 oktober 2023 om 10:08 uur

Goeiemorgen.
Met name Carla?? Deel ik mijn gevoelens, sommige nonnen deden deze verschrikkelijke ingrepen omwille hun eigen belang ze beweerde dat het een medisch belang was,ik herken zoveel verhalen waaronder een van u Carla simpel omdat hetzelfde mij ook overkomen is.

M.H. zei op 29 oktober 2023 om 06:56 uur

Het grootste trauma van mijn leven is geweest bij de broeders van de gouden handen op internaat van sheerenberg.volgens hun zeggen was ik een erg teruggetrokken en verlegen jongen waar ik heel veel mee getreiterd geweest.ik zat er van 1959 tot 1962 het zijn drie jaar geweest om zo gauw als mogelijk te vergeten wat mij nooit gelukt is.uiteindelijk ontaarde het met misbruik als gevolg het gebeurde dan dat een broeder zo een rubber schort aandeed bij zichzelf en mij begon uit te kleden tot op de onderbroek toe waarna ik door die broeder gedwongen bevredigd werd tussendoor zei hij dan steeds dat ik daardoor een echte vent zou worden.het is werkelijk gebeurt maar het is niet uit te leggen hoe ik mij nu weer voel.

Gijs van Gils zei op 1 november 2023 om 16:09 uur

alles wat ik mij nog van deze wandaden herinner van de jeugd van destijds is niet veel goeds.wat mij ook van het hart moet is het ongeloof waar ik tegen aan ben gelopen alsmede het wegmoffelen van de misstanden, lees wandaden wat de fraters met ons hebben uitgespookt.

Bert Heeren zei op 2 november 2023 om 09:16 uur

Dit is zo herkenbaar voor mij.
Intens gemeen waren sommige paters ze deden maar wat om hun belangen te koesteren.

Marijke zei op 3 november 2023 om 07:44 uur

Carla je hebt helemaal gelijk dat u de nonnen ook weer eens in de schijnwerpers zet want ook sommige nonnen zijn schuldig aan misbruik geweest, zij hadden de vrije hand om wat met je te doen ik zat op speciaal onderwijs en ook intern bij nonnen.

Teun Hooijdonk zei op 4 november 2023 om 15:14 uur

Ik heb zelfs na tientallen jaren nog oud zeer omdat ik teveel heb opgepot waarschijnlijk.heb lange tijd het weten te verbergen dat ik misbruikt ben geweest door een broeder in zijn kamer.

Stefan de Vries zei op 5 november 2023 om 10:02 uur

Ik ben zelf ook slachtoffer van seksueel misbruik,de beste therapie zou kunnen zijn om maar wat van empathie te zien bij degene waardoor ik misbruikt ben geweest maar niets is minder waar.

Rini. de Groot. zei op 5 november 2023 om 10:18 uur

Jammer, nog steeds worden meldingen van deze reacties niet op het Forum gemeld.

Mirjam zei op 5 november 2023 om 13:57 uur

In hoeverre kan je hier je verhaal doen
om niet te expliciet te zijn?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 november 2023 om 11:31 uur

Dag Mirjam, dank voor je bericht. Ik denk dat de reacties op deze pagina al een goede indruk geven, van hoe verspreid over onze (BHIC) website herinneringen worden gedeeld aan het Brabantse kostschoolverleden. We beheren daarvoor ruim 150 internaatpagina's (zie hier een inleiding daarop: https://bhic.nl/ontdekken/verhalen/hemel-of-hel-op-kostschool ) en die ervaringen lopen wat de meeste internaten betreft ook compleet uiteen. Van mensen die er met veel plezier aan terugdenken, tot mensen wiens leven op jonge leeftijd eigenlijk al compleet is verwoest - de walgelijke praktijken van seksueel, fysiek en geestelijk misbruik die in de laatste jaren óók steeds meer aandacht hebben gekregen, na vele decennia van stilte.. En ook voor veel oud-internen zie je dat het een mengeling is van positieve en negatieve ervaringen, gemengde gevoelens. Goed dat je je hier hebt gemeld. Je kunt hier jouw verhaal delen (hoe expliciet: daar zijn de andere reacties dus een goede indicatie van), maar dat kan ook op de pagina voor het betreffende internaat. Mag ik vragen om welk internaat het gaat en welke periode? Nogmaals dank voor je bericht. Ik en anderen reageren hier dus namens het Brabants Historisch Informatie Centrum / BHIC, te herkennen aan het blauwe vierkantje om onze foto. (Er is dus trouwens ook geen enkele sprake van een band tussen ons en de kloosters, internaten, congregaties etc, waaraan we op onze site aandacht schenken.) Hartelijke groet,

Mirjam zei op 6 november 2023 om 13:27 uur

Beste Thijs, ik heb enkele jaren op alexandra almelo gezeten bij de zusters heb dingen gezien waar ik liever niet meer over wil praten omdat het voor mij weer teveel wordt anders,wil jullie mijn complimenten geven over deze site,met vriendelijke groeten van Mirjam.

Gerard. zei op 7 november 2023 om 16:05 uur

Ik vind het sowieso wel goed dat er hier een mogelijkheid is dat iedereen zijn verhaal kan doen.

Bart Roovers zei op 7 november 2023 om 20:30 uur

Regelmatig bezoek ik bhic zo lees ik het confronterende misbruik van de heer M.H.datum 29 oktober,reden van deze reactie betreft ook mijn jeugd.
Heb ook een vervelend verleden van mijn internaat verblijf van eind jaren vijftig,ik mocht er met niemand over spreken hoe een broeder mij heeft benadeeld omwille zijn geaardheid.
Die broeder was geobsedeerd van jonge jongens vanwege de temperamentvolle reactie na de daad.Ik wil een ieder met soortgelijke mishandelingen sterkte wensen die met dit trauma te doen hebben.

Anja zei op 8 november 2023 om 13:34 uur

Goeiemiddag,ik heb bij nonnen van de Goede herder gezeten in Zoeterwoude,ik lees van de broeders die jongens gebruikt hebben om hun drang te beteugelen.de nonnen zijn ook geen haar beter geweest en heb een paar keer van hun een verpleeghemd met een incontinentie broek aangehad en daar streelde dan een non overheen tot ik ging vloeien,dit was intens gemeen en ze hadden echt geen empathie voor mij, lijkt mij niet dat ze in de hemel zijn eerder in de hel denk ik.

Lies Coenen. zei op 12 november 2023 om 07:00 uur

Het is verschrikkelijk dat dit is gebeurd uiteraard,maar dit is volgens mij een topje van de ijsberg geweest ben ik van mening.
Zover als ik er nog van weet deden de zuster hun uiterste best deden om mij een plekje in de maatschappij te geven,van misstanden weet ik niets af maar in ieder gerucht zit een kern van waarheid.

Lourens Cool zei op 18 november 2023 om 20:10 uur

Ik ben in de periode dat ik misdienaar was door een broeder misbruik ik mocht daar met niemand over praten dit heeft ongeveer drie jaar geduurd.
De zwartrok als ik het zo mag zeggen was op internaat koster en nam veelvuldig misdienaars mee en kleedde je dan naakt aan met misdienaar kleding en zo moest je dan naast hem staan terwijl hij zich zat te bevredigen,weet dat dit heel veel indruk heeft gemaakt bij degene die misdienaar waren,niet deze pater is ervoor gestraft maar wij als misdienaar toendertijd hebben levenslang gekregen,

Tineke van Dam zei op 22 november 2023 om 06:42 uur

Goedemorgen.gisteren op een bakkie bij me dochter hebben we het over de Goede herder gehad waar ik bijna zes jaar heb gezeten,ik moest er veel schoonmaken en heb wat op me knieën gelegen op de vloeren van dat gebouw heb het over Zoeterwoude.Zij wees me op deze website en zij had het natuurlijk ook allemaal gelezen.
Veel van de misstanden zijn onder de mat geveegd en later is doodleuk gezegd dat door verjaring niemand er nog iets mee kan.

Rini de Groot. zei op 22 november 2023 om 08:17 uur

Tineke, en of niet meer leven maar toch even gezegd en opgeslagen!

Matthijs Martens zei op 24 november 2023 om 07:47 uur

Als je als kind van 14 jaar misbruikt word is dat verschrikkelijk,bij mij heeft dat ervoor gezorgd dat ik groot atheïst ben omdat het een geestelijke betrof bij wie ik misdienaar was.
Niet alleen ik ben de dupe geweest maar nog een paar jongens, vooropgesteld dat ik nooit schadevergoeding kreeg wat ik ook niet wil daar ik afscheid genomen heb van de kerk.

Marian Deters zei op 4 december 2023 om 11:35 uur

Ik wil indien het mogelijk is reageren op het relaas van Anja datum acht november,dit zelfde is mij ook gebeurt ik heb het van de vijftiger zestiger jaren ,wat knap hoe het verteld word ik heb het uit schaamte nooit naar de buitenwereld te brengen,al op jonge leeftijd begon ik te vloeien ga niet in details verder.

Tamara van Schaijk zei op 5 december 2023 om 09:53 uur

Ik denk aan Rob de Nijs van de herinnering blijft,jammerlijk vond ik altijd de reacties van iedereen als ik probeerde het uit te leggen wat ze met mij hebben uitgespookt.zo herkenbaar wat mevrouw Deters bedoelt voor mij is dit nog een steeds weer voorkomende nachtmerrie die tijd bij de nonnen in Zoeterwoude.

Roland scalk zei op 7 december 2023 om 07:52 uur

Nadien ik bij paters van kleinseminarie de heilige Geest in Weert misbruikt ben geweest merk ik hoe mijn leven veranderd is.
Ik en nog andere jongens die er misdienaar waren zijn in de sacristie tot op de onderbroek ontkleed en daarna met een toog met superplie aangekleed door een bewierrookte Pater,ze hadden er lol in met bedenkelijke bedoelingen,dat vergeet ik nooit meer,het erge daarbij is dat dit alles de doofpot ingestopt is.

Hans Bijleveld. zei op 8 december 2023 om 07:41 uur

Nog niet zo lang geleden ben ik als misdienaar van een parochie misbruikt,ik heb het over 1969 tot 1972,van mijn ouders kon ik niets verwachten want de kerk en alles eromheen was heilig en verheven boven alles.
Het was bij mij een pater die uit de missie kwam en zich uitgaf als de koster.
Ik was makkelijk over te halen en daar is het dan ook mis bij gegaan en dat alles voor wat geld de misstanden zijn in de sacristie geweest

P.van loon zei op 22 december 2023 om 09:54 uur

Verdriet overheerst bij mij.
Het is alsof er geen einde aan komt van al deze misbruik verhalen,ook ik kan mij niet onttrekken van deze ellende van destijds,ik ben in het verleden door Frater Anthonius die waarschijnlijk de hemel niet heeft bereikt misbruikt geweest als misdienaar van de toenmalige Theresia parochie in Tilburg als ik er over zou gaan praten zou het een doodzonde zijn want seks was vies en hoorde niet zei hij dan.

Van Kilsdonk zei op 2 februari 2024 om 08:34 uur

Ik ben Peter van Kilsdonk.
Een pater op kleinseminarie Weert heeft mij daar misbruikt op de manier wat De heer schalk kennis heeft.
Ik ken deze meneer niet waarschijnlijk een andere periode geweest voor mij, misbruik was nota bene in de sacristie,ik wist toen niet wat hij met mij wilde doen en had nog geen besef wat misbruik inhield.

Dirk Buschman. zei op 3 februari 2024 om 12:10 uur

Als kind van amper 14 jaar heb ik traumatische ervaringen van het r.k.internaat opgedaan bij de zwartrokken dat is altijd onder de mat geveegd.

Marc v.d.Oever zei op 11 februari 2024 om 09:28 uur

Ik ben in de puberteit misbruikt bij broeders van het r.k internaat omdat deze zaak bij de rechtbank is afgedaan zal ik de naam van het instituut niet kenbaar maken,zo ben ik tot op de onderbroek uitgekleed door hen.
Daar ik naakt ben gekleed in misdienaar kleren en ik broeders tegenover mij zag masturberen durfden ik mij daar nooit over te uiten pas toen ik aarzelde het te melden werd het niet geloofd dit was het echte misbruik Voor mij:men was ziende blind en doof voor het grote onrecht dat weerloze kinderen werd aangedaan

Theo Driessen zei op 12 februari 2024 om 07:48 uur

Als oud slachtoffer van misbruik begrijp ik ten zeerste jullie frustraties van destijds,als je in het verleden misbruikt ben geweest had dat te maken dat je gewoonweg minder macht had en minder weerbaar was ook had je niet de mogelijkheid dat je jezelf niet effectief kon verzeten.
Voor mij is dat zonherkenbaar als je als jong volwassene priester wilde worden moest je daar hun inziens heel wat voor over hebben en was je negen van de tien keer ook misdienaar of acoliet.
Als je door een broeder werd ontkleed tot op de onderbroek toe waren daar altijd broeders bij met hun interesse hiervoor want je werd dan tergend langzaam met een misdienaar toog en het superplie aangekleed,je wist absoluut niet wat ertegen toe doen je stond gewoon machteloos te poseren,verder wil ik niet gaan met mijn verleden.

Peter H. zei op 23 februari 2024 om 11:14 uur

Ik wil graag op de heer Roland schalk reageren op hetgeen hij stelt van zijn verleden als misdienaar van het kleinseminarie Weert,ik was hier halverwege de zestiger jaren.
Het is voor mij ook een vreselijke periode geweest daar en dat heeft ook voor mij veel indruk achtergelaten tot op heden ten dage nog steeds.
Dat iemand van de seminaristen soms op deze manier behandeld zijn was toen ik er zat al bekend zo werd je dan meer gerespecteerd bij die paters.
Zeer geniepig is dat geweest dat je naakt een toga aan kreeg met het doel dat de desbetreffende die het deed zichzelf seksueel te verreiken want uiteindelijk praatte we er met niemand over.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.