Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

R.K. kinderhuis Lentehof in Breda

Internaten

Over het kinderhuis Lentehof van de Franciscanessen van Dongen in Breda is erg weinig bekend. Het was onderdeel van het Sint-Jozefklooster in de Ceresstraat.


Foto: Ben Speekenbrink. Bron: Stadsarchief Breda, nr. 19660270

Het gebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door architectenbureau J.E.W. Oomen. In het pand zijn neogotische en neorenaissance stijlelementen met elkaar verweven. Zo zijn in de gevel neogotische details verwerkt en de trapgevel doet denken aan de bouwstijl van de Hollandse renaissance, wat in de negentiende en twintigste eeuw een nationale bouwstijl werd.

In het gebouw kwam een mulo, een naaischool en er werden pianolessen gegeven. Het kinderhuis werd in 1936 geopend. De kinderen in het kinderhuis gingen vaak naar de school aan de Oranjesingel, welke ook door de franciscanessen werd gerund. Van oud-bewoner Adrie van Rijsbergen-Engbersen weten we dat de kinderen, voordat ze naar de lagere school moesten, naar de montessorischool in de Jozefstraat gingen.

Kinderen mochten buiten schooltijd veel spelen. Bijvoorbeeld met blokken of in de zandbak onder de kastanjeboom. Er werd ook veel buiten gespeeld, van tollen en kikkeren tot glijbanen maken in de winter.

Ook werd er veel aandacht besteed aan religie. Kinderen moesten oefenen voor hun communie en kregen catechismusles. Ook werd dagelijks een Heilige Mis opgedragen waar de kinderen bij aanwezig moesten zijn.

Het kinderhuis werd uiteindelijk een kinderdagverblijf en verhuisde in 1995 naar de Schorsmolenstraat. Het oude pand doet tegenwoordig dienst als kantoorvilla.

Heeft iemand nog meer herinneringen aan het kinderhuis van de franciscanessen in Breda? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail naar info@bhic.nl.

25

Reacties (25)

A de werd zei op 7 april 2021 om 01:01 uur

Ja ,nou en of het feit dat ik me nu verdiep in lentetop heeft toevallig te maken met mijn zoon.die werd er 14 dagen geleden naar toegewezen omdat hij psychische problemen heeft.zo kwam het ook bij mij weer onder de aandacht.Als kind van 10 jaar heb ik hier 2 jaar doorgebracht samen met mijn broer en 2 zussen.onder leiding toen van juffrouw roetenberg.Wij hadden het er niet slechten juffrouw Brigitte,en juffrouw José zorgde best goed voor ons.Ik ging zingen in het kerkkoor in de kerk die toen op de hoek van de staat stond.Het was eigenlijk de bedoeling dat wij na een jaar zouden verhuizen .Langer mocht men eigenlijk niet op lentehof blijven.Uiteindelijk zijn wij hier toch twee jaar geweest.Toen hebben ze ons naar Den Haag verhuist.Weet nog dat we dat vreselijk vonden.We gingen naar Groenenstein in Den Haag .Daar werden we uit elkaar gehaald als kinderen zijnde.De groepen werden daar op leeftijd ingedeeld.zeer traumatisch

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 april 2021 om 15:48 uur

Bedankt voor het delen van deze herinneringen, A. de Werd. Wat een verdrietig einde aan jullie verblijf in dit kinderhuis. Waarom moesten jullie eigenlijk al na een jaar verhuizen? En over welke jaren hebben we het trouwens? Vertel vooral nog eens verder. Hartelijke groet,

Edith zei op 21 december 2021 om 15:15 uur

Ik heb op Lentehof gewerkt, volgens mij is het geopend in 1963! En niet in 1936 zoals vermeld.

Annemarie de werd zei op 21 december 2021 om 22:07 uur

Ik zie dat de vraag gesteld word over welke jaren ik het hier heb,dit waren de jaren 1966,1967.Weet nog dat er een grote speelzaal was .Hier verbleven we na school en vermaakte ons daar.Ben binnen geweest in de afgelopen weken en heb gezien dat sommige dingen nog hetzelfde zijn als toen.,Bijvoorbeeld de stenen op de vloer .zelfs sommige beschadigingen aan deze tegels herkende ik nog.De ruimte waar vroeger de huiskamer was.hier stond bv ook de tv.was nog hetzelfde maar diende een ander doel natuurlijk.In mijn beleving was vroeger alles wel veel groter.vooral de ruimtes.De plaats waar wij vroeger buiten speelde is er ook niet meer.Ik vind het bijzonder om het weer eens terug te zien.zeker van binnen.How groot is de kans dat dat normale gesproken kan.Ik herinner me weinig namen van kinderen die samen met ons hier verbleven.eigenlijk helemaal niet.Alleen van de leidsters dat wel.

Annemarie De de Werd zei op 21 december 2021 om 22:13 uur

Zie dat je ook de vraag stelde waarom wij daar na twee jaar weg moesten.Twee redenen.De eerste was dat Lentehof toen bedoeld was voor tijdelijke opvang van kinderen.eigenlijk voor max een jaar.Zo is het ons verteld.Wij waren een uitzondering dat wij daar twee jaar doorbrachten.Bovendien vond de kinderbescherming,dat wij verder weg geplaatst moesten worden omdat vader en moeder onderling zo ruzieden.Er werd gevonden dat dat niet goed was voor ons .We kregen een voogd,ooit een paar keer gezien en werden naar Den Haag verhuist.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 december 2021 om 07:55 uur

Dank voor de antwoorden Annemarie, helemaal duidelijk zo! En het verhaal van Lentehof is meteen op diverse punten aangevuld, zoals de verblijfsduur van de kinderen.

Mila van Lee zei op 26 december 2021 om 02:37 uur

Hoi ik heb 4 jaar op lentehof gezeten van 1977 tot 1981 ik vraag me af of er nog foto's van mij op lentehof zijn gr mila

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 december 2021 om 15:58 uur

Hallo Mila, dank voor je reactie. Misschien dat zulke foto's nog te vinden zijn in het archief van de Franciscanessen van Dongen. Dat archief wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven (contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html ) Online kun je alvast een kijkje nemen in de inventaris van dit archief: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Daarin vind ik onder andere een rubriek "foto's". Ook vind je er veel materiaal betreffende het klooster en de scholen aan de Ceresstraat.
Ook zou je je vraag kunnen stellen op Schoolbank.nl, waar je ook een pagina over Lentehof Breda hebt: https://www.schoolbank.nl/school/lentehof Daarvoor is het wel nodig om aan te melden.
Ook zijn er enkele foto's te vinden in de fotocollectie van het Stadsarchief Breda: https://stadsarchief.breda.nl/collectie/beeld/films-en-foto-s/?mode=gal… Contactgegevens vind je hier: https://stadsarchief.breda.nl/contact

Marion Heil zei op 3 januari 2022 om 19:46 uur

Hoi, ik wilde weten of er nog foto's zijn van t kindertehuis van mij of m'n zussen&broers uit de jaren 60/70
Ik hoop op een reactie
Grtjs Marion Heil

Thijs de LeeuwBHIC zei op 4 januari 2022 om 09:40 uur

Hoi Marion, dank voor je reactie. Kijk eens of je iets hebt aan mijn antwoord op Mila's vraag van 28 december. En misschien reageert hier nog iemand met verdere tips voor vindplaatsen van foto's.

N. Waijers zei op 29 januari 2022 om 18:15 uur

Heel wat kinderen die op Lentehof hebben gezeten kunnen volgens mij een boek daar over schrijven. Als eerste zijn er heel wat kinderen daar langer dan een jaar geweest. Misschien dat het in het begin van Lentehof wel zo was maar later zeker niet. LENTEHOF een te mooie naam voor een rot periode in veel kinder leven. Kinderen komen er terecht die uit een moeilijke situatie thuis komen. Wij, ik met mijn broers en zusje zijn er binnen gebracht op een avond, tandjes poetsen, pyjama's aan en naar bed. Dus echt liefdevol was het in de jaren seventig niet. Roetenberg was een oude vrouw die kinderen niet echt snapte. Haar neef Wim daarin tegen was veel menselijker. Ook Arjan, hij was volgens mij onder directeur??? Edith die ook op deze pagina staat was een van de leiding. Als we als kinderen 's avonds nog aan het keten waren en Edith kwam dan voelde je de tik al tegen je achterste. Het is je vergeven Edith zeker omdat jullie als leiding onder toeziend oog van Roetenberg stonden. Wat we allemaal niet hebben uitgehaald:) Kelder onder water, in de dakgoot lopen, op het dak van Lentehof klimmen, we hebben heel wat gesloopt waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb. De kamer met de rode of groene stoelen bezetten zodat Roetenberg uit Enschede moest komen. kan er nog om lachen. Eigenlijk is het allemaal erg triest als je bedenkt waarom we daar zatten als kinderen. Ik heb er van 1977 tot 1985 gewoond. In de loop van die jaren is het wonen op Lentehof iets beter geworden. Nog geen feest maar toch. Er is in die tijd ook een jongenshuis aan de Teteringsedijk gekomen en een huis aan de Tuinbouwlaan. Dit was volgens mij voor kinderen die langer op Lentehof moesten blijven. Conclusie van wonen op Lentehof: de omstandigheden waarom we daar zaten was al verschrikkelijk dan nog een directrice die het niet snapte, ij heeft trouwens nog een lintje gekregen voor haar werk. Ja echt ongelooflijk. gelukkig hadden we wel leiding die ons beter snapte en ons beter behandelde:) en met heel veel kinderen heel veel lol gemaakt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 februari 2022 om 09:47 uur

Veel dank voor deze bijdrage, N. Waijers. Met interesse gelezen. Wat er voor mij onder andere uitspringt is hoeveel impact zo'n algemene leiding had, in dit geval dan Roetenberg, op de medewerkers. Maar ook de andere verhalen zullen bij anderen die het hebben meegemaakt zeker nog herinneringen oproepen.

Appy machielse zei op 13 februari 2022 om 14:23 uur

Hallo allemaal ik heb in jaren 65 -70 in lentehof gezeten met een aantal broers en zusters het klopt helmaal wat er boven geschreven werd over de directrice francie roetenberg als je niet in het straatje paste was je bij haar altijd de kwade en natuurlijk waren wij ook niet altijd de makkelijkste maar dat nam niet weg dat we altijd als vuil gebruikt werden de leidsters waren perfect zoals jose-margo-edith-astrid-agnes-mieke-dorethee-rietje-en nog vele andere die er werkzaam waren tuurlijk er waren ook mooie tijden .maar ik had het wel gezien daar.zeker met de fam roetenberg ik andere kinden de tijden die wij daar hebben gehad want juf roetenberg het voor keuren in de kinderen en familieleden ik wilde het hier voorlopig bij laten respect voor de mensen die onder francien roetenberg hebben gewerkt complimenten voor hen

Anja K zei op 25 februari 2022 om 16:25 uur

In Lentehof gewerkt, 1 jaar eind jaren 60. Ik was ingedeeld bij "de kleintjes" bij Rietje. Beneden was een ruimte voor hen, waar ook kleintjes kwamen voor de kinderspeelzaal (van buiten).
Ik heb goede herinneringen aan de Jozefientjes, Marc en Marco, Barbelijntje en vele anderen.
Eten ging in de kelderkamers, elke zaterdag roze macaroni met mini stukjes boterhamworst.
Mocht geen los haar dragen en moest een rok aan, heb dat snel ter sprake gebracht en Mevr. Roetenberg ging ermee akkoord dat de leidsters ook in een lange broek konden komen. Elke avond alle schoenen poetsen en helpen in de waskelder als iedereen op bed lag.
Bij sommige activiteiten was ik bij de oudere meisjes; de nachtdropping in het bos met ieder 1 gulden en dan maar te voet thuis zien te komen, hen naar bed brengen in de vroegere kapel die dienst deed als slaapzaal.
Ik heb veel van de kinderen geleerd: van de oudere Jeannekes, de kinderen Mach, Acht, Lath, Troo, en anderen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2022 om 08:54 uur

Nog bedankt, Appy en Anja, voor jullie bijdragen aan deze pagina. Zo ontstaat alweer een beter beeld van dit kinderhuis. Interessant om het verhaal te lezen van zowel oud-inwoners als oud-medewerkers en dan ook uit dezelfde periode, onder directrice Roetenberg.

Rebecca zei op 3 april 2022 om 21:53 uur

ook hier gewoond ik denk dat ik tussen mijn 8e en 10e daar samen met mijn zusje heb gewoond.....ik herinner mij nog elke avond samen gtst kijken en eten onder in de kelder ook de enorm grote trappen die naar de slaapkamers gingen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 april 2022 om 17:10 uur

Bedankt voor het reageren Rebecca. Vertel nog eens verder als je wilt, hoe jij en je zusje deze tijd bij de zusters hebben ervaren.

Rebecca zei op 7 april 2022 om 17:25 uur

Hoi thijs
Door de scheiding van onze ouders en omdat mijn moeder niet goed voor ons kon zorgen
Ik weet dat er leiding was maar of het Zusters waren weet eigenlijk niet meer goed toen wij er woonde was het denk eind jaren 80
Ik vond het een moeilijke tijd om daar te zijn al gaf het wel wat veiligheid best wel raar die dubbelheid daarna bij een pleeggezin terecht gekomen in Breda

N. Waijers zei op 7 april 2022 om 20:14 uur

Hoi Rebecca,
Zelf heb ik van 1977 tot 1985 op Lenthof gewoond en toen waren er al geen zusters meer. De periode dat jij er hebt gewoond was iets beter, hoewel je omstandigheden natuurlijk net zo verschrikkelijk waren al menicht kind dat op Lentehof heeft gezeten.

Rebecca zei op 8 april 2022 om 09:43 uur

N.Waijers
Natuurlijk het liefste zou je bij je ouders willen wonen en als je dan op een plek komt waar het allemaal anders is het enige wat je dan wil is terug naar huis
Ik denk dat ik heel veel heb weg gestopt

Marieke Van Sambeek zei op 15 april 2022 om 21:17 uur

Ik heb op Lente-Hof gewoond van geloof ik 83 tot 90. Dat terwijl ik daar een nacht zou blijven. Raar genoeg heb ik veel leuke herinneringen. Vooral wat me zo opviel is dat de leiding hun uiterste best deed er een huiselijke sfeer te creëren. Niet alles was rozengeur en zonneschijn maar je zat er niet zomaar. En natuurlijk juffrouw Knol ook wel Roetenberg was geen lieverdje maar wel het beste met iedereen voor op haar manier. Heb ook nog op de loopschansstraat gewoond ook daar een leuke tijd gehad. Ben blij dat het er was. Voor mij beter dan mijn thuissituatie.
En natuurlijk veel keet getrapt en kattenkwaad uitgehaald. Stiekem naar de jongensafdeling. Brandalarm af laten gaan. Kelder onder water gezet. Voorraad leeggehaald. Euhhhh stiekem sigaretten gejat ergens van iemand. Via de dakgoot weggelopen en dan ruiten ingooien bij de toen nog Skol fabriek. Tja hoort er allemaal bij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 april 2022 om 12:43 uur

Dank Marieke voor het reageren. Zo te lezen nog heel levendige herinneringen! Fijn dat je dit wilde delen en graag tot ziens op de site.

Maria van de pas zei op 7 mei 2022 om 15:37 uur

Ik heb er ook gezeten van mijn 14 de tot mijn 15 jaar . En ik had er een goeie tijd . Ik zou graag in contact komen met mensen die van 1983 tot 1984 daar hebben gezeten . Groetjes ria

Marieke zei op 7 mei 2022 om 18:17 uur

Hoi Maria ik heb daar in die tijd ook gezeten

S.C zei op 14 mei 2022 om 00:07 uur

Ik heb ook op lentehof gezeten, van 80 tot 86 volgens mij. Ik ben zelf Surinaams en kwam daar met mijn zus en 2 broers, ik was de jongste. Na 4 jaar ging me oudste zus weg, jaar later 1 broer en n jaar later me andere broer. Ik vond het verschrikkelijk om alleen achter te blijven en liep aan de lopende band weg. Wat ik daar bij Lentehof had ervaren heeft mijn leven voor altijd geschaad. Het had mij vervreemd voor mijn familie en afkomst en ik keerde in mezelf, want in mezelf keren was mijn enige verdedigings- middel bij Lentehof! Ik kan me goed herinneren hoe ik in de weekend altijd alleen moest slapen in die grote kinderslaapzaal, omdat de meeste kinderen naar huis gingen. Op een avond was het onweer en de bliksem verlichte de grote boom op de binnenplaats door het raam. Ik was denk ik 6 of zo en kon geen kant op, of hulp vragen want dat schiet niet op, dus leerde ik mezelf aan onder de dekens te slapen, doe ik nog steeds uit gewoonte! Dan het racisme en discriminatie, buiten sluiten, opsluiting in kamer of de onwetendheid wat er precies gaat gebeuren in de toekomst was ondragelijk. Ik zat ook op de Jozef school tot en met groep 4, na dat jaar ging ik weg van Lentehof. Ik ging daarna bij mijn moeder wonen, die me wekelijks mishandelde, maar zelfs dat vond ik beter dan Lentehof! Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om terug te gaan naar Lentehof. En van de leiders daar, kan me alleen Edith herinneren want daar kreeg ik altijd n draai om me oren van. En die lange Ad kan ik me nog vaagjes herinneren, en natuurlijk mevrouw Roetenberg en Wim. En altijd bidden voor het eten en naar de kerk gaan, en met n volle stationcar naar zee gaan, achter het gordijntje bij de schoenen hoek verstoppen om te kijken wie wat in de schoen zet met Sinterklaas, met sterretjes voor het raam staan met nieuwjaar en natuurlijk op het dak zitten om de leiders te ontlopen, en het eten man man man niet te doen. En heel dat gebouw lijkt op n spookhuis, vooral helemaal boven!
Toen ik eruit kwam probeerde ik alles om die tijd vergeten, maar helaas het had mij gevormd voor het leven.......

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.