H. Lambertus
Kerkeveld 2, Beers
In gebruik: 1890-
St. Jan de Doper
Gentstraat 2, Gassel
In gebruik: 1875-
H. Lambertus
Kerkstraat 34, Groot Linden
In gebruik: 1500-1648, 1798-
Beers was in 1971 nagenoeg volledig rooms-katholiek. Slechts tien van de 2.560 inwoners gaven bij de Volkstelling dat niet te zijn. De gemeente omvatte naast het dorp Beers ook Gassel (dat later naar de gemeente Grave ging) en Groot-Linden. De zielzorg was in 1971 in handen van vier pastoors. Kies hieronder je kerk voor meer informatie.
Kerkeveld 2, Beers
In gebruik: 1890-
Gentstraat 2, Gassel
In gebruik: 1875-
Kerkstraat 34, Groot Linden
In gebruik: 1500-1648, 1798-
Jan die Bruyn wordt 4-4-1541 genoemd als pastoor van Gassel.
4 april 1541 Hollanderbroek aktenummer e81 ORA 251:
Jan tZelen en Derick Artz, heemraden in het Hollanderbroek oorkonden, dat Jan die Bruyn, pastor te Gassel verklaard heeft in het bezit te zijn van een erfbrief, die gewag maakt van een met kerstmis te betalen rente van 5 malder rogge en die Jacop Claessoen aan het pastoorschap van Gassel is geldende uit zijn huis en hofstad, waar hij (Jacop) op woont.
Bedankt Jan, voor je toevoeging bij dit overzicht. In ons overzicht van pastoors in Gassel begint het pas in 1802. Dus dit is wel een hele mooie aanvulling, zeker terug in de tijd.
Gassel is pas in 1802 een zelfstandige parochie geworden. Voorheen behoorde het bij de parochie van Escharen.
Bedankt voor je reactie Maria. Dan zal Jan die Bruyn zijn genoemd als pastor van de kapel te Gassel? Misschien kan Jan hier uitsluitsel over geven?
Zal kloppen. Toch is er in 1541 sprake van pastoorschap. Maar in Geldrentenboekje St. Elisabethkerk Grave van Roelof van Dael uit 1565 wordt vermeld Jan die Bruijn, capellaen tot Gassel, daarna volgt zijn natuurlijke zoon Jan die Bruijn hem in de cijns op. Dus de kapelaan is vóór 1565 overleden.
Overigens kerkten mensen uit Nieuw-Gassel op Escharen en anderen op Beers, in beide DTB van die dorpen vindt je dat.
Duidelijk Jan, hartelijk bedankt voor deze nadere toelichting. Dan zijn we daarvan weer op de hoogte.
Deze website is gewijd aan het rijke roomse leven in Brabant 1900-1965. Je vindt er informatie over alle kerken en kloosters in onze provincie, over de meer dan honderddertig ordes en congregaties die hier actief waren, over Lourdesgrotten en nog veel meer. Ontdek op de homepage waar je allemaal op kunt klikken en ga terug in een katholiek verleden.
Dit boek bevat verhalen van gewone mensen over hun eigen katholieke verleden. Over de biecht, het knikengeltje, de nachtmis, het askruisje, het missiebusje en ga zo maar door. En het boek wordt nog steeds aangevuld. Blader verder en ontdek de verhalen.
De katholieke kalender bevat nogal wat hoogtijdagen. De gelovigen werden geacht die in de kerk te vieren. Vind meer informatie over de kerkelijke feestdagen en deel je herinneringen. Reageer bij een verhaal of vertel jouw ervaringen via insturen@bhic.nl
Soms leek het geloof enkel te bestaan uit geboden en verboden. Heel precies werd omschreven wat je wel en wat je niet mocht. Lees de verhalen en vertel jouw ervaringen in een reactie of via insturen@bhic.nl.
Stond bij jullie thuis ook het missiebusje op de schoorsteen? Hing het kruis boven de deur? Werd de rozenkrans gebeden en het zilverpapier ingezameld? Lees de verhalen en reageer of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl.
Lees alles over handen boven de dekens, bijzondere vriendschappen en katholieke huwelijksmoraal. Wat weet jij nog van de angst voor onkuisheid? Voeg jouw eigen ervaringen toe aan de verhalen of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl
Heb jij herinneringen aan je katholieke (kost)schooljeugd? Ben je misdienaar geweest of bruidje? Las je de Okki of de Taptoe? Deel je herinneringen met ons onder de verhalen of stuur je eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We gingen op retraite en liepen mee in de processie. We vereerden Maria en deden onze gebeden. Lees over devotie in Brabant en laat je herinneringen achter. Reageer op een verhaal of stuur jouw eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We hebben een boel feiten en verhalen bijeengebracht op deze website. Maar we zijn juist ook heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben. Hier kun je alle reacties lezen en daar de jouwe ook aan toevoegen. Of stuur je verhaal aan insturen@bhic.nl. Deel je herinneringen aan het rijke roomse leven met ons.
Reactie toevoegen