Het was bedoeld voor zowel mannen als vrouwen, die echter strikt gescheiden werden gehouden in twee afzonderlijke vleugels. Zelfs de kapel was door een hoge muur in tweeën gedeeld. De vrouwelijke patienten werden verzorgd door de Zusters van Barmhartigheid van Ronse, de mannelijke door de Broeders van Dongen. Beide congregaties hadden natuurlijk hun eigen klooster op het terrein.
In 1928 ontwierpen de architecten Jan Stuyt en Th.J. Klompers voor de zusters een carrévormig complex, thans De Vijverhof genaamd. Architect J.J. van Dillen bouwde een paar jaar later ook voor de broeders een nieuw klooster. De broeders verlieten het klooster in 1992. De communiteit van de zusters is in 1993 opgeheven. Het gebouw van de broeders kreeg de naam De Klimop en diende als woning voor patiënten. In 2003-2004 is het gebouw gerenoveerd en aangepast aan de eigentijdse woonnormen.
Het grote hoofdgebouw is gesloopt, de oorspronkelijke villa Huize Voorburg, de vroegere damesvilla en de voormalige broeder- en zusterhuizen bleven behouden, de rest is vervangen door nieuwbouw. De gebouwen maken nog steeds deel uit van de psychiatrische inrichting van de Reinier-van-Arkelgroep.
De vroegere recreatiezaal van de zusters op de noordwestelijke hoek is nu in gebruik als kapel. Boven de hoofdingang in de zuidelijke vleugel bevindt zich een reliëf met een voorstelling van de Barmhartige Samaritaan. In het interieur zijn elementen van de oorspronkelijke indeling en aankleding bewaard gebleven, zoals een veelkleurige tegelvloer met een geometrisch patroon en lambrizeringen van groen geglazuurde tegels in de hoofdgangen.
In de tuin achter het zusterklooster bevindt zich een uit de bouwtijd daterende Lourdesgrot. Tegen de westgevel van de kapel staat een Jozefbeeld, afkomstig van het gesloopte hoofdgebouw van Van Tulder.
Het broederhuis is een klein congregatieklooster in zakelijke baksteenvormen met elementen van de Amsterdamse School. Op de bovenverdieping ligt de gevel voor de broederkamers terug, voorafgegaan door loggia’s met balkons. Haaks op de westelijke gevel staat een drietal aanbouwen en een bakstenen muur voor een binnenhofje. Aan de noordelijke zijde van het kloostercomplex staat een kapel met hoog zadeldak, voorzien van een klokkenstoel met klok.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen