Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster in Villa Eikenheuvel te Vught

Kloosters

Hoewel de Villa Eikenheuvel aan de Helvoirtseweg 1 in Vught uiteindelijk slechts één jaar daadwerkelijk als klooster heeft gefunctioneerd, is de (voor)geschiedenis te interessant om hier niet op te nemen. De villa is bovendien tot aan de sloop in 1989 vanaf 1903 in handen geweest van nonnen.

Het begon met de Kanunnikessen van de H. Augustinus in Lunéville (Lotharingen). Die waren onder dwang van de Franse antiklerikale wetten uitgeweken naar Nederland. Maar de zoektocht naar een vestigingsplaats ging niet van een leien dakje. Van Maastricht tot Sluiskil vroeg men exorbitante prijzen voor de aankoop van een pand of gronden.

Vught, klooster in villa Eikenheuvel, c. 1910. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.1286a
Vught, klooster in villa Eikenheuvel, c. 1910. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.1286a

Toen Vught in beeld kwam, kwam de tegenstand van pastoor M. van Oss, die niet nóg een klooster in zijn parochie wilde: er waren er al vijf! Maar de kanunnikessen hadden goede relaties. De internuntius [diplomatiek vertegenwooridger van de paus] Mgr. Giovanni schreef aan Van Oss: “de zusters beschikken over voorname aanbevelingen: de koningin heeft een aanbevelingsbrief ontvangen van de groothertogin van Luxemburg en van prins Valdemar van Denemarken. De minister-president [toen Abraham Kuijper] heeft hen ontvangen. Het zou te gek zijn als u zou weigeren”.

Ook de Bossche bisschop Van de Ven was niet erg toeschietelijk, uit angst voor concurrentie met zijn eigen congregaties. Daarom stond hij de zusters alleen toe onderwijs in het Frans te geven aan gegoede meisjes en verbood ze het stichten van een weeshuis. Maar zoals gezegd: de zusters hadden goede relaties en de Bossche elite (Van der Does de Willebois, Van Rijckevorsel, Van Lanschot, Dony en Lutkie) liet van zich horen. De Amsterdamse koopman H. Kleijntjes wist de weduwe De Bergh-Versfelt tenslotte in 1903 over te halen om haar landgoed Eikenheuvel aan de kanunnikessen te verkopen.

Vught, leken in villa Eikenheuvel, c. 1915. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.0524
Vught, leken in villa Eikenheuvel, c. 1915. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.0524

Villa Eikenheuvel was in 1830 gebouwd voor de familie Van Rijckevorsel. Het was een typisch voorbeeld van de rond Vught zo populaire, witte, neogotische landhuizen met hun gestileerde kasteelachtige elementen. In 1875 werd mr. J. Sassen eigenaar en drie jaar later kwam de villa in handen van mr. Jan de Bergh. Het huis werd tussen 1892 en 1896 door architect L. Hezenmans uit ‘s-Hertogenbosch uitgebreid, waarbij de vleugels werden verhoogd.

De kanunnikessen betrokken de villa in 1903, maar niet voordat zij de kamers met wijwater hadden besprenkeld: Jan de Bergh was immers protestant! Al het jaar daarop, in 1904, was het nieuwe klooster Regina Coeli zover klaar dat de zusters daar konden intrekken en een internaat openen.

De villa werd daarna bewoond door personeel, de tuinman en zijn gezin en nog later door docenten. In 1953 werden er lessen gegeven in het kader van de opleiding tot het staatsexamen gymnasium. Vanaf 1963 logeerden er studenten, cursisten, leraren en gasten van het inmiddels opgerichte talenpracticum.

In 1971 verkochten de kanunnikessen de villa aan het Instituut voor Doven, dat er jonge dove kinderen in huisvestte. Het huis raakte in verval en is in 1989 gesloopt.

 

4

Reacties (4)

Else van Helmond zei op 11 maart 2024 om 12:41 uur

wie was de eerste architect van de villa eikenheuvel?

Norah zei op 11 maart 2024 om 17:07 uur

Als het om de eerste architect gaat, dan leest men dat dit in opdracht van de fam. van Rijckevorsel moet zijn gebeurd. En dan hebben we het over het jaar 1830...
Weet het Stadsarchief Den Bosch dit niet > www.erfgoedshertogenbosch.nl? Of toch het BHIC?

Norah zei op 11 maart 2024 om 17:19 uur

Het moet niet zijn Lambert Hezenmans, maar dat weet u wel. Te jong.

Norah zei op 12 maart 2024 om 12:56 uur

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.