Daar, aan de toenmalige Achterstraat, nu Jan van Lieshoutstraat geheten, kregen de zusters hun definitieve onderkomen. In 1853 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe school en vervolgens verzorgden de zusters allerlei vormen van onderwijs. Later openden ze een ziekenhuis en een bejaardenhuis. Uitbreidingen volgden in 1870 en in 1887 bouwde men een aparte kapel.
Tussen 1926 en 1930 werd het ziekenhuis door architect L. Kooken verbouwd en uitgebreid. Architect C. de Bever realiseerde in 1937 een nieuwbouw met een laboratorium, ruimten voor technische dienst en voor mannenverpleging.
Het was duidelijk dat de ziekenzorg voor de zusters belangrijker was geworden dan hun onderwijstaak. In 1943 werd de kapel uitgebreid met een zijbeuk en werd de huishoudschool verbouwd tot administratiekantoor.
Na de oorlog bleef de groei onverminderd doorgaan. In 1954 droeg het armenbestuur van Sint Catharina de gronden en gebouwen over aan de stichting R.K. Binnenziekenhuis van O.L. Vrouw Moeder van Barmhartigheid en drie jaar later verplaatste men het klooster naar het voetbalveld van de augustijnen aan de Kloosterdreef.
De zusters verlieten het huis in 1965 en gingen wonen in de Koekoeklaan. In 1973 werd het nieuwe Catharinaziekenhuis gebouwd in Woensel, waarna het oude complex is afgebroken.
Het bakstenen gebouw was door de jaren heen uitgegroeid tot een omvangrijk geheel met gebouwen rondom diverse binnenplaatsen. Als zodanig was het typerend voor de ontwikkeling van veel congregatiekloosters in de binnensteden. Zoals gebruikelijk waren er veel uiteenlopende functies in verenigd.
Aan de Jan van Lieshoutstraat lagen tweelaags vleugels in neogotische stijl met topgevels. Achter deze vleugels stond de neogotische kapel met dakruiter. Het gebouw bepaalde het straatbeeld met zijn zeer brede gevel en de vele topgevels. In de gevels waren de verschillende bouwperioden te onderscheiden in diverse neostijlen.
Opvallend was ook de vroeg-neogotische gevel aan de Ten Hagestraat, die waarschijnlijk de toon heeft gezet voor de stijl van het gehele complex. Deze gevel leek erg op de gevel van het gesloopte stadhuis aan de Rechtestraat en werd gesierd door drie heiligenbeelden van A. Brams.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Reactie toevoegen