Maar die heren van Gemert waren niet zo maar dorpshoofden met veel pretenties. Ze waren lid van de Duitse Orde: een ridderorde die over heel Europa bezittingen had. Ze waren zo machtig dat toen in 1648 het huidige Noord-Brabant definitief bij de protestantse Republiek werd gevoegd, Gemert onafhankelijk en katholiek bleef. Zo werd de Gemertse kerk inderdaad een regionaal religieus centrum: uit de wijde omgeving kwamen er katholieken naartoe die in hun eigen woonplaats niet meer ter kerke konden gaan.
Zo kwam de kerk ongeschonden de jaren door waarin de rooms-katholieke kerk in Noord-Brabant als het ware ondergronds moest voortbestaan. Pas daarna onderging het middeleeuwse gebouw grote veranderingen: in 1853 werd de kerk belangrijk uitgebreid. Resultaat is dat we nu een negentiende-eeuwse neogotische kerk zien. Aan de monumentale waarde doet het niets af: het ontwerp van de bekwame architect H.J. van Tulder is een rijksmonument.
De kerk is gewijd aan Sint Jans Onthoofding.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor Van den Heuvel en zijn kapelaans G.A.M. van Mil en R.C.M. Vervoordeldonk. Pastoor Van den Heuvel werd in 1949, op 44-jarige leeftijd in de parochie ingehaald en bediende deze ook in de jaren zestig nog.
Reactie toevoegen