Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Michaelkerk in Sint-Michielsgestel

RK kerken

Het materiaal waarmee de “Gestelse” kerk is gebouwd is traditioneel, maar het ontwerp was in 1930 zeer vooruitstrevend. Architect H.W. Valk ontwierp een kerk zonder pilaren zodat alle kerkgangers het altaar konden zien.

Mgr. Diepen wijdt het nieuwe kerkgebouw in, 1931 (foto: Collectie BHIC)
Mgr. Diepen wijdt het nieuwe kerkgebouw in, 1931 (foto: Collectie BHIC)


Maar door het materiaalgebruik en door traditionele elementen maakt het gebouw echt de indruk van een kerk en niet van een willekeurige zaal. Deze geslaagde mengeling van onconventionele en traditionele elementen maakt dat de Michaëlkerk een rijksmonument is.

Van de voorganger van deze kerk resteert alleen nog de middeleeuwse toren, de andere blikvanger van het dorp Sint-Michielsgestel, dat dus genoemd is naar de beschermheilige van de parochie.

Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de kerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Wat weet jij nog van ze?

Pastoor Burgers (foto: collectie BHIC)
Pastoor J.K.H. Burgers, 1954 (foto: collectie BHIC, id.nr. FOTOSM.0546)


Denk aan pastoor J.H.K. Burgers, die in de jaren van wederopbouw en ook nog in de roerige jaren zestig verwantwoordelijk was voor het zieleheil van de (volgens de Piusalmanak) 4501 katholieke inwoners van Sint-Michielsgestel (op een totaal van 4560 inwoners).

Of herinner je je juist zijn kapelaans nog, zoals de heren J.M.A. Willems en H.J.A.M. Dumoulin?

Hiernaast zien we pastoor Burgers tijdens de opening van het verbouwde gemeentehuis op 23 oktober 1954. Hij is druk in de weer met de wijwaterkwast, waarmee hij het politiebureau inzegent.

 

2

Reacties (2)

Jan van den Dungen zei op 4 december 2019 om 12:52 uur

André Fasol (*Valkenswaard 1926) is geboren in het hoofdonderwijzersgezin van Piet Fasol en Christien Lommers. Vader Piet was jarenlang hoofd van de Openbare Lagere School die naast zijn woning stond aan de Kromstraat in deze plaats. In juni 1952 werd hij in ’s-Hertogenbosch priester gewijd door Bisschop W. Mutsaers en zijn Eerste H. Mis deed hij in de St. Nicolaaskerk in Valkenswaard. In augustus volgde zijn eerste benoeming, als kapelaan in de St. Willibrordusparochie in Deurne-Zeilberg, vier jaar later gevolgd als kapelaan van de Johannes Geboortekerk in Nieuwkuijk en weer zo’n zelfde termijn later in 1960 in de Petrus Bandenkerk te Son. Daar was de middeleeuwse kerk enkele jaren eerder totaal door brand verwoest op de toren na. Architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven tekende het nieuwe ontwerp van een moderne kerk, die in 1960 klaar was en waarin André Fasol meteen aan her werk kon. In 1970 was kapelaan Fasol klaar voor het grotere werk en werd hij pastoor in de H. Michaëlparochie te Sint-Michielsgestel, waar hij op 5 september 1992 op 66-jarige leeftijd overleed. In de jaren 1980-1988 van zijn Gestels pastoraatschap, was zijn jongste broer Romé Fasol burgemeester in de naastgelegen gemeente Nistelrode. Zijn één jaar jongere broer Wim, werd als Kapucijner pater missionaris op Sumatra en deed dat bijna 30 jaar. Slechts 57 jaar jong overleed pastor Licinius, zoals zijn kloosternaam luidde, in Kabanjahé (ind.) en werd daar ook begraven.
Zie BHIC-foto- Identificatienummer 1685-034449

Marilou NillesenBHIC zei op 5 december 2019 om 09:50 uur

Bedankt voor deze mooie aanvulling over André Fasol, Jan! Ik heb de betreffende foto toegevoegd aan je reactie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.