Maar door het materiaalgebruik en door traditionele elementen maakt het gebouw echt de indruk van een kerk en niet van een willekeurige zaal. Deze geslaagde mengeling van onconventionele en traditionele elementen maakt dat de Michaëlkerk een rijksmonument is.
Van de voorganger van deze kerk resteert alleen nog de middeleeuwse toren, de andere blikvanger van het dorp Sint-Michielsgestel, dat dus genoemd is naar de beschermheilige van de parochie.
Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de kerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Wat weet jij nog van ze?
Denk aan pastoor J.H.K. Burgers, die in de jaren van wederopbouw en ook nog in de roerige jaren zestig verwantwoordelijk was voor het zieleheil van de (volgens de Piusalmanak) 4501 katholieke inwoners van Sint-Michielsgestel (op een totaal van 4560 inwoners).
Of herinner je je juist zijn kapelaans nog, zoals de heren J.M.A. Willems en H.J.A.M. Dumoulin?
Hiernaast zien we pastoor Burgers tijdens de opening van het verbouwde gemeentehuis op 23 oktober 1954. Hij is druk in de weer met de wijwaterkwast, waarmee hij het politiebureau inzegent.
Reactie toevoegen