De driebeukige kerk, in traditionalistische stijl gebouwd, behoort tot het late werk van de architect. De oostelijke muur heeft geen ramen, maar wel een terracotta beeld van de H. Tarcisius. Het gebouw is een gemeentelijk monument.
Het orgel stond aanvankelijk op het balkon boven de ingang. Later werd het verplaatst naar het koor.
Gevelbeeld van de H. Tarcisius (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013)
De kerk werd gebouwd in een tijd, waarin de kerken nog vol stroomden. Maar bij de viering van het zestigjarig bestaan in 2012 was de toekomst al onzeker. De H. Missen werden toen nog maar door zo’n twintig gelovigen bezocht. De kerk wordt op 31 januari 2015 dan ook onttrokken aan de eredienst.
Op de foto's hieronder zien we enkele priesters die in de naoorlogse periode aan de parochie verbonden waren. Een van hen is pastoor A. Kleemans. Hij behoorde tot de kloosterorde van de zogeheten picpus-paters (officieel: paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria). Pastoor Kleemans kreeg onder andere steun van een drietal congregatiegenomen: Euth. van Rooij, Rafaël Rottier en Bavo Kerstholt. Zij gingen allen in 1952 in de parochie aan de slag. Waarschijnlijk zijn het ook deze paters, die pastoor Kleemans op de foto bijstaan tijdens het inzegenen.
Pastoor A. Kleemans zegent kleuterschool Sint Jozef. (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0020171)
In 1964 verleende bisschop Bekkers op verzoek van de provinciaal van de Paters van de Heilige Harten, aan pater Kleemans om gezondheidsredenen eervol ontslag. De nieuwe pastoor, J.E. Ackermans en zijn kapelaan, J, Hendriks, behoorden eveneens tot de Paters van de Heilige Harten. Pastoor Ackermans zien we hieronder op een foto tijdens zijn afscheid van de parochie H.H. Harten in 1992.
Pastoor J.E. Ackermans bij zijn afscheid van de parochie H.H. Harten, 1992 (foto: Felix Janssens, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0077321)
Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook welkom en kun je sturen naar info@bhic.nl
Reactie toevoegen