Uiteindelijk gaf de bisschop toe, maar hij bepaalde wel dat de Weebosschenaren zelf een pastoor moesten zoeken. Dat is heel ongebruikelijk, want de bisschop bepaalt wie er pastoor wordt. Blijkbaar durfde de bisschop het zelf niet aan om iemand te zoeken die bereid was een kerk te stichten in dit arme, geïsoleerde oord.
Niettemin lukte het om een pastoor te vinden, A.A.J. Karthon, én om geld bijeen te krijgen voor de bouw van de kerk. Niemand minder dan Jan Stuyt werd de architect. Deze was juist in die jaren druk doende met vernieuwing van de kerkenbouw. De neogotiek was op dat moment nog erg populair, maar Stuyt ging zijn inspiratie halen in de romaanse bouwstijl. Vandaar dat Weebosch een rijksmonument heeft: een van de eerste voorbeelden van neo-romaanse bouw in ons land.
En het onderhoud van de kerk? Dat werd in Weebosch net zo gefinancierd als in andere Brabantse dorpen van die omvang: via de opbrengsten van een bedevaart. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zodra de kerk gereed was, een broederschap werd opgericht ter ere van de H. Gerardus Majella. Al snel telde deze broederschap duizenden leden, van wie er velen jaarlijks de bedevaart naar Weebosch ondernamen.
Het succes van de bedevaart is mede te danken aan een wonder dat zich in 1905 had voorgedaan. Pastoor Karthon, die al een groot vereerder van de in 1904 heilig verklaarde Gerardus Majella was, bezocht in dat jaar met een groep geestelijken de Egyptische hoofdstad Caïro. Daar raakte het gezelschap betrokken bij een ernstig ongeluk: de tram waarin ze zaten, sloeg op hol, doordat de bestuurder onwel werd. Dankzij de H. Gerardus Majella kwam de tram op wonderbaarlijke manier tot stilstand.
Zo luidde althans het verhaal, maar dat was meer dan voldoende om een bedevaart op gang te brengen die tot op de dag van vandaag doorgaat. Het karakter is wel veranderd: in 1933 kwam er voor het eerst een groep ruiters naar Weebosch op bedevaart en tevens om de paarden te laten zegenen. Zo ontstond de ruiterbedevaart: een bijzonderheid die nog steeds veel aandacht trekt.
In de tuin van de pastorie werd in 1935 een Lourdesgrot gebouwd.
Reactie toevoegen