Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint Petrus Canisiushuis in Tilburg

Kloosters

Pastoor W.J. de Klijn, die in 1922 was aangesteld als bouwpastoor van de parochie aan de Ringbaan West, kon voor het stichten van een jongensschool niet tot overeenstemming komen met de Fraters van Tilburg. Daarom wendde hij zich tot de Broeders van Liefde in Gent, die positief reageerden.

Tilburg, Petrus Canisiushuis, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsTilburg, Petrus Canisiushuis, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

De broeders namen hun intrek in de pastorie en gaven vanaf 2 september 1924 onderwijs aan twee scholen. Het klooster, dat in 1923-1924 is gebouwd naar ontwerp van architect H.C. Bonsel uit Tilburg, werd 25 mei 1925 plechtig ingewijd. Het kreeg de naam Sint Petrus Canisiusklooster, naar de enkele dagen eerder heilig verklaarde Nijmeegse jezuïet.

Tijdens de meidagen van 1940 werd het klooster eerst door Nederlandse en daarna door Duitse militairen bezet. Vervolgens kreeg het gebouw voortdurend wisselende bewoners. Pas op 26 augustus 1945 keerden de broeders weer terug. Ze vestigden er ook hun provinciaal bestuur.

Op 21 september 1986 namen de broeders afscheid van Tilburg. Het gebouw is verkocht aan een accountant, die het liet verbouwen tot kantoor.

 

4

Reacties (4)

Willem van den Haak zei op 24 januari 2025 om 23:10 uur

Beste mens, begin november 1944 zou hier een groep (Nederlands Hervormde) bejaarden uit Noordwijk aan Zee zijn ondergebracht, evacuees die eerst in Huis Hemmen (Over betuwe) waren ondergebracht en toen daar de strijd losbarstte naar dit klooster verhuisden. Wie kan mij daar meer over vertellen? Heel graag contact opnemen met Willem van den Haak, tel. 071-3616919 of e-mail wil.lem@hetnet.nl

Marilou Nillesen zei op 26 januari 2025 om 16:29 uur

Dag Willem, een snelle zoektocht online levert mij nu niets op, ook de online krantenbank Delpher geeft geen uitkomst. Maar mogelijk dat je meer vindt via deze site:
https://broedersvanliefde.be/archief-broeders-van-liefde

En we blijven natuurlijk hopen op een reactie van één van de lezers hier die mogelijk meer kunnen vertellen... Wie weet meer?

Willem van den Haak zei op 19 februari 2025 om 12:46 uur

Dag Marilou, Ik heb mijn artikel hierover zo goed als klaar. Ik heb alleen nog maar 16 van de 28 ouderen kunnen traceren. Het is een vrij lang verhaal geworden wat voor ongeveer de helft over Hemmen gaat. Ik weet niet of jullie interesse hebben? Zo ja, dan mogen jullie het met alle liefde hebben. Maar pas nadat mijn opdrachtgever het gepubliceerd heeft. Ik weet nog niet precies wanneer dat is, ik vermoed begin mei. Ik hoor het wel.

Marilou Nillesen zei op 19 februari 2025 om 14:41 uur

Kijk maar eens of je opdrachtgever akkoord is en wanneer het dan wordt gepubliceerd. Als je groen licht hebt, dan zijn we benieuwd naar je bijdrage. Die mag dan naar insturen@bhic.nl; samen met mijn collega's Frank en Paul bekijk ik de inzendingen en of ze ook van toepassing zijn voor onze site (maar daar hebben we dan later nog wel contact over). Succes met de afronding van je verhaal!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.