Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Nuland

Lourdesgrotten

In de tuin van het Sint-Jozefoord in Nuland is dit fraaie bouwsel te bewonderen. Het is een soort mini-Lourdesgrot, want het beeld van Maria in de nis is niet hoger dan zo’n 60 centimeter. Het oogt wel mooi, zoals het geheel is ondergebracht in een heuvel.

Er is overigens wel wat raars aan de hand met het hele beeld: het klopt niet helemaal, want er is geen eigenlijke grot, waarin plaats zou zijn voor een altaar(tje). Het lijkt nu alsof Maria zelf in de grot staat, in plaats van dat ze erboven verschijnt. Maar gelukkig is er dan weer wel de H. Bernadette, die vol aanbidding opkijkt naar de H. Maagd.

Foto's: © BHIC / Frans van de Pol, 2018.

Het Sint-Jozefoord is begin jaren ’50 gebouwd voor zieke of bejaarde nonnen van de congregatie der Zusters van de Choorstraat. Dan is een Lourdesgrot op het terrein natuurlijk wel heel toepasselijk, maar het is maar de vraag of deze grot werkelijk uit de begintijd van het klooster dateert. Hij lijkt van veel latere datum.

Maar is dat ook zo? Zijn er nog mensen die hier wat meer licht over kunnen laten schijnen?

De onderstaande foto’s zijn genomen in oktober 2013 en danken we via de bemiddeling van Ton Vogel aan de Stichting Sint Jozefoord, waarvoor onze hartelijke dank. Je kunt zien dat er sindsdien een opknapbeurt is geweest.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.