Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Sint Antonius in Kaatsheuvel

Internaten

Jongens met een roeping, die ervan droomden om missionaris te worden in verre landen, konden in Kaatsheuvel hun geluk beproeven op het Missiehuis St. Antonius van de Missionarissen van de H. Familie. De paters hadden op deze locatie een kleinseminarie, een gymnasium bedoeld voor aankomende priesterstudenten. Om voorbereid te worden op deze kostschool, kon je al rond je elfde bij deze religieuzen terecht.

Griekse les, ca. 1934 (Foto Henning, Breda, collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 208162)
Griekse les (ca. 1934). Foto Henning, Breda / collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Oud-leerlingen zullen zich nog wel de dag herinneren dat zij het landhuis van de paters voor het eerst zagen. Deze moeten zij al van veraf hebben gezien. Het gebouw torende uit boven een keurig ingedeelde en onderhouden kloostertuin, met lange rechte wandelpaden. De paters beschikten over een flinke lap grond, door hoge muren afgeschermd van de rest van de wereld. Je ouders of een familielid zetten je af bij de poort, of ze begeleidden je nog naar de ingang. Maar daarna namen de paters de opvoeding voor een aantal jaren over.

Broeder Edward, de ziekenoppasser, ca. 1947 (foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven 208255)
Broeder Edward, de ziekenoppasser (ca. 1947). Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Redenen om het terrein langere tijd te verlaten, waren er nauwelijks. Binnen de muren was alles voorhanden om de opleiding tot priester (en misschien wel missionaris) en de opvoeding van de jongelingen in goede banen te leiden. Een belangrijk onderdeel van die degelijke katholieke opvoeding was het deelnemen aan de roomse liturgie. Daarvoor konden zij terecht in de huiskapel.

Met een eigen drukkerij, slagerij, bakkerij, boerderij en tuinderij waren de geestelijken en hun pupillen in hoge mate zelfvoorzienend. Zo konden jongens die wat mankeerden op een speciale afdeling bijsterken onder het toeziend oog van de ziekenbroeder. Dat we die verzorging hier op een 'actiefoto' kunnen aanschouwen is toch best bijzonder - je komt ze niet zo vaak tegen, laat staan met mensen erop en al helemaal niet met patiëntjes.

Misschien kun jij ons vertellen hoe die verzorging eraan toeging en welke (zieken)broeders jou nog voor de geest staan. Maar hieronder zijn natuurlijk ook alle andere herinneringen welkom aan jouw verblijf op het Missiehuis Sint Antonius, waaruit de paters in 1963 zijn vertrokken.

Ontspannen in de kleine recreatiezaal, ca. 1947 (bron: coll. Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, nr. 208241)
Ontspannen in de kleine recreatiezaal (ca. 1947). Collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven

Meer over Sint Antonius

 

Naar de Internatenkaart

 

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook foto's zijn van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

1. Hoofdingang, 1961, met in de deuropening Piet van Kaam
1. Hoofdingang met in de deuropening Piet van Kaam (1961). Foto met dank aan Piet van Kaam.
2. De klas van pater Bergman (de eerste klas) tijdens een verjaardagsfeestje van de pater
2. De klas van pater Bergman (de eerste klas) tijdens een verjaardagsfeestje van de pater (1961). 
3. Internen bij de volkstuintjes van de broeders
3. Internen bij de volkstuintjes van de broeders (ca. 1961-1964). Foto met dank aan Piet van Kaam.

4. Voorbereidingsklas (1962-1963). Foto met dank aan Jan de Vreede.
52

Reacties (52)

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 10:06 uur

Ik heb vanaf mijn elfde jaar twee jaar op MissieHuis St. Antonius gezeten. Het eerste jaar ging ik een tijd in het dorp naar school naar de gewone lagere school. Daarna op St. Antonius voorbereidend op het gymnasium. Het laatste jaar pendelde we per bus naar Sparrendaal in Vught. Na een jaar verhuisde we naar De Steffenberg in Vught, nieuwbouw gelegen naast Sparrendaal. Ik herinner me als de dag van gisteren de lekker verse, in eigen bakkerij gebakken, broodjes in de pauze. Ook de geweldige toneelavonden staan me nog goed bij. Van cabaret en muziek tot kostuumdrama. Ik had er ook een soort van volkstuintje.

Marilou Nillesen zei op 11 maart 2019 om 11:53 uur

Bijzonder mooie herinneringen, Piet, hartelijk dank voor het delen. Het klinkt inderdaad als een indrukwekkende tijd, vol mooie ervaringen. In welke periode ben je daar geweest?

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 12:29 uur

Ik heb van 1961 tot 1962 in het missiehuis gezeten en daarna wegens verhuis in 1962 naar de Steffenberg in Vught overgeplaatst. In 1963 jammer genoeg van school gegaan.

Marilou Nillesen zei op 11 maart 2019 om 15:57 uur

Duidelijk Piet, bedankt voor je aanvulling. Ben je in 1963 meteen aan het werk gegaan?

Thijs de Leeuw zei op 13 maart 2019 om 08:37 uur

Hoi Piet, ook ik wil je graag nog eens bedanken voor al je mooie bijdragen aan de internatenkaart tot nu toe. Zoals je ziet heb ik de foto’s die je ons stuurde in het verhaal geplaatst. Die zijn echt mooi zeg! Weet je toevallig wie die man is in de deuropening? En misschien ook wanneer die foto's zijn gemaakt van pater Bergmans klas en van de volkstuintjes?

Piet van Kaam zei op 14 maart 2019 om 09:27 uur

Dank je Thijs. Ik sta zelf, als jongetje van 11 jaar in pak, in de deuropening, foto is gemaakt door mijn broer toen hij me afleverde na vakantie. De foto's zijn uit 1961/1962. Ik heb nog een paar foto's gevonden waar ook mijn vader en moeder op staan tijdens een jaarlijkse bezoekdag. Ik zal ze scannen en mailen.

Thijs de Leeuw zei op 14 maart 2019 om 09:34 uur

Hoi Piet, ben ik weer : ) Daar had ik nog niet eens aan gedacht zeg, wat leuk! Van een afstandje heb ik de leeftijd dus volledig verkeerd ingeschat haha.. Zal ook wel door het nette pak komen! En natuurlijk zijn de foto's van je vader en moeder tijdens de bezoekdag meer dan welkom.

Wim van Wezel zei op 14 maart 2019 om 18:40 uur

Beste Thijs,
Stuur mij even je e-mailadres. Ik heb nog wat foto 's voor je.
Ik zat van 1958-1963 op St. Antonius in Kaats heuvel en van 1963-1965 op De Steffenberg en in 1965 in het noviciaat in Grave.
Graag een reactie. (nog geen publicatie van dit bericht a.u.b.)

Wim van Wezel

Piet van Kaam zei op 16 maart 2019 om 11:47 uur

Ik herinner me een aantal paters en een broeder.
Broeder Jan. Paters: van den Heuvel, Floris, Rijers (mijn favoriete geschiedenis leraar, vertelde honderd uit over Griekse mythologie) , Bergman ( mijn eersteklas leraar), Tielemans ( stond altijd als toezicht in het badhuis), Wevers, Hendriks (mijn slaapzaal pater), van de Wiel ( de baas), van de Staak, Bearwald. Pater van Tilburg (gaf muziekles en speelde hobo door zo'n, plat rietje. Hij kon hele verhalen vertellen over alle componisten) . Pater Bakker organiseerde ook tentoonstellingen van fotografen, schilders en beeldhouwers. Kortom aan kunstzinnige vorming werd wel degelijk gewerkt. De tentoonstelling van beeldend Bredaas kunstenaar Gerrit de Morée met zijn mooie schilderijen staat me bij.
Onder de trap naast de refter was een winkeltje waar je op zaterdag snoep etc kon kopen van je eigen tegoed wat je ouders ingelegd hadden. Zaterdag avond kreeg je na de filmvoorstelling of muziek of toneel een flesje drinken, meestal Hero.
Ik was ook misdienaar. In de kapel werd een centrale mis opgedragen aan het hoofdaltaar, maar achter het hoofdaltaar in kleine kapelletjes voerden alle paters elke dag een dienst op. In de sacristie was het eendrukte van jewelste.

Marilou Nillesen zei op 18 maart 2019 om 09:41 uur

Bijzonder dat ook na al die jaren de namen van deze mensen je niet ontschoten zijn, Piet! Het geeft wel aan welke impact ze hebben gehad. Ook de Hero op zaterdag geeft vast veel herkenning, net zoals je bijdrage als misdienaar.

Met je bijdragen roep je deze oude tijden weer tot leven, dank daarvoor.

Peter Schramade zei op 28 maart 2019 om 17:41 uur

Waarom staat dit missiehuis hier nog weer eens apart beschreven, terwijl het eerder al werd geduid in een artikel van Paul Huismans. Jammer.., misschien dat in beide beschrijvingen een verwijzing kan worden opgenomen naar het andere artikel...

Thijs de Leeuw zei op 1 april 2019 om 08:33 uur

@Peter: in dit artikel staat het internaat van het missiehuis centraal, in het andere verhaal het klooster. Ik begrijp wel dat je moeite hebt met deze scheiding. Deze bestaat enkel omdat wij een afzonderlijke kaarten hebben gemaakt voor kloosters en voor internaten. De kloosterverhalen onderscheiden zich o.a. van de internaatverhalen door een nadruk op de architectuur, een benadering die samenhangt met de gekozen bron c.q. het boek van Smits. We zien echter dat oud-leerlingen van de bijbehorende internaten via beide wegen hun ervaringen delen. N.a.v. je suggestie zal ik nog eens de links checken van het ene verhaal naar het ander. Ze kunnen misschien nog beter met elkaar verbonden worden. Dank voor je bijdragen (ook op die andere pagina)!

Peter Schramade zei op 1 april 2019 om 14:59 uur

Beste Thijs, ik heb de verwijzingen nu in de smiezen. Kennelijk werkte het psychologisch gezien zo bij me dat ik na verzending niet door had dat er nog meer te lezen was...

Thijs de Leeuw zei op 1 april 2019 om 15:17 uur

Geen probleem, Peter, aan de hand van je opmerking hebben we de onderlinge verwijzingen nog eens bekeken en verbeterd. Heeft iedereen profijt van, dus nogmaals dank : ) Onderaan beide verhalen staat nu trouwens ook een kopje met "Lees ook deze verhalen"..., met daaronder een link naar het verwante klooster/internaatverhaal.

Ad van Heeswijk zei op 16 april 2019 om 16:14 uur

Hopelijk neemt Piet van Kaam het mij niet kwalijk als ik een paar aanvullingen en correcties geef bij zijn bijdrage van 16 maart.
Dhr J. van den Heuvel was geen pater maar een van de weinige leken-leraren in Kaatsheuvel, hij gaf wiskunde en zijn bijnaam was 'De Kuus'. De twee andere leken-leraren waren dhr K. van der Wiel (broer van de rector, gaf Engels) en dhr P. Marks (gymnastiek).
Pater G. Bergman gaf geen les in de eerste klas. Hij had de onderwijzersopleiding gevolgd vóór hij priester werd en was de onderwijzer van de voorbereidende klas, die bestemd was voor jongens die de zesde klas van de LS al in het seminarie wilden doen.
Pater F. Bakker, pater Chr. Tielemans en pater J. van Dooren gaven alledrie ook les, maar dan zonder bevoegd te zijn voor het vak dat ze gaven, iets dat in die tijd in seminaries als het onze nog redelijk gewoon was. Pater Bakker gaf Frans in de 1e en 2e klas, pater Tielemans tekenen en pater van Dooren biologie. Pater van Dooren beheerde ook het winkeltje (door ons 'de kast' genoemd).
Ik kan me niet herinneren dat pater Tielemans iets te maken had met de doucheruimtes, in de jaren dat ik in Kaatsheuvel zat (1959-1964) was dat frater Schuurmans, de ziekenfrater.
De naam pater van Tilburg komt mij volledig onbekend voor; de muziekpaters waren van der Staak en Hendriks en ook pater van den IJssel hield zich daar veel mee bezig, met name met de koorzang (bv. de 'Studentenmesse' van Lotti werd door hem met ons ingestudeerd).
Broeder Jan was timmerman, hij is later naar de missie gegaan, ik meen op Borneo.
Zoals Piet van Kaam al aangeeft, we hadden nogal wat creatieve en kunstminnende paters in huis, en toneelspelen, cabaret, muziekuitvoeringen, tentoonstellingen, en schrijven in het schoolblad (in mijn tijd eerst 'Hippocreen', later omgedoopt tot 'Stuc') werden sterk aangemoedigd.

Piet van kaam zei op 16 april 2019 om 16:35 uur

Dank je Ad,
Klopt, ik heb hij pater Bergman in de voorbereidende klas gezeten. Voor mij was dat mijn eerste klas :). Leuk dat jij een beter geheugen hebt, ik heb daarna nog 4 internaten bezocht en dan worden hetveel heel veel namen om te onthouden.

Willem van de Kam uit Beugen zei op 22 mei 2019 om 01:20 uur

Van 1955 tot 1958 was ik priesterstudent op Missiehuis St Antonius. Ik wilde destijds als missionaris het werk voortzetten van mijn heeroom Frans, die in de oorlog op Java in een "jappenkamp" was gedood. Op zijn Mobylette brommertje kwam pater Van den Hoogenhoff mijn roeping naar Kaatsheuvel "warm houden". Hij verzorgde toen de acquisitie. De leraren waren destijds hobbyisten die daartoe niet waren opgeleid en ook geen onderwijsbevoegdheid hadden. De gymnasiumopleiding was dan ook net als het einddiploma niet erkend. Hooguit 2 of 3 bolleboosjes uit de eindexamenklas mochten buitenshuis staatsexamen afleggen. Pas tegen het einde van mijn seminarietijd kwamen er enkele leraren die formele bevoegdheid hadden, zoals pater De Jong (Franse taal) en pater Akkermans (klassieke talen) en de schooldirecteur pater F. van der Wiel (Nederlands). Pater Kempes was de rector van het klooster en hij gaf tevens wiskunde aan de hogere klassen. Het dagelijkse management over de studenten werd gevoerd door pater prefect. Dat was aanvankelijk pater Gevers en later werd dat pater Reijerse. Deze laatste organiseerde in de zomervakanties logeerpartijen naar buitenlandse kloosters van de orde van de Hl. Familie, zoals in het Belgische Habay la Neuve annex bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Brussel (1958) en ook in Altenhundem (Duitsland). De schoolkrant heette in mijn tijd De Wetsteen. De meeste paters zijn nog niet uit mijn herinnering verdwenen: Van Dooren (surveillant voor de kleintjes, docent Latijn en boeiend verteller over Goden en Helden), Van der Heijden (alias "snuffeltje", surveillant die later naar de missie werd uitgezonden), Weijgergangs (leraar biologie), Van Es, L. van den IJssel (leraar muziek en dirigent van de schola cantorum; hij kon over het biljart springen), De Haan (kwam iedere week uit Horst =opleiding voor late roepingen= om natuurkundeles te geven), Bloks (wiskunde, later legeraalmoezenier), Wijnings (Duits), Verheggen (econoom), Bakker (surveillant), Ehlert (pater spiritualis, later pastoor in Helmond), Frederiks (gaf uit hobby sexuele voorlichting), Van den Broek (surveillant), frater Schuurmans was ziekenbroeder en regelaar van het wekelijkse douchen, frater Epskamp (surveillant), broeder Koenraad was de baas van de boerderij, broeder Andreas was koster en bakker, "Maatje" heerste in de keuken. Ieder trimester was er een bezoekdag en dan mocht het thuisfront een middagje poolshoogte komen nemen. Eenmaal per drie maanden moest het periodiek van de orde, de Bode van de Hl. Familie, verzend gereed gemaakt worden. Dit tijdschriftje werd gedrukt in de eigen drukkerij. Wij moesten het blad vouwen en adresbandjes plakken. Het ging om vele duizenden exemplaren en daar waren we een hele middag met alle studenten zoet mee. Het was de kunst om de partij banderollen van je eigen woonplaats in handen te krijgen, want dan kon je stiekem een boodschap voor je huisgenoten in het blad noteren. In de ontspanningszaal van de hogere klassen was een verhoogd toneel. Daar werd altijd wel een toneelvoorstelling voorbereid. In het atrium was daarnaast een openluchttheater, waar klassieke stukken als Hamlet en Iphigeneia in Auris werden gespeeld. Ik zelf had de eer om bij gebrek aan vrouwelijke actrices de rol van Iphigeneia te vertolken. Voor dergelijke uitvoeringen werden de plaatselijke weldoeners uitgenodigd bij wijze van tegenprestatie. Een enkele keer werd in grote zaal in het dorp een toneelstuk voor de inwoners van Kaatsheuvel opgevoerd, zoals De Vrek van Molière. Trouwens, de grootste weldoeners mochten op zondag ook op een ereplaatsje in de kapel de hoogmis bijwonen. Hierna zal ik een klassenfoto plaatsen van de 2e klas uit 1956 met alle namen. Ik herinner me overigens ook nog tal van medeleerlingen uit andere klassen, zoals: Kees van den Assem, Ad Klaassen, Theo Muskens, Pechtold, Ad Vingerhoets, Theo Bosman, Dick Booy, Jan Hornes, Gerard Diericks, Ad Verlaan, Marcel van der Vlucht, Cees Verdegaal, Bob Kors, Quirijn van den Bosch, Bertje Wilderbeek, Johan van Osch, Bart Dumoulin, Gerard Heijne, Henk Opsteegh, Harrie Slot, Noud Slot.
In 1958 kwam ik tot de slotsom dat het celibaat ook minder attractieve aspecten kende. Aan het Carolus Borromeus College in Helmond heb ik daarna mijn gymnasiumopleiding weten te voltooien.









Klassenfoto 2e klas (1956). De namen van de leerlingen zijn van links naar rechts:
voorste rij: Frans van Hest, Ad de Graaff, Gidi van Nassau, Jan van der Linden, Wim van Run, Geert Vennekens, Tonnie Bekke;
tweede rij: Gijs van Veen, Tinus Zevenhoven, Jan Pover, Clemens Hoogervorst, Peter Heijne, Frits Overmars, Ad van Dijck, Toon van Kilsdonk, Max van Dijck;
bovenste rij: Joep Booms, Frans de Laat, Jan Timmer, Arnold Krijnen, Piet Tol, Joep Bakkers, Wim Fouchier, André Oosthoek, Ad van Rooijen, pater R.P. van den broek, Jacques Fijnhaut, Linders, Bolle, Willem van de Kam.

Marilou Nillesen zei op 22 mei 2019 om 11:00 uur

Bedankt voor je mooie relaas, Willem! Bijzonder dat het je intentie was het werk van je heeroom voort te zetten, wat een mooie gedachte. Interessant ook om die ontwikkeling van het onderwijs zo terug te lezen (hoewel ook zeker de vaardigheden van de leraar muziek en dirigent indruk maken ;)

Lukte het trouwens wel eens die boodschap voor je huisgenoten in het blad te noteren? Wat schreef je dan bijvoorbeeld?

En o ja, als de klassenfoto wil sturen naar info@bhic.nl ovv Jongensinternaat Sint Antonius in Kaatsheuvel, dan plaats ik 'em hier graag bij!

Veel dank, bij voorbaat!

Willem van de Kam zei op 23 mei 2019 om 01:14 uur

Op zondagochtend mochten we tussen de vroege mis en de hoogmis briefcorrespondentie naar buiten voeren. We moesten echter de post geopend bij pater prefect in een speciale brievenbus stoppen, zodat hij deze kon censureren alvorens deze bij de PTT te bezorgen. Via de geheime post die in de Bode van de Hl. Familie werd gesmokkeld kon deze censuur stiekem worden vermeden. Wat ik dan schreef? Och, dat waren meestal gewoon van die puberberichtjes die je zoal naar je ouders en broers en zussen schreef.
Trouwens pater Van den IJssel sprong vanuit stilstand zomaar over het biljart. Hij was nota bene een oude, grijze en massief-stijve persoon.

Thijs de Leeuw zei op 23 mei 2019 om 11:18 uur

Hallo Willem, nog bedankt voor jouw mooie bijdragen en het toesturen van de klassenfoto! Ik heb die foto aan je verhaal toegevoegd, met daaronder de namen.

P. Schramade zei op 20 juni 2019 om 16:34 uur

Ik zou graag in contact komen met Willem van de Kam.
Mooi, zoveel als hij zich herinnert over drie jaar Missiehuis Kaatsheuvel. (Met Bart Dumoulin zal hij waarschijnlijk Bart Demarteau bedoelen)

Via een mailtje naar info@bhic.nl zijn mijn contactgegevens te verkrijgen.

Willem van de Kam zei op 28 juni 2019 om 01:32 uur

Goeiedag Peter,
Inmiddels hadden we telefonisch (via mijn echtgenote) en per mail contact. Sjonge, da's wel een erg lange vragenlijst die je hebt gestuurd. Maar ik beschik ondanks mijn leeftijd van 76 jaren over een zeer sterk geheugen en weet mij erg veel uit de jaren 1955 - 1958 voor de geest te halen. Je gaat de lijst dus ingevuld en wel op je af zien komen. Inderdaad, ik noemde in mijn eerder bijdrage de naam Bart Dumoulin, maar bedoelde DEMARTEAU (hij was een neefje van de bisschop en hij moest altijd vreselijk blozen als iemand hem aankeek of -sprak). De vragenlijst volgt dus en we hebben nog contact.

Willem van de Kam zei op 28 juni 2019 om 01:35 uur

Aanvulling: in mijn eerdere bijdrage (zie hierboven) heb ik al erg veel namen van paters, broeders, mede-leerlingen e.d. genoemd. Ik mag aannemen dat ik die niet allemaal hoef te herhalen in de vragenlijst of past jou beter als dat wel geschiedt?

P. Schramade zei op 28 juni 2019 om 19:59 uur

Dag Willem,

Hartelijk dank voor je reactie en bereidwilligheid de vragenlijst te beantwoorden. Dat er aan je geheugen weinig mankeert, daar had ik al zo'n voorgevoel van... Vandaar dat ik ook zo naarstig naar je op zoek was. Wat je weet je melden over Bart bevestigt dat beeld nog maar eens. Dat is precies wat mij over hem is bijgebleven. Mocht je hem nog eens willen ontmoeten, dan kan ik wel proberen dat contact tot stand te brengen.

De lijst is inderdaad lang. Had een stuk korter kunnen zijn als het archief van de Congregatie op orde was geweest. Gelukkig is mijn prille ervaring dat veel oud-studenten graag nog eens op die tijd reflecteren. Voor jou valt de hoeveelheid vragen wellicht mee, omdat je van mij niet nog eens hoeft te herhalen wat je al hebt gezegd. Ik zie uit naar je antwoorden!

Jacques van Ooihjen zei op 19 juli 2019 om 00:15 uur

Kon al googelend deze site tegen. Was op zoek naar de foto van het missiehuis.Heb aldaar verbleven schooljaar 60-61. Verbleven inderdaad. We kregen op 24 december 1960 op weg naar huis een dramatisch ongeluk wat mij bijna noodlottig werd. Wat wil nu het geval sta ik toch op de foto. Jongen rechts onderaan met pochet. Zijn er nog namen foto's etc uit die periode?

Peter Schramade zei op 19 juli 2019 om 12:55 uur

Beste Jacques,
Ik kan me vaag herinneren dat iemand me ooit iets heeft verteld over dat tragische ongeval. Ook dat er meer seminaristen in dezelfde auto zaten. En dat het iets met Someren had te maken. Klopt dat?
Je verwijst naar een foto. Bedoel je de foto pal boven de Reacties?
Daarop meen ik Adrie vd Zanden te herkennen, tweede persoon links van jou.

Ad van Heeswijk zei op 19 juli 2019 om 13:37 uur

Ik kan me natuurlijk vergissen, Peter, maar volgens mij is Adrie van der Zanden de jongen die direct links naast Jacques staat. Vervolgens, naar aanleiding van jouw opmerking over 'meer seminaristen in dezelfde auto' schoot mij ineens te binnen dat mijn toenmalige klasgenoot Jan Buszta rond diezelfde tijd ook nogal plotseling verdween, en dat het gerucht ging dat hij door een auto-ongeluk was omgekomen. Maar het zou toch ook wel heel vreemd zijn als zo'n tragedie niet breed aan de jongens zou zijn meegedeeld, met de vraag voor de slachtoffers te bidden, speciale missen of rozenhoedjes etc.

Peter Schramade zei op 19 juli 2019 om 14:23 uur

Beste Ad,
We bedoelen denk ik dezelfde persoon. Ik telde de persoon achter/tussen Adrie en Jacques mee toen ik schreef 'tweede persoon links van jou'.
Ik geloof dat ik ooit van Pieter Meeuws (inmiddels overleden) gehoord heb over het bedoelde ongeluk.
De vragenlijst die ik heb uitgezet onder de mensen die op mijn oproep in de ouderenbladen hebben gereageerd, wil ik ook gaan sturen naar de mensen die aan de reunies hebben deelgenomen.
Zou jij die lijst voor mij eens kritisch willen bekijken? Zo ja dan stuur ik die naar je toe.
Gr Peter

Jacques van Ooijen zei op 19 juli 2019 om 14:42 uur

Idd de foto boven de reacties. Pieter Meeuws is na een ziekteperiode een paar jaar geleden overleden. Ton Manders heeft geruime tijd geleden zijn leven beëindigd. Klasgenoten die ik me nu herinner in Jan van Loon uit Asten. En Ewald Vervaert. Het herstel na het ongeluk heeft enkele jaren geduurd.
Wat me nu binnenvalt is dat we regelmatig te voet naan de Efteling gingen. Vanaf die tijd ben ik Efteling fan gebleven. Halverwege de middag kwam een broeder ? en die deelde dan rozijnenbrood uit. De verhalen hierboven beschreven zijn zeer herkenbaar.

Ad van Heeswijk zei op 19 juli 2019 om 18:30 uur

Dag Peter, natuurlijk kun je me die lijst toesturen, je hebt mijn e-mailadres.

Piet van Kaam zei op 20 juli 2019 om 15:30 uur

Op die bewuste groepsfoto, die genomen is achter de boerderij staan op de voorste rij vanaf links met het gezicht naar de lens: ik, Piet van Kaam dus en Jan Visseren met tussen in daar achter denk ik Wies van Minderhout en in korte broek Adrie van de Zande. Jan Visseren , Wies van Minderhout en Henk Verkooijen kwamen gedrieën uit het dorpje Langeweg bij Zevenbergen. Ewald Vervaet, die volgens mij uit Zeeuws-Vlaanderen kwam, heb ik nog vaak op tv gezien bij praatprogramma's waar kinderpsychologie in het onderwerp besproken werd. Jan Visseren zag ik nog wel eens in Breda in de zeventiger jaren bij Jan van de Ven herenmode aan het Kasteelplein en later bij Smits Kleding in Oosterhout en Etten-Leur. Henk Verkooijen had en heeft met zijn zonen een groot agrarisch loonbedrijf en mestdistributie in Langeweg. Op het waterleiding bedrijf waar ik werkte voerde hij ook de restafvalstoffen af. Verder herinner ik me alle gezichten op die foto, maar oh die namen......

Jacques van Ooijen zei op 20 juli 2019 om 15:41 uur

Ik herinner me de naam van Piet Snoeren. Die woonde in Kaatsheuvel. Ben een paar keer bij hem thuis geweest. Was het Jan Visseren die in een recordtijd accordeon leerde spelen?. Ik ben ca 42 jaren getrouwd. We hebben een zoon Jaap(1985) en weer single. En een dochter Anne(1987) gelukkig met haar vriend samenwonend. M'n laatste werk was adviseur openbare orde voor mijn burgemeester en staffunctionaris/officier van
dienst bij de regio Eindhoven (21 gemeenten) en sedert 2005 met pensioen.
Mocht er ooit een reünie komen lijkt mij dat erg leuk om mee te maken.

Thijs de Leeuw zei op 22 juli 2019 om 09:50 uur

@Piet: nou ja, je weet toch een flink aantal namen te noemen : ) Leuk ook dat je jezelf op de foto hebt gevonden!

@ Jacques: ja, zou mooi zijn als hier de basis kan worden gelegd van zo'n reünie. Ook op andere internatenpagina's zien we op dat vlak van alles in beweging komen. Ik hoop het voor je/jullie!

Piet van Kaam zei op 16 september 2019 om 15:37 uur

k ben vorige week eens op de fiets naar Teteringen gereden. Ik ben daar gaan kijken rondom het Zorgcentrum Zuiderhout en Golfpark de Haenen.
Ingesloten door het Golfpark ligt de begraafplaats waar de paters en broeders van de Heilige Familie MSF herbegraven zijn vanuit St. Antonius te Kaatsheuvel en ook paters die in het Zorghuis gestorven zijn. Ik zag veel bekende namen op de kruisjes. Pater Reijers, Wevers, Floris, van de Wiel etc. Ook die van Pater Piet van der Veeken uit Bavel . Hij was een oudere buurjongen van mij die als late roeping was ingetreden bij de paters van de Heilige Familie. Als hij thuis kwam bij zijn ouders op visite mocht ik altijd in de dorpskerk de mis bij hem dienen. Hij maakte me enthousiast om naar het seminarie te gaan. Ik zag dat hij pas dit voorjaar is gestorven op 96 jarige leeftijd.

Marijke te Wierik zei op 2 januari 2021 om 19:22 uur

Kent iemand A. ten Buuren uit Zeldam? Hij is destijds op 2 augustus 1952 ingeschreven als begunstigd lid van Het Penningske van Sint Antonius. Heeft iemand toevallig ook nog foto's of weet men meer?
A. ten Buuren is mijn opa, geboren op 19 mei 1897.

Thijs de Leeuw zei op 11 januari 2021 om 10:42 uur

Dank voor je bericht Marijke en hopelijk reageert hier iemand die je opa nog kent. Op de website Het Geheugen vond ik deze prent van Studiefonds Het Penningske: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=urn:gvn:KDC01:7195100

Over Het Penningske van St. Antonus, Missie liefdewerk ten voordeele der st. Antoniusstichting te Kaatsheuvel:

"Voor vele priesterstudenten was het kostgeld van fl 120,00 per jaar niet op te brengen. Daarom werd het "Liefdewerk" opgericht. Door een jaarlijkse bijdrage van fl 0,05 (5 cent) te storten was je lid. Iemand die 20 leden kon aanbrengen - dat garant stond voor een jaarbedrag van fl 1,00 p.j. - werd zelateur of zelatrice ( = werkend lid van een broederschap). Bracht je nóg meer in (fl 2,50 p.j.) werd je zelfs Eere-zelateur of -zelatrice".
Bron: https://www.plezierenvertier.nl/verzamel-plezier/devotieprentjes/bedelp…
Op deze site zijn ook verschillende mooie prenten te zien van dit Liefdewerk.

JOEL J. CAHEN zei op 1 februari 2021 om 17:38 uur

Ik bemoei me met jullie zaken en mooie herinneringen vanwege een expositie die eind april in Uden open moet gaan(met een jaat Corona vertraging) Namelijk Tussen Werelden, Chagall en hedendaagse kunstenaars. Dat meld ik hier omdat ik toevallig op jullie site terecht kwam omdat ik zocht naar meer info over wijlen Pater A. Reijers. Een gedeelte van de Chagalls die Museum Krona gaat tonen is namelijk uit de verzmeling van Pater Reijers of beter gezegd van zijn congregatie, die deze op instignatie van Frans van der Wiel aan het Joods Historisch Museum schonk, die daar en ook al inUden in 1988 succesvol getoond werden en waarvan ik me afvroeg of een van jullie ze gezien heeft toen Reijers er onderwijs over of mee gaf. Enfin blijf zo gezond mogelijk. Joel J Cahen, oud Vughtenaar en oud directeur van het JHM Amsterdam

Thijs de Leeuw zei op 2 februari 2021 om 07:03 uur

Dank voor je bericht en oproep Joel. Heel benieuwd naar de reacties van oud-leerlingen. De expositie staat in de agenda genoteerd. Meer info is hier te vinden: https://www.museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/chagall

Irma van den Brand zei op 1 mei 2021 om 20:34 uur

Dag Thijs, ik mail je omdat ik in het bezit ben van zo,n 100 foto's waarvan ik denk dat die gelinkt zijn aan het missiehuis ST.Antonius omdat er op de achterkant Drukkerij StAntonius staat. Het betreft foto’s van toneel, van .. denk ik, jongeren van het internaat?, religieuze foto’s, foto’s uit Kaatsheuvel, en foto’s van het Zwitserse dorp Werthenstein van Pater Franz, mogelijk een link met een religieuze orde daar? Kan ik een foto sturen zodat mijn ideeën bevestigd worden, want dan kan ik de foto’s beter naar jullie sturen. Ze hebben voor mij geen waarde en wegdoen is ook geen optie lijkt me. Gezien de historische en emotionele waarden voor anderen.
Mvg Irma van den Brand
Udenhout

P. Schramade zei op 1 mei 2021 om 21:50 uur

Beste Irma,
Die foto's zou ik graag met jou willen bekijken, ivm de voorbereiding van een boek over het missiehuis te Kaatsheuvel.
Ook ben ik heel benieuwd naar de herkomst van de foto's en de weg waarlangs ze in jouw bezit zijn gekomen.
Zonder onder de duiven van het BHIC te willen schieten:
Afhankelijk van de aard van het materiaal zou ook te overwegen zijn om de foto's (mede of deels) in het archief van de paters vd H.Familie in St. Agatha onder te brengen.
Graag kom ik hierover met jou in contact.
Zelf was ik in de jaren 60 student op het kleinseminarie in Kaatsheuvel.

Ad van Heeswijk zei op 1 mei 2021 om 21:58 uur

Ik heb 't even gecheckt: de paters van de H. Familie waren (of zijn nog steeds) inderdaad aanwezig in Werthenstein, maar wat ze daar deden of doen heb ik althans via Google en de website van 't generalaat van de MSF in Rome (nog) niet kunnen achterhalen.

Thijs de Leeuw zei op 2 mei 2021 om 13:28 uur

Hallo Irma, wat leuk dat je die foto's met ons wilt delen. Of althans een paar wilt sturen zodat wij ernaar kunnen kijken. Als het foto's van St. Antonius zijn dan leg ik ze graag voor aan onze beheerder fotocollectie, voor opname. Op deze manier kunnen alle bezoekers van de site ze ook gemakkelijk vinden en zo herinneringen ophalen, commentaar leveren etc.

Maar er is ook wat voor te zeggen, inderdaad, om ze aan het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven aan te bieden. Ik denk dan aan de fysieke exemplaren. In digitale vorm zijn ze ook bij ons van harte welkom. Je bent welkom om de foto's - of enkele voorbeelden - te sturen naar info@bhic.nl o.v.v. het internaat.

Hartelijke groet,

Irma van den Brand zei op 2 mei 2021 om 19:24 uur

Ik ben in het bezit gekomen van deze foto’s via mijn oom Toon Brekelmans. Hij was priester bij de H. Familie en heeft enkel jaren in Goirle gewoond, in Sancta Theresia. Later is hij met medebroeders verhuisd naar Teteringen en daar overleden. Hij schreef voor het blad “kruispunt” en dat is de link met de foto’s misschien?

Peter schramade zei op 3 mei 2021 om 10:38 uur

Aha. Toon heb ik redelijk goed gekend, hoogleraar kerkgeschiedenis en ook de beheerder van het archief dat ondergebracht was in Goirle voordat het naar St. Agatha ging. Was ook jarenlang actief in Gilze. Geen idee of Kruispunt de link is. Ben in het bezit van een groot deel van de jaargangen. Een keer afspreken om eea naast elkaar te leggen?

Thijs de Leeuw zei op 12 januari 2023 om 14:56 uur

Piet van Kaam stuurde ons onderstaande rapporten uit zijn schooltijd op Missiehuis St. Antonius, waarvoor dank! Klik op de afbeeldingen om te vergroten en om al het materiaal te zien.

Klik op de links hieronder:

https://www.bhic.nl/media/document/file/kaatsheuvel_st-antonius_pvk-1-r…

https://www.bhic.nl/media/document/file/kaatsheuvel_st-antonius_pvk-2-r…

Ad van Heeswijk zei op 3 februari 2023 om 20:07 uur

De meeste rapporten van Piet van Kaam in het krullerige handschrift van pater A. Reijers, toen conrector van het Missiehuis en leraar geschiedenis en kunstgeschiedenis. Als hij ergens zijn paraaf moest zetten werd dat altijd 'Ars', ook het Latijnse woord voor kunst, wat deze flamboyante kunstliefhebber heel toepasselijk vond.

Hans Pollemans zei op 25 april 2024 om 11:26 uur

Mooi dat er goede herinneringen zijn. Maar er gebeurden ook minder prettige zaken. Laatste zin mag je zien als een 'eufemisme'. Heb er minder goede ervaringen opgedaan toen ik in de ziekenboeg lag met 40 deg. koorts.. Dan heb ik het niet over het gegeven, dat je 3x per jaar op vakantie naar huis mocht, met een verbod om alleen naar markten, bioscoop of het strand te gaan. Te gevaarlijk voor je 'roeping' en 2x per jaar een ouderbezoekdag... Je werd wijsgemaakt, dat je als een herder tussen god en het gewone volk zou moeten plaats nemen.
Toen ik na 3 jaar weggestuurd werd, - waarom heb ik nooit geweten -, duurde het jaren voor ik open met mijn ouders kon praten. Het 'Rijke Roomse Leven' was ook in internaten en seminaries niet zo 'proper'. Dat er binnen de RK grootschalig misbruik was, wordt nog steeds weggeduwd. Ben wel qua carrière (veeltalig) zeer goed terecht gekomen en kon op m'n 60ste als dir. stoppen.
Toegegeven, het onderwijs was op een zeer goed niveau.
Dat had ik achteraf niet willen missen. Ken nog m'n Latijnse vervoegingen.. Soit.

Ad van Heeswijk zei op 25 april 2024 om 19:40 uur

Het leven in Kaatsheuvel was nou ook weer niet zó Spartaans dat er maar 3 vakanties per jaar waren. Behalve de zomervakantie van 6 à 7 weken en de kerst- en paasvakanties van ieder 2 weken waren er ook nog de herfstvakantie en de carnavalsvakantie van ieder 5 dagen, en vaak ook nog een tussenvakantie in het derde trimester. En hoewel er wel adviezen werden gegeven over wat je in de vakanties wel en niet zou mogen of moeten doen, werd de controle daarop overgelaten aan de ouders, en die zullen echt niet allemaal even streng zijn geweest. De mijne zagen er wel op toe dat ik regelmatig (d.w.z. niet alleen op zondag) naar de mis ging, maar verder hadden ze wel wat beters te doen dan mij de hele dag in de gaten te houden.

Hans Pollemans zei op 25 april 2024 om 20:09 uur

Vandaag de diverse websites bezocht. Het geeft weinig troost te lezen, dat ik niet enige was, die met misbruik werd geconfronteerd. Tot in Vucht toe kom ik het tegen op diverse websites. Toen ik (zie mijn bericht op 25 april 2024 om 11:26 uur hierboven) doodziek in de ziekenboeg lag met hoge koorts, werd ik dagelijks wel erg lang gewassen tussen mijn benen door een ziekenbroeder. Ik doezelde weg en vond het ‘prettig’. Weer helder na een week walgde ik ervan. Een dokter zag ik nooit. Achter op het kerkhof liggen jonge jongens begraven naast broeders en paters. Er werd gesuggereerd dat dat door een V1 kwam tijdens de oorlog, wat op historische grond onjuist bleek. Blijkbaar was ik dus niet de enige, die slecht verzorgd werd. Er kwam een half jaar later een intern onderzoek door de perfect, waarbij je alles moest zeggen wat je wist van je medestudenten. Niet van de broeders of paters. Als je het niet zei, dan viel je door de mand. Een aantal weken later werd ik verwijderd. Mocht geen afscheid nemen van vrienden. Mijn lessenaartje stond al in de doucheruimte.
Ik heb op gebied van religie twee vaste punten:-
1. "Cancel my subscription to the resurrection" van Jim Morrison (The Doors / Song: When The Music's Over)
2. Ik studeerde o.a. Nederlands; De taalkundige waarde van het woord ‘Geloof’, is ‘Aanname zonder wetenschappelijk inhoud’. Het draagt de leugen in zich dat er na de dood een ‘hiernamaals’ zou zijn. Ongelofelijk!

Hans Pollemans zei op 25 april 2024 om 20:13 uur

Ad van Heeswijk zei op 25 april 2024 om 19:40 uur
Ad, Ik zat er van 1958 tot 1961...
Was toen zeker niet het geval. Bizar was dat we pijp en sigaar mochten roken. Sigaretten waren taboe. Als je naar huis ging (Zeeuws-Vlaanderen) was je verplicht je eerst te melden bij de deken in Oostburg voor je naar huis mocht. (Oostburg was toen een dekenaat)

Ad van Heeswijk zei op 25 april 2024 om 20:26 uur

Hans, ik zat van september 1959 t/m december 1963 in Kaatsheuvel en van januari 1964 t/m juni 1966 in Vught. Hoe de vakantieregeling vóór september '59 was weet ik niet. Maar vanaf september '59 hadden we minstens 5 vakanties per jaar zoals ik boven zei. En ik ben daar zo zeker van omdat ik nog steeds de complete correspondentie tussen mijn moeder en mij over die seminariejaren heb, en daarin komen die korte tussenvakanties regelmatig aan bod.

Hans Pollemans zei op 26 april 2024 om 12:16 uur

Ad,
Grote vakantie, Kerstvakantie en Paasvakantie, daartussen 'ouderbezoekdagen'. Mijn vader, ambtenaar bij de Belastingdienst had het in die tijd niet breed. Hij haalde daarom vanuit Goirle op een brommer de was op, en reed die terug, maar kreeg NOOIT toestemming mij even te spreken. Je fatsoenlijk wassen was niet mogelijk; je stond half aangekleed 'smorgen je gezjcht te wassen. Als het licht boven de chambrettes uit was, sloop nadien een pater langs de gordijnen, die soms met een ruk open getrokken werden. Nee, mijn herinneringen zijn niet bijzonder goed. Als er een film was in de grote zaal, dan kon je strafwerk schrijven in de kleine zaal, zodat je de anderen hoorde lachen. Toen ik na de week dat ik zwaar ziek was, viel ik in slaap in de kapel tijdens de mis. Ik werd uit de bank gehaald en met mijn knieeen op de rand van 'trap'naar het altaar gezet, wat erg pijmlijk was.
Ik herhaal, onderwijs was prima, die drie jaar legde een zeer goede basis, maar de indoctrinatie was schimmig. Niemand is/was uitverkoren. Ik moest Maria spelen in het kerststuk 'Waar de Sterre stil bleef staan' , en waarom ik altijd 'engeltje' moest zijn tijdens de processies rond het voetbalveld, heb ik nooit begrepen.
Nooit vergeten, dat er op een avond in de kleine zaal 'iets spannends' was. Er stond een kunststof bak met water waar naast een open niet geïsoleerde schuiftransformator voor het reglenen van het voltage verbonden was met een sleutel op de bodem van de teil. Een jonge pater gooide er een paar stuivers in. Als je die probeerde te pakken schoof hij het voltage omhoog. Ik probeerde het als een van de eersten. Ik had toevallig een stuiver in mijn broekzak en hield twee vingers op de juiste opening gereed. Toen het me lukt de 5 cent vast te krijgen (onder electr. spanning kun je je vingers nauwelijk meer bewegen) schoof de klootzak met een ruk de schuif op de transformater naar hoog. Ik kreeg een zeer pijnlijke schok tot in m'n oksel, waar ik bijna van flauw viel. Wat een lol was dat..
Ik hoop dat je de serie 'Godvergeten' op VRT1 gezien hebt. De schandalen in de Katholieke Kerk (Ierland, Nederland, Belgie, Frankrijk, etc) tarten alle fantasie.
Misbruik tot zelfs op het niveau van bischoppen.
Ik stop hier, hoop een paar schimmige aspecten belciht te hebben.
Dat was het hier.
s.e&o voor schrijffouten

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.