Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Kloosters

De Theresiahoeve mogen we zeker een gebouw met geschiedenis noemen. Kun jij ons meer vertellen over de historie van deze bijzondere hoeve?

Theresiahoeve te Langenboom.
Theresiahoeve te Langenboom.

 

In 1906 werd deze hoeve gebouwd en door Doorke van der Hagen in gebruik genomen als een boerderij. Bijna een halve eeuw later vestigden de Dominicanessen van Neerbosch zich in Langenboom en zij veranderden het gebouw in een klooster. Na het vertrek van de zusters in 1973 werd hier een meditatiecentrum opgericht, maar uiteindelijk kreeg de Theresiahoeve weer een woonbestemming.

Wij zijn op zoek naar jouw herinneringen aan dit bijzondere gebouw. Heb jij de zusters nog gekend die hier decennialang hebben gewoond? Of denk je misschien juist aan je wekelijkse meditatiesessie in de jaren zeventig en tachtig? Vertel het ons!

3

Reacties (3)

Lisette Kuijper zei op 25 april 2017 om 10:59 uur

Onderstaande reactie ontvingen wij onlangs van Annie Peters, die graag haar herinneringen aan de Theresiahoeve met ons wil delen.

"Graag wil ik hierover wat vertellen, want het klooster en de omgeving roepen zeker herinneringen op. Als ik naar de foto kijk, dan zie ik dat het keukenraampje openstaat. Heerlijke kook en bak luchtjes kwamen daar soms vandaan. Als het raampje open was, kon je wel eens ruiken wat er die dag op hun bordje kwam.

Ook werd er iedere dag veel koffie gezet voor het personeel van de school en die mochten wij als leerling beurtelings vlak voor de pauze, dat heette toen speelkwartier, ophalen daar achter de voordeur op jullie foto. Het halletje was gevuld met de koffielucht. Heerlijk, maar wij kregen er niks van!

Ik bezocht de kleuterschool, voor ons heette het toen de bewaarschool, de lagere school en de VGLO school, dit waren allen de buren van het klooster. Het was zo tussen 1954 tot 1963. De scholen waren grotendeels onder leiding van de nonnetjes. Dus ik heb veel van hen goed gekend, en ik heb hieronder in dichtvorm enkel namen van hen verwerkt, het is een top 10 geworden.

De zusters Paula, Bonifitura, Cornelia en Ambrosia waren iedere dag op de kleuterschool paraat
Zr.Antonio, Zr. Imelda en Zr. Theresia leerden ons omgaan met naald en draad
Zr. Amabilis Zr. Johannette en Aloysius gaven les op de lagere school in allerlei vakken
Op de VGLO school kwamen we ook nog een paar nonnetjes tegen en die leerden ons ook nog de was doen en het koken en bakken.

Ik noem het de top 10 omdat de jeugd uit die tijd toch heel veel geleerd heeft mede door die zusters, toen in onze schooltijd waren we er niet zo van bewust want we vonden ze streng en niet allen even lief maar nu we zelf volwassen zijn begrijp je hoeveel goeds we aan die zusters Dominicanessen uit dat klooster te danken hebben.

Ik zelf heb ook nog een hele lieve daad meegemaakt van de keukenzuster, zij kwam vroeger bij mijn ouders in ons gezin vaak helpen omdat mijn moeder erg ziek was en ook bracht ze licht verteerbaar eten mee voor mijn moeder. Een lief mens was dat.

Zo, dit was mijn bijdrage aan jullie verzoek of er herinneringen waren. Mijn verhaal wordt te lang als ik alles wat in mijn gedachten voorbij komt op papier moet zetten dus was het dit. Hopelijk is het een leuk verhaaltje voor jullie allen. Groeten van Annie Peters"

Annie, ontzettend bedankt voor het delen van jouw herinneringen en voor je leuke gedicht over de nonnen! Natuurlijk zijn we erg benieuwd of er meer mensen zijn die zich in jouw verhaal herkennen of die ons nog meer kunnen vertellen. Alle herinneringen zijn van harte welkom!

Elly van Ekelenburg- van der Hagen zei op 12 mei 2017 om 14:03 uur

Beste mensen van Maasdriehoek,

Van een van mijn zussen kreeg ik de link over de Maasdriehoek en het verzoek te laten weten of je meer informatie hebt over de Theresiahoeve.
Die heb ik inderdaad.
Mijn naam is Elly van Ekelenburg-van der Hagen.
De naam zal misschien een lichtje doen branden. Inderdaad familie van Doortje van der Hagen. "Tante" Doortje was een oudtante van mij. Ze was de zus van mijn opa, Dorus van der Hagen, die in de boerderij woonde naast de Theresiahoeve.
Ik ben een van de dochters van Wim van der Hagen. Hij was weer een van de kinderen van Dorus van der Hagen.
Wij zijn dus heel veel op de Theresiahoeve geweest. Niet alleen soms vanuit de Lagere School maar ook op bezoek bij tante Doortje. Zij woonde aan de voorkant van de Theresiahoeve. Ook ging ik vaak vanuit het huis van Opa en Oma op bezoek bij de zusters. Dan vanuit de boerderij, door de boomgaard langs de heg naar het klooster. Soms eieren, groente en fruit brengen.
Het was een heel avontuur om door de boomgaard naar de zusters te mogen lopen aan achter aan te mogen kloppen.
Omdat ik in 1952 geboren ben, in Langenboom op de kleuter (bewaar) school en lagere school heb gezeten heb ik ook nog veel zusters gekend. Hier heeft Lisette Kuijper al veel over geschreven. Heel herkenbaar.
Er zijn enkele foto's van de Theresiahoeve in ons bezit. Er is een mooie foto van de familie van der Hagen gemaakt tijdens het bezoek van Zr. Secunda uit Aruba.
Zij was een dochter van Dorus van der Hagen en ook Dominicanes. De hele familie is toen op bezoek geweest op de Theresiahoeve en hier is een foto van gemaakt.
Later, in 1972, ben ik getrouwd in de Theresiahoeve. Dit kon omdat de kapel nog steeds bestond. Ook hier zijn foto's van.
Nog veel jaren later rond 2004 heb ik enkele artikelen geschreven voor het Torentje van Langenboom. Een van de artikelen ging over de Theresiahoeve.
Het verhaal van vroeger maar ook het verhaal van toen in 2005. Ik had weer aangebeld en werd vriendelijk ontvangen door de bewoners. Ik heb een rondleiding gehad en ook dit allemaal opgeschreven in het artikel voor het Torentje. Je kunt ze vinden in april, mei en juni 2005.
Om al mijn herinneringen nogmaals hier te delen is wat veel. De Theresiahoeve
is deel van mij wortels al woon ik al 40 jaar in Venray.
Ik kom nog regelmatig in Langenboom en geniet van al het moois wat er te zien is en haal vaak veel herinneringen op.
Met vriendelijke groet,

Elly van Ekelenburg-van der Hagen
Venray

Mariët Bruggeman zei op 15 mei 2017 om 15:17 uur

Bedankt Elly, voor je leuke verhaal over jouw bezoekjes aan en jouw band met de Theresiahoeve. En natuurlijk ook voor het doorgeven van de uitgaves van het Torentje waarin jouw bijdragen te lezen zijn. Ik begrijp dat je deze verhalen nu niet allemaal weer op wilt tekenen. Helaas hebben wij het Torentje slechts van 2009 t/m 2016 in onze bibliotheek, maar voor geïnteresseerden is er natuurlijk altijd nog contact op te nemen met het Torentje zelf:
http://www.rondomhettorentje.nl/
Nogmaals bedankt Elly.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.