Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis H. Cornelius in Reusel

Kloosters

Pastoor Fr. van der Wee kreeg na een tip van de burgemeester van Alphen fl. 100.000 van een onbekende weldoener uit Antwerpen. Daarmee kon hij een fraterhuis stichten met een weeshuis en een school. Ed. Fremau uit Tilburg ontwierp het klooster, dat de Fraters van Tilburg op 12 september 1884 konden betrekken.

De school was wat later klaar. Het gesticht kreeg in 1887 een aanzienlijke uitbreiding en vormde een belangrijke voorbereidingsschool voor Tilburgse kwekelingen.

Foto: Collectie J. Smits
Foto: Collectie J. Smits

De fraters brachten deze voorbereidingsklas in 1908 over naar hun huis in Goirle, zodat de groeiende congregatie over de ruimten in Reusel kon beschikken. C.F. van Hoof bouwde in 1908 een nieuwe school. De lange gevel van het pensionaat stond aan de Schoolstraat. In 1944 zijn de gebouwen door oorlogsschade vrijwel geheel vernield. In 1959 vertrokken de fraters naar nieuwbouw aan de Groeneweg, het huis is afgebroken.

Het ruime neogotische huis was uitgevoerd in Belgische steen. Het had twee bouwlagen en een souterrain. Het werd gebouwd op een locatie, die genoemd is als een oude bedevaartplaats voor O.L. Vrouw. De waterput, die men aantrof onder de vloer van de kapel, werd gedempt. In de gevel in een nis stond op een sokkel het beeld van de H. Cornelius. Aan beide zijden van het hoofdgebouw waren twee eenlaagse vleugels gebouwd. Ze hadden spitsboogramen, in de rechtervleugel was de kapel ondergebracht.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Harrie Dirkx zei op 9 oktober 2020 om 21:27 uur

In de kelder van het gebouw zaten veel reuselnaren bij de bevrijding in 1944, terwijl de gevechten buiten losbarstten.

In mijn lagere-schooltijd (tot 1959) werd die kelder door frater Suplicius gebruikt om oud papier te verzamelen tot een opkoper het kwam halen. De opbrengst was voor fraters in missiegebieden.

Marilou Nillesen zei op 13 oktober 2020 om 09:27 uur

Waardevolle aanvulling, Harrie. Bijzonder om te lezen dat zelfs de kelder zo'n geschiedenis heeft.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.