Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jan de Doperkerk in Waalwijk

RK kerken

Passanten op de A59 verbazen zich vast weleens over de beide "moskeeën" die het beeld van Waalwijk lijkt te bepalen. De grootste is echter geen moskee, maar een heuse katholieke kerk uit 1923.

De stijl is neobyzantijns: de Aya Sophia in Istanbul, oorspronkelijk een christelijke kerk maar later een moskee, was een van de inspiratiebronnen. Het gebouw behoort tot de belangrijkste werken van de Vughtse architect H.W. Valk. Alleen het poortje dat toegang verschaft tot de toren, is neoclassicistisch: het is een overblijfsel van de waterstaatskerk die er vóór 1923 stond.
 
De geschiedenis van de kerk gaat overigens nog veel verder terug. Rond 1200 bestond Waalwijk al en er zal zeker een – misschien nog houten - kerkje hebben gestaan. De eerste stenen kerk is bij de Elisabethsvloed van 1421 — zo ver kwam de zee tijdens deze overstroming — verloren gegaan. In 1470 werd een nieuwe kerk ingewijd, op de plaats van de oude, vlakbij de haven. Deze kerk ging in 1648 over naar de protestanten, die er nog steeds gebruik van maken.

Teruglopend kerkbezoek bracht het bisdom ’s-Hertogenbosch tot plannen om parochies samen te voegen.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013

Dat gebeurde ook in Waalwijk, maar toen in 2012 de Sint Jan in verband hiermee gesloten dreigde te worden, liep de bevolking daartegen te hoop. En met succes: hulpbisschop Mutsaerts kwam zelf naar Waalwijk om de kwestie te bespreken, met als resultaat dat het markante gebouw open blijft.

Tot zover het verhaal van de kerk. Maar wat weet jij eigenlijk nog van de geestelijken die het er vroeger voor het zeggen hadden?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor B. van den Hurk, die de parochie bestierde in de jaren vijftig samen met zijn kapelaans. Hij had er maar liefst drie: de heren A. Wassenberg, J. Lempens en J.M. Knaapen.

Of denk aan pastoor P. Maessen uit de jaren zestig. Hij verzorgde met ingang van 1964 de heilige mis. We zien hem op de onderste foto. Deze werd genomen in 1953 en niet in Waalwijk maar in Vught, een eerdere standplaats van Maessen. Hij zegent daar de eerste steen van de Paulus en Antoniuskerk.

Pastoor B. van den Hurk (collectie Katholiek Documentatie Centrum)Pastoor B. van den Hurk (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a16499)
Pastoor B. van den Hurk (vierde van links), jubileum kerkbestuur parochie St. Johannes de Doper, 1957 (foto: J. de Bont, collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, id.nr. WAA81915) Pastoor Van den Hurk
Pastoor Maessen, 1953. (foto: collectie BHIC, id.nr. 1634-008373, fotograaf onbekend) Pastoor Maessen

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.