Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Fraterhuis aan de Papenhulst in ’s-Hertogenbosch

Kloosters

Omdat hun Fraterhuis aan de Torenstraat te klein was geworden, kochten de Fraters van Tilburg in 1919 een terrein van de Theresiaantjes, dat binnen de stadsomwalling lag en met de achterzijde aan de Dieze grensde. De bestaande tuinderij, boerderij en enkele huizen op het terrein werden met schadevergoedingen weggekocht.

's-Hertogenbosch, voormalig fraterhuis aan de Papenhulst, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsWegens geldgebrek moesten de fraters de tuingrond tijdelijk verhuren. Toen de bouwplannen later weer ter sprake kwamen, hoopte architect Valk de opdracht te krijgen. Hij begon al met ontwerpen en voorbereidingen voor de bouw. Men besloot echter een prijsvraag te houden en die werd gewonnen door de Haagse architect J. Duynstee:  naar zijn ontwerp werd het klooster met kapel in 1928 gebouwd.

Nadat de communiteit in 1987 werd opgeheven, kwam het gebouw in gebruik als het seminarie Sint Janscentrum van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Vanaf dat jaar verzorgden enkele Missiezusters van het Kostbaar Bloed de huishouding en de kapel. In 2007 verhuisden de zusters naar hun klooster in Aarle-Rixtel.

Het huis is gebouwd in traditionalistische stijl met elementen van de Amsterdamse School. Klooster en kapel hebben een T-vormige plattegrond met een binnenhof aan de noordzijde. Het eigenlijke klooster is gevestigd in de voorbouw, evenwijdig aan de straat. In de vleugel die aan de achterzijde dwars daarop is gebouwd, is de kapel ondergebracht. De voorbouw van drie bouwlagen heeft een betonnen skelet en een bakstenen gevel.

's-Hertogenbosch, voormalig fraterhuis aan de Papenhulst, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

's-Hertogenbosch, detail ingang fraterhuis aan de Papenhulst, 1990. Foto: BHIC, fotonr. PNB001033346De entree in het midden heeft een tufstenen omlijsting en wordt voorafgegaan door een granieten bordes dat via trappen wordt bereikt. De dubbele deur heeft een rondboogvormig bovenlicht met een afbeelding van Maria in glas-in-lood.

Het dak draagt een torenje op een achtkantige, opengewerkte sokkel, belegd met koperplaat. Enkele tuinbouwkundige fraters hebben de ruime tuin achter het huis in een klein park herschapen.

 

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

's-Hertogenbosch, detail ingang fraterhuis aan de Papenhulst, 1990. Foto: BHIC, fotonr. PNB001033346.

1

Reacties (1)

J. T. M. van de Coevering Zoontjens zei op 2 januari 2025 om 20:06 uur

Ls.
Ik, Jan van de Coevering Zoontjens, ben geboren 28 oktober 1951 en ben een neef van frater Benvenutus, familienaam Harry) Zoontjens, zoon van slagerij Zoontjens uit de Boomstraat Tilburg.
Hij heeft ook in De Papenhulst in Den Bosch gewoont en gaf handenarbeid les op school, ergens in de beginjaren '60 is hij gestorven.
Ik ben benieuwd of er nog gegevens en/of foto's van hem uit die tijd uit het klooster zijn?!
Ik hoor graag wat meer!
Bij voorbaat dank,
M.vr.gr.
Jan van de Coevering (Zoontjens).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.