Mariahof was gevestigd in Huize Wolfslaar, op het gelijknamige landgoed nabij de Ulvenhoutse bossen. Daar, in Ginneken (toen nog een dorp, nu een wijk van Breda), vestigden zich in 1940 zestien Broeders Penitenten. Noodgedwongen wel te verstaan, want deze broeders waren door Duitse soldaten uit hun klooster Mariahof in Tilburg verdreven.
Voor de kostschooljongens moet het toch een indrukwekkend moment zijn geweest, om na afronding van de lagere school door hun ouders of een familielid bij dit statige klooster op landgoed Wolfslaar te worden afgezet. Na een laatste afscheid begon dan het traject van afzondering, routine en tucht. In feite werd de leerlingen voorgehouden, wat de broeders ook voortdurend bij zichzelf in de gaten zouden moeten houden, overeenkomstig hun eeuwige geloften van armoede, kuisheid en soberheid.
Zoals de meeste juvenaten was ook Mariahof een ulo (uitgebreid lager onderwijs). Veel aandacht ging uit naar het aankweken van een katholieke levensovertuiging. Zulke juvenaten waren van cruciaal belang voor de Broeders Penitenten en voor alle andere mannelijke congregaties (zusters hadden geen juvenaten). Want op juvenaten werden de nieuwe leden voor de kloostergemeenschap geworven. Tijdens de opleiding zou blijken welke leerlingen daarvoor geschikt waren en wie ook de 'roeping' hadden om geestelijke te worden. Echter deze leerlingen hoefden hun opleiding tot geestelijke niet per se bij de Broeders Penitenten voort te zetten. Na het juvenaat konden zij zich ook bij een andere orde, congregatie of het bisschoppelijk seminarie melden voor een vervolgopleiding.
In 1953 keerden de Broeders Penitenten en hun internen terug naar Tilburg, waar zij Juvenaat Mariahof aan de Bredaseweg voortzetten.
Wij zijn heel benieuwd naar de ervaringen van oud-juvenisten. Dus reageer hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.
Reactie toevoegen