Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Juvenaat Mariahof (Wolfslaar) in Breda

Internaten
Op het juvenaat Mariahof aan de Bredaseweg zaten jongetjes waarvan op de lagere school was gebleken dat zij goed konden leren en die de roeping hadden om God te dienen door priester te worden.

De Broeders Penitenten hadden op het landgoed Wolfslaar, nabij het Ulvenhoutse bos, van 1949 tot 1953 een kostschool waar zij toekomstige congregatiegenoten rekruteerden.

Het juvenaat was een vorm van middelbaar onderwijs en vergelijkbaar met het kleinseminarie, maar dan onder de hoede van een orde of congregatie. Je zat er zes jaar op dit gynasium, waar godsdienst en het aankweken van een katholieke levensovertuiging ruim aandacht kregen.

Op hetzelfde landgoed als het internaat lag ook huize Piusoord, dat bedoeld was voor de verzorging van zwakzinnigen, iets waar deze broedercongregatie ook om bekend stond. Waarschijnlijk was dat gebouw voor de kostschoolleerlingen verboden terrein, maar zij zullen het zich vast nog wel herinneren.

Het klooster bood in de jaren veertig en vijftig bovendien onderdak aan sanatorium 'de Klokkenberg'. En dan was er uiteraard nog de kapel, waar de priesters-in-wording met het slaap in de ogen en op de nuchtere maag iedere dag met gebed begonnen.

Al met al moet het een indrukwekkende ervaring zijn geweest al die jongelingen, net van de lagere school en dan door hun ouders of een familielid afgezet bij het statige kloostergebouw. Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen!

Foto

Kapel van juvenaat Mariahof (foto: collectie Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, id.nr. 220071)

1

Reacties (1)

Rongen Chr. ( Nicasius.) zei op 20 maart 2019 om 17:14 uur

Juvenaat Mariahof ( Wolfslaar ) in Breda. Beschreven door Thijs v.Leeuw.
-----------------------------------------------------------------------
In dit Juvenaat heb ik 3 jaar vertoefd en kan hiervan een volledig beeld geven. Het landgoed ligt inderdaad tegen de Ulvenhoutse bossen. Op dit landgoed lag absoluut géén ander gebouw(en) . Géén Piusoord !
De omschrijving hoort m.i.z. thuis in Tilburg, Bredaseweg. Ook het sanatorium Klokkenberg lag niet op Wolfslaar Breda maar in Tilburg. Op later tijdstip is sanatorium Klokkenberg naar Breda gegaan maar niet op het landgoed Wolfslaar.
Het onderwijs wat gegeven werd op Wolfslaar was absoluut geen middelbaar doch U.L.O . Zeker géén gymnasium.
De foto van de kapel is correct. Hier heb ik nog als misdienaar gediend.
Vóórdat de Penitenten dit landgoed en gebouw + koetshuis in gebruik namen was hier een Schippersinternaat gevestigd.
Ik ben gaarne bereid om voor eventuele rectificatie verdere toelichting te geven.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.