Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kweekschool Concordia en Heilig Hartschool in 's-Hertogenbosch

Internaten

De Dochters van Maria en Joseph hadden in 's-Hertogenbosch een enorm klooster- en scholencomplex, dat ook onderdak bood aan de talloze meisjes en jongedames aan wie zij lesgaven. Veel vrouwen zullen nog over hun verblijf bij deze 'Zusters van de Choorstraat' kunnen vertellen.

Internen kweekschool Concordia op de foto in Sint-Michielsgestel, ca. 1960-1962 (foto: collectie BHIC DCSMG-000027)
Internen kweekschool Concordia tijdens een uitstapje in Sint-Michielsgestel, ca. 1960-1962. Bron: collectie BHIC
Concordia

Misschien zat jij wel op de kweekschool Concordia om te worden opgeleid tot kleuteronderwijzeres. Dan behoorde je tot de oudere pensionnaires. Van oorsprong stond deze hoog aangeschreven opleiding aan de kloosterschool van de zusters alleen open voor 'jonge juffrouwen uit den netten stand'. De kweekschool stond onder de hoede van een rector. In 1948 kreeg Mgr. Bekkers, de latere bisschop van Den Bosch, deze functie toegewezen.

Eind negentiende eeuw hadden de zusters rond de twintig leerlingen. Begin twintigste eeuw waren dat er al 39. Die leerlingen waren niet alleen leken. De zusters leidden in hun klooster ook nieuwe leden op voor hun congregatie. De kostschool Concordia leverde daarvoor diverse kandidaten op. In het algemeen waren kweekscholen voor zusters de uitgelezen plek om beloftevolle aanwinsten voor hun kloosters in het vizier te krijgen. Zusters beschikken immers niet over juvenaten, het type school waar broeders en paters jongens op het kloosterleven voorbereiden.

Heilig Hartschool

Van een jongere leeftijd waren de leerlingen van de Heilig Hartschool, de ulo van de zusters, later omgedoopt tot mavo. Of de leerlingen van de ulo-school in hetzelfde internaatgebouw verbleven als de kwekelingen, is niet duidelijk. Zij volgden hun lessen wel in hetzelfde schoolgebouw, op de hoek van de Choorstraat en de Papenhulst. Deze scholen maakten deel uit van het Liefdegesticht van de zusters, dat de naam en de leuze "In Omnibus Charitas" droeg - "Liefde in alles".

Mavo en Pedagogische Academie

In 1968, met de inwerkingtreding van de Mammoetwet, werd de ulo een mavo. De kloosterkweekschool werd een Pedagogische Academie. Deze PA werd in 1971, samen met een leraressenopleiding van de Zusters van J.M.J. elders in de stad, gehuisvest in het gebouw Mariënburg aan de Sint Janssingel. In het leegstaande gebouw van Concordia werd een havo-school gevestigd.

Bronnen
  • Website Bossche Encyclopedie, lemma's: Papenhulst 1 en Choorstraat 7
  • José Eijt, Religieuze vrouwen: bruid, moeder, zuster. Geschiedenis van twee Nederlandse zustercongregaties, 1820-1940 (Hilversum 1995).
Deel verhalen en foto's

Wanneer ging het internaat van de zusters eigenlijk dicht? Bood internaat Concordia naast de kwekelingen ook onderdak aan de leerlingen van de Heilig Hartschool? Of verbleven die in een apart gebouw? Reageer hieronder en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

60

Reacties (60)

Trudie zei op 4 april 2019 om 17:35 uur

Er waren ook klasgenoten van mij intern op het internaat
Ik zat op de h.hart school, zowel basis als Mavo

Marilou Nillesen zei op 8 april 2019 om 15:59 uur

Ah, maar jij was zelf extern, Trudie, begrijp ik dat goed?

Tr zei op 8 april 2019 om 19:28 uur

Ja dat begrijp je goed

Marilou Nillesen zei op 8 april 2019 om 21:53 uur

En heb je daar een goede tijd gehad? In welke jaren was dat (ongeveer)?

Anni Peels van bakel zei op 8 mei 2019 om 09:55 uur

Ik heb van augustus 1946 tot juli 1949 op st Marie gezeten dit was een mulo aan de andere kant van het gebouw was de kweek Concordia

Marilou Nillesen zei op 9 mei 2019 om 10:00 uur

Ah, dat moet een bijzondere tijd zijn geweest, zo in de naoorlogse jaren, Anni. Wat voor herinneringen heb je aan die periode?

Anoniem zei op 18 juni 2019 om 08:01 uur

Van 1967 tot 1971 zat ik op het internaat St Marie. Dat was toen nog gevestigd aan de kant van de Papenhulst, links van de voordeur. De eetzaal en de recreatiezaal waren op de begane grond. In de recreatiezaal was een podium. We sliepen boven daar had ieder meisje een chambrette met een bed, wastafel en een kledingkast. Toen er geen internen meer waren op het internaat van de KLOS zijn we verhuisd naar hun voormalige ruimtes. Die waren aan de kant van de Choorstraat. Ieder meisje had toen een eigen kamertje met daarop naast bed, wastafel en kast een bureau, een stoel en een .

Anoniem zei op 18 juni 2019 om 08:03 uur

Een boekenplankje:))

Thijs de Leeuw zei op 18 juni 2019 om 09:56 uur

Hallo Wilhelmien en bedankt voor je reactie. Ook op dit internaat werd dus regelmatig aan toneel gedaan of viel dat wel mee? En toch fijn dat je wel een eigen chambrette had (met gordijn ervoor denk ik?), in plaats van zo'n grote slaapzaal.

Anoniem zei op 18 juni 2019 om 23:02 uur

Nee, weinig toneel... de zusters hielden er niet van als we tussen de gordijnen aan het rommelen waren. Het waren mooie chambrettes gemaakt van een lichte kleur hout en de latten waren geverfd in een mooie pasteltint. De gordijnen waren ook licht van kleur. De zalen in de Papenhulst waren wat moderner dan die in de Choorstraat volgens mij, ook wat lichter. Choorstraat had in de recreatiezaal overal donkere houten lambrisering en vaste kasten en bankjes waar je spullen in kon doen. Er was ook een TV en 's avonds keken we in ieder geval Peyton Place en TopPop als dat erop was. Verder was er een grote boekenkast van het klooster met daarin zowat alle boeken van Arendsoog (en Witte Veder) ... allemaal gelezen. Ook konden we plaatjes draaien. Eens in de zoveel tijd vierden we de verjaardagen van de meisjes die jarig waren geweest met fris en chips en dan mochten we een sigaret roken(!) die werden uitgedeeld door de zusters.

Thijs de Leeuw zei op 19 juni 2019 om 08:53 uur

Sigaretten voor de jeugd, zouden ze nu moeten proberen haha... Die verhalen blijven toch verbazen. Zo te horen hadden jullie - ook al was er dan weinig toneel - genoeg andere dingen te doen in de vrije tijd. Leuk om zo'n flinke boekenverzameling te hebben, vooral als je zo lang op een kostschool moet doorbrengen. Arendsoog mocht natuurlijk niet ontbreken als geschikte lectuur voor de katholieke jeugd! als alternatief voor Winnetou en Old Shatterhand : )

Marja Vos zei op 10 juni 2020 om 20:03 uur

Ik zat van 1968 tot 1972 op de MAVO aan de Papenhulst. Dat was boven. Wilhelmien de Poot zat bij mij op de MAVO. Dit was de eerste lichting. In het eindexamenjaar zijn we met de klas op retraite geweest, ergens, met zuster Maurice. Ik heb daar nog een foto van. Mijn oudere zussen zaten hier ook, dus een leuke school uitzoeken was er niet bij. In mijn tijd was men. Rasenberg directeur. Ik weet nog dat zijn dochter op haar kop kreeg omdat ze een broekpak droeg. Dat vonden de nonnen helemaal niks (!!??)
Daarna nog twee jaar HAVO-top op Concordia. Dat was beneden. Voor sommige vakken liepen we naar de Mariënburg aan de St. Janssingel en terug (gym en tekenen). Ik herinner me meisjes uit Kerkdriel die intern waren.

Trudie vd Rijt zei op 10 juni 2020 om 20:10 uur

Ik zat bij jou in de klas Marja. Ik herken je verhaal. Foto's van die retraite heb ik ook nog oa met zijn allen bij een trap. Wiskunde leraar Heetveld was er ook bij

Marja vos zei op 10 juni 2020 om 20:40 uur

Klopt! Ik herinner me jou ook. Ik heb diezelfde foto, zuster Maurice staat er ook op. Ik was geen fan van haar. Was jij niet bevriend met Lies Lautenslager. Op retraite sliepen wij ook in van die hokjes met een gordijn ervoor zoals in het verhaal van de internen.

Trudie zei op 10 juni 2020 om 20:43 uur

Klopt ja. Ik heb haar op facebook. Wat grappig en wat een tijd geleden zeg

José heijmans-van Helvoirt zei op 8 juli 2020 om 09:26 uur

Ik heb van 1960 - 1963 op de ULO gezeten. Heb geen goede herinneringen aan deze school, je mocht heel veel niet zoals spelen tijdens de pauze. Ik was een rustig kind, toch werd ik vaak bestraft voor de meest onzinnige dingen. Je mocht niet in een lange broek naar school komen, nagellak op etc.
In de 3e klas heb ik deze school verlaten.

Thijs de Leeuw zei op 8 juli 2020 om 10:28 uur

Dank voor je reactie José. Was die ulo de kostschool St. Marie uit eerdere reacties? Aan de kant vd Papenhulst? Niet spelen tijdens pauzes da's toch opmerkelijk, wat mocht er dan wél?

Marja Vos zei op 8 juli 2020 om 10:29 uur

In de kleine pauze moesten we allemaal in optocht naar het parkje aan het eind van de Papenhulst. Daar moesten we dan rondjes lopen onder toezicht. Ik bleef in de middagpauze over en mocht dan mijn boterhammen opeten en daarna huiswerk maken, weer onder toezicht. Voor muziekles gingen we naar een ander lokaal. We lieten onze schooltassen achter. Die werden dan, ik mag wel zeggen stiekem, gecontroleerd op 'ongeoorloofde' zaken. De agenda's werden nagekeken of je er niet iets leuks mee had gedaan. Of ik het een leuke school vond? Moet ik dat nog zeggen...

José Heijmans-van Helvoirt zei op 8 juli 2020 om 10:50 uur

Inderdaad tijdens de pauze rondjes lopen in het park, verplicht, onder toezicht.
Overblijven om je brood te eten. Ik werd er de eerste dag uitgepikt omdat ik niet goed met mes en vork kon eten, voor een volle zaal met kinderen. Dat deed zuster Therese Marie. Dezelfde non kafferde ons eerst flink uit en sloot dan haar ogen om heel vroom te bidden.

Thijs de Leeuw zei op 8 juli 2020 om 10:53 uur

Dank voor je reactie Marja. Vreemd ritueel dat rondjes lopen. Manier om discipline en beweging te bevorderen? Dat dat eind Sixties /begin '70 er nog zo gecontroleerd aan toe ging zeg... Was er nog verschil tussen je mavo en havo ervaringen. Bij de zusters wat dat betreft?

Anoniem zei op 8 juli 2020 om 13:15 uur

@Trudie en Marja, Die foto waar jullie het over hebben heb ik ook! Er gaat bij mij geen belletje rinkelen bij jullie namen... jammer. Zaten jullie vast in een andere klas en zagen we elkaar niet zo vaak. Ik had les van Wouters voor wiskunde.
Dat lopen in het park ging later wat losser, je mocht er zelfstandig naar toe en er waren meisjes die zich haasten en dan snel een sigaretje rookten voordat er surveillance buiten was. Je mocht je ook vrij bewegen in het park.
De internen mochten op dinsdag en donderdag middag in tweetallen naar de stad als ze dat wilden. Koffie drinken bij de nieuwe VenD bij de zelfbediening en oefenen met roken....
Verder bleven we binnen de muren van het klooster maar in de zomer konden we ook buiten "spelen" op de twee speelplaatsen die rondom de kapel lagen. Op de grootste kregen we ook gymles c.q. slagbal als het weer het toe liet.

Trudie zei op 8 juli 2020 om 13:49 uur

Jouw naam kan ik me ook niet herinneren Wilhelmien. Wel Wouters en lopen in het park waar dan de Ijskoning met zijn karretje stond. Sta jij ook op genoemde foto Wilhelmien en is de Poot je meisjesnaam?

Anoniem zei op 8 juli 2020 om 15:36 uur

Ja ik sta ook op die foto ergens in het midden met een zwart wit geblokte trui e Poot is inderdaad mijn meisjes naam. Ik zat in de eerste klas in 1C dacht ik en juffrouw Der Kinderen hadden we geloof ik voor Engels of dat was "Scheetje" die was al oud had bijna wit haar en een bruine lok voor op haar hoofd. Daar blies ze de rook steeds langs want ze rookten toen nog in de klas... En voor Frans juffrouw Voets met haar hondje Tippy....
Bij de wc's hingen van die grote gele zeepbollen aan een stang ik heb ze nog niet zo lang geleden weer eens gezien bij "Sissy Boy" pure nostalgie!
Ik kan me ook nog herinneren dat we handwerken hadden van een zuster en tekenen van meneer Letchert als ik me niet vergis... en godsdienst van "De Hiep" die had het niet makkelijk, maakte zich boos en gooide wel eens met spullen.

José Heijmans-van Helvoirt zei op 8 juli 2020 om 16:18 uur

Juf der Kinderen heb ik ook gehad en Juf Voets. We kregen godsdienst van Goofy, want die noemden we zo, in de 1e klas had ik les van mijnheer Persijn, een lieve man van indische afkomst.

Thijs de Leeuw zei op 21 juli 2020 om 10:07 uur

@Trudie, Wilhelmien, José: nog bedankt voor jullie bijdragen. Van die bijnamen als "Scheetje" en "Goofy" vraag ik me als buitenstaander natuurlijk meteen af hoe die dan zijn ontstaan! Ook daar zitten vast weer hele verhalen achter : ) Graag tot ziens op de site.

Anoniem zei op 21 juli 2020 om 22:44 uur

Hoe die leerkrachten aan hun namen kwamen weet ik niet.... die hadden ze al toen ik er op school kwam. :) Maar scheetje was ook echt een "scheetje" zoals we nu wel eens iemand liefkozend noemen. Ze was al op leeftijd en kwam zo heel rustig een lokaal binnen schuifelen. Ging op de stoel op de lessenaar zitten (die stond toen nog op een verhoging) en begon met haar les...

Anoniem zei op 21 juli 2020 om 22:44 uur

Hoe die leerkrachten aan hun namen kwamen weet ik niet.... die hadden ze al toen ik er op school kwam. :) Maar scheetje was ook echt een "scheetje" zoals we nu wel eens iemand liefkozend noemen. Ze was al op leeftijd en kwam zo heel rustig een lokaal binnen schuifelen. Ging op de stoel op de lessenaar zitten (die stond toen nog op een verhoging) en begon met haar les...

Thijs de Leeuw zei op 21 juli 2020 om 23:16 uur

Dank nog voor de toelichting Wilhelmien. Altijd leuk al die verhalen achter de bijnamen : )

Edit: ook jij bedankt José, je bericht kwam nét hierna binnen...

José Heijmans-van Helvoirt zei op 21 juli 2020 om 23:16 uur

We noemden de godsdienstleraar Goofy, omdat hij daar ook eigenlijk wel op leek. Die arme man had het wel heel erg moeilijk omdat de hele klas tijdens de les zat te klieren. Proefwerk maakten we gewoon met het lesboek op tafel.

Trudie zei op 21 juli 2020 om 23:22 uur

De godsdienst leraar was de plebaan toch?

José Heijmans-van Helvoirt zei op 21 juli 2020 om 23:29 uur

Zou best eens kunnen, hij was nog niet zo oud en kon geen orde houden.

Trudie zei op 21 juli 2020 om 23:34 uur

Klop. Hij was ook driftig. Toen hij les gaf over de H. Paulus en ik riep de boskabouter kwam die heel kwaad op me af. Ik rende weg , hij erachteraan en heeft me toen behoorlijk geslagen!!!!! Rotvent

Anoniem zei op 22 juli 2020 om 12:08 uur

Ik ken geen godsdienst leraar die we Goofy noemde. Onze godsdienst leraar werd "De Hiep" genoemd maar ik zou niet weten waarom. Hij kon ook flink boos worden maar hem werd door sommige meisjes ook echt het bloed onder de nagels vandaan gehaald....

Trudie zei op 22 juli 2020 om 12:15 uur

Ik herinner mij hem ook als Hiep inderdaad.

Marianne zei op 14 augustus 2020 om 15:01 uur

Ook ik heb op dit internaat gezeten, van 1966 tot 1969.
Mijn leeftijdsgenoten waren Annelies, Thera, Joke, Jeanette en Betty.
Van de vorige schrijfsters kan ik me veel herinneren.
Zoals alle leerkrachten, en pauzes in het park.
De zusters van het internaat waren Valentina en Hedwig.

Wilhelmien de Poot zei op 14 augustus 2020 om 16:16 uur

@ Marianne, dan zouden wij elkaar ook moeten kennen maar ik ben geen herinneringen aan een Marianne... Ik ben wel van een iets latere "lichting". Ik heb er gezeten van 1967 tot 1971. Betty kan ik me herinneren ze was ook een schipperskind net als ik. Ellie kwam ook van de binnenvaart en ging vanuit het internaat naar de P.A. Bij Thera klinkt ook bekend maar ik heb er geen gezicht bij.
Verder zaten er ook nogal wat meisjes uit het land van Maas en Waal, Gerdy en Hetty uit Dreumel, Christine uit Maasbommel, en nog 2 waarvan ik de namen niet meer paraat heb, ook uit Dreumel en Alphen dacht ik. En inderdaad ook uit Kerkdriel zoals iemand al eerder opmerkte.
Ook zaten er kinderen uit gezinnen die thuis een drukke zaak hadden. Drie zusjes uit Zwolle of ergens daar uit de buurt die hadden een hotel. En Margret, uit Veghel, die hadden een drogisterij of een apotheek thuis. Zuster Valentina was zo'n beetje de baas en Hedwig was meer zo'n moedertje.

Anoniem zei op 14 augustus 2020 om 16:16 uur

@ Marianne, dan zouden wij elkaar ook moeten kennen maar ik ben geen herinneringen aan een Marianne... Ik ben wel van een iets latere "lichting". Ik heb er gezeten van 1967 tot 1971. Betty kan ik me herinneren ze was ook een schipperskind net als ik. Ellie kwam ook van de binnenvaart en ging vanuit het internaat naar de P.A. Bij Thera klinkt ook bekend maar ik heb er geen gezicht bij.
Verder zaten er ook nogal wat meisjes uit het land van Maas en Waal, Gerdy en Hetty uit Dreumel, Christine uit Maasbommel, en nog 2 waarvan ik de namen niet meer paraat heb, ook uit Dreumel en Alphen dacht ik. En inderdaad ook uit Kerkdriel zoals iemand al eerder opmerkte.
Ook zaten er kinderen uit gezinnen die thuis een drukke zaak hadden. Drie zusjes uit Zwolle of ergens daar uit de buurt die hadden een hotel. En Margret, uit Veghel, die hadden een drogisterij of een apotheek thuis. Zuster Valentina was zo'n beetje de baas en Hedwig was meer zo'n moedertje.

Trudie zei op 14 augustus 2020 om 16:20 uur

Gerdy en Christine ken ik ook nog. Staan op de foto bij die trap met o.a Zr Maurice en Mijnheer Heetveld , waar ik het in eerdere reacties over had

Marianne zei op 14 augustus 2020 om 16:40 uur

Annelies had ook nog een jonger zusje, Marion.
Zij hadden in het klooster een tante zuster.
In 1980 ben ik naar de reünie geweest.
Daarna heb ik ook met niemand meer contact gehad.
Een jaar geleden zag ik in een blad een reportage over 100-jarige, en tot mijn verbazing stond daar met foto, Valentina, ze zag er nog goed uit.

Antoinette van Doorn zei op 14 november 2020 om 21:50 uur

Ik heb daar dacht ik in 1979 gezeten.
Bij Zuster Valentina en Zuster Hedwig.
Daar heb ik niet de beste herinneringen aan.
Er was daar toen geen school, we liepen naar school en we mochten 1 uur in de week naar buiten de stad in.
Ook ik sliep in een chambrette en om 7 uur in de ochtend liep er een zuster langs met een bel en een gebed.
We mochten nooit in elkaars chambrette komen.
De piano juf was het liefste!
Het eten was ook vreselijk.
Wie zat er in dezelfde tijd als ik?
Ik herinner me nog een vriendinnetje Clair maar er waren er meer.
Ik hoop op reacties zodat we samen herinneringen kunnen ophalen!!
Groetjes Antoinette

Janet Dinnissen zei op 23 november 2020 om 15:46 uur

Kom bij toeval op deze site terecht. Zo leuk, alle verhalen. Ik heb op de ULO bij de zusters les gehad vanaf begin 1964 t/m mijn eindexamen in 1966(?). We kwamen van Aruba dus ik kende hier niemand, maar al snel hoorde ik erbij. Ook les gehad van Juffr. van de Wetering. Inderdaad met 'n geel stuk in haar haar. Ze rookte rode Pall Mall en blies dan de rook in haar haar. Volgens mij gaf ze duits. Dhr. Rasenberg gaf ons boekhouden en handelsrekenen, Juffr. Voets ( rolmops) gaf engels ( deed ook nog 'n keer mee met wie van de drie) en Zr. Tarcisius - ons aller Tarzan - gaf o.a. frans en bracht uit Frankrijk singeltjes mee van Adamo en andere franse zangers. Wij leerden dan de franse tekst te vertalen.Zij was ook een van de eerste nonnen die niet in habijt maar gewoon in burger op vakantie ging. Ontzettend fijn mens. Streng maar rechtvaardig zoals dat heet. De medeleerlingen waarvan ik de namen nog ken zijn Joyce de Kort, Annemie van Eldijk, Ans van den Berg, Elise van Ham, Pia Leenders, Jeanine v.d.Boogaard, Dinie v.d.Burgh en Nelleke van Bergen. Met Zr.Tarcisius zijn we in ons laatste jaar op retraite geweest. Weet niet meer waar. Dat parkje aan het eind van de straat herinner ik me ook nog, maar niet dat we onder toezicht stonden. In mijn examenjaar ben ik door Juf Voets de klas uitgestuurd en mocht de weken tot het examen niet meer terugkomen. Van Tarzan mocht ik toen de absentielijsten bijhouden en boeken lezen uit de kloosterbibliotheek. O ja, de directrice van de school van Zr. Vianny. Heb er een heerlijke schooltijd gehad.

Thijs de Leeuw zei op 24 november 2020 om 07:17 uur

@Janet: bedankt voor je reactie en welkom! Mooie schetsen van de zusters. Volgens mij kun je over alles nog veel meer vertellen : ) Waar werd die retraite in het laatste jaar trouwens gehouden en hoe werd die ingevuld? Werd zo'n gelegenheid ook niet benut om leerlingen voor het kloosterleven te interesseren bijvoorbeeld?
Graag tot ziens op de site!

Janet Dinnissen zei op 24 november 2020 om 11:43 uur

Hoi Thijs,
Die retraite werd gehouden in januari 1966, maar waar.....geen idee. We zijn er met een bus(je) naartoe gegaan. 't Was in 'n mooi klooster ergens in Brabant, denk ik. We hebben daar 2 nachten geslapen. Ik vond in mijn oude schoolagenda het programma van de laatste avond daar. Alles behalve stichtelijk. Wat toneelstukjes, cabaret, liedjes en ik mocht "Der Erlkönig" van Goethe declameren. Ik kan me niet herinneren dat men probeerde zieltjes voor 't klooster te werven. We hebben erg veel lol gehad, maar de daginvullingen zijn bij mij niet blijven hangen. Ik vond 't een hele belevenis.
In mijn agenda 1965-1966 zag ik dat we op zaterdag ook nog naar school gingen, Zr.Tarcisius op 7 juli jarig was en de telefoonnummers nog 5 cijferig waren. Vlak voor de retraite, op 17 januari gingen we naar het blijspel "Wie is wie" van Cas Baas. In het Casino was dat.
Ik ben trouwens al heel lang bezig om Joyce de Kort op te sporen, maar tot nu toe geen succes. Noch op Facebook, noch op Schoolbank. Ik ben heel vaak bij haar thuis geweest vroeger om huiswerk te maken. 't Was daar altijd erg gezellig en we mochten roken van haar moeder. Iets wat bij mij thuis niet mocht, haha. Na ons eindexamen ging Joyce werken bij de Telegraaf en ik bij de Telefoondienst. We zijn elkaar toen uit het oog verloren jammer genoeg.

Trudie zei op 24 november 2020 om 12:02 uur

De retraite was in de Ruwenberg in St Michielsgestel. Ik heb dat ook meegemaakt en Joyce de Korte heeft ook in mijn klas gezeten. Jouw naan Janet herinner ik me niet. Wat is je meisjesachternaam? Misschien dan wel

Janet Dinnissen zei op 24 november 2020 om 13:45 uur

Hoi Trudie,
Leuk dat je reageert!
Jouw voornaam herinner ik me ook niet. Mijn meisjesnaam is Dinnissen. Ik heb bij Joyce in de klas gezeten van januari 1964 in de 2e t/m het eindexamen in 1966. Hoe luidt jouw achternaam? Welke jaren heb jij bij Joyce in de klas gezeten?
Het is nu 56 (!) jaar geleden, maar sommige dingen herinner ik me zo duidelijk, dat 't gisteren lijkt.

Trudie Geijsberts zei op 24 november 2020 om 13:50 uur

Preciese datum weet ik niet meer. Ik ben inmiddels 65. lang geleden dus en mijn meisjesnaam is van de Rijt

Janet Dinnissen zei op 24 november 2020 om 13:55 uur

Trudie, ik ben inmiddels 71, dus ik vraag me af of je bij mij of bij Joyce in de klas gezeten kan hebben, omdat wij 6 jaar ouder zijn dan jij bent.

Trudie Geijsberts zei op 24 november 2020 om 14:14 uur

Dat lijkt mij ook niet te kunnen nee, dan zullen er 2 verschillende Joyce de Kortes zijn geweest.
1 of 2 jaar verschil kan nog wel maar 6 is wel heel veel

Anita Meijer zei op 12 december 2020 om 21:30 uur

Hoi, is er misschien nog iemand die zich uit 1951-1952 Bettina Verö kan herinneren ? ik ben haar dochter en zoek informatie over mijn helaas overleden moeder. Bettina kwam uit Amsterdam en op de oude fotos op de achterkant te zien had ze een vriendin : Riet. in 1951 was er een schoolreisje naar oa Grebbenberg, Koperen Kop, Hubertus slot, Franse Berg en de Hoge Veluwe ( staat op de achterkant van een foto) Mijn moeder zat in 1951 aan de Choorstraat 7 in Den Bosch, en huize St Vincentius in Udenhout ( 1952 ) De andere naam die ik nog weet was Rector Bekkers
een ieder die nog iets weet kan contact met mij opnemen : tedje123@hotmail.com HEEL ERG BEDANKT ALS JE IETS ZOU WETEN.........

Thijs de Leeuw zei op 15 december 2020 om 15:31 uur

Beste Anita,

Heel hartelijk dank voor je bericht, je mail en de doorgestuurde foto's. Dat moet wel bijzonder zijn geweest om zo’n vriend van de familie te hebben gehad, die uiteindelijk zo volop in de schijnwerpers is komen te staan als bisschop Bekkers.

Ik zag ook op de pagina over het Doveninstituut te St.-Michielsgestel een vraag van je, naar aanleiding waarvan ik al eens een zoektocht heb ondernomen. Helaas tot dusver zonder resultaat. Ik geef het echter nog niet op en mocht ik alsnog wat vinden dan laat ik het je meteen via de mail weten en/of een bericht op de pagina waar je je vraag hebt gesteld.

Wel zou ik je graag willen wijzen op het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Op hun pagina staat deze lijst: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/erfgoedcentrum/kloostergemeenschapp… waaruit blijkt dat zij het archief van de Zusters van de Choorstraat in huis hebben. Echter deze congregatie – en enkele andere – staat niet dik gedrukt, wat erop wijst dat de overdracht van het archief en het inventariseren ervan waarschijnlijk nog gaande is. Ik heb dat vaker meegemaakt, en bezoekers tóch naar ze doorverwezen, en dan bleek dat de betreffende archivalia wél al in te zien waren.

Als je het erfgoedcentrum jouw vraag voorlegt dan kunnen zij waarschijnlijk al zeggen of die informatie in het archief te vinden is of niet, en zo ja, je naar de juiste onderdelen verwijzen. Als het zover komt dan moet er nog wel toestemming aan de betreffende congregatie worden gevraagd, maar dat regelen zij.
Contactgegevens voor het erfgoedcentrum vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html

Heel veel succes gewenst in je zoektocht!

Ellie Wams zei op 30 januari 2021 om 15:59 uur

Hallo, ik heb van 1966 tot 1971 op het internaat gezeten aan de Choorstraat. Eerst de MULO gedaan daarna de HAVO. Het laatste jaar HAVO ben ik van het internaat gegaan. Ik was een schippersdochter, net als Wilhelmien de Poot. Later hebben we elkaar nog eens opgezocht, maar dat is al lang geleden. Natuurlijk ken ik ook nog zuster Valentina en zuster Hedwig. Ik herken veel dingen die jullie schrijven. Ik zie de naam Marianne. Heet jij Langens met je meisjesnaam. Je had ook nog een nicht op het internaat. Gabriella. Ik ken nog wel meer namen.
Maar wat is dat allemaal al lang geleden. Heb nu al AOW. Leuk om dit te lezen.

Thijs de Leeuw zei op 5 februari 2021 om 09:56 uur

Hallo Ellie, bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je zoveel in de verhalen hier herkent! Wat zijn voor jou de meest bijzondere herinneringen als je aan deze periode op de mulo en later de havo terugdenkt? En verbleven er eigenlijk veel schipperskinderen op dit internaat? Ook in eerdere reacties zag ik dat deze groep werd benoemd. Vertel nog eens verder en graag tot ziens op de site!

Antoinette van Doorn zei op 5 juli 2021 om 14:34 uur

Ik heb me vergist zie ik nu.
Ik schreef eerder dat ik in 1979 op het internaat zat maar dat moet 1973 zijn.
We liepen naar school, er was op de Choorstraat geen school.
Zuster Valentina en Hedwig herinner ik me nog goed.
Vreselijke tijd, je mocht niks.
Ik herinner me Christel en Claire nog.
Leuk als ik iets uit die tijd zou horen!
Ben benieuwd.

Antoinette van Doorn

Thijs de Leeuw zei op 5 juli 2021 om 14:38 uur

Hallo Antoinette, leuk om weer van je te horen en goed dat je dit doorgeeft. Hopelijk gaan er nog oud-klasgenoten reageren of anderen die nog wat van deze tijd weten!

Thijs de Leeuw zei op 16 mei 2023 om 16:14 uur

Lia van Wieringen, vrijwilliger bij Novato (Noordwijkerhout van Toen), stuurde ons de onderstaande foto. Waarvoor dank! Zij vond deze foto in het Novato archief. Op de achterkant van deze lijst staat geschreven: ‘Ter herinnering aan mijn schooltijd. Bij gelegenheid van het zilveren priesterfeest van Mgr. Hendriks, 2 juni 1937, Concordia Den Bosch’.




(Klik op de foto's om deze te vergroten.)




1.





2.

Toon Berkers zei op 27 februari 2024 om 18:31 uur

Begin twintigste eeuw telde de kweekschool al 39 leerlingen, schrijf je bovenaan, Thijs. Is te achterhalen of onze Tante Sophie een van hen was? Voor zover wij weten was Sophia Maria de Corte tussen 1899 en 1905 in Den Bosch en slaagde zij hier april/mei 1905 voor het Examen Lager Onderwijs, waarna zij naar de Sint-Agathaschool in Beverwijk ging. Nergens kunnen wij haar registratie in Den Bosch vinden. Dat je zo specifiek over 39 leerlingen spreekt, Thijs, wijst dit misschien op het bestaan van een overzicht van leerlingen?

Norah zei op 27 februari 2024 om 20:13 uur

Aanvulling(ben niet Thijs;)) >>>

Sophia Maria de Corte * 21-06-1885 Eindhoven.

03-06-1905 kwam Sophia M. in Beverwijk aan vanuit Den Bosch.
Van Beverwijk vertrok ze weer op 04-10-1909 naar Oude-Tonge.

www.wiewaswie.nl Verdere gegevens > www.erfgoedshertogenbosch.nl
Was zij niet een religieuse?
Mvg.

Toon zei op 27 februari 2024 om 22:00 uur

Zij was geen religieuze, maar wel opgeleid als onderwijzeres. We hebben haar levensloop aardig op een rij, maar niet haar verblijf in Den Bosch. Bedankt voor de tip - ik heb meteen een mail gestuurd naar Erfgoed 's-Hertogenbosch.

Thijs de Leeuw zei op 10 april 2024 om 08:21 uur

Via de mail liet ik het Toon al weten, maar voor eventuele andere geïnteresseerden vermeld ik het graag ook nog hier. Het leerlingenaantal is ontleend aan het proefschrift van dr. José Eijt, "Religieuze vrouwen: bruid, moeder, zuster. Geschiedenis van twee Nederlandse zustercongregaties,, 1820-1940, blz. 191:

https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/146050/mmubn000001_2…

Dr. Eijt noemt dit leerlingenaantal in een alinea, die gezien de voetnoot (in ieder geval deels) is gebaseerd op vondsten in het archief van de Zusters van de Choorstraat.

Dit archief van de congregatie wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. De inventaris ervan is hier alvast online door te bladeren: https://proxy.archieven.nl/1212/0BE4F99FF8114C7DA1BB2B2D23DA505B

Voor wie dit archief wil inzien en daarvoor een afspraak wil maken zijn hier de contactgegevens van het ENK: https://erfgoedkloosterleven.nl/contact/

Renee M. de Gans zei op 5 januari 2025 om 17:32 uur

Ik woon in de Choorstraat, in het complex waarin vroeger de Kweekschool Concordia was gevestigd. Ik zou heel graag in contact komen met mensen die in die tijd op de school hebben gezeten en in het internaat hebben gewoond. Het zou erg leuk zijn om foto's uit die tijd te krijgen, die ik met de overige bewoners kan delen. Ik hoop op een positieve reactie! Bij voorbaat dank!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.