De Karmelietessen verzorgden hier verwaarloosde en verlaten kinderen. Ze stonden daarom ook wel bekend als ‘De Zusters van de Arme Kinnekes’. Jongens verbleven hier tot hun zesde, waarna ze naar een andere opvang, vaak Huize Nazareth, werden gebracht. Meisjes bleven in de regel tot hun veertiende, maar in de praktijk bleven ze vaak tot hun huwelijk.
Er was een bewaarschool waar de kleuters naartoe gingen. Ook had het kinderhuis een tijd lang een eigen coupeuse opleiding voor de oudere meisjes. De meeste meisjes gingen echter extern naar school. Er waren veertien scholen in Tilburg met leerlingen van Maria Goretti.
In 1963 lieten de Karmelietessen een nieuw onderkomen ontwerpen door architect Jan Remmers. Na de voltooiing werd het gebouw plechtig ingezegend door Mgr. Bekkers. In deze jaren bleven meisjes tot ze 21 waren. Jongens bleven in deze tijd tot hun tiende.
In de jaren zestig was het beleid op Maria Goretti vooral gebaseerd op een minimum aan regels en een maximum aan vrijheid. Zo stond de poort altijd open en er mochten vriendinnen van buiten worden meegenomen. Er waren zelfs huisdieren zoals een hond, kanaries en vissen.
De eerste leken kwamen in 1966. De zusters Karmelietessen zouden hier echter blijven tot in 1972, waarna hun werk volledig door deze leken werd overgenomen. In 1983 zou het kinderhuis definitief sluiten. Het pand wordt wel nog gebruikt voor liefdadigheidsdoeleinden. Het wordt nu onder meer gebruikt door de stichting ‘Brood Nodig’ van Pater Poels als sociaal eethuis en voedselbank.
Zuster Ferdinanda heeft tussen 1956 en 1962 veel gefilmd van het leven op Maria Goretti. Deze films zijn op YouTube gezet door het Regionaal Archief Tilburg.
Bronnen
Regionaal Archief Tilburg:
- https://regionaalarchieftilburg.blogspot.com/2010/11/maria-gorettihuis-aan-het.html
- https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2012/11/21/maria-goretti-zusters-kleuters-en-giebelende-bakvissen/
- https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-foto/detail/e2932e60-8e0e-45c0-adb3-ac1e011eec77
Jeanet de Pee, Gespeeld in een tijdsbeeld. Ruim een eeuw jeugdzorg in Midden-Brabant (2005).
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant (Alphen aan de Maas 2010).
Reactie toevoegen