Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

"Ik had de drukpers bezoedeld": Schoolkrant Polyfoon van eind jaren zestig

Het College van Het Heilige Kruis in Uden had zoals de meeste scholen een schoolkrant. Eind jaren zestig zat Dries Verdenius in de redactie van dit blad. Hij heeft nog altijd twee exemplaren in bezit die ons een uniek inkijkje geven in de relatieve vrijheid die studenten van de Kruisheren kregen.

Klik op de afbeelding voor een PDF van Polyfoon

“Dat blad werd door radio omroep Minjon (destijds het enige jeugdprogramma) een paar keer uitgeroepen tot de beste schoolkrant van Nederland”, vertelt Verdenius, “Het was ook mooi vormgegeven. Andere schoolkranten waren gewoon wat stencils met een nietje erin, maar dit was echt mooi met foto’s en alles”.

Het eerste exemplaar dat Dries nog in bezit heeft is het kerstnummer van 1968. Hierin werd een door hem geschreven gedichtje gepubliceerd dat nogal tot ophef heeft geleid op het internaat. “Iemand had uit naam van mij, ik wist daar zelf niet eens van, een gedicht geplaatst waar nogal veel te om te doen was. Ik had het weesgegroetje een beetje verbasterd”, legt hij uit. Het schoolbestuur was niet blij met dit stukje. “Ik las de discussie die buiten ons omging waarin ‘de loop der drukpers werd bezoedeld’. Ik had de drukpers bezoedeld”, vertelt hij.

Klik op de afbeelding voor een PDF van Polyfoon

Het tweede exemplaar is het eerste nummer van het schooljaar 1969-1970. Deze schoolkrant opent met het statement: “Het schoolblad POLYFOON is een tijdschrift van de scholengemeenschap, waarin iedereen vrij zijn mening kan uiten. Zolang het blad bestaat is er vanuit de kant der schoolleiding nooit censuur uitgeoefend”. In deze uitgave wordt volop van deze vrijheid gebruik gemaakt. Veel stukken gaan over onderwerpen als seks en drugs. Ook bijbehoorende afbeeldingen, zoals drugsspuiten en een vrouw die haar slipje uittrekt, zou je niet verwachten en een schoolkrant van een katholiek internaat.

Deze uitgaves van het schoolblad Polyfoon laten zien dat de kruisheren in Uden een stuk vrijer en progressiever waren dan de meeste congregaties. De leerlingen op dat internaat kregen relatief veel vrijheid, zeker wat betreft meningsuiting.   

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.