Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Ossendrecht

Lourdesgrotten

In de tuin van het Elisabethgesticht aan de Dorpsstraat heeft een Lourdesgrot gestaan waarvan we dankzij de Heemkundekring Het Zuidkwartier twee foto's kunnen laten zien. De grot in de kloostertuin was een geschenk van het echtpaar Mattheeussens, mogelijk was de geboorte van hun eerste kind, een dochtertje, de aanleiding.

Groep vrouwen met een priester bij de Lourdesgrot (bron: heemkundekring Het Zuidkwartier)
Groep vrouwen met een priester bij de Lourdesgrot (bron: heemkundekring Het Zuidkwartier)

Dat dochtertje kreeg de naam Maria (voluit Maria Sophia Regina Paulina Mattheeussens). Ze werd in 1918 geboren in Goes en huwde op jonge leeftijd, in 1936, met de veel oudere veearts Cornelis Jacobus Bovée in Ossendrecht.

De Lourdesgrot bij het Ossendrechtse klooster is vermoedelijk dus van 1918, vlak na de uitbreiding van de meisjesschool die werd geleid door de Franciscanessen van Oudenbosch. De ouders die zo blij waren met hun dochter waren Carolus Johannes Josephus Polijdorus Mattheeussens en Regina Sophie Marie Thomaes. Hij was directeur van de cichoreifabriek, ook wel peekoffiefabriek genoemd, in Ossendrecht.

St. Gertrudisgilde bij de Lourdesgrot (bron: heemkundekring Het Zuidkwartier)
St. Gertrudisgilde bij de Lourdesgrot (bron: heemkundekring Het Zuidkwartier)

De twee foto’s van de Ossendrechtse Lourdesgrot hebben in Tijding 2010-1 gestaan. We zien geen knielende Bernadette, maar dat kan zijn doordat er allemaal vrouwen en meisjes voor staan. Beide foto’s dateren uit de jaren ’20, gezien de kleding van de dames.

De aanwezigheid van vooral vrouwelijk gezelschap bij de grot is op zich niet vreemd: de zusters bemoeiden zich immers actief met de meisjes- en vrouwenjeugdbeweging KJM en KJV. Opvallender is dat we hier alleen maar een begeleidende mannelijke geestelijke (kapelaan of pastoor?) zien.

De laatste foto, uit 1928, toont een groep jonge vrouwen met het vaandel van het net opgerichte St. Gertrudis(gilde) van de KJV.

Met dank aan heemkundekring Het Zuidkwartier voor het beschikbaar stellen van de foto's.

2

Reacties (2)

Frank Doggen zei op 7 oktober 2022 om 12:27 uur

Geachte dame / heer,
Er zitten een aantal missers in dit verhaal. MSRP Mattheeussens is namelijk het eerste kind uit genoemd huwelijk. Bovendien is zij getrouwd toen zij ruim 18 jaar was in 1936. Kees Bovée was tien jaar ouder. Haar vader was indertijd boekhouder bij genoemde fabriek.
Voorts is er in die periode geen enkel gezin Mattheeussens vinden dat alleen zonen telde.
Svp eerst de feiten checken vooraleer zo'n verhaal op internet te zetten.
Met vriendelijke groet,
Frank Doggen

Paul Huismans zei op 11 oktober 2022 om 09:13 uur

Beste mijnheer Doggen,
Dank voor uw opmerkzaamheid. Helaas kunnen we de bron van deze vergissing niet meer achterhalen. Die heeft mijn collega - inmiddels met pensioen - niet genoteerd. Maar een kort genealogisch onderzoek naar de familie Mattheeussens geeft u gelijk: Maria was de oudste dochter. Het verhaal is aangepast.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.