Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Herpen

Lourdesgrotten

Deze foto, of liever gezegd dia, van Jan van Berkel uit Herpen dateert uit de vroege jaren ’70. Hij laat een bouwsel zien, dat duidelijk de contouren van een Lourdesgrot heeft, maar er verder nogal desolaat uitziet. Geen beelden meer van Bernadette of Maria en al tamelijk overwoekerd door klimop.

Foto: Jan van Herpen ©Gezien de plaats van deze grot, namelijk op de Wilgendaal achter het klooster aan de Kloosterstraat, lijkt het inderdaad om een Lourdesgrot te gaan. De Franciscanessen van Veghel hadden in 1896 hier het “Huis van de H. Henricus” gesticht, waarin ze onderwijs gaven en bejaarden verzorgden. We zien vaker dat bij congregaties die dit soort taken uitoefenden, een Lourdesgrot in de kloostertuin aanwezig was.

Het klooster is op 21 augustus 1964 opgeheven en vervangen door Huize Maasland. Jan van Berkel wist te vertellen dat de grot opgebouwd is van misbaksels en dat hij in de jaren ’70 is afgebroken. Het lijkt erop dat in de jaren na het vertrek van de zusters de grot niet meer onderhouden is en dat het einde dus onvermijdelijk was.

2

Reacties (2)

Ronnie Megens zei op 6 februari 2018 om 19:00 uur

Heb er veel plezier in beleefd met de meiden van de luneburg 1979

Marilou NillesenBHIC zei op 7 februari 2018 om 09:19 uur

Hallo Ronnie, iets zegt me dat jullie er niet specifiek voor de Lourdesgrot heen gingen ;)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.