Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrot in Ravenstein

Lourdesgrotten

In 1922 vervingen de Zusters van Jezus, Maria en Jozef de Augustinessen die tot dan toe het onderwijs aan meisjes hadden verzorgd. De zusters zorgden voor het onderwijs aan kleuters en meisjes in de Mariaschool, maar ze verzorgden ook baby's, zieken en bejaarden en gaven naaicursussen.

Kort na 1922 kwamen er nieuwe scholen en later werden er een bejaardenhuis en een klein ziekenhuis gesticht. Het zou goed kunnen dat de Lourdesgrot die in de tuin van het klooster Nazareth stond, uit deze tijd dateert. Onderwijscongregaties, vooral in het meisjesonderwijs, bouwden vaak in deze periode een dergelijke grot.

Foto: Jeroen Arts, 2014In februari 2006 verlieten de zusters het gebouw. De Lourdesgrot was toen allang afgebroken. Op de plaats van de grot  was de speelplaats voor de kleuters gekomen. Anno 2016 is dit het achterterrein van de nieuwbouwappartementen naast het klooster, aan de zijde van de Molensingel.

Beide ansichtkaarten zijn vermoedelijk uit de jaren '30-'40. Rechts van de grot, met dezelfde hoogte als het Mariabeeld, is op beide foto's een heel klein boompje zichtbaar, een Robinia pseudoacacia. In 2014 maakte Jeroen Arts bij de afbraak van de Mariaschool deze foto van die boom in een volwassen stadium.

Foto’s: Heemkundekring 'Land van Ravenstein', nr. straatbeeld 0155 en Ravenstein 0388.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.