Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Jongensinternaat De La Salle in Stevensbeek

Internaten
Op internaat De La Salle in Stevensbeek verbleven jongens die les kregen op de ulo-school van de Broeders van de Christelijke Scholen.

In Stevensbeek kwamen de broeders van De la Salle, zoals men ze ook noemde, de paters Sacramentijnen te hulp. Deze paters gaven al veel langer les in Stevensbeek, op het gymnasium. Maar omdat dit de enige school was in het dorp, zochten veel jongelingen die verder wilden leren hun heil elders in de regio. De paters brachten daarin verandering, toen zij eind jaren vijftig een lagere handelsopleiding en ulo stichtten. De broeders van De la Salle kregen de nieuwe scholen onder hun hoede.

De Scholengemeenschap Stevensbeek was in 1960 een feit. Maar er was wel meer ruimte nodig. In 1964 was een nieuw, enorm complex gereed waaronder een internaatgebouw. Op de foto zien we de inzegening van deze kostschool door mgr. Rooyakkers, de vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch, in 1965.

Het internaat in Stevensbeek was een van de vele onderwijsinstellingen die door de broeders werden beheerd. Rond 1900 hadden zij al meer dan tweeduizend scholen opgericht. Anno 2006 telde de congregatie nog circa 5.600 leden, verspreid over tachtig landen.

Als kenmerk van de broeders wordt onder andere hun rotsvaste geloof in de leerlingen en pupillen genoemd, net als hun organisatievermogen wat betreft buitenschoolse activiteiten en hun aandacht voor de menselijke waardigheid, eigenheid en specifieke mogelijkheden van de jongeren.

Maar hoe denken de mannen die bij deze broeders op kostschool hebben gezeten daarover? Hoe waarderen zij de "Lassaliaanse aanpak" achteraf? Hoe was het om je jaren van fysieke en geestelijke volwassenwording bij hen door te brengen? Reageren kan hieronder.

Foto

Inzegening internaat De La Salle door mgr. Rooyackers, vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch, 1965 (foto: Fotostudio Jan Waarma, bron: collectie BHIC, id.nr. STE0074)

Bron

Website Heemkundekring Stevensbeek

9

Reacties (9)

Cindy Peerenboom zei op 10 maart 2019 om 22:25 uur

Ik heb in 1988 op het internaat in Stevensbeek gezeten. Inmiddels was het een meisjesinternaat, genaamd Maria Regina. Was gekoppeld aan school de Korenaar, ernaast. Ondertussen geen nonnen meer maar professioneel personeel om meiden in een moeilijke situatie te ondersteunen. Goeie tijd gehad.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 11:18 uur
Bedankt voor je berichtje, Cindy, en goed te horen dat je daar met plezier op terugkijkt. Hoe groot was de groep destijds? En voor welke leeftijdscategorie was het (ongeveer)?
Robin Kramp zei op 12 maart 2019 om 15:17 uur

Heb van 1968 t/m 1973 een geweldige tijd gehad op "de La Salle". Nog contact vrinden van toen en allemaal kijken ze terug op een mooie leerzame tijd. Samenleven en integreren leerde je hier. Menigeen is trots op het feit dat hij een LaSalliaan is. Natuurlijk werd er wel eens met harde hand geregeerd (maar dat was destijds). De ervaringen, daar opgedaan, hebben mij goed geholpen bij mijn verdere carrière. En velen met mij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 maart 2019 om 16:38 uur
Dank voor je reactie, Robin! Mooi dat je nog zo veel aan je kostschoolopvoeding hebt gehad in je latere leven. Kwam dat nog door enkele goede leraren in het bijzonder? En was dat 'samenleven en integreren' trouwens iets wat je jezelf vooral moest aanleren, of werd dat juist ook sterk door de broeders gestimuleerd?
Robin Kramp zei op 12 maart 2019 om 16:51 uur
Internaatgangers van alle windstreken en/met de loals was toendertijd een groot verschil maar het verliep goed. Gestimuleerd door de broeders. Ik ga er géén chatserie van maken, Thijs, maar wilde je helpen om ook andere reacties te krijgen. Oproep aan anderen: LAAT WAT VAN JE HOREN !
Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 maart 2019 om 08:45 uur
Kijk, dat kan ik wel waarderen! : ) Alle pogingen om oud-leerlingen hier te verzamelen zijn erg welkom. Er mogen er inderdaad nog wel wat bij! En nu hopen op nog veel meer reacties... Bedankt, Robin!
Paul Gerritse zei op 19 maart 2019 om 19:26 uur

Met veel plezier en genoegen kijk ik terug op mijn periode van 1980-1982 op De la Salle. Sport, studie en gezelligheid kenmerkten deze tijd. Contact met de lokale bevolking bijvoorbeeld school was prima. Goed geleid door professionals die met een ieder begaan waren - waaronder nog een enkele pater. Elk weekeinde naar huis bevorderde het contact met familie en vrienden. Het is een gemis dat er geen (?) internaten meer zijn.

Pl zei op 20 maart 2019 om 11:02 uur

Ik heb op lassale gezeten van 1973 / 1974
Onder leiding van des tijds br van benthum.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 maart 2019 om 11:03 uur
Bedankt voor je berichtje, Paul. Goed te lezen dat je met zoveel genoegen terugkijkt. Zoals je hier wellicht wel hebt gemerkt, zijn er wisselende ervaringen op diverse internaten. Maar dat gaat voor De la Salle niet op; daarop wordt met veel plezier naar teruggekeken. Gelukkig maar.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.