Gouden huwelijksmis in de Servatiuskerk, 1944 (foto: BHIC, collectie Fotopersbureau Het Zuiden) |
Nadeel was dat het strategisch gelegen graafschapje voortdurend aangevallen werd door naburige grootmachten zoals de hertogen van Brabant en Gelre. En tijdens de periode van de Opstand tegen de Spaanse koning viel het stadje ten prooi aan brandschatting en plundering door zowel de Staatse als de Spaanse legers. Zo werd in 1581 de parochiekerk, die toegewijd was aan Sint-Servaas, verwoest en niet meer opgebouwd. Bijna 300 jaar kerkten de Megenaren in de Antoniuskapel.
Pas in 1872 kreeg Megen weer een parochiekerk, die net als zijn middeleeuwse voorganger toegewijd was aan Servatius. De inwoners van Megen zijn er zuinig op: in 2010 werd een grondige restauratie van dit rijksmonument voltooid, mede dankzij hun inspanningen.
Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan deze kerk en aan de pastoors en kapelaans met wie je vroeger te maken had.
Denk bijvoorbeeld aan pastoor A.A.A. Smitz, de franciscaan die in de jaren vijftig de heilige mis verzorgde? Hij werd in zijn pastorale taken ondersteund door kapelaan P. Lemmen. Of denk aan zijn ordegenoot pastoor Van der Meer, die in de jaren zestig de parochie bestierde. Hieronder zien we hem op de foto met zijn opvolger.
De oude pastoor (H. van der Meer, links) en nieuwe pastoor (W. Moonen) van de Servatiusparochie, 1977. (foto: Paul van der Werff, bron: BHIC, collectie Stadsarchief Oss, id.nr. 1685-064813) |
Reactie toevoegen