Eucharistieviering in de Remigiuskerk (Foto: BHIC, Beeldcollectie Abdij van Berne) |
Het eerste, tufstenen, Remigiuskerkje stond in het Groenewoud, tussen de huidige dorpen Lithoijen en Lith in. In 1648 werd het protestants en ’n aantal jaren later bouwden de katholieken een schuurkerk in het huidige dorpscentrum. Daar kwam in 1843 ook hun nieuwe waterstaatskerk, terwijl het bedehuisje in het Groenewoud werd gesloopt. Caspar Franssen tekende ruim ’n halve eeuw later de neogotische kerk die er nog staat.
Kerk en kerkhof zijn rijksmonument. De kerk, die in 2011-2012 een grondige restauratie onderging, heeft veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen behouden: glas-in-loodramen van de firma Nicolas uit Roermond, altaren en een preekstoel van Hendrik van der Geld.
De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Een van die pastoors uit de jaren van het rijke roomse leven was Laurentius Koenraadt. Deze pater, met de kloosternaam Norbertus, hoorde bij de Orde van Norbertijnen. In de jaren vijftig en zestig bediende hij de Remigiusparochie.
Op de foto's hieronder, nog van voor de oorlog, zien we Koenraadt in zijn jongere jaren. Hij was toen nog kapelaan. Deel hieronder jouw herinneringen aan deze en andere geestelijken van de Remigiuskerk en aan het leven in de parochie. Wij zijn benieuwd!
Kapelaan Norbertus Koenraadt en de missienaaikring op de Duivelsberg, ca. 1930. (Foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-008737) |
Kapelaan Norbertus Koenraadt en zangkoor tijdens een uitstapje, ca. 1933. (foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-008738) |
Reactie toevoegen