In 1881 lieten de paters jezuïeten deze kerk bouwen; P.J. van Genk was de architect. Vrij uniek voor een katholieke kerk waren de verdiepingen links en rechts. Het gebouw moest immers 500 kerkgangers kunnen herbergen en het beschikbare bouwterrein was krap bemeten. Overigens behoorden veel kerkgangers van deze paterskerk tot de Oosterhoutse elite. Mogelijk hing dat samen met de aanwezigheid van jezuïeten, die doorgaans meer hebben gestudeerd dan een gemiddelde parochiepriester.
In 1978 werd de kerk, inmiddels gemeente-eigendom, afgebroken, maar de voorgevel, met zijn drie torens, mocht blijven staan. Op de plaats van het schip en het koor kwam een binnenhofje. Beeldhouwer P. Nuyten had er een galerie; hij plaatste er een beeldje van een biddende jezuïet. In 1996 werden onder de torens een kapelletje en een stiltecentrum ingericht.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor Commissaris, die in 1943 op 46-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald. Zijn kapelaans waren A.B.M. Voeten en P.A.M. Nooyens. En wat valt er bijvoorbeeld nog te vertellen over pastoor Smit, die in 1957 de parochie H. Hart toegewezen kreeg? Beide pastoors zien we hieronder op de foto. Heb jij zelf nog foto's die op deze pagina passen? Stuur ze dan naar info@bhic.nl en dan voegen wij ze toe.
Reactie toevoegen