Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Dionysiuskerk in Tilburg (Goirke)

RK kerken

De Goirkese kerk is een heel vroeg voorbeeld van neogotiek in Nederland. Later in de negentiende eeuw zou dit de favoriete bouwstijl voor katholieke kerken worden, maar omstreeks 1835 was dat nog niet het geval.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Gevolg is dat we hier te maken hebben met een waterstaatskerk die er niet uitziet als een waterstaatskerk. Deze kerken, die werden betaald door de Staat en ontworpen door ingenieurs van Rijkswaterstaat, waren meestal neoclassicistisch van stijl.

De parochianen van ‘t Goirke hadden stevig gelobbyd voor hun kerk. Ze kerkten nog steeds in de oude schuurkerk, die weliswaar het aanzien van een kerk had gekregen, maar niet bepaald kon doorgaan voor een symbool van het opbloeiend katholicisme.

Aanvankelijk kregen de parochianen nul op het rekest bij koning Willem I. Maar na herhaalde verzoeken kregen ze een bedrag toegewezen dat veel hoger was dan gebruikelijk. Waarschijnlijk is dit te danken aan kroonprins Willem, de latere koning Willem II, die vaak in Tilburg kwam.

Pastoor W.W.A.M. van Beurden (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12098)En wellicht is de uitzonderlijke bouwstijl ook een gevolg van de bemoeienis van prins Willem: hij hield van de vroege neogotiek, die destijds vooral in Engeland opgeld deed.

De Goirkese kerk is de op één na oudste kerk van Tilburg (de Heikese kerk, eveneens gewijd aan de H. Dionysius, is de oudste). Wel is er veel aan verbouwd. Eigenlijk is van het oorspronkelijke gebouw alleen het schip nog bewaard gebleven.

Naast de kerk bestaan er natuurlijk ook herinneringen aan de pastoors en kapelaans van vroeger. Op de foto zien we een van hen, W. van Beurden. Hij werd in 1952, op 48-jarige leeftijd als pastoor in de Dionysiusparochie ingehaald. Kapelaans van pastoor Van Beurden waren onder anderen J.H. van Ooy, C. Zigenhorn en H. Reulen.

10

Reacties (10)

Adriana Sibley-IJpelaar zei op 5 september 2021 om 01:10 uur

Ik zat op de Maria Mulo die naast de kerk stond., van 1960-1964. Wij gingen dikwijls naar de H.Mis en ik herinner me die pastoor v.Beurden nog heel goed.
Ik woon nu al sinds 1969 in Canada maar denk altijd nog met plezier terug aan die jaren.

Marilou NillesenBHIC zei op 5 september 2021 om 15:19 uur

Wat mooi om te horen, Adriana, en wat leuk dat je dat vanuit Canada laat weten :) Wat is je het meeste bijgebleven van deze pastoor?

Adriana (Jeanne) Sibley-IJpelaar zei op 5 september 2021 om 15:36 uur

Ik herinner me dat hij op de fiets de H.Communie bracht aan mensen thuis. ( waarschijnlijk zieken) hij hield dan zijn ene hand over de hostie pix en de andere aan het stuur., met hoofd gebogen. ( dat hij er dat afbracht zonder ongelukken is een waarlijk wonder!)

Marilou NillesenBHIC zei op 6 september 2021 om 09:08 uur

Haha, zeg dat wel Jeanne. Wie weet wel Goddelijke voorzienigheid ;)
Bedankt voor je snelle en leuke reactie!

M.Coolen zei op 17 december 2021 om 19:47 uur

Ik herinner mij dat wij op een zaterdagavond naar het Goirle moesten want het was het afscheid voor de hele parochie van pastoor Van Beurden. De lijkbaar werd door de kerk gereden. Hij werd als een heilige beschouwd. Was dat in 1972?

Adriana (Jeanne) Sibley-IJpelaar zei op 17 december 2021 om 20:26 uur

Dat weet ik niet. Ik ben in 1969 naar Canada geëmigreerd en ben daar met een Canadees getrouwd. 52 jaar geleden op 20 december, om precies te zijn.
Ik woonde in Loon op Zand en fietste dagelijks naar de Mulo in Tilburg. Met de school gingen we dikwijls naar de kerk die er naast stond. Was dus niet mijn parochie.

Nelly van Bijsterveldt zei op 9 mei 2023 om 14:08 uur

Wat leuk om dit te lezen, ikben er geboren en getogen, ben er ook in 1974 getrouwd in de Goirkese kerk. Wij moesten elke vrijdag ochten naar de kerk vanuit school die achter de kerk lag ( de Pastoriestraat) Pastoor van Beurden ken ik ook nog ,kwam geregeld bij ons thuis, wij hadden een groot gezin van 10 kinderen,we woonden aan het Kardinaal de Jongplein tegenover het fratershuis. Hele leuke fijne jeugd gehad op het Goirke.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 mei 2023 om 14:24 uur

Bedankt Nelly voor je reactie, leuk om te zien dat dit zoveel mooie jeugdherinneringen oproept.

Kristine Smets zei op 19 oktober 2023 om 18:10 uur

Was de schuurkerk ook toegewijd aan St. Dionysius? Of had de parochie toen een andere naam?

Norah zei op 19 oktober 2023 om 19:50 uur

De schuurkerk behoorde ook tot de H. Dionysius van Parijs.
Deze schuurkerk bestond al sinds 1715. Wanneer je googlet op -Goirke schuurkerk-, kom je heel wat wetenswaardigheden tegen.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.