De jongens van deze kostschool kregen kost en inwoning van de paters; zij verbleven op een internaat. Naast een kostschool stichtten de paters in Stevensbeek ook een klooster. Een gedeelte daarvan zien we op de foto hierboven, die is gemaakt in 1948 tijdens een bezoek van de algemeen overste van de congregatie.
Na de Tweede Wereldoorlog gingen de paters zich steeds nadrukkelijker richten op opvoeding en onderwijs. En het was in deze context dat zij een nieuw concept ontwikkelden, dat de naam Eymard-Ville kreeg.
Deze "jongensstad" Eymard-Ville werd gesticht in 1954, had een eigen bestuur en burgemeester en omvatte een gymnasium, een Determineer Schakel School (waar je werd voorbereid op het gymnasium of een andere, beter passende vorm van vervolgonderwijs) en een ulo-school. In deze bijzondere gemeenschap hadden de jongens van het juvenaat zo veel mogelijk alles zelf in handen. De broeders konden er hun idealen als onderwijzers en opvoeders via verschillende wegen ontplooiien.
Anno 1960 boden de paters ook een handelsopleiding aan. Samen met het gymnasium en de ulo-school maakte deze deel uit van de scholengemeenschap Stevensbeek.
In 1966 werd het gymnasium opgeheven, waarna er een mavo en een havo voor in de plaats kwamen.
Het juvenaat werd in 1972 gesloten. Dit was een gevolg van het dalende aantal roepingen en dus interne leerlingen dat zich jaarlijks aanmeldde.
De voormalige jongensstad Eymard-Ville kreeg een nieuwe bestemming als ontmoetingscentrum, maar werd in 2009 gesloopt. De laatste paters vertrokken in 2002.
Reageren
Heb jij nog op kostschool gezeten bij de broeders in Stevensbeek? Hoe was het om op te groeien in hun jongensstad? Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's die een indruk geven van het kostschoolleven. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe en aan onze fotocollectie.
Willem Burger (intern 1964-1968) stuurde deze foto's:
Meer over Eymard-Ville
Reactie toevoegen