Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat Eymard-Ville in Stevensbeek

Internaten

Vanwege ruimtegebrek in hun kloosters van Brakkenstein en Baarle gingen de Paters van het Allerheiligst Sacrament (ook Sacramentijnen genoemd) in 1934 op zoek naar een nieuwe locatie voor hun juvenaat, een kostschool voor jongens die ook kloosterling wilden worden. Zij vonden deze locatie in Stevensbeek.


Eymard-Ville in Stevensbeek (foto ingezonden door Tom van der Wee)

De jongens van deze kostschool kregen kost en inwoning van de paters; zij verbleven op een internaat. Naast een kostschool stichtten de paters in Stevensbeek ook een klooster. Een gedeelte daarvan zien we op de foto hierboven, die is gemaakt in 1948 tijdens een bezoek van de algemeen overste van de congregatie.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen de paters zich steeds nadrukkelijker richten op opvoeding en onderwijs. En het was in deze context dat zij een nieuw concept ontwikkelden, dat de naam Eymard-Ville kreeg.

Foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC STE0010
Kapel (ca. 1955). Foto: Fotostudio Jan Waarma / collectie BHIC 

Deze "jongensstad" Eymard-Ville werd gesticht in 1954, had een eigen bestuur en burgemeester en omvatte een gymnasium, een Determineer Schakel School (waar je werd voorbereid op het gymnasium of een andere, beter passende vorm van vervolgonderwijs) en een ulo-school. In deze bijzondere gemeenschap hadden de jongens van het juvenaat zo veel mogelijk alles zelf in handen. De broeders konden er hun idealen als onderwijzers en opvoeders via verschillende wegen ontplooiien.

Anno 1960 boden de paters ook een handelsopleiding aan. Samen met het gymnasium en de ulo-school maakte deze deel uit van de scholengemeenschap Stevensbeek.

In 1966 werd het gymnasium opgeheven, waarna er een mavo en een havo voor in de plaats kwamen.

Het juvenaat werd in 1972 gesloten. Dit was een gevolg van het dalende aantal roepingen en dus interne leerlingen dat zich jaarlijks aanmeldde.

De voormalige jongensstad Eymard-Ville kreeg een nieuwe bestemming als ontmoetingscentrum, maar werd in 2009 gesloopt. De laatste paters vertrokken in 2002.

Foto: collectie Heemkundekring Stevensbeek
Bron: collectie Heemkundekring Stevensbeek

Eymard-Ville in 1972 (bron: collectie BHIC)

Eymard-Ville in 1990 (bron: collectie BHIC)

Reageren

Heb jij nog op kostschool gezeten bij de broeders in Stevensbeek? Hoe was het om op te groeien in hun jongensstad? Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's die een indruk geven van het kostschoolleven. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe en aan onze fotocollectie.

Willem Burger (intern 1964-1968) stuurde deze foto's:


1. Groepsfoto 1965, met broeder Leonardus

2. Groepsfoto 1967. Deze groep heette toen "de Senioren". Of de verschillende groepen op het internaat ook in 1965 al een naam hadden, is onduidelijk.

3. De studiezaal van het gymnasium (bron: brochure Eymard-Ville ca. 1963)

Meer over Eymard-Ville

 

Naar de Internatenkaart

148

Reacties (148)

Hennie Jansen zei op 25 maart 2019 om 22:34 uur

Voorlopig ben ik nieuwsgierig naar reacties die binnenkomen. Zo gauw als ik inspiratie heb zal ik een poging wagen om een bijdrage te leveren

Marilou NillesenBHIC zei op 27 maart 2019 om 09:18 uur

Dat is prima hoor, Hennie. Misschien heb je gezien dat er op verhalen van andere kostscholen al flink wordt gereageerd? Wellicht ter inspiratie ;)

Wij wachten in ieder geval rustig af...

Peter van de Meerendonk zei op 14 april 2019 om 11:02 uur

ik heb 1961? op de dss gezeten. heel veel concreets kan ik me niet meer herinneren, maar ik heb een prachtige tijd gehad! we haalden veel kattekwaad uit en in mijn herinnering kregen we daar ook wel ruimte voor. behalve dan die keer dat ik de papagaai in de eetzaal de bijnaam - pannekras - van broeder pancratius had aangeleerd, die het beest dan ook prompt tijdens de stilte voor het gebed luidkeels uitriep ....
dat kostte me twee dagen schorsing die ik als hulpje van juffrouw van de sande? uiterst aangenaam ben doorgekomen. de reactie thuis was minder.
met pater koopmans letterlijk de boer op om een of ander dealtje letterlijk van de akker binnen te halen. hij had zijn roeping gemist, was beter coureur geworden.
ik heb elders wel gelezen over seksueel misbruik, maar heb nooit enig idee gehad dat dat ook hier aan de orde was.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 april 2019 om 15:25 uur

Hallo Peter, bedankt voor je bericht! Zoals je het omschrijft, klinkt het inderdaad als een prachtige periode. Het maakt natuurlijk wel nieuwsgierig hoe lang je bezig bent geweest de papagaai die bijnaam te leren :) Maar als ik je goed begrijp, konden je ouders dit initiatief minder waarderen...

Fijn te lezen dat je daar zo'n mooie tijd hebt doorgemaakt die je deze prachtige herinneringen heeft opgeleverd.

Jan Willem van Nunen zei op 16 april 2019 om 19:28 uur

Als 12 jarige heb ik in 1966-1967 op de DSS-school Eijmardville gezeten. Het was een voor mij zeer traumatische beleving. Ik was klein van stuk en niet erg weerbaar. Werd veel gepest en dan wreekt zich het feit dat je 24 uur per dag tussen die pestkoppen zit. Er zit niet om vier uur een moeder met een kopje thee klaar om je te troosten. Bij de herinnering hieraan schieten nu nog de tranen in mijn ogen. Eens in de zes weken mocht ik naar huis.
Eigenlijk heb ik geen slechte herinnering aan de paters zelf. Ze waren streng, maar van enige vorm van misbruik kan ik ze niet betichten. Zo'n instituut waar je dag-in-dag-uit gebukt gaat onder kinderterreur, zou je weerbaar kunnen maken. Bij mij is dat niet gelukt.
Het iets verderop gelegen "De La Sal" was een stuk luxer. Daar hadden de kinderen, naar het zeggen, ieder een eigen kamertje. Wij moesten het doen met een grote slaapzaal waar de bedden van elkaar gescheiden waren door houten schotten. Chambretjes heet dat. Dat betekende dat je ook 's nachts kon worden blootgesteld aan de kinderterreur.
Gelukkig heb ik slechts één jaar op Stevensbeek gezeten. Daarna ben ik naar het Pius XII college in Beek-Upbergen gegaan. Daar was meer vrijheid en mochten we om de twee weken naar huis. Dit hielp niet tegen de kinderterreur waar zwakkere, iets kleinere kinderen onder gebukt gaan.
Aan Peter: volgens mij was het Juffrouw van Sandvoort, bijgenaamd "de Kloek", die papegaai heeft later hetzelfde uitgehaald tijdens de stilte die viel na de bekendmaking van de moord op Martin Luther KIng. Maar nu riep hij "kloek!". Sommige herinneringen waren wel mooi.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 april 2019 om 11:48 uur

Beste Jan Willem, wat verdrietig te lezen dat je hier zo'n zware tijd hebt moeten doorstaan. En wat krachtig dat je dat juist op deze plek vertelt. Maar dat het je ook na al die jaren nog zo aangrijpt, is veelzeggend genoeg (helaas). Ook al was het 'maar' een jaar; dat lijkt me een ongelooflijk lange periode voor een twaalfjarige. Je laatste zin is (weliswaar een schrale) troost, maar toch...

Veel dank voor je indrukwekkende bijdrage.

Toon Swinkels zei op 18 september 2019 om 17:03 uur

Beste Marlou

Ik heb enige weken gelden een reactie gestuurd als bewoner van Eijmard Ville gedurende een aantal jaren, maar tot mijn verbazing
Is deze nog steeds niet geplaatst . Ik vermoedt dat er iets is misgegaan.
Kun je mij een mailtje sturen of jij inderdaad niets ontvangen hebt.
Maak ik een nieuw verhaaltje,

Groetjes

Toon Swinkels

Marilou NillesenBHIC zei op 19 september 2019 om 11:25 uur

Hallo Toon, wat vervelend zeg! Ik heb mijn mailbox nog eens nagekeken maar niets kunnen vinden. Ik informeer nog even bij mijn collega Thijs, mogelijk heeft hij iets gezien. Mocht dat niet het geval zijn, dan laten we je dat zeker even weten. Hopelijk kunnen we snel met je verhaal aan de slag, fijn dat je dat hier even laat weten.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 september 2019 om 12:25 uur

Toon, erg vervelend maar ook bij mijn collega Thijs komt niets te voorschijn uit zijn mailbox. Zou je de moeite willen nemen je verhaal nog een keer te mailen naar info@bhic, tav Internaat Joseph Protector in Stevensbeek? Dan komt het meteen op de juiste plek.

Alvast veel dank voor alles, en excuses dat het zo gelopen is. We proberen het snel goed te maken!

Andre F. Ruijter zei op 5 februari 2020 om 18:17 uur

Beste Marilou,

Ik zat van 1936-67 op het internaat Eijmard Ville. Nooit geweten dat het ook de naam Joseph Protector had. Is de kapel die ik op de site zie de kapel van het internaat en het klooster.
Ik heb een hele leuke tijd gehad. Begonnen op DSS/ in de eerste week heimwee, maar opgevangen door Mevr. van Zantvoord. Zij deed dat goed. Daarna op het gymnasium een mooie tijd gehad. Maar helaas ben ik van het internmaat afgestuurd omdat ik verliefd was geworden, zeg maar hoteldebotel op Maria van Neerven. Zij woonde in Stevensbeek en was als administratief medewerkster verbonden aan het huis naast de kamer van directeur pater van Duijnhoven. Ach een heel verhaal / haar broers zaten ook op het gymnasium?
Nu ja een leuke tijd/ leuke vriendengroep en ik kon goed opschieten met broeder Leonardus leo Kappé.

A.F. Ruijter zei op 7 februari 2020 om 11:38 uur

1936 = 1963

Marilou NillesenBHIC zei op 8 februari 2020 om 22:22 uur

Hallo André, bedankt voor je openhartige berichtje en goed te lezen dat je goede herinneringen hebt aan die tijd. Heb je nog contact met iemand van die vriendengroep?

jp.kwaks zei op 18 maart 2020 om 19:31 uur

Er zat ook een Adrie Ruyter uit Heiloo op de DSS klopt dat......62-63

Andre Ruijter zei op 18 maart 2020 om 21:14 uur

Dat klopt jp.kwaks/ waar zat jij toen?

Groet,
Andre

jan pieter kwaks zei op 19 maart 2020 om 15:59 uur

Ik zat in groep C DSS en sliep op de blauwe slaapzaal ,naast Luc Scholte uit Groningen Goedhart Westen uit Musselkanaal was ook een jaargenoot wij deden op dezelfde dag toelatingsexamen....in juli 1962

Andre Ruijter zei op 19 maart 2020 om 18:26 uur

Beste Jan Pieter, zat jij 62/63 op DSS?
Ik kan mij niet herinneren dat ik toelatingsexamen heb moeten doen. Ik zat in 63/64 een jaar op DSS/
Daarna naar gym/seminarie in het oude gebouw. Ik kan mij julli namen niet herinneren/ jij mijn naam wel?

Groet,

Andre

jan pieter kwaks zei op 19 maart 2020 om 19:16 uur

Ja ik was schooljaar 62-63 als jij 63-64 was,hebben we elkaar niet ontmoet .moet dan een naamgenoot van jou geweest zijn. Deze jongeman heette Adrie .Zijn vader werkte als technicus op Schiphol .wat toelatingsexamen betreft,dit zal wel een toets geweest zijn.

Andre zei op 19 maart 2020 om 20:25 uur

Ik ken wel een Adrie Ruijgrok!

Walther Stroop zei op 4 april 2020 om 13:56 uur

Zat van 67 tot 70 op smart volle. Namen die ik met herinner. Walter van Hulten Tonny bouw Theo Linssen. Ook broeder kapel en ook een broer van kapper was daar leider samen met merkx. Veel gevoetbald.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 april 2020 om 17:50 uur

@Walther: nog bedankt voor je bericht. Wat ik me afvroeg, heb je misschien ook nog foto's uit die tijd? Voetbalden sommige paters weleens mee trouwens?

Carel Reuser (toen Karel, maar in paspoort staat C) zei op 25 april 2020 om 22:24 uur

Ik zat op de DSS van de Heer Wols in het jaar 1962/63, vervolgens in de zogenaamde parallelklas I 1963/1964 en ging toen naar het gymnasium dat in een houten noodgebouw zat voor het jaar 1964/65. Op de DSS was het bijzonder gezellig, ik kwam daar vanuit de 5e klas lagere school, was vrij jong dus. Het internaat was ook prima, ik had nergens last van. Later hoorde ik wel verhalen van jongens die misbruikt zijn, heb ik nooit iets van gemerkt. Er waren goede gasten bij zoals Ad van den Anker en die pater Koopmans (beroemd geworden vanwege zijn strijd tegen abortus). Dan inderdaad die papagaai van Juffrouw van Zandvoort (dacht ik). Was niet zo'n fijn mens. Helaas in 1965 weggestuurd wegens onbetamelijk gedrag. Jammer vond ik dat.

Walther Stroop zei op 1 mei 2020 om 19:42 uur

Ik heb foto's.
Paters speelde nooit mee

Carel Reuser (was Karel) zei op 1 mei 2020 om 21:01 uur

Ik kom nog eens even terug op eerder bericht. Dus 62/63 op de DSS, 63/64 in de PARallelklas I en 64/65 in de tweede gym in het houten noodgebouw een eindje wandelen richting Overloon. Namen uit die tijd kan ik nauwelijks herinneren, maar er was een Lucas van Meer of Vermeer, een Jeroen van Herten, een Jeroen Degenkamp, Nico Debets, Olaf Breukers, allemaal uit die tijd. Ook een zoon van een minister Cals die de Mammoetwet heeft doorgevoerd. Walther Stroop hierboven zegt: "Paters speelden nooit mee", maar dat is niet waar. Die Ad van den Anker voetbalde mee, die broeder Leonardus ook. Alleen was voetballen niet mijn ding. Ik ging liever crossen op een fietsje op de crossbaan, of naar het bos met een stel, waar die beek doorheen stroomde. Be-Fair heette dat. Moest je je voor opgeven.

Walther stroop zei op 2 mei 2020 om 15:01 uur

Beste Carel. Ik zat later als jij op ev toen voetbalde de paters niet mee of niet meer mee .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 4 mei 2020 om 16:19 uur

@Walther: dank nog voor je reactie. Die foto's: als je wilt kun je daar scans van sturen, naar info@bhic.nl, dan voegen we ze op deze pagina toe. Kijk maar of je daar wat voor voelt. Hartelijke groet,

@Carel: ook jij bedankt voor je reactie en welkom op de site. Was dat "Be-Fair" een soort vereniging of club voor sport en spel in de natuur/de bossen of hoe moet ik dat zien?

Carel Reuser zei op 4 mei 2020 om 17:19 uur

Be fair was geen vereniging, zo heette de woensdag- en zaterdagmiddag invulling. Je was verplicht iets te gaan doen: voetballen, zwemmen in Boxmeer bij goed weer, spel in het bos, enz. Op de be fair lijst stonden een aantal mogelijkheden als genoemd en meer, afhankelijk van het weer. Je was verplicht ergens aan mee te doen. Niets doen was er niet bij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 mei 2020 om 09:10 uur

Ah zo! Jullie werden wel in vorm gehouden met zo'n vast programma. Gezonde geest in een gezond lichaam, veel buiten, veel zon, goede boslucht... Kan me van oude prospectussen - die we soms toegestuurd krijgen - herinneren dat internaten op die manier ook werden gepromoot. Er zullen nog veel oud-leerlingen zijn die deze Be-Fair dagen herinneren lijkt me, benieuwd of daar nog reacties op komen.
Wat ik me nog afvroeg, waren die activiteiten dan in de bossen/op de heide bij Oploo, of de bossen richting Overloon of soms nog verder weg?
Dank voor je reacties en groeten.

Carel Reuser zei op 6 mei 2020 om 20:51 uur

Thijs, de activiteiten in de bossen waren richting Overloon. Dan ging je ter hoogte van waar later het La Salle internaat werd gebouwd rechtsaf en dan kwam je op gegeven moment, paar 100 meter, uit op een open stuk, deels heide, deels zand, waar ook de beek door liep die verder stroomafwaarts ook langs het gebouw van het DSS-internaat stroomde. En daar werd sport en spel bedreven. Soort scouting. Ik heb geprobeerd de lokatie op google earth terug te vinden, onmogelijk. Is nu allemaal weiland of zo iets. Op de stafkaarten van de omgeving blijkt mij dat die beek verlegd moet zijn, en nu meer ten zuidwesten van Stevensbeek loopt en uitwatert op de Strijpsche Beek die dan weer overgaat in Sambeeksche Uitwatering en vervolgens uitmondt in de Maas.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 mei 2020 om 17:19 uur

@Carel: okay, n.a.v. je verhaal had ik al even op google earth gekeken om de mogelijke locaties te vinden, maar dan krijg je inderdaad een hoop opties en met die veranderingen in het landschap had ik eerlijk gezegd nog geen rekening gehouden. Dan wordt het lastig : ) Maar a.d.h.v. je uitleg is het toch goed te lokaliseren. Reden dat ik het vroeg is dat het ook weer niet héél ver van mijn woonplaats vandaan is (Handel), dus vroeg me af of ik er weleens heb gewandeld.
Dank voor je uitleg en groeten,

Toon Swinkels zei op 17 juni 2020 om 11:54 uur

Middels een hint van mijn buurman werd ik geattendeerd op de site Wierook Wijwater en Worstenbrood.
Mooi initiatief. En ja ik heb van 1958 tot 1963 “ op Eymard- Ville gezeten”. Ik heb geen nare ervaringen er aan overgehouden. Ondanks dat ik ook ben weggestuurd. Sterker nog ik kijk tot volle tevredenheid terug op die tijd. Met goede herinneringen aan o.a. de paters van Duijnhoven, van Dartel, Koopman, van den Tillaert, Ruigrok, de leraren Steneker, Hermsen.
Buiten het studeren, ik herinner mij nog de studiezaal met alleen leerlingen, zonder toezicht en het was er muis stil, kon jer als je wilde aan allerlei activiteiten deelnemen, denk sport in de breedste zin van het woord , muziek , toneel , houtbewerking. Met pater Koopman gingen wij voetballen tegen andere internaten. Met broeder Damiaan mocht je naar de tuin. Ik ben nooit door wie dan ook geïntimideerd .
Bij mij zat in de klas Jean van Neerven en een paar klassen hoger zat zijn broer Wil ( onlangs nog ontmoet). We werden redelijk vrijgelaten in ons doen en laten. Mochten gaan zwemmen in de Plasmolen. Kortom een brede opvoeding. Wel moest je staatsexamen doen . Het gymnasium was toen nog niet erkend. Ik heb na mijn verblijf daar nog vaak een bezoek gebracht aan Pater van Duijnhoven die in mijn tijd de rector was. Interessant is het om te constateren dat jou beleving een hele andere is dan de mijne. Op hetzelfde internaat en toch zo verschillend.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 17 juni 2020 om 11:56 uur

@Toon: dank voor je reactie, ook op de pagina over het bijbehorende klooster van de paters. Je bijdrage is bij deze ook hier toegevoegd.

Carel Reuser zei op 17 juni 2020 om 13:35 uur

Toon, je hebt het over “jouw beleving”, wie is deze 2e persoon enkelvoud?

Roel Crasborn zei op 1 juli 2020 om 12:00 uur

Wat leuk om dit allemaal te lezen aan de andere kant van de wereld waar ik zo’n 40 jaar geleden naar toe emigreerde.1964 tot 1968 heb ik op Eymard-Ville doorgebracht en nooit met tegenzin terug gedacht aan die tijd .Ja er gingen wel eens verhalen rond van een bepaalde pater ,wiens naam ik niet wil noemen ,omdat ik verder nooit een moment heb mee gemaakt van wat een viezerik .Ja de bekende papegaai hij of zij kon zelfs wat Latijns omdat ze bij het tafeldekken vroeg in de ochtend ik geloof het credo zongen .Iemand had de papagaai een balpen gegeven die de papagaai had open gekraakt en daardoor onder de inkt zat hij verloor de helft van zijn veren en heeft lang niets “gezongen “of gesproken.Wij hadden ook een aap op het internaat die zijn eigen “kamertje”had als je de ingang aan de zijkant over het bruggetje naar binnen ging was het meteen links in het internaat .Als we gingen wandelen namen we hem dikwijls mee ,ik geloof dat het Loet de Lange was die voor hem zorgde ,en als we terug liepen over het bruggetje was er een grote boom dan gooide we het aapje omhoog en liepen door hij greep altijd wel een tak en kwam weer achter ons aan behalve die ene keer we hoorde een plof en hebben hem weken verzorgd en een been gespalkt .Helaas geen foto’s van al die jaren maar ik kom nog wel terug met meer spannende verhalen .Bedankt voor het opzetten van deze side en benieuwd of iemand nog reageert op het apen verhaal waar gebeurd !

Adriaan Schouten zei op 11 juli 2020 om 14:10 uur

Ik zat ook in 1961/1962 op de DSS. Wij hebben Peter van de Meerendonk nog wel eens naar huis gebracht. Daarna heb ik nog 4 jaar op het gym gezeten tot gymnasiumkant werd opgedoekt. Mijn broer Antoon heeft 6 jaar in Stevensbeek doorgebracht. Hennie Jansen herinner ik me ook nog goed. Hij kon er goed de stemming in brengen met zijn gezang ‘s morgens, te voet, op weg naar school. Ik heb er een prima tijd gehad met veel goede herinneringen. Wat er al geschreven is komt mij allemaal wel bekend voor. Zeker jongens als Dick van Deutekom (Wie kent zijn verhalen niet over de Amersfoortse Kei, die zijn opa er heeft neergelegd of zijn zus met haar sportwagen. Het in brand steken van dozen schoensmeer die hij op de buitenmuur had gesmeerd, op Brakkenstein Nijmegen ) en George Kawin ( Geboren en getogen in Papoea Nieuw Guinea) zullen niet snel vergeten worden. George, die zomaar even tegen het hoofdgebouw opklom, halverwege even een raam binnenging om zijn schoenen uit te doen, een stuiterballetje uit de dakgoot haalde ( hij hing aan een arm aan de dakgoot), over het dak naar de andere kant klauterde en daar weer naar beneden. Hij won een weddenschap dat hij via de bomen, zonder aan de grond te komen, vanaf het bruggetje over de beek naar de nieuwe gymzaal kon komen. Hij kon ook prachtig vertellen over zijn jeugd in Nieuw Guinea en hoe hij het hier allemaal vond.
Herinneringen en verhalen genoeg.
Als ik anderen hoor praten over hun kostschooltijd (op andere kostscholen), dan hadden wij erg veel vrijheid.
Leuk om zo wat van anderen te horen. Ik ben ook benieuwd wat het nog allemaal brengt. Groeten!

Hennie Jansen zei op 11 juli 2020 om 17:11 uur

Adriaan Schouten herinner ik me ook nog. Uit de buurt van Den Bosch?
Van Dick van Deutekom herinner ik me nog dat hij de eerste dag op het internaat kwam met een blauw oog, dat hij te danken had aan de wapenstok van de politie en van George Kawin dat hij met een steen zo een duif uit de lucht gooide. Namen die voor mij van belang waren: Bert Janssen, Rinus Bekkers, Jan Janssen, Hans Swart (!) en nog vele anderen.
Biechten heb ik in Stevensbeek voor de laatste keer gedaan. Met een groepje waren we 's avonds-'s nachts naar Overloon gegaan om daar in een café wat te drinken. Helaas werden we betrapt door de directeur.. Ik stond op het punt om te promoveren en ik dacht slim te zijn door te gaan biechten bij pater/directeur Van Duinhoven die ook in de promotiecommissie zat. De promotie ging niet door.

Adriaan Schouten zei op 11 juli 2020 om 22:02 uur

Wij (Antoon en ik) zijn nog jarenlang bevriend geweest met Jan Jansen en Rien Bekkers, beide uit Sint Oedenrode. Jan Jansen woont nu in Schijndel, Rien Bekkers in Olland ( googel maar tonpraoter Rien Bekkers). Gr.

Hennie Jansen zei op 13 juli 2020 om 16:41 uur

Een paar jaar geleden ben ik bij Rien Bekkers nog op bezoek geweest, nadat ik hem met een voorstelling in Goirle had gezien. Na afloop ging ik hem in de kleedkamers opzoeken. Terwijl ik met mijn vrouw op de gang aan het kletsen was, hoorde ik vanuit een kleedkamer: HENNIE JANSEN...
Na 40-50 jaar herkende hij mijn stem!. Of ik heb een vreemde stem die je nooit vergeet of we hebben enkele jaren zo intensief contact gehad dat je bepaalde stemmen uit honderden herkent.

Martin Philipsen zei op 19 juli 2020 om 11:47 uur

Ik heb van Pasen 1953 tot juli 1960 vertoefd in het internaat te Stevensbeek.. Ik ben daar terechtgekomen via een neef van mijn moeder, die lid was van de congregatie. Volgens mij had die als taak om jongens voor de congregatie te werven, want de concurrentie tussen de verschillende congregaties was groot, want behalve ik ging ook een klasgenoot van mij naar Stevensbeek.
Ik werd als 11-jarige in een voorbereidende klas geplaatst, waar ik de lagere school heb afgemaakt. Daar werd het systeem van de scouting gehanteerd met patrouilles. Hoe dat precies ging, kan ik mij niet meer herinneren
Ik heb daarna vijf jaar op dat seminarie (gymnasium) gezeten. Op dat moment werd daar een geheel nieuw opvoedingssysteem ingevoerd, jongensstad Eymardville, genoemd naar de stichter van de orde. Daarvoor heette het internaat St. Joseph Protector. Een jongensstad met burgers, een eigen burgemeester en een eigen bestuur uiteraard onder verantwoordelijkheid van de paters. Er waren jaarlijks heuse burgemeestersverkiezingen, Het was een jongensstad met rangen ( S-burger, SS-burger! en SSS-burger), die je kon verdienen. Hoe hoger de rang hoe meer vrijheden je kreeg (meer roken, later naar bed, vaker naar huis etc.). Wie wilde dan niet promotie maken? Je moest dan wel aan de eisen, die ervoor stonden, voldoen. Een presidium, waarin naast de pater directeur en pater prefect ook medescholieren zaten, besliste over promotie of degradatie. Ik heb overigens nog het reglement van Eymardville uit die tijd bewaard.
De seminarietijd is voor mij geen plezierige tijd geweest en heeft mij voor mijn persoonlijke ontwikkeling meer kwaad dan goed gedaan. Het systeem van Eymardville was goed bedoeld, maar in zijn uitwerking voor de ontwikkeling van kinderen zoals ik, ik wil niet zeggen desastreus, maar wel negatief. Het systeem leidde alleen maar tot onderlinge concurrentie, na-ijver en vriendjespolitiek. Was een je een populaire jongen, dan had je een schitterend leven.
Alles negatief? Wel veel, maar niet alles. In Stevensbeek heb ik de klassieke muziek ontdekt en liefde voor historisch onderzoek ontwikkeld. De Culturele Kring Oploo organiseerde in de aula van het seminarie voorstellingen en concerten, o.a. van het Brabants Orkest o.l.v. Hein Jordans. Dat konden wij boven in de slaapzaal horen. De jongens van de hoogste klassen mochten deze concerten of toneelvoorstellingen bij wonen. Toen op het seminarie een poging werd gedaan om een orkest op te richten, heb ik me daarvoor opgegeven. Dat orkest kwam er uiteindelijk niet, maar het zaadje was geplant en ik speel nog steeds..
Wat mij echter het meeste steekt is dat ik achteraf hoorde dat mijn ouders, heel eenvoudige mensen, niet bepaald vriendelijk zijn behandeld door de paters. Op 5 gym bleef ik zitten. Mijn ouders werd geadviseerd mij maar van het seminarie af te halen en naar de mulo te sturen. Het eerste deel was een goed advies, maar het tweede sloeg nergens op. Ik ging daarna als extern naar het gymnasium in mijn woonplaats en behaalde daar met goed cijfers het diploma.

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 juli 2020 om 10:52 uur

Bedankt Martin, voor de inkijk die je ons geeft in het leven op dit internaat. Ik had zelf eerlijk gezegd geen idee van de werkwijze die je beschrijft, van burgemeesters en de rangen die aan de jongeren/kinderen werden gegeven. Het klinkt inderdaad als een flinke vorm van concurrentiestrijd. Had je binnen die bepaalde rangen dan wel goede vriendschappen, want je zat dan toch in hetzelfde schuitje?
Goed om te lezen dat je ondanks het advies van de paters, toch je diploma gehaald hebt. Wat zullen je ouders trots geweest zijn.

Adriaan Schouten zei op 21 juli 2020 om 12:07 uur

Gelukkig was er van het systeem, dat Martin beschrijft, niets meer over toen ik op Eymardville kwam. Er waren meer niet geestelijke docenten gekomen, het seminarie was gewoon gymnasium geworden en de echte priesterstudenten waren vertrokken naar Brakkenstein. Van die veranderingen, in korte tijd, heb ik toen een en ander meegekregen van Ben Janssen, een priesterstudent, die Martin zich mogelijk nog herinnert. Wij zaten echt niet meer “opgesloten”.
De goede dingen die Martin zich herinnert waren wel gebleven en ook de jongere jongens mochten naar die uitvoeringen ( veel try-outs van toen bekende personen en gezelschappen). Waarschijnlijk heeft Martin ook muziekles gehad van Gommans, echt uitzonderlijk hoe hij klassieke muziek liet beleven, en geschiedenis van PUK ( zijn echte naam weet ik niet meer), waarbij geschiedenis niet enkel een opsomming van feiten en gebeurtenissen was.

Martin Philipsen zei op 21 juli 2020 om 14:55 uur

De namen die Adriaan noemt kan ik mij niet herinneren. Ik denk achteraf dat een reden waarom dat orkest niet van de grond kwam, was dat er structureel geen muziekles werd gegeven. Je moest jezelf een en ander aanleren.

Carel Reuser zei op 21 juli 2020 om 21:32 uur

Gommans was meen ik de directeur van de DSS, en PUK was toch pater vd Tillaert?

Piet van Son zei op 30 augustus 2020 om 11:12 uur

Pater van den Tillaert kon fantastisch vertellen, zeker als het over de Griekse veldslagen en oorlogen ging. Hij heeft mij de interesse voor geschiedenis bijgebracht.

Andre F. Ruijter zei op 30 augustus 2020 om 18:09 uur

Ja ik kan mij Pater van der Tillaert ook nog goed herinneren/ Griekse veldslagen en rijke mythologische verhalen.
Hierboven las ik nog iets over Pater Koopman. De anti-abortus man en de man van de speldjes voor het zwembad/
Hij haalde na de vakanties de jongens uit Noord-Holland Noord op met de auto/ Als we met zijn zessen in zijn auto zaten dan moesten we een tientje van de rozenkrans bidden en daarna werd het gaspedaal ingetrapt op naar Stevensbeek.
Hij was een echte West-Fries. Had een broer wonen in Middenmeer )Wieringermeer'.
Ik weet ook nog dat hij een kampeerweek organiseerde op Texel.
Heb daar nog foto´s van- En natuurlijk werd daar ook gevoetbald!
Groet.

Frans de Laat zei op 16 november 2020 om 14:59 uur

Ik zat in 1965/6 in Paviljoen 1 maar omdat het een klein internaat was kende ik zowat alle namen, ook van de oudere leerlingen. Nogal wat van hen kwam ik later tegen toen ik in Tilburg ging studeren (rechten). Enkelen van hen zijn relatief jong gestorven , zoals Karel van Beek (met wie ik tot zijn dood vijf jaar terug bevriend was), Hans Evers en Oscar Heezemans.

Bob Exler zei op 2 december 2020 om 15:20 uur

Ik zat op het internaat Eymard-Ville Stevensbeek van 1966-1971. Het was een leuke tijd en erg mooie rustige omgeving. Jammer dat ze de meeste gebouwen hebben afgebroken. Pater van Duinhoven was de directeur en Pater van Dartel ging over onze groep in het nieuwe gebouw. Pater Herregraven was daar Pater Wouters, Pater van Mill een hele aardige man. Op school kregen we les van Pater Gelens, Pater Jansen, Pater Verhoeven. Later zijn Pater van Dartel en Pater Herregraven gaan trouwen. De Godsdienst lessen werden vervangen met Maatschappij les. Nieuwe sociale werkers werden aangenomen om Paters te vervangen en het gebruik van Marihuana werd gedoogd, je ag posters van Che quevara en Fidel Castro opduiken links en rechts, van de Chinese Ambassade kregen we enveloppen vol met het rode boekjes. Dit was het begin van het
einde van het internaat en de begin fase van de secularizering van de maatschappij dat zich volledig heeft doorgezezet in 1972 werd het internaat gesloten. Ik woon niet meer in Nederland al sinds 1980 vertrokken. Woon nu in Amerika en ben hier erg gelukkig. De bevolking hier in gelukkig nog gelovig vooral de Latino and Afro Americans de kerken zitten hier bomvol. I hope my comment won't be deleted. Graag hoor ik meer van andere internaat gangers. Voor die tijd zat ik op Pensionaat Eikenburg van 1965 tot 1966. Stevensbeek was veel leuker de Paters waren aardiger vond ik dan de broeders van liefde?? in Eikenburg.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 december 2020 om 11:11 uur

Dank voor je verhaal Bob, leuk om je ook op deze pagina te zien. Zou mooi zijn als er nog andere oud-leerlingen hier reageren! Achter de schermen kunnen we trouwens helpen bij contact leggen, desgewenst.

Rob Diks zei op 12 januari 2021 om 04:17 uur

Erg leuk dit initiatief . Vele genoemde namen kan ik me nog heel goed herinneren . Ik heb samen met mijn broer Mark van 66-70 op EV gezeten . Mijn broer en ik hebben het nog regelmatig over die tijd . Goede en mindergoede gedachten aan deze tijd . Wij zouden het erg leuk vinden als mensen die ons nog kennen reageren .

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 januari 2021 om 08:01 uur

Bedankt Rob en welkom. Zou leuk zijn als er oud-leerlingen uit jouw tijd / klas gaan reageren. Waaraan denken jullie met veel plezier terug? En waaraan juist totaal niet?

Walther Stroop zei op 12 januari 2021 om 08:11 uur

Maurice en Walther stroop ook van 1967 tot 1970 op ev gezeten. Namen die ik me herinner Paul poskine Walter van Hulten Tonnie bouw. Theo Linssen. Goede tijd gehad. Broeder donatus goeie kerel. Meeste broeders waren niet verkeerd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 januari 2021 om 15:22 uur

Hallo Walther en welkom op de site. Wat maakte het voor jou zo'n goede tijd als je een paar dingen moest noemen? Was broeder Donatus een van je docenten?

Tom van der Wee zei op 10 maart 2021 om 23:14 uur

Bij toeval kwam ik op deze pagina terecht. Van september 1964 tot juni 1969 woonde ik op Eymard Ville. Eerst een jaar DSS en daarna de MAVO-4.
Met gemengde gevoelens kijk ik terug op mijn periode daar. Veel geleerd, in zowel positieve als negatieve zin.
het is toch wel leuk om namen tegen te komen die al dan niet correct geschreven zijn. Ik herinner mij veel namen, te veel om nu even op te noemen, van zowel mede-'studenten' als van paters en broeders. Ik zal een in mijn 'archieven' duiken om wat foto's uit die tijd naar boven te halen, te scannen en te delen op deze site. Nog altijd heb ik de agenda's van '65 t/m '69. Daarin ook wat belevenissen opgetekend, wie weet deel ik enige hier.

Carel Reuser zei op 10 maart 2021 om 23:46 uur

Die papegaai was van juffrouw van Zandvoort of Santvoort. Zo heette ze volgens mij. Stond achter in de eetzaal bij de tv.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 maart 2021 om 15:34 uur

Dank voor jullie reacties, Tom en Carel.

@Tom: heel benieuwd naar die foto's uit je archief! Mooi dat je dit wilt doen. Je kunt ze sturen naar info@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe. Mochten bepaalde namen van leerlingen, paters of broeders niet kloppen dan horen wij dat ook graag. Het is zo aangepast. Als oud-leerling van o.a. de Determineer-Schakelschool is ook zeker dit verhaal voor jou interessant: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/r-k-determineer-schakelschool-st…

Frans de Laat zei op 11 maart 2021 om 16:24 uur

@Tom Leuk om jouw reactie te zien. Ik ben zeer geïnteresseerd in verhalen over je belevenissen. Ik heb het afgelopen jaar ook af en toe gereageerd op deze site, met name omdat ik nogal wat informatie (onder andere adressenlijst) heb over leraren en leerlingen rond 1965/6. Jij bent de eerste persoon die reageert die ook in mijn klas en in paviljoen 1 zat (bij pater Piet W.) Ik herinner me dat je uit Veenendaal kwam en ook een oudere broer op Eymard Ville had zitten. Ben kortom benieuwd naar verdere informatie van jouw kant. (je kunt me ook mailen op fransdlaat@gmail.com)

Gregor Witteveen zei op 6 mei 2021 om 16:07 uur

De determineerschool brengt mooie herinneringen naar boven. Zat er in 63/64. Chambrette op de rode zaal met Pieter van de Wildenberg, Guns van Turenhout, René Figuurs. De moord op Kennedy staat mij bij, dat we allen bij elkaar kwamen en het ons verteld werd. Herinner mij de paters van Anker en van der Paal. Veel sport en idd zwemmen in Overloon (?). Verder het dringen voor de enige tv om Ivanhoe te zien, de kogels uit t bos, de littekens van de stukgeslagen bord op mijn linkerarm. En ja ik kreeg een anker op mijn jasje met later een rode ondergrond. Verbeterd gedrag. Drie maal in de week naar de kapel, bordje ophangen buiten je chambrette als je dat wilde. Mooie tijd. Geen misbruik. Maar je voelde wel dat er iets speelde.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 mei 2021 om 16:06 uur

Hallo Gregor, bedankt voor je bijdrage. Als je nog meer wilt vertellen dan ben je welkom. Dat stukgeslagen bord, en het anker op je jasje, hoe zit dat precies? En waaraan merkte je bijvoorbeeld dat er wel wat speelde, zoals je op het laatst zegt? Graag tot ziens op de site.

Jo Derkx zei op 11 juni 2021 om 18:54 uur

Ik ben van 1969 tm 1972 op Eymard Ville geweest vanwege de scheiding van mijn ouders. Naar aanleiding van een LP van CSN&Y ‘Déjà vu’ ging ik vandaag een beetje mijmeren over de geschiedenis van die LP. Ik dacht laat ik eens zoeken naar de persoon waarvan ik deze LP heb gekregen. Zo kwam ik dus hier terecht. Wat een fijne manier om te communiceren over het verleden! Het is een heel verhaal maar in het kort: Ik werd duidelijk gepest op Eymard Ville. Later heb ik geconcludeerd dat er 4 categoriën waren van jongens, de sterken en aanvoerders, de grote groep volgers, de afwijkenden (waaronder ik mezelf reken) en de onafhankelijken. Van die laatste groep kreeg ik af en toe steun als ik het pispaaltje was. Een van die jongens was duidelijk in zijn volwassenheid verder dan de meesten van ons. Volgens mij heette hij Hans Kappelhof (kan ik niet met zekerheid zeggen) Op een dag dronk ik thee met hem in zijn groepsruimte en gaf hij mij spontaan deze plaat. Sindsdien betekent die plaat (nog meer dan de fantastische muziek die er op staat) dat ik me getroost voelde door hem. Er komen gaandeweg ik dit aan het schrijven ben steeds meer herinneringen boven. Dat gepest was natuurlijk slecht voor mij en heeft tot op de dag van vandaag invloed op mijn leven. Maar daar staat tegenover dat er ook hele mooie dingen zijn gebeurd daar. Natuurlijk juffrouw van Zandvoort waar wij de muntjes moesten kopen voor de chocolade automaat. Maar ook de strenge maar ook heel aardige Broeder Leonardo die in ons plaatstelijk Eymard Ville blaadje immer een column schreef in naam van die papagaai. Dat was het zg ‘Praatje van Gerrit’. Daarbij gaf hij commentaar op de wetenswaardigheden die er in onze kleine gemeenschap plaatsvonden. En ook kritiek.. Ook Broeder Leo is later uitgetreden omdat hij een relatie kreeg met een dame die aangetrokken was als nieuwe leken begeleidster. Dit werd in de grote zaal door hem zelf kenbaar gemaakt ten overstaan van de gehele goegemeente. Dat vond ik toen al wel best dapper. Er kwamen vanaf 1971 leken leiders die de plaats in namen van de paters en broeders. Daarbij waren ook behoorlijk linkse rakkers. Er werd vrijheid gepreekt, we mochten onze eigen onderkomens schilderen, een soort disco kelder maken en we gingen in optocht door het dorp om geld op te halen voor een drukpers in Guatemala…
Er komt nog veel meer bij mij naar boven maar dat is echt te veel om hier op te schrijven. Leuk ook om het verhaal te lezen van Bob Exler. Ik heb namelijk ook nog op Pensionaat Eikenburg gezeten! Ik zou het prettig vinden als mensen die in dezelfde periode hier hebben gewoond eens contact met mij zouden wilen opnemen. Ik laat mijn mailadres en mobiel nummer achter bij de beheerders van deze website.

Bob Exler zei op 11 juni 2021 om 20:19 uur

Jo, Thanks for posting your story. Zit naar de LP te luisteren while I am writing this message vanuit Houston Texas. Een kleine wereld. Je naam komt me bekent voor. Onlangs heeft Carel Nollen me via Facebook weten te bereiken voor het eerst weer contact na meer dan 50 jaar. Het zou inderdaad erg leuk zijn om met meerdere uit die tijd in contact te komen. Ik kan me Broeder Leonardo nog herinneren. Reed hij niet met een Puch rond? en Juffrouw van Zandvoort in een Daf. In die Disco kleder werd veel M.... gerookt. Ik draaide liever een Drum shackie of af en toe een Zware van Nelle met een hand. Na het internaat ben ik gestopt met roken. Groeten van Bob

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 juni 2021 om 14:29 uur

Nog bedankt voor jullie bijdragen, Bob en Jo. Wat mooi om te lezen hoe zo'n LP in één klap alle jaren en kilometers weet te overbruggen! En zoals Jo al aangeeft: wie met hem contact op wil nemen, kan via een mailtje naar info@bhic.nl (o.v.v. dit internaat) de gegevens daarvoor krijgen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 december 2021 om 14:14 uur

Willem Burger stuurde een brochure van Eymard-Ville uit ca. 1963. Deze is te vinden op de hoofdpagina voor Eymard-Ville: https://www.bhic.nl/ontdekken/ons-brabant/internaat-eymard-ville-joseph… Bedankt voor deze mooie bijdrage aan het archief!

Cees van Leeuwen zei op 22 maart 2022 om 22:34 uur

Roel Crasborn,wil jij contact opnemen?? Heb nog wel wat verhalen voor je.
Heb ook nog mooie foto's van EV. Groet.

Roel Crasborn zei op 24 maart 2022 om 13:27 uur

Hi Cees ja dat is prima zou dat hartstikke leuk vinden om wat van je te horen mijn e-mail adres :raoulcrasborn@gmail.com
en je kunt me ook via WhatsApp , Messenger of Facebook bereiken.
Groet Roel

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2022 om 14:29 uur

@Cees: mocht je interesse hebben om (een selectie van) deze fotocollectie bij het BHIC onder te brengen, dan zijn wij hierin zeker geïnteresseerd. In dit geval kun je een mailtje sturen naar info@bhic.nl o.v.v. internaat Stevensbeek, dan pak ik dit op. We kunnen dan ook op deze pagina's enkele foto's toevoegen, onder vermelding van jouw naam uiteraard. Hartelijke groet,

Jo Derkx zei op 30 maart 2022 om 10:54 uur

Hoi Bob,
Bedankt voor je mooie reactie op mijn bijdrage van afgelopen juni 2021. Ik zou het zeer op prijs stellen om met jou in contact te komen. Je kunt mijn mailadres en mobiel nummer vragen aan Thijs de moderator hier.
Hartelijke groet,
Jo Derkx
Hilversum

Bob Exler zei op 30 maart 2022 om 16:05 uur

Thijs can you forward Jo Derkx email adres.

Bedankt Bob

Mariët BruggemanBHIC zei op 30 maart 2022 om 19:09 uur

@Bob, with the permission of Jo: consider it done!

Ton Leerschool zei op 16 januari 2023 om 10:30 uur

Leuk om al deze gezellige nostalgische berichten te lezen. Ikzelf en een groot aantal andere mensen hebben heel andere herinneringen aan Eymard Ville. Die zijn te lezen op de website seksueelmisbruik.info
Hoewel ons misbruik, via de onderzoekcommissie van de katholieke kerk, erkend en gegrond verklaard is, leven wij nog steeds met de effecten van de schade die door de paters daar is aangericht. Van het rijke roomse leven in Brabant hebben wij niet genoten...
Berichten in de zin van "ik heb er niks van gemerkt" kunnen mij gestolen worden. Die heb ik al zo dikwijls gehoord, maar weet zelf beter. Ik schrijf dit alleen t.b.v. de realiteit... die is zelden zo mooi als hierboven door de anderen beschreven.

Walther Stroop zei op 16 januari 2023 om 12:17 uur

Beste ton, wat je meegemaakt heb is voor jou begrijpelijk een vreselijk trauma. Mijn broer en ik hebben van 1967 tot1970 op ev gezeten en hiermee elkaar over gesproken en.ook wij kwamen tot de conclusie dat ook wij niks gezien en gehoord hebben. Dus de paters die zich hier aan schuldig maakte gingen als dieven in de nacht aan het werk. Onbegrijpelijk dat overige paters hier niet ingegrepen hebben. Of er was een cultuur van horen zien en zwijgen. Onbegrijpelijk.

Bob Exler zei op 16 januari 2023 om 21:19 uur

Het wordt tijd dat het Priester huwelijk word toegelaten. http://www.marriedpriestsnow.org/

Cees van Leeuwen zei op 17 januari 2023 om 19:46 uur

Hoi Walter en je broer Maurice,
Heb ook later e.e.a. "zaken" vernomen, maar nooit ervaren/ gehoord in die tijd.
Er was natuurlijk, zoals overal en altijd, een kwetsbare en een minder kwetsbare groep . Wij komen sinds 20 jaar ieder jaar bij elkaar. Jan de Wildt, Paul van Wersch, Jo Franssen, Co Amijs, Riky Verbakel, Ans Hofmans( al 46 jr. mee getrouwd) en Heintje Manders . Wij hebben wel "geleerd" op E.V. , maar vooral dagelijks gevoetbald in de gymzaal en zaterdags bij DSV ( St. Anthonis). Ik ben onlangs gestopt met werk en heb in de krant verteld : "ik zou alles weer zo doen, zoals ik het heb gedaan", dussssssss. Groet en wellicht tot contacts.I

Rob diks zei op 18 januari 2023 om 04:06 uur

Ik heb wel meegemaakt dat een pater die al door vele is beschuldigd van misbruik me heeft proberen te betasten . Gelukkig ben ik meteen weggerent . Overigens kan ik Walter Stroop nog goed herrineren , goede voetballer

Thijs van Schaik zei op 18 januari 2023 om 06:31 uur

Ik ben naast dat ik leerling was ook misdienaar van 1956 tot ongeveer 1960,nare ervaringen van dit internaat zijn er ook geweest waarvoor ik EMDR therapie heb moeten ondergaan maar dat heeft geen meerwaarde gehad.

Walther Stroop zei op 21 januari 2023 om 14:07 uur

Beste Rob Diks, hebben wij samen in het voetbalelftal van ev gezeten
Zo ja, ik heb nog wel wat fotos van diverse elftallen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 30 januari 2023 om 08:40 uur

@Walther Stroop: als BHIC zijn wij ook zeker in die elftalfoto's geïnteresseerd. We zouden er hier enkele kunnen toevoegen aan je reactie. Als je dat wilt, kun je ze sturen naar info@bhic.nl o.v.v. internaat Eymard-Ville. We zouden ze dan ook kunnen voorleggen voor opname in de BHIC fotocollectie: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/ Dank voor het reageren.

Rob Diks zei op 1 februari 2023 om 03:01 uur

Beste Walther Stroop ja ik speelde in het ev elftal en vindt het heel leuk die foto s te zien

Marcel van den Bergh zei op 22 september 2023 om 09:45 uur

Wat grappig. Ik zat ook in het voetbalelftal van EV. Namen die mij te binnenschieten: walter Stroop, Walter van Hulten (kon ook goed biljarten), Piet Hein van de Kroon.

Marcel van den Bergh zei op 22 september 2023 om 10:17 uur

Zo zit nu achter de PC, dat gaat beter. Ik zat in 68-69 en 69-70 op EV. Voetbal was een prettig tijdverdrijf in die tijd. Zowel in de zaal als op het veld. Heb wel een leuke elftalfoto uit die tijd. Als iemand mij kan vertellen hoe ik die kan uploaden dan wil ik dat wel doen.
Op de foto staan o.a.: Walther van Hulten, Walther Stroop, Piet Hein van de Kroon, Charles Röling, Vincent van Diemen. De keeper heette Paul...... Andere namen weet ik niet van de spelers die op de foto staan. Inderdaad, Broeder Leonardus en Broeder Donatus en juffrouw van Sandvoort kan ik me herinneren.

walther stroop zei op 22 september 2023 om 11:26 uur

Marcel,

Ik stuur ze naar bovenstaand adres.

Marcel van den Bergh zei op 22 september 2023 om 11:43 uur

Mooi, Walter, de foto die ik heb van ons elftal (waar jij ook op staat), stuur ik naar info@bhic.nl
Wil 'm ook wel naar je priveadres sturen, maar dan moet je mij even mailen naar vdbergh@kabelfoon.nl

Jo Derkx zei op 22 september 2023 om 23:34 uur

Beste allemaal,

Ik ga van de winter nog eens goed zoeken in mijn archief naar allerlei zaken die ik heb verzameld van Eymard-Ville. Het is toch een onlosmakelijk gedeelte geworden van mijn jeugd, ik heb er tenslotte 3 jaar doorgebracht vanwege de scheiding van mijn ouders. Ik hoop dan ook nog wat meer namen te vinden van mijn mede-EV genoten. Wellicht schieten me dan ook weer de diverse verhalen te binnen over deze periode op het internaat. Sommige zaken staan echt wel ergens in mijn geheugen gegrift. Ik besef wel dat het tijd wordt om er iets mee te doen aangezien er anders niemand meer over is om herinneringen mee te delen... Wordt dus vervolgd. Eenieder die dit wil kan sowieso contact met mij opnemen. Mijn periode op Eymard-Ville betreft 1969-1970, 1970-1971 en 1971-1972.
Hartelijke groet,
Jo Derkx
joderkx@gmail.com

Jo Derkx zei op 23 september 2023 om 00:40 uur

Beste Thijs,
Op:
https://www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/ons-brabant/inte…
Hier staat een link naar de foto's. Er staan op die pagina echter 2 foto's die ik niet achter de link van de 'foto's' aantrof. Zijn die wel ergens te zien of te downloaden? Het gaat om de foto van de slaapzaal en de foto van de sanitairruimte met de wastafels. Dank voor je reactie, m vr gr.
Jo Derkx

Marcel van den Bergh zei op 23 september 2023 om 12:44 uur

Nog even wat herinneringen inzake Eymard-Ville met jullie delen.
In mijn beleving werd de eetruimte/verblijfruimte “de salon” genoemd. Aan 5 of 6 lange tafels werd hier ontbeten en gedineerd. In het midden stond een tafeltje waar de broeders Donatus en Leonardus aten. Als zij van het nagerecht over hadden (pudding) werd dat aan een van de lange tafels waar de leerlingen aten doorgegeven. Ook in het midden stond de kooi met de papegaai.
Aan de voorzijde van de salon bevonden zich kastjes een soort kluisjes.
Ik verbleef daar in 1968-1969 en was 14 jaar. Op gegeven moment werd ingevoerd dat er ’s avonds een kwartiertje gerookt mocht worden. Jullie snappen dat de hele ruimte blauw kwam te staan.
Ook stond in de salon een chocoladeapparaat waar je met behulp van muntjes warme chocolademelk kon kopen.
Onder de salon was een speel- en recreatieruimte. Daar stonden 2 biljarts, (waar in mijn beleving Walther van Hulten en Walther Stroop) veelvuldig te vinden waren. Verder in deze ruimte 2 tafeltennistafels en een tafelvoetbalspel. Bij dit voetbalspel was het verboden om wild aan de stangen te draaien tijdens het spel. Je mocht deze stangen niet loslaten. Er waren mensen zeer bedreven in het overspelen en scoren weet ik nog. Ook was er in deze ruimte een soort koek- en zopiehokje waar je wat versnaperingen kon krijgen. Was er ook niet een aparte ruimte waar je muziek kon luisteren (High Chapparel of zoiets??) Verder weet ik me te herinneren dat in de slaapruimte boven allemaal chambrettes waren (wel 50 of zo) en een achtergelegen wasruimte met allemaal wasbakken naast elkaar. ’s Morgens werd je gewekt door muziek, die uit luidsprekers die daar hingen, ten gehore werd gebracht. In dit verband weet ik me het nummer “Atlantis” van Donovan nog voor de geest te halen.
Ik weet me uit deze tijd wel een paar namen te herinneren: Jan Arends uit Enschede (zij hadden thuis een fabriek waar tandwielen of zoiets werden geproduceerd). Ben wel eens met hem in het weekend naar Twente geweest, Stefan Mees ten Oever uit Utrecht, woonde op de Catharijnesingel in een groot herenhuis. Zelf woon()de ik in IJsselstein, dus reisde wel eens met hem met de trein naar Utrecht.
Opstappen in Boxmeer en via Cuijck naar Nijmegen daar overstappen naar Arnhem en van Arnhem naar Utrecht. 2 Jaar lang deze reis gemaakt. Ik ging eens in de 2 weken in het weekend naar huis. In het begin veel heimwee. Het tweede jaar kwam, ik was toen 15 jaar, in een vleugel achter terecht, daar zaten de grotere jongens en was er veel meer vrijheid. Daar waren, dacht ik, meerdere kamers waar je dan met een stuk of 4, 5 of 6 jongens verbleef.

Jo zei op 23 september 2023 om 17:03 uur

Beste Marcel,
Ik ga nog wat toevoegen aan je mooie verhaal van hierboven:
Die papegaai heette dus Gerrit. In mijn eerdere reactie vertelde ik al dat Broeder Leonardus onder de naam van dit markante beest (een grijze roodstaart) het zg “Praatje van Gerrit” schreef in het blaadje van EV. Daarmee liet ie duidelijk blijken hoe hij over diverse zaken dacht op een luchtige en humorvolle wijze. Ook een manier van opvoeden... Die kluisjes waren wit met blauwe deurtjes dacht ik. Die ruimte kwam helemaal blauw van de rook te staan... Jaja toen was ‘geluk’ heel gewoon...
Dat chocoladeapparaat, kon je daar ook niet limo uit halen? Muntjes moest je daarvoor aanschaffen bij Juffrouw (van?) Zandvoort op de 1e verdieping. (halverwege het grote trappenhuis) Bij het biljarten deden wij (de mindere goden in dit spel) 10 over rood. Was lekker overzichtelijk. Dat voetbalspel was inderdaad geweldig en daar was ik redelijk goed in. (al zeg ik het zelf) Het koek- en zopiehokje in de kelder, daar kon je ook koetjesrepen, chips en literflessen coca cola kopen. Ik meen me te herinneren dat er jongens min of meer verslaafd waren aan de cola... In het hok beneden was een soort jeugdhonk waar toen ook al popmuziek werd gedraaid. We hebben ook op een bepaald moment de trap naar de kelder behangen met zwart landbouwplastic en ook werden we door de nieuwe inbreng van deze lekenleiders gestimuleerd om onze creativiteit te ontwikkelen door grote vellen te beschilderen met plakkaatverf. Van de muziek beneden is me vooral “In a Gadda da Vida” van Iron Butterfly bijgebleven. Best wel psychdelische muziek die goed paste in de begintijd van de FlowerPower. In de grote chambrette slaapzaal werd je ‘s ochtends gewekt door muziek. Atlantis van Donovan kan ik me wel herinneren, maar mij blijft voor eeuwig het nummer “In the Year 2525” van Zager and Evans in mijn geheugen gegrift omdat een jongen elke ochtend ditzelfde deuntje opzette op de kleine kristal-pickup van het merk Suprafoon (of Tesla, welk merk van die 2 is me ontschoten) In Marcels tweede jaar (mijn derde jaar) kwam er een grote verandering. Waarschijnlijk toch onder invloed van het grote studentenoproer in Parijs 1968 en ook de provo’s, de kraakbeweging, de dolle mina’s en de studentenprotesten in Nederland. Er kwamen dus lekenleiders die behoorlijk links waren. (zie ook in mijn eerdere bericht: joyrijden met de auto van de lekenleider... ) Ik was toen 16 jaar maar ik was helaas niet verkozen om in het nieuwe gedeelte te gaan wonen. Wellicht vonden ze me daarvoor niet aangepast genoeg. (wat ik niet kan ontkennen...) Daar waren, dacht ik, meerdere kamers waar je dan met een stuk of 4, 5 of 6 jongens verbleef. Ja, en dat hadden ze in de vakantie heel mooi ingericht met ook mooie gekleurde scheidingsvakken in de studiezaal. Die nieuwe kamers kwamen dus in de vleugel achter. Daar woonde meen ik mij dus te herinneren ook die jongen (volgens mij heette hij Hans Kappelhof en kwam hij uit Zwaagdijk) die mij die geweldige LP van CNSY ‘Déjà Vu’ gegeven heeft. Daar deed hij dus iets heel goeds mee. Ik vermoed dat hij intuïtief door had dat ik wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Ik zou hem daar graag alsnog voor willen bedanken, maar ik weet niet waar hij is gebleven helaas.

Volgende keer meer....

Marcel van den Bergh zei op 23 september 2023 om 21:14 uur

Beste Jo, wat kan ook jij leuk schrijven. Mensen als jij leveren een significante bijdrage aan het in leven houden van een dergelijke site. Leuk hoor, en complimenten.
Als je alle verhalen zo leest begint deze tijd weer te leven, terwijl we het hebben over ruim 50 jaar geleden. De puzzelstukjes die in mijn geheugen ontbreken, komen op deze manier weer op z'n plek te liggen.
Nog een leuke anekdote is dat er na het avondeten naar de overkant van ons gebouw moest worden gegaan om nog een uur huiswerk te gaan maken in een soort huiswerkklas. Weet me te herinneren dat als dit uur weer voorbij was, iedereen zich als de wiedeweerga naar de speelkelder spoedde om maar als eerste hetzij een biljarttafel dan wel een tafeltennistafel te claimen. En inderdaad "In the Year 2525", was ook zo'n nummer uit die tijd. Had nog wel mee willen maken op EV dat Pink Floyd haar intrede deed met haar muziek, maar dit terzijde. Die blauwe kluisjes, beginnen me ook te dagen. Verder weet ik me te herinneren dat er een raam was waardoor je naar de keuken kon kijken, waar het eten bereid werd. Daar liepen een paar koks. Een keer gebeurde het dat een van de koks, terwijl hij in het eten stond te roeren het as van zijn sigaar in het roersel terecht kwam. Terwijl ik een vies gezicht naar hem trok, glimlachte hij terug. Enfin, achteraf kan ik er om lachen. Gelukkig nooit, zoals meer mensen hier aangaven, ongewenste intimiteiten meegemaakt, terwijl er genoeg andere verhalen de ronde doen. Ach, met kostschool is het bij mij zo (net als met Militaire Dienst) dat, terwijl je erin in zit, heel vervelend is, maar je er achteraf best wel goed op terugkijkt. Mij heeft het in ieder geval wel in positieve zin gevormd. Groet aan iedereen.

Bob zei op 23 september 2023 om 22:32 uur

Leuke herinneringen. Had Broeder Leonardus niet een puch brommer en later een vriendin.? De droppingen waren altijd leuk. We werden in de vrachtwagen geblind doekt en gedropt in de buurt van Overloon en na een uren lopen kwamen we aan bij de boerderij van de ouders van Pater van Mill een heel aardige vriendelijke man. Trouwens leeft hij nog? Over sigaren gesproken Pater van Dartel steekte ook graag een sigaartje op. Hij ging vaak kaarten bij dat Sigaren winkeltje op de hoek in Stevensbeek. Waar ik vaak Zware van Nelle shag kocht. Is Pater van Dartel toen niet met die vrouw getrouwd van het sigaren winkeltje? Die leken waren inderdaad erg links volgens mij halve Marxisten. Ze rookten ook als ketters. Volgens mij was dat het begin van het einde van EV Internaat Stevensbeek?

Marcel van den Bergh zei op 24 september 2023 om 09:06 uur

Ha Bob, die Puch en broeder Leonardus kan wel kloppen ja. Meerdere mensen schrijven daarover. Hij betrapte mij ooit, buiten het terrein van EV, op het roken van een sigaret. Maar of ie dat deed op z'n Puch, daar heb ik geen actieve herinnering meer aan :-)
En dat sigarenwinkeltje, was dat naast dat cafetaria, waar ik menig patatje heb gekocht?

Marcel van den Bergh zei op 24 september 2023 om 11:56 uur

Walther, jij noemde de naam Theo Linssen, was dat niet die ijdele knul die altijd met een kam in de hand met z'n haar bezig was. Voetbalde ook. Staat niet op de elftalfoto die ik je doorgestuurd heb. Kwam uit Limburg (Brunssum). Praatte ook met de zachte G. Mooi figuur.

Verder was er op EV ook een activiteitenbegeleider (Wim of Piet) die allerlei activiteiten organiseerde. Apenkooien kan ik me nog bedenken en veel zaalvoetbal in de achter op het terrein gelegen gymzaal.

Marcel van den Bergh zei op 24 september 2023 om 12:16 uur

Ben abuis, Theo Linssen kwam uit Blerick.

afr zei op 24 september 2023 om 18:39 uur

Beste Jo Derkx met een x,

Hieronder een stukje van je verhaal van hierboven:

Die nieuwe kamers kwamen dus in de vleugel achter. Daar woonde meen ik mij dus te herinneren ook die jongen (volgens mij heette hij Hans Kappelhof en kwam hij uit Zwaagdijk) die mij die geweldige LP van CNSY ‘Déjà Vu’ gegeven heeft. Daar deed hij dus iets heel goeds mee. Ik vermoed dat hij intuïtief door had dat ik wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Ik zou hem daar graag alsnog voor willen bedanken, maar ik weet niet waar hij is gebleven helaas.

Ik zat op Stevensbeek van 1963 tot pasen 67/ De Hans Kappelhof waar jij het over hebt is mijn neef/ maar ik heb nooit gehoord dat hij ook op Stevnesbeek gezeten hebt/ ga het allemaal nog even na/ kan je nog iets meer over hem vertellen?

groet

Cees van Leeuwen zei op 24 september 2023 om 20:39 uur

In Stevensbeek heb ik mijn eerste stappen gezet op het Toneel ( regie Pater Gelens en Frans Vrijdag) . Frans Vrijdag is later in Overloon onze regisseur geworden gedurende 25 Jaren.
Grote stukken gespeeld in ons Openluchttheater nabij het Oorlogsmuseum o.a. 20 x Het dagboek van Anne Frank, De Storm van Shakespeare, Stukken van Moliére, Hijermans enz. enz.
Frans woont in Brakkesteijn ( Nijmegen) . Was vanmiddag nog op bezoek. Content dat we in Stevensbeek zoveel "mogelijkheden" gekregen hebben.

Bob Exler zei op 24 september 2023 om 22:53 uur

Marcel, die sigaren/snoep winkel zat op de hoek tegenover de lagere school in Stevensbeek. Waarschijnlijk is dat winkeltje er niet meer. Pater Piet Wouters en Pater Hoefs/Verhoeven hadden daar later een woning. Pater Verhoeven was ook een stevige rooker.

Marcel van den Bergh zei op 25 september 2023 om 13:19 uur

Bedenk me ineens dat dat broeder Donatus zo'n apart loopje had. Een beetje waggelend, met kleine stapjes. Zoals Swiebertje zeg maar.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 oktober 2023 om 15:08 uur

Walther Stroop stuurde ons deze foto van het voetbalelftal van Eymard-Ville in de periode 1967-1969:









Marcel van den Bergh stuurde ons deze foto van het voetbalelftal in dezelfde jaren:









Beiden hartelijk dank!

Marcel van den Bergh zei op 5 oktober 2023 om 17:45 uur

Misschien wel leuk en zinvol om te vermelden wie er op de foto staan. Weet dat alleen van onderstaande foto (en ook alle namen weet ik niet)
Bovenaan van links naar rechts: Jean Paul de Waal, Walther van Hulten, Walther Stroop, (onbekend), (onbekend), Marcel van den Bergh.
Onderste rij van links naar rechts: Vincent van Diemen, Charles Reuling (Röling), Piet Hein vd. Kroon, Paul Vaessen - dacht ik, (onbekend) en (onbekend). Wie aanvullingen weet, graag vermelden. Walther Stroop misschien?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 oktober 2023 om 14:11 uur

Walther Stroop stuurde ons deze foto’s uit zijn kostschooltijd in Eymard-Ville, waarvoor dank!




1. Links: Walther van Hulten, rechts: Walther Stroop, 1969

2. In de ‘beat’ kelder, 1968. Hier werden plaatjes gedraaid.

Marcel van den Bergh zei op 19 oktober 2023 om 19:19 uur

Leuk hoor. 3e van links met bril en handen tegen elkaar is volgens mij Piet Hein van der Kroon (zie voetbalfoto)

Hein Dielissen zei op 16 november 2023 om 18:02 uur

Leuk om jullie reacties te lezen. Ik zat in ongeveer dezelfde tijd op Eymard Ville van 1969 tot 1972. Het eerste jaar in chambrettes in het nieuwe gebouw tegen de beek. Bij de "aspiranten" , Ik heb nog de namenlijst van alle bewoners van Eymard Ville van dat jaar. Ook een aantal exemplaren van "Evenementen" met de praatjes van Gerrit. Wat ik me wel eens afvraag is hetvolgende: broeder Leonardus (Leo Kappé) fotografeerde veel. Als al die negatieven nog ergens in een archief zitten zou het mooi zijn als die ook op deze site terechtkomen. Hij trouwde in schooljaar 70/71 met "Juffrouw Margriet". Ik was denk ik de eerste die hun relatie opmerkte toen ik nachts bij Leonardus aanklopte voor een aspirine ivm griep. Kortom, er is veel te vertellen over die woelige eindjaren 60.

Hein Dielissen zei op 16 november 2023 om 18:05 uur

Marcel
Ik zie op die foto ook William Rikkers (naast Pieter) en Pieter Dielissen (voor rechts)

Jo Derkx zei op 16 november 2023 om 22:52 uur

@Hein:
Lees ook de bijdragen die Marcel, Bob, ikzelf en anderen hebben geschreven alhier. Wat zou het leuk zijn om die lijst van jou te gebruiken om mensen te vinden. Ik zat ook tussen 1969 en 1972 op Eymard Ville. Ik dacht me te herinneren dat jij nogal goed in sport was, dus ook voetbal. Ik had al eerder over Broeder Leonardus geschreven dat hij zijn uittreding en verloving met Margriet bekend maakte in de zaal waar ook toneel werd gespeeld met alle jongens daar aanwezig. Best wel dapper vond ik dat toen al. Het zou inderdaad ook leuk zijn als dat archief ergens gevonden kan worden, maar dat wordt wel een hele zoektocht vrees ik.

Marcel van den Bergh zei op 17 november 2023 om 09:02 uur

Hallo Hein, wat leuk dat je een bijdrage levert! Ben jij een broer van Pieter Dielissen? Ja, het begint me weer te dagen, nu jij deze namen noemt.
Hoe heette de keeper op de foto? Zou inderdaad leuk zijn als de namenlijst, die jij in je bezit hebt, hier geplaatst kan worden.

Hein Dielissen zei op 17 november 2023 om 22:47 uur

Jo/Marcel
Nee, sportief was ik niet ! Pieter Dielissen is mijn neef.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 november 2023 om 11:37 uur

Dag Hein, ook hier nog bedankt voor het contact leggen met het BHIC. We spreken elkaar dus nog hier op de Citadel. Op die leerlingenlijst kom ik nog terug. Ik check nog even bij een collega wat wijsheid is i.v.m. de privacy van daarop vermelde personen, hoe we die hier kunnen plaatsen. Ook noemde je foto's en krantjes van toen, dat zal sowieso geen probleem worden. Die ontvangen we nog graag. Wordt dus vervolgd!

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 december 2023 om 10:08 uur

9 interieurfoto’s van internaat Eymard-Ville uit de jaren ’60-‘70, met dank aan Jan van den Oever / Heemkundekring Stevensbeek 50. De foto’s zijn gemaakt door broeder Martinus Duijkers:




1. De boven slaapzaal van de DSS tijdens de nieuwbouw. De lampen hangen nog niet en er zijn geen chambrettes.

2. Keuken en spoelkeuken, nieuwbouw tussen het klooster en de DSS

3. Keuken en spoelkeuken, nieuwbouw tussen het klooster en de DSS

4.

5.

6. De ‘lavabo’s’ op de slaapzaal DSS

7. De bovenslaapzaal DSS, gereed.

8. Slaapzaal van E.V.

9. Slaapzaal van E.V.

afr zei op 27 december 2023 om 10:45 uur

Wat een prachtige foto's van de slaapzalen en de chambaretjes met de rode gordijntjes.
En ie wasbakken op een rijtje/
Pure nostalgie.
Waren er twee etages met slaapzalen in het oude gebouw?

groet

AFR

Marcel van den Bergh zei op 27 december 2023 om 12:14 uur

Ja, leuk. Nee was in het oude gebouw maar één slaapzaal.
Foto's van de salon (neem ik aan) is natuurlijk aan verandering onderhevig.
In deze opstelling komt ie mij niet bekend voor. In mijn beleving stond de papagaai bv rechts in het midden voor de ramen met uitzicht op het pad wat aan de zijkant van de salon naar de sportvelden liep. Keuken ook zeer herkenbaar.

Marcel van den Bergh zei op 27 december 2023 om 12:18 uur

........ en natuurlijk in het rechtergedeelte van de salon alle lange eettafels (stuk of 6?)

Marcel van den Bergh zei op 27 december 2023 om 12:19 uur

he, he, linkergedeelte natuurlijk.

Tom van der Wee zei op 27 december 2023 om 12:34 uur

Leuk deze foto’s te zien.
Foto 1: lijkt mij de boven slaapzaal van de DSS tijdens de nieuwbouw. De lampen hangen nog niet en er zijn geen chambrettes.
Foto 2+3: de keuken en spoelkeuken, nieuwbouw tussen het klooster en de DSS.
Foto 6: de ‘lavabo’s’ op de slaapzaal DSS
Foto 7: De bovenslaapzaal DSS, gereed. (Ik sliep in het jaar ‘64-‘65 op de beneden slaapzaal, aan de rechterkant met tegenover mijn chambrette, in de muur, de toeter die ons zo ‘lieflijk’ ieder morgen wekte.)
Foto 8+9: de slaapzaal van E.V.

Adriaan Schouten zei op 27 december 2023 om 16:26 uur

Mooie foto’s. In het oude gebouw waren echt twee slaapzalen. De bovenste was veel kleiner en daar sliepen alleen oudejaars studenten en studenten waarvan men verwachtte dat ze de priesteropleiding zouden gaan volgen.

Tom van der Wee zei op 27 december 2023 om 16:51 uur

Ja, Adriaan Schouten, je heb gelijk. Ik was dat vergeten.
Dat was de Heerengracht! Zo ver heb ik het nooit geschopt….

Andre Ruijter afr zei op 27 december 2023 om 17:04 uur

Ja klopt/
En ja de oudste ouderejaars hadden i in de hoek van de binnencarte een eigen ruimte/ liep een kleine trap naar toe/ eel spannend vond ik dat

Adriaan Schouten zei op 27 december 2023 om 18:04 uur

De slapers daar hadden ook nog andere privileges zoals andere bedtijden en rook-en drankregels.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 december 2023 om 09:15 uur

@Tom: bedankt voor de info per foto. Ik heb e.e.a. als bijschriften toegevoegd.

afr zei op 28 december 2023 om 11:33 uur

Thijs, ik heb wat leuke foto's van het oude (klooster)gebouw/
hoe kan ik die doorsturen?
vr. groet,

Andre Ruijter

Marcel van den Bergh zei op 28 december 2023 om 11:45 uur

Iedereen bedankt, die een bijdrage levert aan dit forum.

Bob zei op 28 december 2023 om 12:12 uur

Erg leuk. De fotos brengen veel herinnerringen tot leven.

afr zei op 29 december 2023 om 11:58 uur

Ik wil nog even reageren op het verhaal van de privileges voor de 6de jaar gymnasten/priesterstudenten in spe/
Als je in de jaren 66/67 op weg ging naar de recreatieruimte ( van broeder Leonardus/Leo kappe) dan liep je langs die (geheimzinnige ruimte op de hoek met dat trappetje)/

een paar namen komen boven drijven:
Harrie en Martien van de Vijfeijken/Cees Jansen/ Richard de Gier en Theo Beckers/

Cees van Leeuwen zei op 29 december 2023 om 16:03 uur

Bij mijn weten werd die afdeling de Herengracht genoemd.
Ik heb daar ook geslapen in 1969 en 1970 . Had zelfs een extra kamertje voor studie, samen met 2 jongens van MAVO 3. Bij mijn weten was de bedoeling dat ik hun vragen over "hun huiswerk" kon ondersteunen. De één is Jo Franssen uit Deurne en de andere Peter ?????? uit Aruba .
Heb daar ook foto's , die binnenkort komen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 januari 2024 om 14:08 uur

14 nieuwe foto’s van het voormalige internaat Eymard-Ville in Stevensbeek (uit 2008), ingezonden door A.F. Ruijter. Waarvoor dank! (En aan iedereen die óók foto's heeft: stuur ze naar thijs.de.leeuw@bhic.nl dan voeg ik ze hier toe.)




1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

afr zei op 11 januari 2024 om 14:29 uur

Ik wilde mijn vriendin het internaat laten zien/ alles verlaten en ops slot. Door het open raam (eerste foto) naar binnen geklommen. Mooi om dat allemaal nog een te doorlopen en te doorvoelen.
Op foto 9 het paviljoen van broeder Leonardus
In een van die hoeken van het carré de Herengracht dus.
Sliepen ze ook op de Herengracht?

Cees van Leeuwen zei op 11 januari 2024 om 17:09 uur

Jazeker, ik i.i.g. wel . Heb nog een foto van, komt.

Bob zei op 12 januari 2024 om 11:00 uur

Veel goede herinneringen aan die tijd. Dank voor het plaatsen van die fotos. Jammer dat ze het internaat hebben afgebroken. Hadden ze tenminste kunnen blijven gebebruiken als onderdak voor vluchtelingen.

afr zei op 12 januari 2024 om 11:38 uur

Het internaat werd in de jaren 80 al gebruikt als eerste azc in nederland/ veel protesten/ 600 azielzoekers in een dorpje van 700 inwoners.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 januari 2024 om 15:54 uur

21 nieuwe foto’s van internaat Eymard-Ville in Stevensbeek. Ze zijn ingezonden door Cees van Leeuwen en komen uit de tijd dat hij er woonde (1969, 1970). Waarvoor dank! Klik op de foto’s om ze te vergroten. (En aan iedereen die óók foto's heeft: stuur ze naar thijs.de.leeuw@bhic.nl dan voeg ik ze hier toe.)




1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

afr zei op 23 januari 2024 om 16:44 uur

Wat mooi allemaal/
het zwembad lag toch helemaal aan het eind van het terrein/ bij de gymzaal?
weet het niet zeker/ wel dankzij ons aller Pater Koopman er gekomen!

Marcel van den Bergh zei op 23 januari 2024 om 17:42 uur

Leuk hoor, bedankt. Maakt de herinnering weer levend dat ik met de fiets van het internaat naar Boxmeer fietste en daar op de trein stapte, via Cuijk naar Nijmegen, overstappen op de trein naar Arnhem en vervolgens naar Utrecht. en dat 1 x per twee weken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 januari 2024 om 15:45 uur

6 Nieuwe foto’s van DSS-school Eymard-Ville, 1964-1965, ingezonden door Tom van der Wee. Waarvoor dank!




1. Laurens Wolters en Tom van der Wee, mei 1965

2. Schijndel, 9 mei 1965

3. Tom van der Wee en Carel Heereveld

4. Zomerkamp Texel, 1965

5. Zomerkamp Texel, 1965

6. Zomerkamp Texel, 1965

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 januari 2024 om 16:15 uur

15 Nieuwe foto’s van Eymard-Ville, 1965-1969, ingezonden door Tom van der Wee. Waarvoor dank!




1. Dansles februari 1969

2. Karel Bullens, Louis Koppes, Gerard v. Uden, Leo Helderman, Paul Old

3. Klas 4M-2C, mei 1967; Br. Stanislas

4. Koos v. Schie, Frans de Laat, Leo Helderman, Tom v.d. Wee, Piet Bakker

5. Ontbijt refter

6. Pater Jan Herregraven s.s.s.

7. Uitzicht vanaf de gang

8. Sportveld





Foto’s verjaardag Fons Spliet, 17 oktober 1968

9. Albert, Fred, Paul, Carel, Tom, Maurice, Fons

10. Kees, Fons, Maurice, Paul, Albert, Fred

11. Paul P.

12. Maurice, Tom

13. Maurice, Tom, Carel

14. Tom, Fons, Paul, Kees, Carel

15 Tom, Fred, Cees

Cees van Leeuwen zei op 25 januari 2024 om 20:21 uur

Paul....... moet zijn Poustochkine uit Venlo .

Tom van der Wee zei op 25 januari 2024 om 20:42 uur

Hoi Cees,
Jij kwam uit het Westland, als ik het mij goed herinner en bent toch fysiotherapeut geworden met een praktijk in Overloon ??
Ik ken de familienaam van Paul Poustochkine .Hij woont tegenwoordig in Wassenaar is/was verbonden aan Rechtbank Den Haag.
Namen bij Foto’s:
Bij jouw 7e foto: rechts is Harrie Schraven, rlinks weet ik niet meer
Bij jouw foto 11: rechts kok broeder Theodoor en links broeder ……
Bij jouw foto 12: met kar: kok Broeder Benedictus
Groet, Tom

Cees van Leeuwen zei op 25 januari 2024 om 21:55 uur

Naast Harrie Schraven ....?? Broeder weet ik wel, maar kom er nu niet op.
Ik had fysiotherapiepraktijk in Venray. Ben in 1990 begonnen met Acupunctuur en gedaan tot vorig jaar.
Ben wel getrouwd + wonen in Overloon.

Frans de Laat zei op 26 januari 2024 om 10:25 uur

dag Cees, Leuk om na zoveel jaren jouw naam hier tegen te komen. Met Tom heb ik nog wel eens foto's uitgewisseld een paar jaar geleden. Ik herinner me ook dat je uit het Westland kwam, uit Honselersdijk zie ik op de namenlijst die ik nog bezit. Heel grappig dat ik op die foto 4 opeens mijzelf tegenkom en nog wel op een glijbaan, iets waar ik me niets van herinner. De jongen naast Harrie Schraven (uit Mill) is volgens mij Frans Stam, die volgens mijn gegevens in 2011 overleden is. Omdat ik een oude namen- en adressenlijst heb uit 1965 en ook veel weet van onze oud-leraren ben ik de afgelopen jaren nogal eens benaderd met vragen om informatie. Ik probeer daar zo goed als het kan antwoord op te geven, ook rekening houdend met privacy e.d.

Bob Exler zei op 26 januari 2024 om 16:08 uur

Erg leuke fotos. Kan me Pater Jan Herregraven nog goed herinneren was onze groeps leider samen met Pater van Dartel. Leeft hij nog?

Cees van Leeuwen zei op 27 januari 2024 om 21:50 uur

Frans de Laat, de naam van de broeder in de keuken is Br. Daaraan.

Frans de Laat zei op 28 januari 2024 om 11:08 uur

Ik weet niet zoveel van koks af. Was broeder Daaraan zijn echte naam? Ik herinner me wel dat er in de keuken een kok (broeder Leonardus of zo?) werkte die afkomstig was uit Westelbeers, kaal was met grote rimpels op zijn voorhoofd en die daarom Broeder Plooirok genoemd werd. Hij overleed in 1969 aan een hartaanval nota bene tijdens de uitvaartdienst van de pastoor van Middelbeers, die een week tevoren overleden was. (en dit weet ik weer omdat ik zelf uit Middelbeers kom)

Tom van der Wee zei op 28 januari 2024 om 11:19 uur

Het was broeder Damiaan!

Andre F. Ruijter zei op 21 februari 2024 om 14:26 uur

Ik (Andre Ruijter) zat van 1963 tot Pasen ‘67 op het internaat te Stevensbeek.


In het laatste jaar deed ik mee met het toneelstuk “S 14 vermist”. Ik speelde Snipe, stoker 2de klas (zie foto).


De regie had Pater Gelens.


De rolverdeling van het toneelstuk heb ik ook bijgevoegd.




De telefonist aan de wal werd gespeeld door Maria (Miek) van Neerven (zie foto).


Zij woonde in Stevensbeek en was ook de telefoniste van het internaat (naast het kantoor van pater van Duijnhoven in het nieuwe gebouw).


Ik werd een beetje verliefd op haar! Met alle gevolgen van dien. ’s Avonds ging ik dan naar het dorp om haar te zien. Na drie keer betrapt te worden op de brandtrap naar de slaapzaal kon ik mijn koffers pakken.




Met vriendelijke groet,




Andre F. Ruijter




(Klik op de foto’s om deze te vergroten.)







Tom van der Wee zei op 21 februari 2024 om 15:02 uur

Ik kan mij dit stuk herinneren. Het is een paar maal opgevoerd.
Tijdens een van de uitvoeringen lag ik ziek te bed in mijn chambrette op de grote slaapzaal. Ik kom ‘meegenieten’ van de klopsignalen vanuit de onderzeeër. Er werden klopsignalen gegeven op de verwarmingsbuizen aan het plafond van het toneel in de Grote Aula.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 maart 2024 om 14:53 uur

Dank voor deze leuke reactie Tom! Zo zullen zich vast nog meer oud-internen het toneelspel op dit internaat herinneren.

Rob Diks zei op 6 maart 2024 om 02:16 uur

Ook ik kan me dit toneelstuk nog goed herinneren , was knap gespeeld . Wim Merkus speelde de hooftrol en die was toen nog leerling en is later groepsleider geworden .

Sjaak Wintjes zei op 14 maart 2024 om 17:34 uur

Ik heb vanaf aug. 1966 drie jaar op het internaat Eymard Ville gezeten. Ik herinner mij het toneelstuk ook nog goed. Ik sliep op de bovenste verdieping, chambrette 100. Rob Diks sliep 2 of 3 chambrettes verder. Ik leende wel eens Donacd Duck strips en Billy Turf bij hem.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 april 2024 om 12:09 uur

Cees van Leeuwen stuurde deze foto van internaat Eymard-Ville in Stevensbeek, waarvoor dank!




De huisgenoten van Paviljoen I

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 april 2024 om 13:45 uur

5 nieuwe foto’s van internaat Eymard-Ville in Stevensbeek, ingezonden door Andre Ruijter. Waarvoor dank! (Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.)




1.

2.

3.

4.

5.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 april 2024 om 14:30 uur

Tom van der Wee stuurde ons deze foto en enkele documenten uit zijn kostschooltijd in Eymard-Ville. Waarvoor dank! Klik op de documenten om deze door te bladeren.




1. Eymard-Ville

2. Programma mondeling examen juni 1969

3. Uitvaart Br. Alphons W.J. Commée, 6 maart 1968

4. EVnementen Paviljoen I, 1965-1966

5. EVnementen, 12 juni 1969

6. EVnementen, 24 juni 1969

7. Paviljoen II, 1967

8. Start schooljaar 1966-1967, 16 augustus 1966

Jos Caeijers zei op 14 mei 2024 om 09:24 uur

In 1964/1965 heb ik 1 jaar intern in Stevensbeek op de DSS gezeten. Ik was 11 jaar toen ik daar begon en heb er veel heimwee gehad, zeker in het begin toen contact met het thuisfront er nauwelijks was. Het was daarom zeker geen fijne tijd en ben na dat jaar dan ook naar een school gegaan in mijn thuis omgeving. Van de paters kan ik mij weinig herinneren, maar natuurlijk wel de aardige mevrouw van Santvoort en de leuke papegaai. In die periode is mij wel een stuk discipline bijgebracht, waar ik in mijn verdere leven wel voordeel van heb gehad. Verder was ik bij de wandelclub en de uitstapjes die we daarmee maakten vond ik erg leuk en ik heb er nog een mooie foto van. Achteraf is mij meermaals gevraagd naar eventueel seksueel misbruik. Dat heb ik zelf nooit ervaren en ook niet gehoord of gezien bij anderen.
Wandelclub Eymardville, 1965 (inzending Jos Caeijers)

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 juni 2024 om 14:54 uur

Die wandelkleding zeg! Dat valt wel op, ook daarin zie je dat disciplineren terug?! Dank voor het delen Jos, mooie foto en verhaal.

Jos Caeijers zei op 10 juni 2024 om 15:08 uur

Inderdaad keurig in nette kleding en natuurlijk allemaal gelijk lopen in de maat. Nog steeds ben ik lid (en ook penningmeester) van een wandelvereniging in Valkenswaard, maar natuurlijk allemaal niet meer zo formeel en gedisciplineerd.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.