Ulo en kweekschool
Op het internaat verbleven meisjes uit alle windstreken. Uit de reacties hieronder blijkt dat zij onder andere uit Ammerzoden, Best, Breda en Oostelbeers afkomstig waren. Maar ook kwamen er diverse uit Oirschot. Hetzelfde geldt voor de externe leerlingen, de meisjes die les kregen van de zusters maar gewoon thuis bleven wonen.
De dagindeling op het internaat lag vast. De dag begon om half zeven met het morgengebed. De zusters hadden daarvoor een eigen kapel, zodat zij voor de mis niet over straat hoefden naar de parochiekerk. Zo hielden zij hun leven in afzondering intact. Aan de oostkant van de kapel lag, rond een hof, het internaat.
Na terugkomst van de kapel was er nog tijd om de bedden op te maken en jezelf voor te bereiden op de schooldag.
Voorafgaand aan die schooldag was er uiteraard nog het ontbijt in de refter, maar ook tijd om te studeren. Iedere dag, vanaf 's morgens 8 uur telkens een half uurtje. En ook ná schooltijd, nadat een boterham met suiker was gegeten. (Ook rabarber op brood behoort tot de herinneringen.) Een zuster hield tijdens deze studie-uren een oogje in het zeil.
Douchen - zo'n 5 minuten, op een vastgestelde avond - deed je op zolder.
De dag eindigde om 21.00 uur op de slaapzaal, in de chambrette of kamer, waar om 22.00 uur het licht uit moest. 'Het naar boven gaan om 21.00 uur, onder leiding van zuster B. moest in doodse stilte en duurde soms héél lang, omdat er toch altijd wel iemand praatte. Eindeloos stonden we dan op de trappen te wachten', herinnert een oud-leerlingen zich.
In de jaren zestig is op deze kostschool veel veranderd. Zo slaapten de leerlingen in eerste instantie in een chambrette, achter een gordijntje van waarachter op elk moment een zuster tevoorschijn kon komen voor controle. In de chambrette beschikten de leerlingen over een klein kommetje water om zich te wassen. Deze chambrettes maakten plaats voor kamertjes met deuren in pasteltinten.
De Kemenade
De zusters hadden in Oirschot ook het meisjesinternaat De Kemenade onder hun hoede. Het maakte geen echter geen deel uit van hun klooster Nazareth. In 1985 is dit internaat opgeheven.
Pedagogische academie De Kempenhorst
In 1968 trad de Wet op het voortgezet onderwijs (Mammoetwet) in werking en ging de kweekschool voortaan verder als Pedagogische Academie De Kempenhorst. De eerste twee leerjaren van deze academie werden ook door jongens bezocht en werden 'Havo top' genoemd. Ook zaten er leerlingen voor de Inas opleiding. Ondertussen bleef het internaat, als vanouds, alleen voor meisjes toegankelijk.
Uit reacties blijkt dat het internaat minstens tot in 1971 heeft bestaan.
Heb jij nog bij de zusters op school gezeten? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan. Foto's kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.
Reactie toevoegen