Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat De Steffenberg in Vught

Internaten

In 1964 verhuisden de Missionarissen van de Heilige Familie hun kleinseminarie, tot dan toe bekend als Missiehuis St. Antonius, van Kaatsheuvel naar Vught. Het gloednieuwe seminariegebouw dat werd betrokken kreeg als naam "De Steffenberg". Over ontstaan en teloorgang.

De Steffenberg in 1964. Foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC


Vanaf 1950 lukte het kleinseminaries steeds minder goed om voldoende jongens met een "priesterroeping" aan te trekken. Ze probeerden die tendens tegen te gaan door erkenning te verkrijgen als regulier gymnasium: daardoor konden de leerlingen in aanmerking komen voor een rijksstudietoelage en een rijkserkend diploma. Omdat voor de erkenning voldoende leerlingen nodig waren, werd de doelgroep verbreed. Zo ging het ook bij de paters van Scheut in Sparrendaal in Vught. Dat begon in 1958, met het openstellen van hun school voor externen: leerlingen uit de omgeving die thuis bleven wonen en niet de wens hadden priester te worden. In datzelfde jaar werd de schoolnaam veranderd in ‘Gymnasium van het Xaveriuscollege’. Voorts werd een samenwerking aangegaan met de Missionarissen van de H. Familie te Kaatsheuvel. In 1960 kreeg het Xaveriuscollege ministeriële erkenning als regulier gymnasium.

Aanvankelijk gingen alleen de hoogsteklassers van de paters van de H. Familie elke dag per bus van Kaatsheuvel naar Vught, en kregen de lagere klassen hun lessen nog in Kaatsheuvel. Later maakten alle leerlingen de dagelijkse busreis naar Vught, totdat zij in januari 1964 de gloednieuwe Steffenberg konden betrekken.

De Steffenberg, Sparrendaal en het Xaveriuscollege moeten dus niet met elkaar worden verward: de Steffenberg was het kleinseminarie van de paters van de H. Familie, Sparrendaal het kleinseminarie van de paters van Scheut, en het Xaveriuscollege was het gymnasium dat deze twee congregaties onder gezamenlijke verantwoordelijkheid runden. Het docententeam van het Xaveriuscollege bestond uit paters van beide congregaties, met een min of meer gelijkwaardige inbreng van leraren. Er was ook een klein aantal lekenleraren.

Over het Xaveriuscollege in Vught schreef Egbert ter Heine dit artikel, met bijzondere aandacht voor de buitenschoolse activiteiten van de externe leerlingen in de periode 1958-1966.

Kapel van De Steffenberg (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum 1A12741)
Kapel van De Steffenberg. Bron: Katholiek Documentatie Centrum


De Steffenberg was gebouwd op slechts een korte loopafstand van Sparrendaal. De interne leerlingen van de paters van de H. Familie keerden na hun schooldag dus terug naar het gebouwencomplex de Steffenberg, waar zij voor de duur van hun opleiding woonden. Dat complex had een zakelijke en moderne uitstraling en een flinke omvang. De vleugel waarin het internaat was gevestigd telde maar liefst vier verdiepingen en lag achter een vierkante kapel. Er was een aparte vleugel waar de paters woonden en een kleine vleugel voor het groepje Missiezusters van de H. Familie uit Baarlo die de keuken en de ziekenzaal beheerden. Ook was er een grote sportzaal, die tevens dienst deed als filmzaal en als theater voor de toneelstukken die de leerlingen van tijd tot tijd opvoerden.

Om de Steffenberg nog enigszins kosteneffectief te laten blijven ‘draaien’, werden vanaf 1967 ook jongens toegelaten die niet de intentie hadden om priester te worden. Dat bleek uitstel van executie. Nadat het aantal roepingen tot praktisch nul was gedaald en voordat het kleinseminarie zich kon transformeren tot een gewone kostschool, werd de Steffenberg in 1970 opgeheven en kreeg het gebouw een andere bestemming.

In het begin van de 21e eeuw werd het gebouwencomplex gesloopt.

Frans van Spaandonk stuurde deze foto's van de bezetting van het dak van De Steffenberg in het voorjaar van 1970:



Op de groepsfoto staan:
Piet van Holstein (een oudere en jongere broer woonden er ook in 66/67)
Peter de Rooy (zijn oudere broer Jan woonde er ook jaren)
Karel Dirksen (uit Kaatsheuvel)
Piet Jereskes (uit Roermond, deed de mulo)
Bob Bevelander (zijn jongere broer zat in mijn lichting; kwamen uit Waalwijk
Gebroeders Verhagen ( Jan en....,waren jarenlang bewoner; kwamen uit Moergestel)
Peter Ceelen (zijn jongere broer Rinie zat in mijn lichting; kwamen uit de Noordoostpolder)
Buijs (voornaam schiet me niet te binnen)
Albert van der Kruis (kwam uit de buurt van Eindhoven)
Wim Seegers (kwam ook uit de buurt van Eindhoven)
Frans Metsemakers (uit de NoordOostpolder)
Cees Rutgers (Amsterdam, toen al zeer groot entertainer; mij is bijgebleven zijn vertolking van de Wolf en de 7 geitjes in plat Amsterdams.


Reageren

Wat weet jij nog van De Steffenberg? Heb jij nog bij de paters op kostschool gezeten? Reageer dan hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal, om op de site te plaatsen.

Deel verhalen en foto's

Bekijk ook

Alles over De Steffenberg

Internatenkaart

165

Reacties (165)

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 09:55 uur

Ik heb 2 jaar op De Steffenberg gezeten en de dagelijkse lessen genoten op het gymnasium van Sparrendaal, het daarnaast gelegen seminarie cq kostschool. Een jaar voor de verhuizing vanuit het MissieHuis St. Antonis in Kaatsheuvel gingen we elke dag al met de speciale pendelbus naar school in Sparrendaal.
De Steffenberg was hagel nieuw en je had er een eigen kamer. Grote sportvelden met daarom heen een ge-asfalteerde pad waar je heerlijk kon skeeleren of rolschaatsen en een zwemvijver. Ik bewaar er goede herinneringen aan.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 maart 2019 om 11:51 uur

Bedankt voor je reactie, Piet. Dat moet inderdaad bijzonder zijn geweest op zo'n splinternieuwe locatie. In welke jaren ben je daar geweest? Heb je er toevallig zelf ook nog foto's van die we hier zouden mogen delen?

Piet van Kaam zei op 11 maart 2019 om 12:35 uur

Schooljaar 1962-1963 heb ik op de Steffenberg gezeten en daarna abrupt gestopt. Ik denk niet dat ik van deze periode nog veel foto's heb.

martien van wezel zei op 12 maart 2019 om 09:19 uur

Daar zat ik van 07-09-1965 tot 17-11-1969

Marilou NillesenBHIC zei op 12 maart 2019 om 12:27 uur

Toch bedankt hoor, Piet.

En Martien, welke herinneringen heb je aan deze vier jaar?

Harry J. zei op 14 maart 2019 om 15:41 uur

Wat nostalgisch en lekker allitererende titel "Wierook, Wijwater en Worstenbrood. Het rijke roomse leven..." Voor herinneringen aan de donkere en duistere kant hiervan verwijs ik u graag door naar: "Oproep Sparrendaal: seksueelmisbruik, info" Voor mij was die periode van 1959 tot 1967 de hel op aarde. In mijn latere leven heb ik weinig last ondervonden van het seksuele misbruik, maar horribile dictu de psychische mishandeling, miskenning en vernedering hebben modderige karresporen getrokken in mijn verdere leven.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2019 om 16:42 uur

Beste Harry, dank dat je hier hebt willen reageren, met zo'n aangrijpend verhaal nog wel. Wat verschrikkelijk en schandalig wat jou op Sparrendaal is aangedaan. En goed dat inmiddels de aandacht is gekomen voor de hele donkere kanten van het kostschoolleven en het 'rijke roomse leven' in het algemeen. Maar dat neemt nog niet die 'modderige karresporen' weg, zoals je het zegt... En op nostalgie zit je dan natuurlijk al helemaal niet te wachten, lijkt me. Mocht je iets kwijt willen, dan kun je mailen, of ier nog reageren. Maar ik kan me ook voorstellen dat je het liever privé houdt. Sterkte en bedankt voor je reactie.

martien zei op 15 maart 2019 om 10:36 uur

kan ik een foto sturen? Die ook op Google te vinden is?

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 13:01 uur

@Martien: Ja hoor, dat kan. Je kunt ook een link naar de foto in je reactie plaatsen. Wat echter (nog) niet kan, is een foto uploaden naar een reactie. Maar als je een link plaatst of hem via e-mail naar ons doorstuurt, kunnen wij hem er wel bij plaatsen (mits hij vrij is van auteursrecht).

martien zei op 15 maart 2019 om 17:08 uur

sparrendaal en de steffenberg hadden samen de school gymnasium Franciscus Xaverius die achter Sparrendaal lag. Deels in de oudbouw met kerk en deels in noodlokalen.
Er waren veel gronden om te wandelen en te sporten. Er waren ook externen, jongens uit Vught en Helvoirt. Zomer 1969 gingen we met de fiets naar Maurickcollege. Al in 1967 kwamen er meisjes bij in de onderbouw.

martien zei op 15 maart 2019 om 17:16 uur

paters van de Steffenberg waren;Bakker, die op zijn kamer foto's maakte??+Bleeker met 1 long en die gaf Engels+Hendriks=de kip+ Wevers=de stier en die gaf latijn+Baerwaldt en die gaf l.o. in stinklokaal+van Oers die natuurkunde gaf en eigenhandig een complete telefooncentrale maakte+.Bouman die gaf frans+Akkermans prefect.
Ik ging nooit naar de gymles. Viel niet op. Mijn bril ging kapot, maar ik had geen geld voor een nieuwe en liep maanden met een scheur in het glas. We mochten maanden niet naar huis maar wel werd deels de was gehaald en gebracht. Mijn wasnummer was 345. Na mijn vertrek heb ik nooit meer iemand gezien of gesproken. Hoofdkantoor van MSF congregatie was in Goirle. Er was ook een ziekenboeg met een strenge zuster. Woensdag na het gras aaien was er spinazie. De tuinman was Tinus Plotseling.

Harry J. zei op 15 maart 2019 om 22:31 uur

De Jong (de dikke) was prefect, Wijgergangs (aardrijkskunde) werd op een gegeven moment verbannen naar het patershuis en mocht geen contacten meer onderhouden met de jongens van het internaat ten faveure van De Jong, frater Schuurmans van de ziekenboeg kon zijn handen niet thuis houden en over rector Frans van de Wiel doe ik het zwijgen doe. Pater van Es(ch?) (Stalen Hein) heeft ooit een boekje in beslag genomen dat mijn ouders gestuurd hadden bij gelegenheid van St. Nicolaas (verhalen van Heinrich Böll), een prisma pocket van 1.25 gulden. Dat moet zijn geweest in december 1961. Mijn ouders hadden het niet breed, maar afgezien daarvan vond ik het een zodanig affront dat ik hem 14 dagen lang dood gezwegen heb. Na 14 dagen werd ik bij rector Van de Wiel op het matje geroepen om daarmee op te houden op straffe van... De wraak op Van Es smaakte zoet en ik vond hem een ongelofelijke lafaard dit uit handen gegeven te hebben aan Van de Wiel, een onvoorstelbaar autoritaire persoonlijkheid met narcistische stoornissen. Baerwaldt was trouwens leraar Latijn, pater Wevers (met een lui oog) gaf Grieks

Christian van der VenBHIC zei op 16 maart 2019 om 08:54 uur

@Martien: Goede aanvullingen! En bracht het de school nog in rep in roer in 1967, toen er ook meisjes kwamen? Maar ik begrijp dat er in jouw klas louter jongens bleven...

@Harry: Jij hebt aan de school weinig vreugde verloren, zo te lezen. Waren er ook fraters/leraren waar je betere herinneringen aan hebt? Nog vrienden aan deze schooltijd overgehouden? Of was het vooral een periode om snel achter je te laten?

Martien zei op 16 maart 2019 om 09:53 uur

Graag meld ik dat we uit elkaar moeten houden het internaat de Steffenberg en het internaat Sparrrendaal enerzijds en anderzijds de jaren in Kaatsheuvel en de scholen met ook derden. Zelf kan ik alleen uit eigen waarneming en wetenschap getuigen over 09-1965 tot 11-1969

Martien zei op 16 maart 2019 om 09:54 uur

Toen ik naar de Steffenberg ging met mijn broer kregen we van mijn vader 10 gulden en een schriftje met een potlood om alle uitgaven voor 3 maanden en 2 personen te noteren, maar we gaven niks uit.

Martien zei op 16 maart 2019 om 09:57 uur

Achter de Steffenberg waren grasvoetbalvelden met eromheen een sintelbaan waar we rondjes liepen. Er was ook een voetbalveld op steen met sterke lampen waar er werd gespeeld ook inde kou en in de mist. Daarboven werden de hutkoffers opgeslagen en waren er bouwbewerkingskamers.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:00 uur

We hadden op school een continurooster en we stopten rond 13.50 uur en daarna eten. van 15 tot 16 studie en van 16 tot 17 recreatie daarna weer van 17 tot 18 studie in een lokaal waarna 18 uur eten tot 19 uur. 19 tot 20 uur weer studie en tot 21 uur recreatie. Om 21.00 uur moeten we naar de kamer en naar bed, maar soms mochten we naar de TV blijven kijken tot 21.10 uur bij voor beeld met: I Spy met Robert Culp en Cosby

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:02 uur

In de sporthal waren er films, zoals ; de kanonnen van Navarone, the bridge over the river Kwai en Blow Up met ook discussie later erover.
We hadden een telefooncel waar je moest betalen voor elke tel, maar thuis hadden ze geen telefoon. Er was een winkeltje en een barretje waarachter een kamertje met een typemachine. Van de 100 jongens zat er maar 1 te typen met twee vingers en dat was ik. Dat doe ik nu nog en wel heel snel.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:05 uur

Op school hadden we 20 uur per week lessen latijn en grieks. Duits wij in het tweede jaar al en elders pas in het derde jaar. De leraar duits heette; de lul.
We moesten in zalen studeren en ik heb wel 10 keer de bijbel van voren naar achteren gelezen want je mocht niks anders en ik verveelde me kapot. Gymnasium kent weinig huiswerk.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:08 uur

Er was boven een bibliotheek met ook een piano. Daar zat nooit iemand behalve...ik. Achter was er een poel waar we wel eens gingen zwemmen, maar wel zonder les of diploma.
Onder de kapel waren er 6 altaartjes want elke pater moest als priester elke dag de mis lezen met een misdienaar en we gingen elke week in de kapel ook naar zangles met pater van der Staak. Vaak viel ik flauw onder de mis, want nuchter en lage bloeddruk, nu nog.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:12 uur

Op weg naar Sparrendaal passeerden we een wit huis met oud of oude paters en een grote rododendron, -Grieks; een rode boom-. dus een struik. Ook natuurkundelokaal met een douche en flesjes met opschriften zoals; Kaliumcyanide. Waarschijnlijk geen cyaankali maar water. Ik heb het niet uitgeprobeerd. Wel dagelijks aan gedacht.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:13 uur

In mijn beleving zagen de jongens en de meisjes elkaar niet staan of zitten. Wij zongen liever als Heintje; Mama. Je bent de allerliefste van de hele wereld.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:16 uur

er waren 2 recreatiezalen, een voor de kleintjes tot en met klas 3 -12 tot 16 jaar- en een voor de groten tot en met klas 6.-15 tot 19 jaar-. De groten mochten onbegeleid naar Vught naar de tandarts en de friture ernaast. We konden ook op de brommer naar Helvoirt een cafetaria of in Vught bij viaduct met de top 40 lijst in jukebox.

Martien zei op 16 maart 2019 om 10:21 uur

Op de brommer kreeg ik 2 bekeuringen wegens door rood rijden en langs gesloten spoorwegslagbomen midden in Vught. Later nog een ongeluk met de brommer, een gloednieuwe Cyrus. Geen Tomos of Puch. Mijn zus kwam op de brommer de was halen. Het leek een hele expeditie maar het was 40 kilometer en nu rijden mensen gerust 50 km v.v. naar en van werk. Als ik met mijn broer op de fiets er heen reed filosofeerden we al in 1967 over de robotisering er dat er geen werk meer zou zijn voor iedereen, hetgeen we wisten via Hadimassa en Ton van Duinhoven

Geert van der Aa zei op 16 maart 2019 om 17:30 uur

Ik ben opgegroeid in Tilburg, als vierde van 8 kinderen en oudste zoon: de wijk Koningshoeven was erg katholiek en missiepaters op verlof kwamen vaak in de parochie en op de jongensschool: vertellen over hun werk. Dat boeide me en in de 6-de klas werd ik uitgenodigd een weekend in Kaatsheuvel door te brengen, waar het seminarie van de paters van de Heilige Familie was, vanwaaruit de jongens sinds kort met een bus heen en weer gingen naar Sparrendaal, waar docenten van de heilige Familie samen met die van Scheut les gaven. Ik startte in 1964 in de Steffenberg, pas gebouwd naast Sparrendaal, vanwaar we dagelijks te voet naar school gingen, als 11-jarige, en bleef de volle 6 Gymnasium-jaren, waarvan de laatste 2 jaar fietsend naar het Maurick-college in Vught, de rechtsopvolger van het Xaverius-college. Alle paters, die Harry J. met hun bijnamen beschrijft, ken ik met een overwegend positieve herinnering en respect. De laatste jaren vertrokken veel van hen uit het priesterhuis en veranderde er veel, in 1971 werd het internaat opgeheven.

Harry J. zei op 16 maart 2019 om 18:48 uur

Mijn ervaringen hebben voornamelijk betrekking op de periode van 1959 tot 1964 nog in de tijd van het seminarie in Kaatsheuvel (met uitzondering van de verbanning van Antoon Wijgergangs naar het patershuis, dat speelde op de Steffenberg). Antoon was een empatische man en je kon bij hem altijd terecht met je sores. Met de meeste paters was niks mis, maar ik maak een groot voorbehoud voor Van de Wiel en De Jong. Op dit min of meer publieke domein ga ik niet in details treden, maar ter onderbouwing hiervan heb ik meerdere getuigenissen en verklaringen lotgenoten uit die periode. Ben in 1967 daar met gym alfa-diploma vertrokken en bij vertrek me voorgenomen daar nooit meer te zullen komen, ook niet langs te rijden en heb elke uitnodiging voor een reünie aan me laten voorbijgaan. De rest van mijn verdere leven daarna kenmerkt zich als een volstrekt autonoom en deels solitair bestaan. Het eerste jaar van mijn studie leefde ik op kosten van mijn ouders, daarna de rest van mijn studie zelf in mijn levensonderhoud voorzien als bus- en vrachtwagenchauffeur. Op mijn dertigste een eigen eenmanszaak begonnen in internationale in- en verkoop., alles met redelijk succes, want wat me bijgebleven is in de periode van mijn twaalfde tot mijn achttiende is tegen de verdrukking in overeind blijven en niet opgeven, en vooral nooit maar dan ook nooit meer afhankelijk te zijn van iets of iemand.

martien zei op 17 maart 2019 om 06:43 uur

Harry en Geert hebben daar hun gymnasiumdiploma gehaald. Zelf kreeg ik consilium abeundi wegens drinken van 2 flessen cider. Dat was te veel. OP een andere school was ik meteen de beste van de klas. Prefect de Jong vond dat ik geen zegelring van de kermis mocht dragen, want dat was iets voor meisjes.??
Ik herinner me nog dat een bekertje roomijs 10 cent kostte en dat er 3 kocht en op de radiator zetten en leeglepelde. Verder was ik te onnozel om iets negatiefs te merken. Van een reünie heb ik nooit iets gemerkt. Ik ben er wel eens langs gereden en kreeg toen meteen op de oprijlaan autopech en flinke motorpanne en moest toen naar huis gesleept worden. Oh ja en ik ging ook nog op volksdansen. 15 stappen naar voren en dan 15 stappen terug. Ik ben 7e kind van 7e kind maar geen zondagskind. Vandaag exact 4 maanden aow en pensioen. Met 3 kinderen, twee schoonkinderen, anderhalf kleinkind en een stiefkind en een petekind. Verder mijn leven in het teken van wachten en vervelen. Maar wel een enorme discipline en vroeg opstaan. Van mijn vader kreeg ik niks mee, behalve burgermansfatsoen.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 08:28 uur

Beste Martien, bedankt voor al je indrukwekkende berichtjes; ze geven een openhartig inkijkje in het leven op de Steffenberg. De voorbeelden van de dagelijkse gang van zaken zullen voor menigeen erg herkenbaar zijn. En ondanks dat je ook schrijft over gezamenlijke activiteiten heb ik de indruk dat je daar toch vaak vrij solitair de tijd hebt doorgebracht. Of trek ik die conclusie ten onrechte?

Met je voorbeelden over de brommer, het roomijs voor 10 cent en het volksdansen wek je ook de jaren zestig prachtig tot leven. Hartelijk dank voor het delen van al deze karakteristieke herinneringen!

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 08:55 uur

Hallo Geert, bedankt voor je reactie op deze plek. Ik vermoed dat het verhaal over de missiepaters die in de klas kwamen vertellen over hun werk en daarmee het avontuur in menig jongenshart hebben aangewakkerd voor veel mensen herkenning oproept. Goed te lezen dat positiviteit en respect de boventoon voeren in jouw memorie.

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 09:07 uur

Dank Harry, voor je aanvulling. Het blijft aangrijpend om te lezen dat jonge mensen zoals jij destijds, kinderen in feite, in die kwetsbare periode van hun leven zulke harde levenslessen hebben opgedaan. Niet opgeven klinkt nu als een sterkte, maar om dan al te leren nooit van iemand afhankelijk te moeten zijn; daarachter gaan waarschijnlijk veel verdrietige voorvallen schuil. Veel dank voor je imposante bericht.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 18 maart 2019 om 09:09 uur

@ Harry: wederom bedankt voor je bijdrage! Alle begrip uiteraard dat je hier geen details wilt geven over de docenten in kwestie. Maar toch goed dat je het hier aanstipt. Goed om te horen dat je wel veel steun had aan pater Antoon, dat je bij hem in ieder geval terecht kon als je iets dwars zat. Zou mooi zijn als ze dat allemaal hadden gedaan, als opvoeders per slot van rekening. Dat je zelfs niet meer langs het voormalig internaat wilt rijden is toch wel heftig..

@ Geert: hartelijk dank voor je bijdrage! Zo wordt maar weer eens duidelijk hoe al die jongelingen nu eigenlijk op een kostschool terechtkwamen. Zo'n missionaris en zijn verhalen over verre landen zal inderdaad wel indruk hebben gemaakt! Had je trouwens zelf ook roeping? Heb je er nog over gedacht om priester en/of missionaris te worden?

martien zei op 18 maart 2019 om 09:58 uur

Marilou;solitair? alle intelligente mannen zijn autistisch toch? Het werd modern om een rapport van de prefect te krijgen naast de schoolcijfers en bij mij stond er op; ""heeft een zeer ruime belangstelling maar is wel wat eenzelvig. "' Op 56 jarige leeftijd kreeg ik de formele diagnose: 100% Aspersger=ASS, maar ik had er geen last van, omdat ik dacht dat iedereen zo dacht, quod non.

martien zei op 18 maart 2019 om 10:02 uur

nog een ervaring; kamperen; eerst met een fiets voor 1 nacht naar Landgoed de Utrecht bij Tilburg en daarna een andere keer het echte werk. Op de fiets via Duitsland en een hoge Rijnbrug naar kamers in het seminarie te 's - Heerenberg (later Gouden Handen) en toen naar een veldje bij een tehuis in de Lutte vanwaar met de trein naar Münster in de Bondsrepubliek en naar het lokaal waar de Vrede werd getekend. De mark was toen 90 guldencent waard.

martien zei op 18 maart 2019 om 10:09 uur

MSF had ook een Groot-Seminarie en wel te Grave ook N-Br. OK nu komt het dan. Vertrouwelijk. Privacy. AVG.
september 1965 gingen we met de taxi en werden eerst mijn jongste broer en ik afgezet bij de Steffenberg (met 10 gulden voor 2 personen en 3 maanden) en vervolgens gingen mijn ouders met mijn oudste broer naar het Groot-Seminarie te Grave. Mijn broers werden onderwijzer en ik advocaat. Onderwijzers wisten altijd alles beter en ik liet ze maar praten. Dus 3 broers allemaal minimaal 4,25 jaar op een seminarie

Martien zei op 18 maart 2019 om 10:25 uur

mijn foto is toentertijd gemaakt door pater Bakker in zijn kamer en achteraf, echt nu pas, - 50 jaar later- denk ik wel eens? #metoo? Maar ..met geen vinger aangeraakt en geen kledingstuk losser

Martien zei op 18 maart 2019 om 10:33 uur

Inderdaad wilde ik -toen ik 11 of 12 of 13 was- missionaris en pater worden met een dikke sigaar en een eigen kamer met een kleuren TV en ik wilde ook worden de laatste martelaar en daarom met de zelfgekozen vormselnaam: Stefanus. Dat was de eerste martelaar en ik dus de laatste. Mijn kleinkind is gedoopt, dus zo erg was het niet. Ik laat me ook niet uitschrijven. Ja, ik heb nu zelfs een wegkruis in mijn voortuin waar jaarlijks in mei met een veldaltaar de plaatselijke processie stopt en bidt en zingt ..maar dat is dan wel niet in Brabant

helaas zijn de goden hen niet goed gezind want meestal gaat het niet door wegens regen

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 10:41 uur

Dank voor al je aanvullingen, Martien. Met de fiets gaan kamperen, dat roept vast bij velen herkenning op. En ik kan me voorstellen dat je na een halve eeuw met andere ogen terugkijkt op voorvallen uit die tijd. Fijn dat daar geen grenzen zijn overschreden.

martien zei op 18 maart 2019 om 14:12 uur

nog iets ver de school in die tijd vóór de Mammoetwet en dus Gymnasium Oude Stijl. Je kon overgaan of blijven zitten, maar.. je kon ook overgaan met een TAAK. Dan was je wel over, maar moest je nog een TAAK inleveren. Dat had ik de eerste 3 jaren. Je kon ook voorwaardelijk overgaan en dan was je pas over na het met succes afleggen van een examen. Dat had ik in de 4 e klas en ik heb het resultaat niet afgewacht en ben gewoon weer in de oude klas in het oude Sparrendaal gebouw gaan zitten. Formeel kreeg ik nooit een uitslag. Heb maar 1 keer een korte preek van mijn vader gehad en dat was in de zomer van 1969 met de woorden; goed je best doen, hé."" En 1 keer slaag nadat ik van internaat was gestuurd en 2 brommers in puin had gereden, uit onmacht. Zijn standaard uitdrukking: Oew kont is nog niet van oe eige. Of bij het eten: moet ik er een hekkes om zetten, want te veel hagelslag of bij snoepen; Ik heb ok geen houtere bakkes. Zelf sprak ik geen dialect meer door en na internaat. Smoeder wel.

martien zei op 18 maart 2019 om 14:27 uur

De Steffenberg werd later een Blindeninstituut. En in het land der blinden is eenoog Koning. De Steffenberg, het laatst geopende seminarie in Neerland, net open vóór mijn komst en vrijwel meteen gesloten na mijn vertrek. Nu gesloopt, maar nooit vergeten. Ik droomde later nog vaak van de gangen en de kamers. Ik had zelfs twee kamers in gebruik naast elkaar. Ik herinner me nog hoe snel ik de trap af kon springen door me vast te houden aan de stang en in 1 keer 10 treden naar beneden. Zeg -mar 10 -mar tien punten voor onze MISSIE. En de Paters zijn nog niet allemaal dood, denk ik

Marilou NillesenBHIC zei op 18 maart 2019 om 20:34 uur

Mooie toevoegingen, Martien. Het geeft een mooi inkijkje in het onderwijssysteem van voor 1968. Bijzonder ook om te lezen hoe je vader omging met je prestaties.

Om nog maar te zwijgen over jouw atletische prestaties op de trap, Mar 10 :)

Piet van Kaam zei op 23 maart 2019 om 19:01 uur

Door een vies spelletje van 9 omwonende rijken en de Gemeente Vught stierf De Steffenberg een roemloos einde. Na twee jaar leegstand was het CAO van plan er asielzoekers te huisvesten. De negen welgestelden staken daar een stokje voor en kochten de boel op en transformeerde de plek tot een landgoed. De ING bank verstrekte de kredieten aan de welgestelden. Blijkt weer dat geldelijke macht boven medemenselijkheid gaat.

Piet van Kaam zei op 25 maart 2019 om 08:57 uur

CAO moet natuurlijk COA zijn.

Marilou NillesenBHIC zei op 25 maart 2019 om 19:18 uur

Duidelijk hoor, Piet, dat van het COA. En ook helder hoe je denkt over het einde van de Steffenberg. Jammer dat het zo moest gaan.

Arie van Lankveld zei op 27 maart 2019 om 13:30 uur

Goedemiddag, ik heb van 1968 tot het sluiten van het internaat, 1971, op de Steffenberg gezeten. Achteraf een leuke tijd, nooit iets gemerkt van "oneerbare"voorstellen. Met een man of 10 hebben we een paar jaar geleden nog eens een reunietje gehouden in een cafe in Vught , was erg leuk. We hadden elkaar ontmoet via de site schoolbank.nl . Ik kan mij herinneren dat ik wel blij was dat het internaat opgeheven werd, de laatste 3 jaar van de middelbare school heb ik extern gedaan.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 27 maart 2019 om 13:52 uur

@Arie: dank voor je bericht. Goed om te horen dat je zo'n mooie tijd hebt gehad op de kostschool. En dat die reünie zo geslaagd was!

Henk van Hees zei op 1 april 2019 om 14:03 uur

Van 1964 tot 1969 heb ik op de Steffenberg gezeten. Alleen het eerste jaar zat ik op het gymnasium en daarna volgde ik de mulo op Mariaoord ook in Vught. Ben mijn ouders nog altijd dankbaar voor de kans om die goede schoolopleiding daar te kunnen doen!
De namen van Geert en Martien en van diverse paters brengen veel herinneringen terug! Een indrukwekkende gebeurtenis was zeker het overlijden van pater van den Ijssel (opa).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 14:31 uur

@Henk: leuk om ook hier een reactie van je te lezen (naast die bij Mariaoord). Was pater van den IJssel een van je leraren?

Martien zei op 1 april 2019 om 15:17 uur

Oh ja ik was ook nog alleen in de kamer met die overleden pater met die bijnaam. Dat was inderdaad indrukwekkend vooral omdat ik ook een zus van bijna 19 toen verloren ben.
Ja samen komen we een heel eind

Henk van Hees zei op 1 april 2019 om 16:38 uur

Nee ik heb geen les van hem gehad maar herinner me nog goed zijn surveillance in de studiezaal en zijn gepassioneerde avondgebeden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 april 2019 om 16:41 uur

Dank voor de toelichting, Henk, het verklaart wel waarom deze pater (ook bij Martien, lees ik) nog levendige herinneringen oproept.

Arie van Lankveld zei op 1 april 2019 om 21:55 uur

ik heb geen les meer van hem gehad ( volgens mij gaf hij nederlands). Zijn dood kan ik me nog goed herinneren. We mochten ( of moesten) allemaal langs zijn baar lopen om afscheid te nemen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 april 2019 om 08:26 uur

Dat moet inderdaad wel indrukwekkend zijn geweest, Arie. Bijzonder om te zien dat zijn overlijden jullie allemaal nog zo helder voor de geest staat. Pater Leo van den IJssel was een beetje de "opa" van jullie allemaal.
Ik werd toch wel benieuwd, dus heb nog even naar deze pater gezocht en o.a. dit artikel gevonden uit '68 n.a.v. zijn plotselinge overlijden: https://kranten.salha.nl/issue/EvZ/1968-11-18/edition/null/page/9

Ad van Heeswijk zei op 11 april 2019 om 12:15 uur

Dank voor het krantenbericht over het overlijden van pater van den IJssel. Ik wist uiteraard wel dat hij was overleden, maar niet precies wanneer en hoe. Een heel aparte man.
Even tussendoor: ik heb van 1959 tot 1964 in Kaatsheuvel gezeten (Missiehuis St Antonius) en vervolgens van 1964 tot 1966 in de Steffenberg.
Terug naar pater van den IJssel: als leraar driftig, met een chronisch ordeprobleem; hij gaf nog in de 6e klas klappen of dreigde daarmee -we spreken 1965/1966! Pater Hoogedoorn, onze leraar Latijn in 6A, zei eens "Als ik langs een klas loop die erg lawaaierig is, denk ik gewoon 'daar wordt zeker Nederlands gegeven'". Absoluut oninspirerend - terwijl hij buiten de les zo creatief kon zijn: muziek, toneel! Toentertijd nam ik hem dat zeer kwalijk, ik hield zo van het vak Nederlands, maar intussen ben ik veel milder geworden en kan ik hem mij herinneren als een goed man, een 'heilig' man zelfs (al die loyale jaren van chaotische lessen!), en een vertederende excentriekeling. Maar een 'opa' van ons allemaal - nee, niet in mijn beleving. Buiten de les, zoals gezegd, wél inspirerend, hij gaf mij altijd heel mooie rollen in onze toneelstukken en was niet bang voor grootse producties.

Overigens was de Steffenberg nadrukkelijk géén 'broederhuis' zoals in de inleiding hierboven wordt gesteld. De jongens die broeder wilden worden ('postulanten' genaamd) bleven bij de verhuizing naar de Steffenberg in Kaatsheuvel achter, evenals de geprofeste broeders. Als ik mij goed herinner was frater Schuurmans de enige niet-priester in de Steffenberg, niet meer als ziekenfrater, wat hij in Kaatsheuvel was geweest, maar als portier. De ziekenzorg werd overgenomen door zuster Agnes.
Het Xaveriuscollege, de gezamenlijke onderneming van MSF en Scheut (Sparrendaal), was uitdrukkelijk bedoeld als kleinseminarie, de eerste fase van de priesteropleiding, en ik heb begrepen dat het heel eventjes, zo lang (of beter: zo kort) het duurde, het grootste categorale gymnasium van Nederland was.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 april 2019 om 09:22 uur

Geen dank, Ad, en een mooi beeld dat je van pater v.d. IJssel schetst, een man met twee gezichten dat blijkt wel
Met je opmerking dat het geen broederhuis was, ga ik aan de slag. Ik zal de tekst erop aanpassen. Dank!

Martinus zei op 15 april 2019 om 11:08 uur

Goed zo want ik wilde niet lastig zijn maar. broederhuis??? Voor missionarissen dus paters dus priesters

Guus van Beek zei op 23 mei 2019 om 10:20 uur

Ik heb ook de Steffenberg gezeten. Dat was in 1963 (11 jaar). Splinternieuw gebouw. Heb daar toch een goede tijd gehad. Veel geleerd, gesport en kattenkwaad uitgehaald. Later, omdat het op het Gymnasium niet goed ging, ben ik naar Mariaoord gefietst en later zelfs daar op internaat gegaan. Ik heb er een leuke tijd gehad en vooral veel geleerd van de kustgeschiedenis docent: een verzamelaar van Japanse prenten en Iconen. Later, tijdens mijn opleidingen Den Bosch, ben ik nog wel eens 'oud medeleerlingen' uit die tijd tegen gekomen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 mei 2019 om 10:33 uur

Hallo Guus, dank voor je bijdrage. Goed om te lezen dat je er een mooie tijd hebt gehad. Het moet een inspirerende docent zijn geweest, om zo'n blijvende indruk achter te laten.

Ad van Heeswijk zei op 6 juli 2019 om 11:43 uur

De docent waar Guus van Beek het over had was ongetwijfeld pater Reijers, geboren in 1908 in Megen en overleden in 2008, kort voor zijn 100e verjaardag. Leraar geschiedenis en kunstgeschiedenis; wat hij níet wist over kunst was niet de moeite waard te weten. Was altijd wel iets aan 't verzamelen: eerst middeleeuwse Spaanse kruisbeelden, die hij inruilde voor prenten van Marc Chagall, die hij vervolgens inruilde voor Japanse prenten (ik kreeg er een van hem als huwelijksgeschenk), en tenslotte dacht ik middeleeuwse gebedenboeken. Als leraar enthousiast en eigenzinnig, zoals op zijn bidprentje staat. En ook uiterst bemoedigend en behulpzaam, hij zag jouw kwaliteiten ook op momenten dat jijzelf die even niet zag. Een man aan wie ik met veel genegenheid terugdenk.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 juli 2019 om 14:54 uur

@Ad: Dat moet inderdaad de docent zijn waar Guus het over heeft. Wat grappig dat deze pater al zijn verzamelingen zo gemakkelijk inwisselde voor nieuwe : )

Jan Otten zei op 12 augustus 2019 om 16:06 uur

Ook ik heb op de Steffenberg (1968-1971) de eerste drie jaar van het gymnasium gevolgd met de "roeping"om priester te worden. In de tweede klas deed ik een onderzoekje over het geloof en interviewde ik de reeds genoemde paters en de non (naam ??, later getrouwd met een pater van de Steffenberg, ik dacht Tielemans). Uit het interview kwam dat ik de antwoorden kinderachtig vond en dus was mijn roeping ook snel verdwenen. Heb twee keer een kleine reünie in Vught georganiseerd en heb de laatste keer van pater Wevers nog een namenlijst van onze lichting ontvangen. Ben van plan om het nog eens te doen, het was voor mij een hele mooie leerzame prettige tijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 augustus 2019 om 08:18 uur

Hoi Jan, leuk dat je je docenten/opvoeders mocht interviewen, ook al was de uitkomst dan helaas weer wat minder : ) En mooi dat je zo'n reünie hebt georganiseerd, daar zien we inmiddels wel meer plannen voor opduiken op deze site. Niet altijd even gemakkelijk om iedereen weer op te sporen denk ik. Wanneer gaat die reünie er ongeveer komen of is het daar nog te vroeg voor? (Ik weet ook niet wanneer de laatste was)

Jan Otten zei op 13 augustus 2019 om 10:46 uur

Hoi Thijs, blijkt dat we al drie keer bij elkaar waren in 2004, 2005 en 2010. Mijn plan is 2020 voor een volgende reünie. Klein groepje dat uitbreidt door dat mensen toch meer contact hebben, alsook slinkt door overlijden. Heb een lijst van 45 namen die in 1968 zijn gestart. Van de meesten heb ik geen e-mail.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 augustus 2019 om 12:08 uur

Toch nog een mooie lijst, Jan, alle succes gewenst met de voorbereiding en wie weet dat de reacties hier nog een steentje kunnen bijdragen, bij het in contact komen met andere oud-leerlingen.

Jos Koldeweij zei op 3 september 2019 om 10:55 uur

veel herinneringen; ik was een van de 'externen' uit de omgeving, die naast de internen van Sparrendaal en De Steffenberg het gymnasium mochten volgen, van 1965-1972. We hoorden niet bij de ene en niet bij de andere groep. Zelf heb ik wel goede herinneringen aan die schooltijd. Is het een idee om ook deze groep bij een reünie te betrekken en hen (ons) herinneringen te laten vertellen? Veel namen van docenten komen me nog bekend voor, bv die genoemde leraar duits, die we ook 'Piet' noemden. Baerwaldt was idd voor gymles, en vond mij 'arrogant'wat ik niet begreep maar ik had wel een hekel aan de gymles! Reijers leerde me veel en was bepalend voor latere keuzes (kunstgeschiedenis). Ik heb nog altijd een boek dat ik van hem kreeg. Martien: ik denk dat wij in dezelfde klas zaten (oa 3C ?).

martien zei op 3 september 2019 om 11:11 uur

Jos ja wij zaten in de zelfde klas met Jan van Laarhoven en ik zag jou op de TEFAF in Maastricht.

Piet van Kaam zei op 11 september 2019 om 10:45 uur

Elke dag gingen we te voet naar het naastgelegen Sparrendaal om de lessen op het gymnasium te volgen gezamenlijk met de jongens van Sparrendaal en de externen uit de omliggende dorpen. We liepen dan langs de witte villa Oud Sparrendaal, die tussen De Steffenberg en Sparrendaal de school stond. We zaten meestal in de noodlokalen aan de rand van het bos en soms ook in de stenen hoofdgebouw. Geschiedenisles van pater Rijers kon voor mij niet lang genoeg duren, heerlijk zoals hij kon vertellen over de Romeinse - en Griekse mythologie. Hier is mijn liefde voor Griekenland ontstaan. We hebben veel eilanden en plaatsen bezocht die voor kwamen in zijn verhalen voor kwamen. Latijn ging me ook wel goed af. De tekenlessen op Sparrendaal waren mijn favoriete lessen. De tekenleraar kon spannend vertellen of draaide klassieke muziek en daarbij moest je via een pentekening een situatie uitbeelden. Maar de rest van de vakken bleek onder de maat. De maanden vlogen voorbij. De Steffenberg werd door mij als prettig toeven ervaren. Ook hier werden in de gangen soms mooie exposities ingericht van beeldhouwers en schilders onder anderen van Gerrit de Moree uit Breda. Dat was altijd een leuke afwisseling. Maar aan het einde van het schooljaar viel het doek. Mijn roeping voor het priesterschap leek, gezien mijn lage cijferlijst, over. Het besluit om De Steffenberg en Sparrendaal te verlaten was snel genomen. Ik kan me verder niet veel meer van mijn verblijf in Vught herinneren dan alleen maar veel goeds. Een vrijwel onbezorgd leven in de vrije natuur.

Piet van Kaam zei op 11 september 2019 om 11:02 uur

Ik ben vorige week eens op de fiets naar Teteringen gereden. Ik ben daar gaan kijken rondom het Zorgcentrum Zuiderhout en Golfpark de Haenen.
Ingesloten door het Golfpark ligt de begraafplaats waar de paters en broeders van de Heilige Familie MSF herbegraven zijn vanuit St. Antonius te Kaatsheuvel en ook paters die in het Zorghuis gestorven zijn. Ik zag veel bekende namen op de kruisjes. Ook die van Pater Piet van der Veeken. Hij was een oudere buurjongen van mij die als late roeping was ingetreden bij de paters van de Heilige Familie. Als hij thuis kwam bij zijn ouders op visite mocht ik altijd in de dorpskerk de mis bij hem dienen. Hij maakte me enthousiast om naar het seminarie te gaan. Ik zag dat hij pas dit voorjaar is gestorven op 96 jarige leeftijd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 september 2019 om 09:11 uur

@ Jos, Martien, Piet: bedankt nog voor jullie reacties!

@Piet: fijn om zulke inspirerende leraren te hebben gehad. Vooral ook die aanpak om klassieke muziek te draaien en de leerlingen vervolgens te laten tekenen - kan me voorstellen dat dat leuke lessen waren, maar ook een goede manier om creativiteit aan te wakkeren. Werden die tekeningen ook wel eens geëxposeerd?
Trouwens: heb je misschien nog foto's van het internaat kunnen vinden? We kunnen ze, zoals je ziet, goed gebruiken maar je gaf al aan dat je ze waarschijnlijk niet (meer?) hebt..

Piet van Kaam zei op 18 september 2019 om 10:06 uur

Helaas helemaal geen foto's van de Steffenberg bewaard gebleven Thijs. Ik zal mijn zus nog eens navragen die beheert het "huisarchief".

Thijs de LeeuwBHIC zei op 18 september 2019 om 10:35 uur

Ah, da's heel fijn Piet als je dat zou willen doen. Het blijkt ook in het algemeen lastig om voor dit internaat foto's te vinden. Exterieur lukt nog wel, interieur wordt moeilijker maar met mensen erop, broeders of leerlingen... dan wordt het past écht lastig

Jos Koldeweij zei op 18 september 2019 om 15:47 uur

Foto's zijn er bij de 'externen' zeker niet - wij kwamen nooit in het internaat van de Steffenberg zover ik weet en slechts deels in de Sparrendaalgebouwen. Voorts de grote en de kleine cour achter Sparrendaal en de leslokalen. Twee andere externen, Joost van Gemert en Hans Matthijsen uit Vught, onderhielden nog heel lang contact met Arie Akkermans, aardige maar ook, herinner ik me, strenge leraar klassieke talen. Via hen is wellicht iets te achterhalen.
Martien: ja, kan dat je me op de Tefaf zag (en herkende??!), had me maar aangesproken. Misschien aardig om een keer bij te praten - kennelijk zijn er ook overlappende belangstellingen.

Geert van der Aa zei op 1 januari 2020 om 22:48 uur

Ik reageer een tweede keer op dit forum, nadat ik het nog eens had opgezocht en o.a. las, dat in 2020 een reunie wordt overwogen, die ik wel zou willen bijwonen. Ik ben in 1970 in Nijmegen (geneeskunde) gaan studeren en hield daar contact met een jaargenoot, die ik van Sparrendaal kende (Paul Haenen, studeerde antropologie, is 80-er jaren overleden) en met 2 externen/klasgenoten, met wie ik nog contact heb (Hans van Hirtum en Hans van Hinsbergh). Ten antwoord op Thijs de Leeuw kan ik zeggen met "roeping" naar de Steffenberg gegaan te zijn, die echter na 2 - 3 jaar verviel zonder dat ik animo had er weg te gaan.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 januari 2020 om 08:35 uur

Nog bedankt, Geert, voor je bericht en de toelichting. Zou natuurlijk mooi zijn als die reünie, misschien dus ook met externen als ik het goed lees, er van gaat komen. Heb je al met Jan Otten over die reünie gemaild? Ik lees hier dat hij er mee bezig is voor 2020 en namen verzamelt. Als we daarbij kunnen helpen door bijv. achter de schermen contacten te leggen dan laat maar weten.

Peter Schramade zei op 10 maart 2020 om 18:24 uur

Ivm de voorbereiding van een boek over het kleinseminarie van de Paters van de Heilige Familie, zou ik graag in contact komen met Martien van Wezel, Henk van Hees, Arie van Lankveld, Guus van Beek, Jan Otten en Jos Koldeweij.

Jan Otten zei op 10 maart 2020 om 19:27 uur

Hoi Peter, je kunt me contacteren. jan-otten@home.nl
Groet Jan

Arie van lankveld zei op 10 maart 2020 om 19:32 uur

Hoi Peter , mij ook ; suzanenarie@gmail.com. Groet , Arie

Guus van Beek zei op 10 maart 2020 om 19:35 uur

Dag Peter. Je kunt mij contacteren met mijn email adres: guusbeek@xs4all.nl
Groet

Peter Schramade zei op 10 maart 2020 om 19:46 uur

Uit de inleiding:
'En ook daar verbleven jongens van pakweg twaalf tot zestien jaar oud.'
Twaalf: okay, maar soms al vanaf elf.
Zestien: tja, dan zou je hooguit tot klas 4 zijn gekomen, tenzij je zo briljant was dat je twee klassen mocht overslaan... of het sowieso na vier jaar voor gezien hield. Bovendien waren er ook die er 7 of 8 jaar over deden.
Voorstel: maak ervan 'pakweg 12 tot 18'.

Peter Schramade zei op 10 maart 2020 om 20:01 uur

Uit de inleiding:
'Het is bekend dat de paters van Scheut hun collega-missionarissen van de Heilige Familie hielpen op hun school, maar gold dat ook omgekeerd...'
Deze zin suggereert dat beide internaten hun eigen school hadden. Dat is niet juist. Ze hadden 1 gezamenlijke school, een erkend gymnasium, op het terrein van Sparrendaal, en met een min of meer gelijkwaardige inbreng (kwalitatief en kwantitatief) van docenten.
Jongens die vanuit de Steffenberg havo, lyceum of welk ander type school dan ook volgden, bezochten scholen die noch van de paters van de H. Familie waren, noch van de paters van Scheut.

Peter Schramade zei op 10 maart 2020 om 20:05 uur

Dank Jan, Arie en Guus. Mail jullie vanavond nog!
Zie desgewenst voor nadere info mijn reacties onder 'Missiehuis St. Antonius Kaatsheuvel'

Jos Koldeweij zei op 10 maart 2020 om 20:06 uur

prima als je contact opneemt Peter: a.koldeweij@let.ru.nl

Peter Schramade zei op 10 maart 2020 om 20:14 uur

In mijn onderzoek staat de periode 1914-1964 centraal. De 50 jaar waarin het kleinseminarie gevestigd was in Kaatsheuvel. Maar ook de periode daarvoor (Grave, de pioniersfase), en die daarna (Vught, de fase van ommekeer, afbouw en neergang) wil ik meenemen.

peter schramade zei op 10 maart 2020 om 20:51 uur

Zou ook graag in contact komen met Piet van Kaam en Geert van der Aa

Guus van Beek zei op 10 maart 2020 om 21:37 uur

Mijn periode in Vught was ... de eerste lichting .... de school (gymnasium) was in Sparrendaal. Dat was een gemeenschappelijk initiatief tussen de ‘Paters van Scheur’ (Sparrendaal) en de paters van de Heilige Familie (Steffenberg). Alken de opleidingen waren gemeenschappelijk. De internaten waren verschillend. Op Sparendaal waren er zekfs zgn ‘externen’ ... leerlingen uit de omgeving die niet in het internaat verbleven. Op de Steffenberg, waar ik verbleef, was dat niet mogelijk. De meeste docenten waren van het Internaat Sparrendaal. Ik vond de docenten van de Steffenberg ‘meer inspirerend’ maar dat zal ongetwijfeld beïnvloed zijn door de ‘cultuur’ op de Steffenberg. Ik heb er waardevolle en goede herinneringen aan. Niet alleen qua betreft onderwijs maar vooral wat betreft algemene vorming en onderlinge vriendschap maar ook wat betreft saamhorenschap.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2020 om 13:58 uur

@Peter: dank voor je correcties ik ga de tekst erop aanpassen. Altijd welkom, en ik kan me voorstellen dat je onderzoeksproject er nog meer zal opleveren : )

Ik heb zojuist achter de schermen nog contact gezocht met de resterende namen uit je lijst, die hier nog niet hebben gereageerd. Als ik wat hoor dan mail ik je. Mooi initiatief.

@Guus: fijn dat je die verhouding Sparrendaal/Steffenberg nog verder wilde toelichten, ik blijf het ingewikkeld vinden maar er is nu al een veel helderder beeld. Sparrendaal was dus niet alleen voor priesterstudenten maar liet ook externen toe, terwijl De Steffenberg alleen voor internen en dus een geslotener cultuur was eigenlijk.
Vraag me nu wel af waarom de ene wel en de ander geen externe leerlingen toeliet?
En waar moet je zelf aan denken als je het hebt over die cultuur op de Steffenberg. Ben wel benieuwd naar die verschillen, omdat ze ook helpen om de beide internaten beter in z'n algemeen te typeren.

martien zei op 16 maart 2020 om 14:07 uur

correctie
2 internaten en concurrenten en 1 school Franciscus Xaverius College met externen uit Vught en Helvoirt e.o.
Dus geen externen op Sparrrendaal en geen school die Sparrendaal heette
en vanaf oktober 1969 iedereen op de fiets naar Maurick collge

martien zei op 16 maart 2020 om 14:09 uur

wees wijs en mail privé naar Thijs

Peter Schramade zei op 16 maart 2020 om 15:11 uur

Sparrendaal was in feite de naam van het landgoed, de naam van het internaat van de Scheutisten was: Missie-college St. Franciscus Xaverius. Dit bestond van 1928 tot 1970. Deze naam stond ook pal boven de hoofdingang. Hoog op de gevel stond echter ook: Sparrendaal.
Ik denk dat het voor de samenwerking met de paters vd H. Familie ook al wat externe leerlingen had. Wij hadden er begin jaren 60 maar 1 in Kaatsheuvel.
Als we tegen elkaar voetbalden heette dat Sparrendaal-Steffenberg.
Sparrendaal had meer ll, en bij hen stond ook vaak een aantal externen opgesteld.... Ze wonnen dan ook ietsje vaker dan wij...

peter schramade zei op 16 maart 2020 om 17:22 uur

@Thijs: Fijn dat je contacten legt!
Ik was ondertussen in mijn hoofd ook al wat op weg :-)
Van Geert vd Aa komt een beeld bij me boven van: relatief klein menneke indertijd, kwikzilverachtig, blond, bijna 'wit' haar en heel open gezicht.
In de foto van Martien zie ik veel gelijkenis met (zijn oudere broer?) Wim v. W. …. , als twee druppels water.
Afijn, alzo heb ik, met vallen en opstaan, al een 160 oud-studenten achterhaald.
Ben benieuwd wat dit weer gaat opleveren.
Dit spoor, van de internaten, lijkt wat beter begaanbaar dan het andere: 'Klooster' De Steffenberg in Vught. Zie verwijzing hieronder. Heb een jaar gewacht op een correctie, blijkt die ook weer om een correctie te vragen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2020 om 19:30 uur

@Peter: ja dat is inderdaad niet helemaal volgens plan verlopen, om het voorzichtig uit te drukken! Nog excuses daarvoor en fijn dat je hier wilde reageren. Ik ga nu afsluiten en morgen weer met frisse moed aan de slag : ) Een fijne avond gewenst en we houden contact.

Marcel Franken zei op 14 mei 2020 om 12:42 uur

Ik zat op Steffenberg van 69-71, en op het Maurick (brugklas en 2e). Toen werd het opgeheven. In de jaren 80 reed ik er nog een langs toen het blindeninstituut was. Ik heb toen enkele zwart-wit foto's van de buitenkant gemaakt. Er was toen al eea bijgebouwd. Weer veel later zag ik dat de slopers hun werk gedaan hadden. Raar om een zandvlakte aan te treffen waar zoveel gebeurd is.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 mei 2020 om 12:45 uur

@Marcel: dank voor je reactie. Dat moet wel onwerkelijk zijn geweest. Goede tijd gehad op dit internaat? Foto's mag je ons sturen als je wilt, kan naar info@bhic.nl dan kan ik er hier een paar bijvoegen. Groet,

Ad van Heeswijk zei op 14 mei 2020 om 13:37 uur

Volgens mij zijn die twee recentelijk bijgevoegde klassenfoto's niet van de Steffenberg. In de jaren 1961-1963 zaten we sowieso nog niet in de Steffenberg maar in 't Missiehuis St Antonius in Kaatsheuvel (we verhuisden naar Vught in januari 1964), en geen van de namen in de bijgevoegde leerlingenlijsten komt me bekend voor, inclusief die van de inzender Chris Muskens, en ook die afgebeelde fraters zijn niet van de Missionarissen van de H Familie. Dus ik vermoed dat die foto's bij een ander kleinseminarie of juvenaat thuishoren.

Peter Schramade zei op 14 mei 2020 om 13:38 uur

Over de namen op de klassenlijsten boven deze chat: deze personen zaten met 100% zekerheid niet op de Steffenberg in Vught. Niets, maar dan ook echt niets, wijst daarop. Integendeel. Bijvoorbeeld de jaartallen: De Steffenberg is pas in 1964 !!! geopend. Met die opmerking begint het artikel hierboven zelfs! Waar blijft de zelfcensuur van de kant van het BHIC? En fraters in de begeleiding hadden we al helemaal niet. Meestal herken ik veel personen, zelfs op zulke slechte foto's als hierboven afgebeeld. Sorry, als het erop begint te lijken dat ik de vaste corrector van deze site ben... Voel me vooral erg betrokken...

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 mei 2020 om 13:48 uur

@Ad en Peter: ik ga het nakijken, dank voor de oplettendheid dat is juist heel fijn. Kan simpelweg een fout van mij zijn hoor, in dat geval verhuis ik ze naar de juiste pagina. We krijgen - gelukkig - ook zóveel binnen. Ik kom hier nog op terug.

Edit: ik zie het al. Is al wat ik vermoedde: moet Ruwenberg in Sint-Michielsgestel zijn. Ik ga ze verhuizen : )

Arie van lankveld zei op 14 mei 2020 om 14:22 uur

Ha ha , dat is toevallig. Toen ik de foto bekeek zag ik de naam Ben Aldenhuijsen uit Boekel . Dat is een vriend van mij die op de Ruwenberg in St Michielsgestel heeft gezeten . Dus was mij gelijk duidelijk dat het geen foto was van de Steffenberg

Frans Metsemakers zei op 2 juni 2020 om 14:30 uur

In de periode 1965- 1970 zat ik op het internaat "De Steffenberg".
Veel goede herinneringen en natuurlijk ook minder goede met name de schoolprestatie's. Voor een reünie zou ik graag een uitnodiging ontvangen. Inmiddels al enkele foto's gevonden(5 stuks) , maar ik zoek nog verder in mijn "archief".
Contact opnemen kan, mailadres: fgmmetsemakers@hotmail.com

Martien zei op 2 juni 2020 om 17:49 uur

Danny kay zo heette frans toch!

Theo Strik zei op 13 juni 2020 om 15:52 uur

Ook ik was een bewoner van de Steffenberg 1968 tot 1970.
Vooral de vrijheid die er was hier vond ik heerlijk, na schooltijd naar het dorp, en als ik geld nodig mocht hebben dan kon ik mij altijd melden bij pater Timmermans.
Mijn zwemdiploma A heb ik gehaald in de ven bij pater Wevers, waar je gemakkelijk kon smokkelen met het watertrappelen omdat het niet overal diep was.
Sport en spel onder leiding van pater Wevers was altijd een genot, en voor de jongste leerlingen was er natuurlijk juffrouw Annie en pater Hornes.
Het was een leuke leerzame tijd, ondanks dat er weinig van het leren terecht kwam, maar je werd op jonge leeftijd al vroeg zelfstandig gemaakt, na 2 jaar Steffenberg had ik moeite om weer thuis in het gezin te acclimatiseren.
Nare herinneringen zijn mij niet bekend.

Theo Strik zei op 13 juni 2020 om 15:57 uur

De laatste reünie heb ik ook meegemaakt en was erg leuk om oude lotgenoten te ontmoeten.
Ik ben als er een vervolg komt weer graag van de partij.
mvg. Theo Strik

peter schramade zei op 13 juni 2020 om 16:35 uur

@Theo Strik:
1. Pater Timmermans? Misschien bedoel je: Tielemans? Of Timmers? Een pater Timmermans staat nl. niet op de ledenlijst van de paters.
2. Heb je misschien interesse om mee te doen aan een vragenlijstonderzoek over het internaat van de paters van de H. Familie?

Guus van Beek zei op 13 juni 2020 om 17:02 uur

Dat kan ik mij ook wel herinneren: diploma A halen onder begeleiding van Pater Wevers (bijnaam: de stier) Die was erg fanatiek en watertrappelen was mogelijk met je voeten in de modder. Niemand zag dat. Ik heb een hele fijne tijd gehad: verl vrijheid, creativiteit, sport ... noem maar op. Van studeren kwam niet erg veel. (Is ook niet zo belangrijk voor een puber van 11 jaar). Uiteindelijk toch wel goed terecht gekomen door de algemene ontwikkeling in de basis. Mijn periode (vanaf 1963 tot 1966) was echt vanaf het begin van de Steffenberg. Alles was nieuw!! Kosten: 500 gulden per jaar. Mijn vader schaamde zich om voor die prijs zijn zoon naar kostschool te sturen. Hij heeft het vrijwillig verhoogd. (Mijn oudste broer zat bij de Augustijnen in Venlo dus de vergelijking was snel gemaakt). De meeste inspiratie heb ik gekregen van de pater die kunstgrschiedenis gaf: ‘spulletje’.: de iconen, japanse prenten, e.d. . Nog steeds zie ik dagelijks de impact daarvan: mijn Iconen verzameling op mijn studie- / werkkamer. Hrt zou leuk zijn om tijdgenoten in een reunie te ontmoeten en de herinneringen op te halen.

Theo Strik zei op 13 juni 2020 om 17:17 uur

@peter schramade:
Ik bedoel Pater Timmers, hij was een van de paters die nieuwe leerlingen wierf voor het internaat.
Ik ben wel bereid om mee te doen aan een vragenlijst onderzoek.

Ad van Heeswijk zei op 13 juni 2020 om 17:50 uur

@Guus van Beek: die kunstgeschiedenispater was pater Reijers, ook bekend onder de naam 'de Kale'. Een heel goede leraar en een heel aardige man.

peter schramade zei op 13 juni 2020 om 18:13 uur

@Theo Strik: Fijn dat je mee wilt doen aan mijn onderzoek. Zou je me dan je mailadres willen doorgeven, desgewenst via Thijs de Leeuw? Je kunt het me ook rechtstreeks mailen: peter@schramade.nl

peter schramade zei op 30 augustus 2020 om 11:27 uur

Spam op deze site???
Wat is de relatie van de familie Ben met de Steffenberg?

Marilou NillesenBHIC zei op 31 augustus 2020 om 10:24 uur

Klopt Peter, we proberen zoveel mogelijk spam te weren, maar soms glipt er toch weer eentje tussendoor. Goed dat je het meldt, we hebben het bericht inmiddels verwijderd.

Peter schramade zei op 11 september 2020 om 08:01 uur

ai al weer een

Harry J. zei op 11 september 2020 om 08:32 uur

Het lijkt me technisch gezien niet zo moeilijk om inkomende reacties eerst in een quarantaine-sluis te plaatsen. De moderator kan dan beslissen om al dan niet een reactie door te laten en zodoende gevrijwaard te blijven van vervelende en niet ter zake doende spam-berichten.

Christian van der VenBHIC zei op 11 september 2020 om 12:25 uur

Beste Peter en Harry, het bericht is verwijderd. Dank voor het melden. We monitoren dagelijks meermaals alle reacties, waarbij 99% van de spam automatisch wordt geweerd. Maar niet altijd. Alle reacties eerst moeten laten goedkeuren door een medewerker is geen goede optie. Uit ervaring is gebleken dat mensen graag willen dat hun reactie direct zichtbaar is. Dat heeft veel voordelen; het voorkomt vertraging, voorkomt dubbele reacties, stimuleert gesprekken enz. Maar het heeft ook een nadeel, dat er dus soms een spambericht tussendoor glipt. Doorgaans zien wij dit binnen een dag en halen het bericht weg.

peter schramade zei op 11 september 2020 om 13:06 uur

Dank je wel Christian.

Ander probleem.
Ik zie dat de inleiding weer eens is bijgesteld.
Helaas moet ik constateren dat jullie het toch nog steeds niet goed hebben begrepen...
Ook kan de formulering scherper en pregnanter, met name op het punt van de antecedenten.
Het kan aan mij liggen, dat ik het met al mijn eerdere 'uitleg' nog steeds niet helder heb kunnen 'overdragen'.

Het is kennelijk voor niet ingewijden een complexe constellatie.

Mag ik een paar concrete wijzigingsvoorstellen doen?

Christian van der VenBHIC zei op 11 september 2020 om 13:22 uur

Peter, wat mij betreft herschrijf je de gehele inleiding. Dan kan collega Thijs of Mick ernaar kijken. Zelf ben ik hier enkel van de spamverwijdering ;-) Welkom dus!

Die sfinx zei op 12 september 2020 om 08:11 uur

Sparrendaal en Steffenberg water en vuur of hel en hemel
Steffenberg was de hemel en Sparrendaal hemeltergend
Mijn heilige familie is nu flink uitgebreid en ik heb nog steeds een missie

peter schramade zei op 28 september 2020 om 17:53 uur

Beste sfinx,
Graag kom ik met je in contact ivm met een onderzoeksproject dat ik eerder op deze site besprak.
Hartelijke groet,
Peter

Martinus Van Wezel zei op 28 september 2020 om 18:48 uur

De sfinx was bijnaam van Martien van Wezel i.v.m. Raadselachtige uitspraken

P.W.J. Schramade zei op 14 oktober 2020 om 12:54 uur

Al weer een halve dag 2 spamberichten hierboven .....

Christian van der VenBHIC zei op 14 oktober 2020 om 13:36 uur

Beste P.W.J. Schramade, deze beide berichten had ik vanmorgen eerste werk al verwijderd. Ik zie ze zelf ook niet meer te staan. Mocht dat bij u wél het geval zijn, dan kan het helpen de pagina 'hard' te verversen m.b.v. Ctrl+F5. Laat me maar even weten of het daarmee is opgelost.

peter schramade zei op 14 oktober 2020 om 14:30 uur

op de andere site staan ze nog steeds, ook na verversing

Christian van der VenBHIC zei op 14 oktober 2020 om 14:48 uur

Beste Peter, daar heb je een punt. Had ik niet aan gedacht, dat je misschien wel op de andere site keek. Sorry. Volgens mij vindt die synchronisatie op dagelijkse basis plaats als het gaat om verwijderde berichten. Dus morgen zouden ook daar beide spamberichten verwijderd moeten zijn. Ik zal het even mee in de gaten houden.

Paul zei op 15 oktober 2020 om 13:38 uur

@ P.W.J. Schramade. Zoals u ziet is de spam inmiddels verwijderd. Dat is nu handmatig gedaan, maar we zijn samen met de webbouwer op zoek naar een permanente oplossing.

Ad van Heeswijk zei op 18 oktober 2020 om 12:27 uur

Heel irritant inderdaad, die spam. En die glipt er klaarblijkelijk toch gemakkelijk onderdoor. Toen ik vanmorgen deze pagina nog eens doorscrolde zag ik er twee die aan de aandacht van de moderatoren zijn ontsnapt: op 26 maart 2019 het gezeur van ene "Davis wilfred" en op 24 april 2019 het gezanik van ene "Anderson morris". Ik hoop dat de webbouwer snel een effectief spamfilter vindt!

Ad van Heeswijk zei op 18 oktober 2020 om 12:34 uur

Klaarblijkelijk geldt mijn bovenstaande opmerking alleen voor Wierook, Wijwater & Worstenbrood, want ik zie die spam alleen daar, en niet hier op de BHIC-pagina.

Christian van der VenBHIC zei op 18 oktober 2020 om 12:44 uur

Beste Ad, dat laatste is inderdaad het geval. We hebben bij de webbouwer inmiddels de vraag uitstaan om dit probleem met het over en weer niet altijd synchroniseren van onze beheeracties (zoals het verwijderen van spam) op te lossen, zie de eerdere reactie van mijn collega Paul.

Ad van Heeswijk zei op 18 oktober 2020 om 12:49 uur

Ah, mooi. Dan hoop ik dat die twee 'historische' spamzeursels op WW&W ook snel alsnog worden verwijderd. Prettige zondag!

Ad van Heeswijk zei op 24 oktober 2020 om 23:08 uur

In verband met een opmerking in de inleiding hierboven over 't lerarencorps van 't Xaveriuscollege is 't misschien aardig om, in een soort momentopname, in herinnering te roepen wie die leraren waren. In het schooljaar 1965-1966 telde het lerarencorps 35 leraren - het kunnen er ook 36 geweest zijn, maar als dat zo was kan ik me die 36e met geen mogelijkheid voor de geest halen. Van die 35 leraren waren er 14 van de paters van de H. Familie (MSF), 13 van de paters van Scheut (Sch), en 8 waren leken.

Latijn en Grieks: de paters A. Akkermans, K.Baerwaldt en M. Wevers (allen MSF), en L. Baas, W. van Dillen, C. Hoogedoorn en F. van Maasakkers (allen Sch).
Nederlands: de paters F. van de Wiel, L. van den IJssel en A. van der Heijden (allen MSF).
Frans: de paters A. de Jong (MSF), Bouman (Sch), en een leek wiens naam mij is ontschoten, een nog jonge man.
Duits: pater M. van der Wolk (Sch).
Engels: de paters A. Bleeker (MSF) en J. Larsen (Sch), en mw. A. Smits, de eerste en op dat moment enige vrouwelijke leraar.
Geschiedenis: de paters A. Reijers (MSF) en G. Giezenaar (Sch), en de heer H. van Stekelenburg. Pater Reijers gaf ook kunstgeschiedenis.
Aardrijkskunde: de paters A. Wijgergangs (MSF) en B. Holla (Sch).
Wiskunde: pater H. Roothans (Sch) en de heer J. Goris.
Natuurkunde: pater J. van Oers (MSF).
Scheikunde: de heer J. Broekema.
Pater van Oers en de heer Broekema gaven ieder ook een aantal uren wiskunde.
Biologie: pater P. Coppens (Sch).
Muziek: de paters A. van der Staak en F. Hendriks (beiden MSF).
Tekenen: een leek wiens naam ik mij niet herinner.
Gymnastiek: de heren F. Baerwaldt en H. Brouwers.
Godsdienst: de paters F. Bakker (MSF), J. Verdurmen en Simons (beiden Sch).

P. Schramade zei op 25 oktober 2020 om 02:06 uur

Geurts (?) (Scheut) voor scheikunde

P. Schramade zei op 25 oktober 2020 om 02:08 uur

Stand msf-scheut dus toch 14-14

Ad van Heeswijk zei op 25 oktober 2020 om 10:08 uur

Wij kregen zelf inderdaad in het schooljaar 1963-1964 scheikunde van pater J. Geurts van Scheut. Maar m.i.v. van het schooljaar 1965-1966, dat ik hierboven had genomen als 'momentopname', was hij verdwenen en vervangen door dhr. Broekema.

Als ik me goed herinner deed toen het gerucht de ronde dat pater Geurts was overgeplaatst naar een door de Scheutisten gerunde universiteit op de Filippijnen, maar het lijkt me waarschijnlijker dat hij hoorde bij de eerste golf uittredingen die toen aan de gang was. Ik heb later ooit gehoord dat hij hoogleraar natuurfilosofie is geworden in Utrecht, maar of dat klopt weet ik niet.

Harrie Verwegen zei op 13 januari 2021 om 20:16 uur

Jammer dat er twee sites zijn waarop je je verhaal kwijt kunt maar die niet aan elkaar gekoppeld zijn. Ik heb zojuist mijn herinnering over de Steffenberg op de BHIC site 'De Steffenberg in Vught' geplaatst maar zie nu dat dat weer een andere is dan deze. Zijn die niet te linken aan elkaar? Nu lopen er twee discussielijnen naast elkaar op.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 januari 2021 om 06:29 uur

@Harrie: dank voor je reactie, hier en op de kloosterpagina voor De Steffenberg, Ik ben het met je eens dat er een betere koppeling mogelijk is, daar zal ik met collega's zeker nog naar gaan kijken. Probleem is dat er met het samenvoegen van de pagina's ook de reacties van één van die pagina's verloren zouden gaan. Het BHIC heeft een kloosterkaart en een internatenkaart. Met die laatste wilden we expliciet de oud-leerlingen een platform bieden, maar je ziet dat internaatherinneringen ook op de pagina over het bijbehorende klooster worden gedeeld. Dat snap ik ook wel, maar zoals je al zegt: we moeten ze op een of andere manier linken. Staat genoteerd en hopelijk vinden we snel een goede oplossing.

peter schramade zei op 4 februari 2021 om 11:08 uur

Misschien is dan een goed begin: onder 'Lees ook' de andere vindplaats te vermelden...

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 februari 2021 om 10:03 uur

Helemaal gelijk Peter, ze zijn nu ook via "Lees ook" gekoppeld.

peter schramade zei op 5 februari 2021 om 10:45 uur

Dank je wel Thijs. Als ik je niet overvraag: nog mooier zou het zijn als daar ook naar de kloosterpagina van het missiehuis in Kaatsheuvel zou kunnen worden verwezen. Dan zijn we compleet. Veel van de nog levende oud-studenten (70plus) hebben in 1964 de verhuizing van Kaatsheuvel naar Vught meegemaakt. Zij vinden dan de vier ter zake doende pagina's bij elkaar, plus het verhaal over MSF.
Ja, en dan zo mogelijk op al die pagina's een verwijzing naar de andere...

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 februari 2021 om 15:26 uur

Hoi Peter, geen enkel probleem, juist fijn dat je zo bij deze pagina's betrokken bent. Het is ook zo aangepast. De pagina's verwijzen nu allemaal naar elkaar. Veel succes met je boek over het kleinseminarie van de paters van de Heilige Familie! Heel benieuwd naar het resultaat. Hartelijke groet,

Mvw zei op 6 februari 2021 om 16:00 uur

Er was geen keuken onder de kapel
Daar waren nissen met altaartjes
Elke pater dus priester moest elke dag de mis doen c.q. Afraffelen

Mieke Taphorn zei op 6 februari 2021 om 16:35 uur

Mijn schoonmoeder Mevrouw Gosselink-Leenders heeft hier enkele jaren gewoond.Ze werd van de een op de andere dag blind. En verhuisde van Eindhoven naar Vught. Ze heeft er ondanks dat ze blond was haar rust gevonden. Was een moeilijke tijd alles weer opnieuw gaan aan leren. Ze genoot van de tuin als we haar tijdens ons bezoek mee naar buiten namen. Ze had zich geen beter plek kunnen vinden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 februari 2021 om 08:37 uur

@Mvw: dank voor je reactie, onder de kapel waren dus nissen met altaartjes te vinden? Werden deze alleen door de paters gebruikt of kwamen de internen daar ook weleens?

@Mieke: onvoorstelbaar, wat een zware tijd moet dat zijn geweest en wat een wilskracht heeft je schoonmoeder vervolgens getoond! Wat herinner je je nog het beste van die momenten samen in de tuin en in welke jaren was dit eigenlijk?

mieke zei op 8 februari 2021 om 09:51 uur

Mijn schoonmoeder heeft er 9 jaar gewoond. Haar afscheidsdienst was in de kapel van de Steffenberg in 1995. Ze had 4 kinderen 2 dochters wisselde elkaar af op de woensdagen op bezoek. Omdat dan ook de Rabobank in huis was. Hetgeen erg fijn was voor de bewoners. Als je iets specifieks had moest je vooraf even de bank bellen. Werkte goed. Ook werd er dan yathzee gespeeld. Wij noemden dan de worp en zij telde het op . Goede training. In de weekenden afwisselend in het zelfde ritme kwamen we alle 4 in actie. Kortom had ze elk weekend bezoek. Er waren wel eens mensen die er jaloers op waren. Dobbelen was vaste prik standen werden genoteerd en er werd voor de zomervakantie een eind streep getrokken en de categorie kleinkinderen die ook op bezoek kwamen deden ook mee was er een prijsje te halen. Erg mooie tijd en de tijd voor haar bezoekers ging ook sneller voorbij. Ze had niet zoveel te vertellen en streed haar eigen leed. Als ik mopper komen jullie niet meer naar mij zei ze wel eens. Ze kon genieten van de tuin de frisse lucht het geluid van de dieren . Ze was een natuur en vooral zon liefhebber. De vleugel waar de oudere woonde was gelukkig voor de jongeren op een andere plek. Ook was er een borstelfabriek (van een bekend merk) op het terrein als werkplaats instelling.

Mvw zei op 6 februari 2021 om 16:00 uur

Er was geen keuken onder de kapel
Daar waren nissen met altaartjes
Elke pater dus priester moest elke dag de mis doen c.q. Afraffelen

Frans van Spaandonk zei op 4 maart 2021 om 14:34 uur

Ik stuitte op deze site. Ik woonde tussen 1966 en 1970 op de Steffenberg. Prima tijd gehad. Twee neven van mij, Jos en Jan van Spaandonk, zaten er ook. In 1970 ben ik weer thuis gaan wonen, kreeg een brommer en reed twee jaar dagelijks op en neer naar het Maurickcollege.
Vele herinneringen, veel anekdotes. Het valt me op dat pater Akkermans nauwelijks genoemd wordt in bovenstaande teksten. Op het leraren overzicht van Ad van Heeswijk geplaatst op 24-10-'20 heb ik twee aanvullingen : de heer Hillen (wiskunde) en de heer Baaijens (tekenen).
Ik stuur naar het e-mail adres 3 foto's van een heel bijzondere happening : de bezetting van het dak in het voorjaar van 1970 naar ik aanneem. Overal waren studenten bezettingen, dus waarom niet op de Steffenberg.
Op de groepsfoto herken ik de volgende mensen; ik vermeld erbij wat ik van hen denk te weten
Piet van Holstein (een oudere en jongere broer woonden er ook in 66/67)
Peter de Rooy (zijn oudere broer Jan woonde er ook jaren)
Karel Dirksen (uit Kaatsheuvel)
Piet Jereskes (uit Roermond, deed de mulo)
Bob Bevelander (zijn jongere broer zat in mijn lichting; kwamen uit Waalwijk
Gebroeders Verhagen ( Jan en....,waren jarenlang bewoner; kwamen uit Moergestel)
Peter Ceelen (zijn jongere broer Rinie zat in mijn lichting; kwamen uit de Noordoostpolder)
Buijs (voornaam schiet me niet te binnen)
Albert van der Kruis (kwam uit de buurt van Eindhoven)
Wim Seegers (kwam ook uit de buurt van Eindhoven)
Frans Metsemakers (uit de NoordOostpolder)
Cees Rutgers (Amsterdam, toen al zeer groot entertainer; mij is bijgebleven zijn vertolking van de Wolf en de 7 geitjes in plat Amsterdams.
Andere rijkelijk vertegenwoordigde familie op de Steffenberg (maar niet op de foto) : de 3 gebroeders Laming uit Gilze; Adrie, Tom en...?

ik heb samen met mijn neef Jan ergens in de 90-er jaren een kleine rondleiding gehad door het blindeninstituut door iemand die toen wij er woonden in de huishoudelijke dienst werkzaam was.

Ad van Heeswijk zei op 4 maart 2021 om 18:13 uur

@Frans van Spaandonk: bedankt voor je aanvullingen op de lerarenlijst. De naam Baaijens was ik inderdaad vergeten, en ik heb zelf ook nog een aanvulling: ook pater H. Tielemans (MSF) gaf Frans. De naam Hillen zegt mij niks; ik had het schooljaar 1965-66 (mijn eindexamenjaar) gekozen als 'momentopname': werkte dhr Hillen toen ook al op het Xaverius? Ik herinner me alleen de naam Goris.

Ik neem aan dat je weet dat ex-pater Akkermans vorig jaar rond Pasen is overleden (inderdaad aan Covid-19), ik dacht 94 jaar oud.

Bezetting op de Steffenberg: dat had ik graag mee willen maken! Ik hoop dat ze die foto's snel plaatsen :-).

Frans van Spaandonk zei op 4 maart 2021 om 21:18 uur

Beste Ad,
Het kan idd zijn dat Hillen pas in het schooljaar 66/67 voor het eerst optrad op het Xaverius.
Dat de heer Akkermans vorig jaar overleed is nieuw voor me. Ik volgde na '72, het jaar waarin ik eindexamen, deed van niemand uit mijn Vughtse omgeving zijn of haar levensloop.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 maart 2021 om 09:28 uur

Mooie foto's Frans, ze zijn toegevoegd. Bedankt!

Wim Ballemans zei op 4 april 2021 om 23:23 uur

Ik zat van 68 tot 71 op de Steffenberg, samen met Theo Strik en Jan Otten. Was ook bij de reünies, zo’n 15 jaar geleden. Heel veel gevoetbald, op het asfalt veldje (niet vallen) en op het grote veld. Kan me de bezetting met de lakens nog vaag herinneren. We hadden de deuren van de paters dichtgebonden met touw. Volgens mij protesteerden we tegen het slechte eten en de strenge regels. Kunnen anderen dat bevestigen? Een paar maanden later was het internaat failliet.

Marcel Franken zei op 5 april 2021 om 16:35 uur

Hallo Wim, ik moet jou toen tegengekomen zijn (was er 69-71 tot de sluiting dus). Heb helaas de reünies gemist. Zou heel graag nog foto’s van toen en namenlijsten willen zien. Heb wel wat foto’s gemaakt van de buitenkant toen het blindeninstituut was. Ik zat de 1e en 2e klas Maurick toen. Ik kan mijn mailadres evt geven aan ieder die wat heeft uit die tijd.

Hans Mathijssen zei op 24 april 2021 om 11:36 uur

Arie Akkermans is inderdaad vorig jaar aan COVID overleden. 94 jaar. Tot op het laatst glashelder, nog helemaal idolaat van Augustinus wiens werk hij nog steeds in werkgroepverband vertaalde. Als leraar streng, als mens verbindend en hartverwarmend. Heb een hele goede herinnering aan hem. Hans Mathijssen.

Geert van der Aa zei op 11 september 2021 om 22:23 uur

Ik heb voor het laatst voorjaar '20 de site bezocht en keer er terug toen vrienden mij attendeerden op Guus van Beek; ik las zijn bijdragen. Ik heb een aanvuling t.a.v. de docenten: In 1967 of 1968 werd het corps aangevuld met een jonge scheikundeleraar, Reijer Boon, zoon van een TUE-hoogleraar en ook in Eindhoven wonend, die zeer tot mijn verbeelding sprak. Hij had een vriendin, Jopie, waarmee hij een jaar later in de Steffenberg trouwde. Hij nodigde een groep leerlingen eens uit op zijn flat in Eindhoven, waar wij met rode oortjes, op de grond, opgingen in een stapel seksblaadjes ...... Toen ik in Nijmegen studeerde heb ik hen nog eens opgezocht.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 september 2021 om 13:54 uur

Dank voor deze aanvulling Geert en welkom terug trouwens! Wat een verhaal zeg. Deze docent ging wel met de tijd mee zo te lezen : )

peter schramade zei op 8 december 2021 om 23:08 uur

Tot mijn verrassing blijkt er een link te bestaan tussen de 550 kunstwerken die onlangs aan het Noordbrabants Museum zijn geschonken en Landgoed de Steffenberg: ze hebben, of hadden in ieder geval tot voor kort, dezelfde eigenaar, Jos Koster, over wie het Eindhovens Dagblad op 18 november een groot artikel bracht. Al lezende en googelende borrelden bij mij, als oud-bewoner van de Steffenberg toen dit nog een kleinseminarie was, allerlei associaties op. Koster zet in feite een traditie voort die de Paters van de H. Familie als eerdere eigenaars al hadden ingezet. Op hun seminarie organiseerden zij, ook toen dat nog in Kaatsheuvel was gevestigd, vele kunstexposities. Drijvende kracht was leraar kunstgeschiedenis pater Reijers, die ook veel van zijn leerlingen bezielde om later iets in of met kunst te gaan doen. Een paar namen die komen bovendrijven zijn: Jacques Fijnaut, antiquair in Amsterdam, en Lambert Tegenbosch, ooit een landelijk bekend en berucht kunstcriticus bij de Volkskrant en vanaf 1977 galeriehouder en kunsthandelaar in Heusden aan de Maas. Auteur ook van veel kunstenaarsmonografieën en meer. Ook aan Jos Koldeweij denk ik in dit verband, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis en Boschkenner. Wellicht is ook hij direct of indirect met het kunstvirus besmet geraakt toen hij als externe leerling het toenmalige Xaveriuscollege bezocht, het gymnasium dat de paters van de H. Familie samen met de paters van Scheut runden op Landgoed Sparrendaal. Eind jaren zestig ging dit gymnasium op in wat nu het Maurickcollege heet. Eerste rector daar was onze voormalige Steffenbergrector pater Van de Wiel, bij wie het voor en achter ook heel vaak om kunst draaide. Pater Reijers was net als Jos Koster een verwoed kunstverzamelaar. Hij schonk zijn verzameling van plusminus 60 litho’s en etsen van Chagall in 2004 aan het Joods Historisch Museum in Amsterdam. In 1987 waren deze al eens tentoongesteld in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden. Afgelopen jaar waren ze daar wederom te bewonderen in wat nu Museum Krona heet. Aan ditzelfde museum schonk hij in 2007 zijn collectie van 900 gebedenboeken. Zijn Japanse prenten ten slotte staan te pronken in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede.
Zullen we de Steffenberg voortaan maar de Kunstberg noemen?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 december 2021 om 09:49 uur

Mooie bijdrage weer Peter, wat zo'n nieuwsbericht allemaal wel niet oproept! Dit is ook wel een stuk geschiedenis van De Steffenberg die nog meer aandacht verdient. Dank dus voor het aanvullen van de site.

Cees Vogels zei op 11 februari 2022 om 16:10 uur

Op de pagina over internaat De steffenberg heb ik al wat geschreven over meisjes die meespeelden in een toneelstuk op de Steffenberg.
Hier wil ik nog enige namen van docenten van het Xaveriuscollege die ontbreken toevoegen: voor Nederlands was daar nog dhr Van Dongen, ging later naar de leergangen in Tilburg, gaf uitstekend les, was van origine onderwijzer en daarna doorgestudeerd, en dan dhr Vingerhoeds, gaf duits, begon steevast met zijn agenda te pakken en dan: “ Neem eens even de beurt……. Zullen eens even ziens hè” en ging dan met zijn pen door zijn agenda. Op een gegeven dag zat de hele klas hem te imiteren door met pennen in de agenda’s te wijzen en te murmelen: “ Even zien, even zien. “Hij had een klein snorretje onder zijn neus, vandaar zijn bijnaam (open goal) Hitler.
Over dhr Stekelenburg, die overigens uitstekend les gaf; (liep steevast met landkaarten te sjouwen:”geschiedenis speelde zich ergens af” )toch een grappige anekdote: als hij kwaad werd moest ik altijd lachen, en eens baande hij zich naar mij toe en bulderde:” vuile mestkever , uit welke konijnenkeutel ben jij gekropen?” En dan ineens was hij weer rustig en ging hij door met lesgeven. Heb vele goede herinneringen aan hem.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 12 februari 2022 om 07:13 uur

Bedankt Cees, mooie anekdotes over twee markante docenten!

cees vogels zei op 12 februari 2022 om 13:23 uur

Op het andere forum reageerde ik op de foto’s van De twee Egyptisch dieven. Ook werden nog opgevoerd : Napoleon, mijnheer Klaproos .ook onder regie van pater Bakker

Bob Bevelander zei op 2 oktober 2023 om 17:04 uur

Verrassend. Ik kwam toevallig op deze site n.a.v. een gesprek met iemand waarmee ik in hetzelfde appartementengebouwen in Boxtel woon. En nog verrassender foto’s te zien van de “opstand” waarbij ik ook afgebeeld sta op het dak van de Steffenberg. Ik heb de volle 6 jaar op het internaat gezeten (1964-1970), hoewel ik al na 2 jaar wist, dat ik geen priester wilde worden.
Na een lastig eerste jaar (heimwee) heb ik er een prima tijd gehad. We konden op dansles naar denBosch (bij Leo Voeten) en in de 5de of 6de klas gingen we op schoolreis naar Berlijn: gemengd met een meisjes klas van het Maurick college (voorheen Regina Coeli). Van grensoverschrijdend gedrag heb ik nooit last gehad of iets gemerkt. Leuk ook namen te zien, die ik al weer vergeten was.
Ik kan me nog best wel wat herinneren en zal eens kijken of ik binnenkort nog wat meer kan schrijven.
Alvast dit:
Ons eigen zwembad in het bos, onze mooie voetbalvelden, het asfalt veldje waar we na het eten een balletje trapten, de muziek lokaaltjes, de gymzaal waar we ook films draaiden (was nog film operateur), de aparte douches aan het eind van de gang, de wasbakken op de etages tussen de kamers, het koor met gregoriaans gezang (ik was even tenor), maar ook toch de best wel grote mate van vrijheid die we hadden. Ik las ergens dat men op Sparrendaal wat strenger in de leer was dan bij ons, en dat was zo.

Bob Bevelander zei op 2 oktober 2023 om 17:08 uur

Ik las nog over pater van den IJssel en zijn onverwachte overlijden. Inderdaad, we moesten allemaal langs de opgebaarde pater gaan, en ik was daar met een van de “groten”. Zijn echte naam weet ik niet meer, maar hij kwam uit Twente of Overijssel, en zijn bijnaam was Hannibal.
Hij liet daar een ontzettende scheet (zacht), waarop een van de andere aanwezigen zie: “O jee, hij begint al te rieken!”
Wij konden ons lachen bijna niet houden, en hebben dat buiten wel gedaan.

Bob Bevelander zei op 2 oktober 2023 om 17:11 uur

Na het sluiten van de Steffenberg is op een gegeven moment het gebouw gesloopt. Ik mis de reden waarom dit is gebeurd, en ik weet deze toevallig. Omdat het gebouw leeg stond wilde het COA er een asielzoekers centrum vestigen. Een aantal rijke stinkerds uit Vught wilden dit niet en hebben het gebouw en de grond gekocht en vervolgens laten slopen. Triest….

Bob Bevelander zei op 2 oktober 2023 om 18:13 uur

Nog wat aanvullingen/correcties:
zag dat Piet van Kaam al genoemd had hoe de Steffenberg aan zijn einde kwam.
Ik heb nog een oud boekje met alle namen van de leraren, en Dhr. Vingerhoeds gaf geen Duits, maar Frans.
(Dat herinnerde ik mij ook, want ik heb hem als leraar gehad).
Ik blijk zelf ook de foto's van de dakbezetting te hebben, inclusief alle namen.
Ik heb nog een paar oude contactblaadjes van de Steffenberg en programma's en boekenlijsten van het Xaverius college (64-68) en Maurick college (69-70).
Cees Vogels herinner ik me nog goed; ik heb nog foto's van hem tijdens toneelspel.
Geert van der Aa herinner ik mij als Gerard van der Aa. Wij speelden samen met ?? Jansen, zoon van een dokter uit Dongen (lange vent).
Mijn broer en een neef hebben beiden 2 jaar op de Steffenberg verbleven en zijn toen (o.a. heimwee) weer vertrokken.
Tsja, waar blijft de tijd...

Cees Vogels zei op 3 oktober 2023 om 13:37 uur

Ja Bob, tempus fugit! Hannibal was Berry Hanselman oet Oldenzaal. Thuis spaken ze daar vloeiend Duits waardoor hij voor proefwerken steevast een 10 scoorde. De door jou geciteerde aanwezige bij de baar vanpater Leo vd Ijssel ( opa, Leo Brul) was pater Arie Akkermans. Die lange vent uit Dongen was Albert(Jansen). Wat slordig van mij dat ik dacht dat dhr ingerhoeds Duits gaf. Die Sprache der Mitte werd onderwezen door pater Piet vd Wolk en dhr van Doorn. Vele paters van Sparrendaal die jij als docent ook hebt gehad liggen begraven op het kerkhof achteraan op het landgoed Sparrendaal. Zoals daar zijn( de bijnamen worden met veel respect tussen haakjes gezet): pater van Maasakkers(Fibelius) , pater vd Wolk(Piet….) pater Roothans(Buf)ater Coppens(salomon P Snuffel) pater Verdurmen(Il Pilaro) pater larsen(Lorre) Pater van Dillen.
Dat was het voor nu, overigens heb ik nog foto’s waarop Bob en andere gymnasiasten in Berlijn vertoeven.

Cees Vogels zei op 3 oktober 2023 om 14:59 uur

Het bewijs van het bestaan van God.
Een ijzersterke onvergetelijke quote van good old peter Wevers.
‘s Zondags ,na de hoogmis in de kapel, was er altijd een gezellig samenzijn in de recreatiezaal voor de”groten”. Veel koffie en blauw van de sigaren-sigaretten- en pijpenrook. Op zo’n zondagmorgen werd aan pater Wevers de vraag gesteld: “ Pater, gelooft u in God?” Waarop hij repliceerde:”Ja natuurlijk, anders was ik toch zeker schuinsmarcheerder geworden!”
Zie hier het onomstotelijk godsbewijs

Bob Bevelander zei op 3 oktober 2023 om 17:03 uur

Cees, leuk van je te horen. En die foto’s uit Berlijn: het was heel speciaal, want n.b. een gemengde schoolreis met de meisjes van Regina Coeli. Voor ons (de boertjes van het internaat) wel bijzonder.
Met de meisjes bleef daarna nog contact en na de eindexamens waren er de examen feesten. Ik had als smoes dat mijn ouders aan het verbouwen waren en of ik nog een week op het internaat mocht blijven. Ja dus, en ik op mijn Puchje al die feesten af. Na een zo’n feest crosste een van de vrienden (al >18 en met een auto) van die meisjes (vlgs. mij Margot Paaymans) over ons voetbalveld al slippend grote sporen trekkend.
“Da wul’k wel es zien, zonne pater in zun onderbokske”…..
Maar er kwam niemand en dat was maar goed ook. De andere dag werd er wel raar gekeken naar de slipsporen op het gras.

Inderdaad, het was Albert Jansen, met wie ik scheikunde proefjes deed, die vooral explosief waren. We hadden de paters zo gek gekregen dat we een van de hokjes aan het eind van de slaapgang mochten hebben om onze “ proefjes” te doen.
Albert kon uit de apotheek van zijn vader makkelijk aan stofjes komen (salpeterzuur, kaliumchloraat, aluminium poeder,etc.) en wij maakten dan zelf lonten en kleine raketjes.
Onze scheikunde leraar was dhr. Boon (geen pater), die het presteerde een keer zijn baard in de fik te steken boven een bunsenbrander.
En ja, de blauwe rook in de recreatie zaal, we vonden onszelf al echte “heren”. We gingen er af en toe op uit om wijncognac te kopen, die we dan stiekem met een paar man op de kamer dronken.
En iedereen die wel eens mis diende, heeft ongetwijfeld van de mis wijn gesnoept (ik in elk geval).
Over eten en drinken gesproken: de refter had tafels waar 8 (of 10?) man aan zaten en dan was er ook een tafeloudste, die de boel qua verdeling een beetje in de gaten moest houden. Op sommige dagen kregen we een bijzondere karnemelkse pap met pruimen, die lang niet iedereen lustte. Ik wel en ik ging dan andere tafels af om te vragen of er nog wat over was.
Ik moet wel toegeven, dat ik als ik thuis kwam en met het gezin moest mee eten, dat ze soms wat raar naar me keken, als ik mijn bord had vol geschept. Op het internaat moest je er snel bij zijn, anders was het op. Dat werd thuis niet echt op prijs gesteld.

En ja, zo zijn er nog best wat herinneringen die op komen borrelen.
Zo speelde pater Hendriks (de Kip) hobo, en heb ik van hem klarinetles gehad. Later mocht ik in Vught naar een muziekschool.
Van pater van der Staak (die muziekles gaf) mochten we in de recreatiezaal van de “groten” af en toe de platenspeler gebruiken om (klassieke) muziek te draaien (of stond die in de bibliotheek?).
Pater Bakker (Pa) was de pater van de fotografie (er was een DOKA), en van een kleine moestuin naast de voetbalvelden op weg naar het zwembad. Bij hem kon je vragen op allerlei gebied stellen (ook de nieuwsgierige vragen op seks gebied) die hij altijd geduldig beantwoordde.
Pater Wijgergangs was de andere vertrouwenspersoon waar je altijd terecht kon als je het om wat voor reden dan ook moeilijk had.
De Jong (prefect) kon een bullebak zijn, maar ik kon er meestal goed mee overweg.
Dankzij pater van Oers heb ik uiteindelijk de natuurkunde kant en dus Gymnasium B gekozen.
Van der Wiel had ook een neef uit Waalwijk die ook nog een blauwe maandag op de Steffenberg is geweest.
Altijd als Koot en Bie het type Akkermans opvoerden (Ja, ik ben genoemd), moest ik aan pater Akkermans denken, een sympathieke rustige vent.
En ook ik heb mijn zwemdiploma A gehaald onder pater Wevers in ons eigen zwembad.
Zo, dat was het weer even voor nu. Er komt vast nog meer als die oude harde schijf weer wat op doet borrrelen.

Theo Strik zei op 3 oktober 2023 om 17:38 uur

Herkenbaar al die verhalen, we hadden het daar zo slecht nog niet.

Ninja Monkey zei op 10 oktober 2024 om 16:21 uur

Een apenrots was het, met met bavianen die naar boven likten en naar beneden trapten.

Bob Bevelander zei op 10 oktober 2024 om 16:38 uur

Beste “Ninja Monkey”,

Ik weet niet wie je bent of waarom je deze wat vreemde reactie plaatst, maar het is totale onzin wat je schrijft.
Jammer.

Peter Schramade zei op 10 oktober 2024 om 19:34 uur

Beste Ninja Monkey,
Ik zou het waarderen als je aap wat concreter uit de mouw zou willen komen.
Met feiten en argumenten.
Also for monkeys, facts are the servants of argumentation (as well as accusation).

Frans van Spaandonk zei op 10 oktober 2024 om 20:01 uur

Mooi, die herinneringen van Bob en Cees. Vooral omdat ik jullie nog helder in beeld krijg. Bob met pijp en Cees als voorman in de refter. Ik mis bij de “dak foto” nog 1 naam. Van degene op de foto rechts van jou, Bob.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.