De paters Assumptionisten kwamen in 1915 vanuit België naar Nederland, waar zij Kasteel Stapelen betrokken. Daar begonnen zij een "alumnaat". Dit was een priesteropleiding naar Frans en Belgisch voorbeeld, waarbij jongens na zes jaar konden kiezen voor een vervolgopleiding aan een bisschoppelijk seminarie (zij werden dan priester maar geen kloosterling) of voor een verdere opleiding tot pater (ook dan werden zij priester, maar wel verbonden aan een kloostergemeenschap) of broeder. De leerlingen hoefden dus niet per se verder te leren bij de congregatie van de Assumptionisten. Maar in de praktijk gebeurde dat vaak wel.
In 1922 maakte de formule van het alumnaat plaats voor die van de 'apostolische school'. Verschil met het alumnaat is dat de paters op deze apostolische school, die óók een priesteropleiding was, uitsluitend priesters voor hun eigen congregatie opleidden.
Na enkele jaren bleek Kasteel Stapelen te klein om het groeiende aantal leerlingen te huisvesten. Daarom werd in 1927 besloten tot de bouw van het Missiehuis Sint Theresia. Deze nieuwbouw verrees buiten de kasteelmuren maar wel op het grondgebied van Stapelen.
Met de komst van het nieuwe Missiehuis Sint Theresia kreeg Kasteel Stapelen een andere functie. Uit herinneringen van oud-leerlingen blijkt dat in dat kasteel nog wel paters verbleven. Voor de jongens van het - nieuwe - internaat was dat kasteel, waar de paters zaten, verboden terrein. Maar dat heeft niet iedere 'stapeliaan', zoals de leerlingen in de volksmond wel werden genoemd, ervan weerhouden om daar stiekem een kijkje te nemen.
Op het internaat stonden tucht en routine hoog in het vaandel. Bovendien deed je alles in groepsverband: slapen, vroeg uit de veren om jezelf te wassen en naar de kapel te gaan om te bidden, eten, naar het klaslokaal, studeren, misschien nog even naar buiten om te voetballen of naar de recreatiezaal om te schaken of te lezen, en ’s avonds met z’n allen terug naar de slaapzaal. De groepsleiders, oudere studenten, hielden toezicht.
In 1966, toen het aantal priesterroepingen bleef dalen, werd besloten om Missiehuis Sint Theresia om te vormen tot een algemeen jongensinternaat onder de naam "Internaat Stapelen". Uit de Piusalmanak blijkt dat de paters begin jaren zeventig op deze kostschool ulo- en hbs-onderwijs gaven. De priesteropleiding behoorde toen tot het verleden.
Hoe was jouw verblijf op Internaat Sint Theresia of het latere Internaat Stapelen? Was je een interne of externe leerling? Hoe zag een dag op het internaat eruit? Vertel het hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.
Bronnen
- Kees Scheffers (reacties en mailcontact)
- Henk van Weert, ‘Kwajongens van internaat Stapelen. Paters Assumptionisten houden open huis’, website Brabants Centrum.
Reactie toevoegen