De eerste steen van dit internaat werd in 1953 gelegd en een jaar later gingen de geestelijken met 150 leerlingen van start. Uit de toen gebouwde kloosterschool komt het huidige Sint Oelbert Gymnasium voort.
Die laatste naam stamt uit 1959, het jaar waarin ook jongens die niet op het internaat zaten, toegang kregen tot het gymnasium. Zij zaten daar dan uiteraard niet met de bedoeling om ook geestelijke te worden - zo'n studie bleef in de regel gewoon intern. Ondertussen meldden zich niet alleen externen aan bij de school, waaronder ook de nodige niet-katholieken, maar ook meisjes konden met ingang van 1966 als externe leerling in de schoolbanken aanschuiven.
Door deze aanpassingen aan de moderne tijd kon de school ondanks het afnemende aantal priesterroepingen blijven rekenen op nieuwe leerlingen en dus inkomsten. Maar ook de veranderingen in het onderwijsstelsel leverde kansen op om meer leerlingen te werven. In de eerste helft van de jaren zeventig maakte het leerlingenaantal een sprong van 759 naar 1514. Voortaan was er naast het gymnasium namelijk ook een atheneum, havo en mavo.
Het 'Seminarie der Kapucijnen' was al sinds 1967 van deze school afgescheiden onder de naam Convict Buurstede. Internen sliepen daar in de oude kloostercellen van de paters, herinnert een oud-leerling zich. Je verbleef er zes tot zeven jaar. In 1971 werd dit seminarie gesloten.
Reageren
Heb jij nog in Oosterhout op kostschool gezeten? Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul de pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's en ander oud materiaal dat een indruk geeft van het kostschoolleven. Stuur het naar info@bhic.nl, dan voegen wij het hier toe en aan onze collectie.
Reactie toevoegen