Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Paterskerk aan de Kaai in Roosendaal

RK kerken

Officieel is de kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand. Maar in de volksmond wordt de kerk nog vaak de “Paterskerk aan de Kaai” genoemd, al zijn de paters - redemptoristen om precies te zijn - in 2003 vertrokken.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2015

De redemptoristen verkochten de kerk aan de parochie, die er de nieuwe hoofdkerk van Roosendaal van maakte, nadat de Sint-Jan, de oudste kerk van Roosendaal, in 2003 aan de eredienst was onttrokken.

De Roosendaalse Paterskerk werd in 1868 gebouwd, naar het ontwerp van Theo Asseler. De stijl is een mengeling van neo-romaans en neo-byzantijns. Opvallend zijn het voorfront met de twee torens en de later toegevoegde koepel.

Bijzonder is ook de tuin van het redemptoristenklooster, waar de paters wandelend hun breviergebed lazen, groenten en fruit kweekten of gewoon een luchtje gingen scheppen.

Wat kun jij je nog herinneren van de paters die zo lange tijd het gezicht waren van deze kerk? Hieronder zie je ze op foto vastgelegd. Herinner je je bijvoorbeeld rector A. Carlier nog uit de jaren vijftig? Hij werd ondersteund door werkelijk een klein leger ordegenoten. Misschien dat een van deze namen uit de Piusalmanak van die tijd je nog wat zegt: E. Guiaux, J. Mulders, M. Mol, J. van Baarle, W. Heinink, W. Jonckbloedt, C. Kandelaars, L. Loos, J. Peters, G. Beusenberg, H. van Breugel en J. Schaper. Hoorde ook iemand uit jouw familie bij deze geestelijken van de O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand? Je zou ook nog kunnen denken aan de rector uit de jaren zestig, dhr. P. Witbroek.

Reageer hieronder en deel je herinneringen.

Redemptoristen van de paterskerk
De communiteit van de redemptoristen in Roosendaal (1930). De foto is genomen op de binnenplaats van het klooster aan de Kade t.g.v. het bezoek van generaal-overste Patrick Murray. Zittend van links naar rechts: paters Ten Have, P. Krüter, Ter Haer (assistent van de generaal-overste), L. Wouters (provinciaal van Nederland), P. Murray (generaal-overste), Mol (rector), de secretaris van de generaal-overste, ?, W. de Groot, Doens. Middelste rij: paters H. Vijgen, D. Plum, C. Hillenaar, J.O. Peters, N. Grond, broeder Dionysius, paters J. Wijnands, H. Heijdeman, G. Michielsen, A. Philippona, B. van Oostrum. Achterste rij: broeders Joachim Terpoorten, ?, Engelbert van Overveldt, ?, Felix Savelkoul, Pancratius Smithuis, Epifaan Bruijs en ? Foto: © Erven A.M. Bruglemans (1862-1928) en C.A.M. Bruglemans (1894-1983) / collectie West-Brabants Archief, nr. M10661 
18

Reacties (18)

W. Willekens zei op 6 april 2016 om 19:57 uur

Als 10 jarige was ik koorzanger in deze kerk.
Ik denk er met veel genome gem aan terug, Ben blij dat deze Klerk nog niet gesloopt is.

Lisette Kuijper zei op 7 april 2016 om 09:50 uur

Beste W. Willekens, bedankt voor uw reactie op deze foto en wat leuk dat u hier koorzanger bent geweest. Inderdaad erg fijn dat deze prachtige kerk nog niet is gesloopt! Mochten u nog meer herinneringen hebben, dan horen we die natuurlijk graag.

Fons Rulkens zei op 12 juli 2017 om 11:41 uur

Hallo, ik ben op zoek naar de kunstwerken van Leo Rulkens, 1883-1949, mijn oud oom. Hij schilderde vele priester/Redemptoristen en bisschoppen uit Limburg en Brabant.Enkele werken zijn te zien in het klooster Wittem doch in Roermond zijn er geen schilderijen meer waar zijn ze gebleven?

Jaap van Osta zei op 26 september 2017 om 19:07 uur

Beste mensen, wie kan mij informatie geven over de kerststal waarvan de poppen zijn gemaakt door de dames Dekkers van de Kade? De poppen zijn kunstig gemaakt, met expressieve gezichten van beschilderd papier mache, en hebben lang de kerststal van de Paterskerk bevolkt. Ze moeten ooit zelfs deel uitgemaakt hebben van een tentoonstelling. Heeft iemand herinneringen eraan, misschien foto's? Ik ben een achterneef van de dames Dekkers en bezig met een familiegeschiedenis.

Mariët Bruggeman zei op 27 september 2017 om 09:05 uur

Beste Jaap, ik hoop dat er mensen zijn die op jouw oproep reageren, zodat je je familiegeschiedenis ook hiermee kunt aankleden.

Hans Krol zei op 12 november 2017 om 10:21 uur

Ter informatie van Fons Rulkens: afkomtig uit de nalatenschap van mw. Christien Pennings-Rulkens uit Roermond (City-magazijn Zwartbroekstraat) bezit ik een groot schilderij met bloemstilleven van Leo Rulkens. Hans Krol, Heemstede

Annemarie van Geloven zei op 12 november 2017 om 22:28 uur

De contacten zijn achter de schermen gelegd.

Cees Sep zei op 16 mei 2018 om 20:09 uur

Ik herinner me nog goed de ,, vasten preken ,, in de jaren 1950.
Daar stonden de Redemptoristen om bekend . Vanuit de omliggende dorpen kwamen gelovigen er naar luisteren .

Mariët Bruggeman zei op 17 mei 2018 om 08:59 uur

Bedankt voor je reactie Cees. Dát moeten dan vast mooie preken geweest zijn en boeiend genoeg om er ook gelovigen uit andere dorpen naartoe te trekken.

Fons Rulkens zei op 17 mei 2018 om 09:28 uur

Beste Hans Krol,kunt U me een foto doorsturen van het schilderij met maten en eventueel jaartal. Liefst in een zo'n groot Mb . adres fonsrulkens@home.nl

Lya van Dorst zei op 8 november 2019 om 14:30 uur

Beste Jaap van Osta, de Kerststal die nu gebruikt wordt in de Paterskerk, heeft u die al gezien.(wordt elk jaar opgezet rond half dec. Dat zijn hele speciale poppen. Misschien zijn dat de poppen die U bedoelt, ik kan hier geen foto plaatsen. Helaas, maar u kunt mij mailen Lieksfotos@gmail.com

Bea zei op 16 mei 2021 om 16:02 uur

Goedemiddag,
U schrijft dat het klooster is afgebroken, maar dat is volgens mij gelukkig niet zo!
Groet

Thijs de Leeuw zei op 18 mei 2021 om 08:30 uur

Dank voor je oplettendheid Bea, dit klopt inderdaad niet. De tekst is erop aangepast.

Mw M van Overveldt zei op 30 september 2023 om 16:05 uur

Broeder Engelbert (Adrianus) van Overveldt was de peetoom van mijn vader en die is naar hem vernoemd.

Thijs de Leeuw zei op 9 oktober 2023 om 16:39 uur

Dank, M. van Overveldt, voor het reageren. Wat mooi dat broeder Engelbert ook op de foto staat.

Paul Konings zei op 4 september 2024 om 21:09 uur

Pater Morak kwam regelmatig bij ons thuis. Mijn vader heeft erg lang deel uitgemaakt van het st. Alphonsuskoor en ikzelf van het kinderkoor. Van bovenaf gezien was de hoogte best eng maar ben vaak met pa meegegaan op zondag.

Ruy zei op 5 september 2024 om 10:14 uur

Hans Krol heeft nog niet gereageerd op mijn vraag mbt de schilderij, 17 mei 2018? Hans graag alsnog reactie

Annie Tax zei op 29 december 2024 om 18:32 uur

Heb een vraagje zijn er foto's van de 3 huizen die achter de winkel gommeren stonden recht over de muur van de paterskerk. Ben daar geboren in één van de huizen gr mevr Annie Tax

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.