Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Vredeskerk in Tilburg

RK kerken

De Vredeskerk aan de Ringbaan West (voluit: kerk van 'O.L. Vrouw Koningin van de Vrede') werd in 1954 in gebruik genomen en in 2015 aan de eredienst onttrokken.

De Vredeskerk
Foto: P. van Galen, bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 332.398)

De parochianen van toen zullen pastoor Gabriël François nog wel herkennen, hieronder op de foto. Hij was de bouwpastoor die in de jaren vijftig het initiatief nam tot de bouw van de Vredeskerk. Volgens de Piusalmanak vond zijn benoeming plaats op 16 juli 1948. Hij was toen 38 jaar. Op zich was dat aan de jonge kant voor een priester om zijn eerste parochie toegewezen te krijgen, maar bij bouwpastoors kwam het wel vaker voor.

Een kerk was er nog niet en om de parochianen toch ergens samen te brengen, werd een noodkerk ingericht. Halverwege de jaren vijftig, toen het definitieve godshuis de deuren opende, werd pastoor François ondersteund in zijn pastorale taken door twee kapelaans, die jij misschien ook nog wel kent: G. van Driel en Piet Klaassen. Die laatste geestelijke zien we hieronder op de foto, in zijn jaren als pastoor in Liempde en tijdens een Sinterklaasviering.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's zijn ook welkom en kunnen worden verzonden aan info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.

Pastoor François
Pastoor G.C.J. (Gabriël) François (Bron: Collectie Katholiek Documentatie Centrum)
Piet Klaassen, voormalig kapelaan Vredeskerk
Piet Klaassen (links op het bordes), kapelaan van de Vredeskerk in de jaren vijftig (Bron: Collectie BHIC)
24

Reacties (24)

Frans van Herpt zei op 25 september 2018 om 18:59 uur

Kapelaan van Driel werd later pastoor in Waalwijk. Een andere kapelaan in de jaren 50 & 60 was kapelaan van Hoof die eind jaren 60 pastoor werd in de Weebosch (gemeente Bergeijk). Van Hoof verrzorgde op de lagere school ook de godsdienst lessen. Deze werd opgevolgd(?) door kapelaan Lou Bijl. Deze haalde het nieuws doordat hij met driekoningen tijdens de preek opkwam met een lampion onder het zingen van "driekoningen geef mij een nieuwe hoed". Tevens was hij steevast aanwezig bij de koorrepetities tot genoegen van de koorleden. Hij was enorm populair en vooral onder de jongere parochianen. Zelf ben ik met hem naar het "kielenbal" geweest. Een jaarlijks carnavalsfeest in de plaatselijke sporthal. Lou Bijl werd later Deken van Tilburg en omstreken. Samen met dirigent Piet de Kock was hij de inspirator voor de allereerste jazz mis. Volgens mijn geheugen kwamen de teksten van Lou Bijl. Met deze emmaus jazz mis zijn wij op tournee geweest en hebben in de studio van Jhonny Hoes een zogenaamde EP opgenomen (lange versie van een 45 toeren single), en gezongen in het programma Brandpunt. Tijdens een van ons jaarlijks kamp met het jongenskoor werd er jam gemaakt van onze zelf geplukte aardbeien. Deze werd gedoopt met de naam JOKOVRÈKE, wat staat voor jongenskoor vredeskerk. Lou Bijl heeft veel betekend voor deze parochie. Gabriël Francois was een geliefde pastoor. Hij wist de parochianen te verbinden, en kwam elke verjaardag van vader en moeder op visite. Natuurlijk kwam dan zijn favoriete sigaar en cognac dan op tafel. Daar hield hij van als echte bourgondiër. Piet de Kock was buiten dirigent van alle koren tevens de koster van de Vredeskerk. Vooral met de feestdagen zorgde hij ervoor dat de kerk ruim voorzien was van uitbundige en prachtige bloemstukken. In 1973 ben ik verhuisd naar een andere wijk in Tilburg en weet dus niet hoe het verder is gegaan. In ieder geval was het voor mij een fijne periode als parochiaan, misdienaar en koorlid.

Mariët Bruggeman zei op 26 september 2018 om 13:55 uur

Bedankt Frans, voor je mooie herinneringen aan deze kerk en zijn pastoors en kapelaans die, zo blijkt uit jouw verhaal, midden in het leven stonden.
Ook jullie muziekopname is toch wel iets om te blijven herinneren. Weet je of de EP nog ergens bewaard is gebleven? Dat moet voor jullie toch hartstikke leuk zijn om terug te horen, lijkt me.

Gerard Horvers zei op 28 juli 2020 om 11:23 uur

Ik heb van 1961 tot 1966 op de Paulus HBS/Lyceum gezeten. Wij leerden bij de muziekles de liederen/teksten van de Emmausmis van de heer J. Jansen (docent maar ook bekend dirigent van koren en orkesten). Uitvoering gebeurde in de kapel maar ook bij grotere evenementen in de kerk. Dat was ook de Vredeskerk. Dus de connecties met Piet de Cock en kapelaan van der Bijl zullen er zeker geweest zijn. Leuk om te weten is dat in de periode 1966 tot 1970 mijn vriend H. van Dijk en ikzelf door Pastoor van Stokkum (opvolger van de heer F. Mannaerts) gevraagd werden om in de Willibrorduskerk (Loven) een jongerenkoortje op te richten. De geloofsgemeenschap dreigde hun vat op de jongeren kwijt te raken en door modernisering van de dienst werd geprobeerd om dat te voorkomen. Er werd een groepje jongeren bereid gevonden om als koortje op te treden en met een aantal muzikanten traden wij dan op in een van de zondagsdiensten.De liederen waren van de Emmausmis. Dat ging een tijdje heel goed tot er een conflict ontstond tussen het reguliere parochiekoor (m.n. De dirigent en bestuur) en de pastoor. Het koor dreigde geen diensten meer te verzorgen als die jongerenonzin niet stopte. Onder deze zware druk legde ons koortje en orkestje het loodje. Weg leuk initiatief.

Mariët Bruggeman zei op 31 juli 2020 om 12:55 uur

Oh, wat jammer van jullie mooie initiatief. En wat vreemd dat er blijkbaar zo'n competitie was tussen beide koren. Waren jullie gewoonweg te goed geworden?

Gerard Horvers zei op 1 augustus 2020 om 15:58 uur

Te goed waren we zeker niet, maar we hadden natuurlijk wel aanloop. Ik snap de protesten van het reguliere koor ook wel. Dat was een zeer goed parochiekoor, waar sinds kort (in die tijd) ook dames bij aangesloten waren. Zij oefenden veel en intensief. Daar werden ook hoge kosten voor gemaakt. Missen van alle grote componisten werden geoefend en uitgevoerd. Ze begonnen ook net met concerten etc. Ikzelf had deel uitgemaakt van het knapenkoor. En nu kwamen daar zomaar een aantal ‘snot neuzen’ (alles bij elkaar zo’n 25 personen) het grote parochiekoor (ruim 100 leden destijds) naar de kroon steken. Dat kon dus niet in de beroepsethiek van dat moment.

Mariët Bruggeman zei op 3 augustus 2020 om 15:43 uur

Klinkt ook wel logisch hoor Gerard, maar is toch hartstikke jammer van een mooi initiatief van jonge mensen in de kerk.

Anja van den Berg van Hest zei op 25 oktober 2020 om 11:56 uur

Ik heb jaren bij het koor gezeten dat was een gezellige tijd.

Marilou Nillesen zei op 26 oktober 2020 om 10:37 uur

Ah, wat leuk, Anja. In welke tijd was dat (ongeveer)? En welk lied is je het meest bijgebleven?

Marc Staps zei op 1 december 2020 om 12:15 uur

Ik zoek eigenlijk de naam van de pastoor die aalmoezenier was en erg goed kon preken. Dat was niet pastoor van Helvoirt want die staat me ook nog bij.

Frans van zei op 1 december 2020 om 12:26 uur

Volvens mij bedoelt u kapelaan Bijl. Wat een spreker was die man. Vlot en amusant. Alleen al voor hem ging ik vroeger 6x per week naar de kerk. Hij was zijn tijd ver vooruit. Weet ook niet over welke jaren u het heeft. Voor mij van 1954 tot +/- 1974. De nieuwe generatie pastors van na 1974 ken ik niet.

Patrick Smulders zei op 3 april 2021 om 23:44 uur

Vraagje, weet iemand hoe je aan een doopbewijs kunt komen van deze kerk? Mijn dochter werd er gedoopt en wil graag een kopie opvragen wantsen heeft alleen nog de kaars

Norah zei op 4 april 2021 om 19:55 uur

Gewoonlijk kun je hier navraag naar doen bij de desbetreffende parochie waar je dochter ooit gedoopt is. Is dat niet het geval, dan raadt men aan om bij het Bisdom Den Bosch te informeren.
Mvg.

Hans van Brakel zei op 9 april 2021 om 15:25 uur

Hoi Marc,
Aalmoezenier was de heer Barenbrug, hij gaf ook les op het Paulus lyceum

Theo Marcelis zei op 21 mei 2021 om 10:01 uur

Voor Patrick Smulders: een doopbewijs van deze kerk kun je opvragen bij de huidige Parochie Peerke Donders, Goirkestraat 68, 5046 GL Tilburg. E-mailadres: info@parochiepeerkedonders.nl.

Rian zei op 11 november 2021 om 17:05 uur

Ik denk dat de aalmoezenier die je bedoelde P.Raaijmakers was, die later ook godsdIenstleraar was op het Pauluslyceum. Barenbrug werd later ook daar godsdienstdocent.

Yvonne Van Hest-Van Hoek zei op 9 november 2022 om 14:26 uur

Warme herinneringen aan het jeugdkoor o.l.v. Piet de Cock. Een zeer muzikale en creatieve man die zich enorm heeft ingezet voor de kerk. Hij was er bij wijze van spreken dag en nacht. Ook de jaarlijkse fietstocht om “op kamp te gaan”, vergeet ik niet. Jammer dat dit allemaal voorbij is.

Thijs de Leeuw zei op 14 november 2022 om 11:53 uur

Bedankt Yvonne voor het reageren en de mooie woorden voor dhr. De Cock. Wat kan een persoon dan toch veel betekenen voor de (kerk)gemeenschap. Die levendige herinneringen aan het kamperen zag ik ook in een eerdere reactie al eens terug. Is die muzikaliteit, het zingen, ook altijd gebleven? Hartelijke groet,

Yvonne Van Hest zei op 14 november 2022 om 15:33 uur

Hallo Thijs
De muzikaliteit is zeker gebleven: ben pianoles gaan volgen en speel graag Chopin, Bach, Schuman, vooral klassieke muziek dus. Helaas is mijn stem niet meer wat het is geweest maar bij “helder weer” zing ik nog graag duetten met mijn zus Carien

Thijs de Leeuw zei op 17 november 2022 om 16:01 uur

Ah, kijk! Wat mooi dat dit gebleven is. Fijn dat je nog wat meer wilde vertellen, Yvonne.

hans bodewes zei op 23 januari 2023 om 10:06 uur

Graficus/schilder Theo Elfrink heeft destijds 15 ingekleurde linosneden gemaakt voor de kruiswegstaties in de ronde kapel van de Paulus HBS.
Weet iemand of heeft iemand een vermoeden waar deze staties, elk ongeveer 35 x 35 cm gebleven zijn?
Heeft iemand nog foto's van het interieur van deze kapel?

Jeanne1 zei op 23 januari 2023 om 12:02 uur

De Vredeskerk werd kort geleden verbouwd tot kleine appartementen.

https://www.bedauxdebrouwer.nl/Werk/1860/Vredeskerk-Tilburg

Norah zei op 23 januari 2023 om 16:31 uur

Dag Hans,

Er moeten foto's en papieren hiervan aanwezig zijn bij het Archief Tilburg, probeer het daar eens. Ik zag dat het je om de school plus de kapel ging. En misschien weet men bij dit archief ook waar de linosneden gebleven zijn.
www.regionaalarchieftilburg.nl
Mvg.

Geert zei op 21 december 2024 om 11:43 uur

Zelf als kind in de Vredesparochie gewoond.Goede herinneringen aan pastoor Francois,Bijl,van Driel (later nog getrouwd met onze buurvrouw) en van Hoof.Een akkefietje op het Pauluslyceum met Barenbrug zorgde ervoor dat ik bijna geen examen mocht doen.

Mariët Bruggeman zei op 24 december 2024 om 14:06 uur

Dank voor je reactie Geert, wat fijn om te lezen dat je er zulke goede herinneringen aan hebt. Dan laten we dat akkefietje maar gewoon voor wat het is :).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.