Dat ging niet zomaar, want voorwaarde voor deze financiering was wel dat de H. Antonius van Padua patroon van de kerk werd. Dat leidde er zelfs toe dat er — zij het mondjesmaat — pelgrims naar Netersel kwamen om voorspraak te vragen bij Antonius.
De huidige kerk is overigens niet door het Antoniusfonds bekostigd. In 1944 werd het bestaande godshuis zo zwaar beschadigd dat het afgebroken moest worden. Maar de nieuwe kerk kreeg rechts naast de ingang wel een speciale kapel voor Antonius.
De kerk uit 1932 was niet de eerste in Netersel. Dat blijkt uit enkele oude kunstvoorwerpen die zich in de huidige kerk bevinden en die op de lijst van rijksmonumenten staan: een doopvont en een kruisbeeld uit de vijftiende eeuw, enkele beelden en schilderijen en twee klokken uit de zestiende eeuw.
Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen over het roomse leven van vroeger, zoals zich dat in de kerk en in de omliggende parochie afspeelde. Denk bijvoorbeeld aan Joannes (Jan) van Moorsel, die pastoor was van Netersel in de periode 1931-1963. We zien hem hieronder op de foto, onder andere tijdens het doopsel. Rond 1955 had hij (volgens de Piusalmanak) zo'n 450 katholieke inwoners onder zijn hoede. In 1963 werd pastoor K.H.A. Grüter in de parochie ingehaald.
Reactie toevoegen