Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Meisjespensionaat Sint Henricus in Lierop

Internaten
In Lierop hadden de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid van Steyl een liefdegesticht met bejaardentehuis, kleuterschool, lagere meisjesschool en - als eerste in Nederland - een Rijkslandbouwhuishoudschool voor boerendochters. Compleet met proeftuinen. Bij de zusters zat je in de regel intern, maar hun onderwijs stond ook open voor externen.

De leerlingen van de huishoudschool verbleven in een verbouwde boerderij. Dit gebouw lag achterin de tuin van het in 1910 door pastoor Offermans opgerichte gesticht. De school ging een jaar later open. Vanaf het begin was het een belangrijke doelstelling van de zusters om daar plattelandsmeisjes voor te bereiden op het bestieren van een boerenhuishouden. Van oorsprong duurde de opleiding twee jaar. Ze stond open voor meisjes van 15 tot 20 jaar. Later werden die ook al na de lagere school, dus rond hun twaalfde toegelaten.

De bovenste foto is begin twintigste eeuw genomen, waarschijnlijk bij de opening van de nijverheidsschool. We zien de docenten en internen van deze 'boerendochters school' met in het midden mgr. Arnold Frans Diepen de bisschop van Den Bosch. Later werd zijn boekje De Wellevendheid (1931) hét handboek voor rooms-katholieke seminaries, colleges, kweekscholen en pensionaten. Tot in een verbazend detail beschreef hij daarin hoe een echte dame of heer zich moest gedragen - niet te zacht of te hard lopen, je hoed niet scheef maar rechtop, niet schaterlachen, niet je maaltijd prakken...

De zusters vertrokken in 1964, nadat een belangrijke verbouwing van het internaat niet werd uitgevoerd. De huishoudschool werd voortgezet in Someren, na te zijn gefuseerd met de daar gevestigde vglo-school (voortgezet gewoon lager onderwijs). Het oude complex werd een bejaardentehuis. Maar hoe liep het eigenlijk met het internaat af? Zaten op de huishoudschool in Someren wederom internen?

Hieronder kun je het verhaal aanvullen en je herinneringen aan de kostschool Sint Henricus met ons delen.

Foto's

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nrs. 235820-03, 235803235804

11

Reacties (11)

Nellie Verbruggen Kuunders zei op 12 maart 2019 om 23:09 uur

Hallo... Gisteren heb ik mijn verhaal over kostschool Lierop verstuurd. Hopelijk is mijn mail verstuurd. Zo niet stuur mij dan een mail.
Groeten Nellie.

Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 12 maart 2019 om 23:27 uur
Hallo Hier ben ik weer. Het lijkt dat mijn mail niet is verzonden gisteren. Nu ik heb op kastschool, Landbouwhuishoudschool in Lierp, de hemel op aarde gehad. We waren jong en onbezonnen!!! Ik heb er veel geleerd, veel wat ze nu te kort komen in het dagelijks leven. Maar daarbij heb ik er veel plezier gehad. Ik bedacht altijd wel weer een plan om samen plezier te hebben. Natuurlijk wel tegen het beleid van de zusters. Daarom ging het zo mooi, al het kattenkwaad uithalen. We zaten met in en externen leerlingen op school. Nadat het internaat en school zijn opgeheven is de school, aangesloten bij een school in Someren. Maar daar was geen internaat bij. Daarom gingen de leerlingen van het internaat naar huis en elders naar school. Ik ben geboren in Milheeze een dorpje in de peel, dus daarom ging ik ook weer naar huis en ging toen in Deurne verder studeren. Je ziet we weer verschijnen met verhalen over het kostschool leven!!! Het was de hemel op aarde. Dit wordt vervolgd. Groet Nellie. Tot de volgende keer. Heerlijk om zo de herinneringen weer te voelen!!!
Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 12 maart 2019 om 23:48 uur

Mijn klasgenoten waren.
Mijn nicht Rina van Ansem--- Milheeze.
Jose'van Asten uit Helmond.
Agnes Hagens uit--- Elsendorp.
Joke Arts.
Bertie Lamers uit--Beugen.
Annie de Boer--
Nellie Draak__
Annie Rooijakkers-- Helde Grashoek.
Corrie van Summeren-
Truus.. nu Emie van Melis--- voornaam veranderd..
Maria van Someren--
Joke Groenen Neerkant.
Mia Wagemans.
Toos Wagemans-- { zussen}
Annie Wientjes--Oploo
Nellie Thijsen--Meijel.
Lioba Gerits.. Mill Overleden.

Wies Verstappen-- Meijel.
Maria Nooijen Bakel.
Wordt vervolgd.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 maart 2019 om 09:47 uur
Bedankt voor je enthousiaste verhaal, Nellie. En mooi om te lezen dat je die tijd omschrijft als hemel op aarde. En ik ben inmiddels wel nieuwsgierig naar een voorbeeld van het kattenkwaad dat jullie hebben uitgehaald ;) Praat je me bij?
Nelly Hoeymakers zei op 14 maart 2019 om 23:54 uur

Hallo ,ik ben Nelly Hoeymakers en heb ook in Lierop op kostschool gezeten. en ken Nellie daar ook van. Ik heb er ook heel goeie herinneringen van ,Maar weet ook nog dat Nellie geen zuurkoolstampot lust. Had het s,middags niet op kreeg het daarom s.avonds weer voorgeschoteld .Dit is me wel bij gebleven. maar hebben er heel veel plezier gehad. Klasgenoten van mij waren
Ella van Aken ,Ria Putmans Ineke van Genuchten Ria van Genuchten
.Marian v Genuchten Ria Maas Willy v d Oever Ria Bruisten, Jose Roggels Thea Huijs . Mia Janssen Lina Delissen Nelly v Kessel, Odilia Schepers, Maria Fleuren,Petra Pluim, en nog enkele meer daar kom ik nog op terug. groetjes Nelly

Christian van der VenBHIC zei op 15 maart 2019 om 10:55 uur
Nelly, wat goed om te horen dat je een fijne tijd op deze kostschool hebt beleefd. Behalve aan de zuurkoolstamppot dan ;-) Heb je nog steeds contact met de vele vriendinnen die je opnoemt?
Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 maart 2019 om 23:20 uur
Hallo hier ben ik weer Nellie Verbruggen Kuunders. Inderdaad zuurkoolstamp was iets wat ik niet zo graag at.. Maar thuis had ik geluk dat mijn moeder er ook een hekel aan had. Daarom kwam het bij ons thuis niet zo vaak op mijn bord!!!! Nelly Hoeimakers weet je nog dat we elke week 2 maal een half pakje boter kregen om op onze boterhammen te smeren. Dus dat was opletten anders zat je op het einde van de week zonder boter. We hadden een blauw rond potje met een schroefdeksel, dat was onze boterpot. Ik heb hem nu nog!!! Leuke herinnering, en gemakkelijk potje om mijn gebit in te zetten...ha..ha.. wie wat bewaard die heeft wat!!! Ik denk de laatste week vaak aan mijn kostschool leven.. Daarom ben ik goed ontspannen. Ja zie je s, morgens in eens Rene Bastiaans op TV. Hij verteld over het kostschool leven, en vraagt of er ook eens mooie dingen over het kostschool leven te horen. Ik werd me toch blij, en ben gouw gaan reageren. Dat maken we niet veel mee dat de dag met positieve geluiden begint!!!! Ik ga weer uit beeld en kom weer terug!!!! Groetjes Nellie.
Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 15 maart 2019 om 23:31 uur
Hallo hier is Nellie nog even. Ik ga proberen of mijn klasgenoten hier ook aan mee gaan doen. Ik neem mijn tell lijst van mijn klasgenoten en vertel dat ik een mooie ontspannende hobby heb gevonden.... Och er zijn er bij die het zeker leuk zullen vinden!!!! Wacht maar af!!!! Groetjes Nelly. Wanneer zie ik jou weer Nelly Hoeimakers.
Christian van der VenBHIC zei op 16 maart 2019 om 09:25 uur
Nellie, ik voel op deze website een digitale reünie aankomen :-)
Nellie Verbruggen Kuunders. zei op 16 maart 2019 om 11:23 uur
Hallo Cristian, dat ga ik wel proberen!!!!! Het zou leuk zijn!!!!!! We moeten vooruit leven maar eens de oude mooie dingen voelen is ook voornaam.!!!!!
Nellie Verbruggen Kuunders zei op 20 maart 2019 om 11:39 uur
Hallo, hier ben ik weer Nellie Verbruggen Kuunders. Ik ben nog steeds bezig, al zie je me hier even niet. Ik ben foto,s en brieven bij elkaar aan het leggen. En mijn klasgenoten aan het benaderen en dan komen we weer in beeld!!!! Groet Nellie.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.