Nieuwbouw was noodzakelijk omdat de kerk te klein was geworden. Aanvankelijk probeerde de architect, H.C. van de Leur, het oorspronkelijke gebouw te behouden. De tekeningen die hij hiervoor maakte, zijn bewaard gebleven. Maar uiteindelijk werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen. Het is een fraai voorbeeld van de manier waarop Van de Leur de bouwstijl van de internationaal gerenommeerde architect Dom Bellot verwerkte.
Eerder had Van de Leur al samengewerkt met Dom Bellot bij de bouw van de Josephkerk in Noordhoek. Met eigentijdse expressionistische vormen wist hij een kerk te bouwen die past in het dorp Vorstenbosch. De kerk is een rijksmonument mede omdat het gebouw uitzonderlijk goed bewaard is gebleven.
We nodigen je uit om hier je herinneringen te delen aan het rijke roomse leven, zoals zich dat vroeger binnen de Lambertuskerk en daarbuiten in de parochie afspeelde. Welke mannen Gods hadden het daar in de loop der jaren voor het zeggen? Wie deelde de communie uit? Wie doopte de pasgeborenen? Wie kwam er op huisbezoek? Je zou kunnen denken aan pastoor Liebrechts, hieronder op de foto, of aan pastoor Sliepen. Die laatste geestelijke had halverwege de jaren vijftig, zo staat althans in de Piusalmanak, 1086 katholieken onder zijn hoede - op een totaal van 1094 inwoners. Over de genoemde pastoors en andere priesters van de Lambertuskerk weet jij vast nog wel wat te vertellen. Onderaan deze pagina kun je reageren.
Priesters van het Heilig Hart; Lambertuskerk tijdens praefatie. Pastoor Liebrechts tijdens de eerste H. Mis van pater Joseph Coppens, 3 augustus 1947. Op de foto v.l.n.r. Liebrechts, Coppens, pater Lambert v.d. Heuvel? en pater Hertzich. (BHIC, 1656-000137, fotograaf onbekend)
Reactie toevoegen