Na het vertrek van de familie De Raet vestigde zich in 1850 de frater-onderwijzer Jan de Smit in het huis. Hij richtte het gebouw in tot een jongenskostschool, St. Chrysostomus geheten. Deze kostschool bleef tien jaar bestaan, tot het overlijden van Jan de Smit.
Aan het einde van de negentiende eeuw kocht het kerkbestuur De Weijer en stelde het gebouw ter beschikking aan de Zusters van JMJ (Jezus Maria Jozef) om er hun onderwijs te geven. De zusters bouwden het gebouwencomplex in de loop der jaren steeds verder uit.
De Weijer werd een combinatie van diverse scholen voor meisjes. Er heeft een bewaarschool in gezeten, een ulo-school voor meisjes, een R.K. lagere meisjesschool en een landbouwhuishoudschool. De zusters hadden zowel interne als externe leerlingen. De internen kregen voor de duur van hun schooltijd kost en inwoning bij de zusters. De externen gingen na iedere schooldag terug naar huis.
In 1974 vertrokken de zusters en kreeg het complex een grondige restauratie. Tegenwoordig is het gebouwencomplex in gebruik als een sociaal-cultureel centrum, met een openbare bibliotheek, een schouwburg en een muziekschool.
Heb jij nog bij de zusters op school gezeten? Reageer dan hieronder, deel herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.
Petra Jansen zat in de periode 1959-1963 bij de zusters op kostschool en stuurde ons deze foto's uit die tijd:
A. Meulensteen stuurde deze foto:
Reactie toevoegen