De school, compleet met proeftuinen, lag aan de Offermansstraat en was een unicum in Nederland. Het onderwijs stond open voor zowel interne als externe leerlingen, wat wil zeggen dat er ook meisjes zaten die na hun schooldag weer naar huis gingen.
De landbouwhuishoudschool maakte deel uit van het Sint-Henricusgesticht van de zusters, wat de verzamelnaam is voor alle gebouwen die zij onder hun hoede hadden, bijvoorbeeld ook hun klooster. Dit gesticht was in 1910 door pastoor Offermans opgericht. De landbouwhuishoudschool, ook wel "boerendochters school" genoemd, was een jaar later klaar. Op deze school zaten enkel interne leerlingen. De meisjes verbleven, heel toepasselijk, in een verbouwde boerderij, die achterin de tuin van het gebouwencomplex lag.
De groepsfoto bovenaan deze pagina is genomen bij de opening van de huishoudschool. Op deze foto staan de zusters en de leerlingen. Maar ook, in het midden, niemand minder dan de bisschop van 's-Hertogenbosch, Arnold Frans Diepen, die het gebouw inzegende. Bisschop Diepen is onder andere bekend geworden als de auteur van het boekje De Wellevendheid (1931), dat lange tijd verplichte kost was op katholieke (kost)scholen, waaronder ook de vele priester- en broederopleidingen. Tot in een verbazend detail beschreef Diepen in zijn handboek hoe een echte dame of heer zich moest gedragen: niet te zacht maar ook zeker niet te hard lopen, je hoed niet scheef maar rechtop zetten, niet schaterlachen, niet je maaltijd prakken... Aan alles werd gedacht.
Vanaf het begin was het een belangrijke doelstelling van de Zusters van Steyl, om op hun school plattelandsmeisjes voor te bereiden op het bestieren van een boerenhuishouden. De opleiding duurde van oorsprong twee jaar en stond open voor meisjes van vijftien tot twintig jaar. Later werd die minimumleeftijd naar beneden bijgesteld en werden meisjes ook al direct na de lagere school, dus rond hun twaalfde levensjaar toegelaten.
Op 1 januari 1936 kwam de landbouwhuishoudschool onder het bestuur te staan van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB).
Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal interne (en inmiddels ook externe) leerlingen dusdanig toe, dat besloten werd om een nieuwe, grotere school te bouwen. Deze opende de deuren op 4 september 1952 en kreeg als naam "R.K. Landbouwhuishoudschool Nazareth".
In 1964 hebben de zusters hun klooster in Lierop verlaten, nadat een belangrijke verbouwing van hun internaat niet werd uitgevoerd. De huishoudschool werd voortgezet in Someren, na te zijn gefuseerd met de daar gevestigde vglo-school (voortgezet gewoon lager onderwijs). Het oude kloostercomplex in Lierop werd een bejaardentehuis.
Bronnen
- 'De Landbouwhuishoudschool van den N. C. B. te Lierop. Vijf en twintig jaren vruchtbaar en zegenrijk werk', De Zuid-Willemsvaart (7 november 1936), bron: Delpher.
- Geschiedenis Someren, artikelen 'De boerinnenschool' en 'RK Landbouwhuishoudschool Nazareth'
Hoofdpagina Landbouwhuishoudschool
Deel verhalen en foto's
Reageer hieronder, deel je herinneringen aan het pensionaat en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl. Wij voegen ze dan hier toe.
Joke de Beijer leverde bij onderstaande foto (collectie BHIC) diverse namen aan:
Namen van meisjes in Lierop nummer 1 t/m 48:
2 Sjan van de Ven
3 Joke de Beijer
4 Ans van Vlokhoven
9 Jo van Acht
10 Angeline van Geffen
12 Rina Welvaarts
13 Marietje van Mill
18 Corrie van Hest
20 Jacqueline ?
28 Truus van de Boom
30 Riek van Rijthoven
31 Toos van de Pas
33 Sjaan Brabers
35 Marianne Schalk
37 Willy Calis
39 Tonny Slaats
47 Mien van bakel
Reactie toevoegen