Het gebouw stamt uit 1913 en is ontworpen door architectenbureau J.E.W. Oomen. In het pand zijn neogotische en neorenaissance stijlelementen met elkaar verweven. Zo zijn in de gevel neogotische details verwerkt en de trapgevel doet denken aan de bouwstijl van de Hollandse renaissance, wat in de negentiende en twintigste eeuw een nationale bouwstijl werd.
In het gebouw kwam een mulo, een naaischool en er werden pianolessen gegeven. Het kinderhuis werd in 1936 geopend. De kinderen in het kinderhuis gingen vaak naar de school aan de Oranjesingel, welke ook door de franciscanessen werd gerund. Van oud-bewoner Adrie van Rijsbergen-Engbersen weten we dat de kinderen, voordat ze naar de lagere school moesten, naar de montessorischool in de Jozefstraat gingen.
Kinderen mochten buiten schooltijd veel spelen. Bijvoorbeeld met blokken of in de zandbak onder de kastanjeboom. Er werd ook veel buiten gespeeld, van tollen en kikkeren tot glijbanen maken in de winter.
Ook werd er veel aandacht besteed aan religie. Kinderen moesten oefenen voor hun communie en kregen catechismusles. Ook werd dagelijks een Heilige Mis opgedragen waar de kinderen bij aanwezig moesten zijn.
Het kinderhuis werd uiteindelijk een kinderdagverblijf en verhuisde in 1995 naar de Schorsmolenstraat. Het oude pand doet tegenwoordig dienst als kantoorvilla.
Heeft iemand nog meer herinneringen aan het kinderhuis van de franciscanessen in Breda? Laat hieronder een reactie achter of stuur een mail naar info@bhic.nl.
Reactie toevoegen