De meisjes op pensionaat Sint Anna werden onderwezen en opgevoed door de Zusters van Jezus, Maria, Jozef (J.M.J.). Het lager onderwijs dat door hen werd verzorgd, stond in hoog aanzien. De eerste dag op het pensionaat zal voor de nog jonge meisjes best wel spannend zijn geweest. Ze namen afscheid van hun ouders en werden afgezet bij het imposante kloostergebouw. Eenmaal binnen stond hun leven voortaan in het teken van de groep, de routine en de strike discipline. Dat moest ze maar liggen op zo’n jonge leeftijd.
Alles deden ze samen: slapen in een zaal, wassen in een zaal, bidden in de kapel, eten in de refter… Wel konden zij als daar tijd voor was even wegkruipen in een boek voor studie of ontspanning. Naast de standaardvakken leerden de zusters hen ook vaardigheden als steno, typen, naaien, borduren en verstellen. Zo werden de meisjes voorbereid op het toen geldende ideaal van de vrouw als echtgenote, moeder en huisvrouw, en bijvoorbeeld ook voor beroepen als secretaresse of dienstbode.
Omdat naast een gezonde geest ook een gezond lichaam belangrijk werd gevonden, ontbrak ook gymnastiekles niet. Daarnaast stond ook culturele vorming op het program, zoals door middel van toneel- en balletuitvoeringen. Met zo'n uitvoering werd ieder schooljaar afgesloten.
Het pensionaat ging in 1962 dicht, het klooster tien jaar later.
Het is geen geheim dat het afgeschermde leven op kostschool door de oud-leerlingen heel verschillend wordt gewaardeerd. Jij was er misschien behoorlijk eenzaam en had nog lang heimwee, terwijl je beste vriendinnetje zich vooral het goede onderwijs herinnert, die aardige zuster en de leuke groep.
Reageer dus hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Mail ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.
Reactie toevoegen