De stichtingsdatum van dit klooster van de Zusters van Liefde van Schijndel is 5 november 1902. De welgestelde Eerselse familie De Kort stelde de helft van haar vermogen en boerderij met personeel ter beschikking voor de stichting van een liefdehuis.
Architect J. Heijkants ontwierp het klooster op de plaats van de zeventiende-eeuwse schuurkerk. In 1910-1911 kwam er een kapel van de hand van de Eindhovense architect A. van Gestel.
De zusters gaven onderwijs, hadden een sanatorium voor tbc-patiënten en een koloniehuis voor zwakke kinderen. Later verpleegden ze ook geestelijk gehandicapten.
Men besloot een nieuw ‘gezondheidskoloniehuis’ voor tbc-patiëntjes te bouwen. Op 21 september 1926 zegende Mgr. A.F. Diepen de Rooms-Katholieke Gezondheidskolonie in. Het gebouw is ontworpen door architect L. Kooken uit Eindhoven.
Vanaf 1939 werden in het tehuis ook Joodse kinderen opgenomen, zoals Annemarie and Elfriede Goldschmidt, maar ook George en Ursula Levy en Luise, Leni en Klaus Jacobs [zie de reacties hieronder; Redactie]. Sommigen overleefden de oorlog, maar lang niet allemaal.
Op verzoek van de Buitengewoon Onderwijs Bond stichtten de zusters in 1956 ‘De Kindervriend’. Daar konden kinderen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van hun eigen onderwijzers een vakantie van zes weken nemen.
Eveneens in 1956 werd het koloniehuis ‘Huize St. Jozef’ opgericht. Kinderen met een verstandelijke beperking werden daar voorzien van 24-uurszorg. De Kindervriend zou al na drie jaar plaats maken voor de uitbreiding van Huize St. Jozef.
Het klooster is 1 maart 1972 opgeheven en de zusters verhuisden naar Stichting De Donksbergen in Duizel. In de jaren tachtig is het gebouw gesloopt voor het nieuwe gemeentehuis.
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Heemkundige studiekring De Acht Zaligheden, Historie klooster (geraadpleegd 3 april 2019)
Reageren
Reageer hieronder, deel je herinneringen aan het Sint-Jacobusgesticht en vul de pagina aan! Ook zoekt het BHIC foto's van dit internaat. Stuur ze naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe en aan onze collectie. Of klik eerst hier voor meer informatie. Hieronder een greep uit de inzendingen:
Jeanne Kerkhof-Halewijn stuurde deze foto's uit 1954 van "Herstelling Kolonie Eersel":
Nel de Groot stuurde deze foto's van de gezondheidskolonie in Eersel rond 1950. Op de eerste foto staat zij achter het meisje met de twee vlechten. Op de tweede foto staat haar schoonzus Bep van de Ven (achterste rij, derde van links, met vlechtjes) en nichtje Nolly van Gerwen (achterste rij, tweede van links):
Chiara van den Bekerom vond in een doos op zolder een stapel oude kaarten, waarvan enkele zijn gericht aan kinderen in Huize De Kindervriend in Eersel, jaren '50. (Een van de kaarten is hieronder bijgevoegd.) Destijds was het misschien de trend om vrijwel de hele kaart leeg te laten, en enkel "Hartelijke groeten van..." erop te schrijven. Er staat dus weinig op. Wie weet meer? Klik hier om alle kaarten te bekijken.
De gezondheidskolonie in Eersel ca. 1956 (foto's ingezonden door Henk Keyzers):
Wim Vogels verbleef rond 1951 of 1952 zes weken in het Jacobusgesticht. Dat zijn ervaringen niet positief waren kun je in zijn reacties hieronder lezen. Wim stuurde de onderstaande foto in, die tijdens zijn verblijf in Eersel is genomen. Zelf zit hij in de onderste rij links. Hij is benieuwd naar wie er verder op staan en ook naar hun ervaringen in Eersel.
Reactie toevoegen