In 1904 was in Biezenmortel een inrichting voor de zorg voor zwakzinnige jongens gesticht. Dat was Huize Assisië, even buiten het dorp. In 1925 werd aan de andere kant van Udenhout een soortgelijke inrichting voor meisjes gestart. Bij gebrek aan een waterleidingnet in Udenhout, zorgden beide inrichtingen voor hun eigen drinkwatervoorziening, mét een watertoren.
Het waren de zusters van de Congregatie Dochters van Maria en Joseph uit Den Bosch (beter bekend als de Zusters van de Choorstraat) die hun oog hadden laten vallen op Udenhout om een internaat voor “achterlijke meisjes” te beginnen, omdat daar ruimte beschikbaar kwam. Men betrok een eenvoudig landhuis dat aan het bisdom Den Bosch was nagelaten door burgemeesterszoon Willem van Ierssel. Daarna begon men met hulp van parochie, bisdom en de plaatselijke Sint Vincentiusvereniging aan de verbouwing en uitbreiding van de gebouwen.
Begonnen als schoolinternaat voor verstandelijk gehandicapte meisjes, kreeg Vincentius vanaf eind jaren ‘60 de status van AWBZ-instelling. Daardoor veranderde Vincentius geleidelijk van internaat in een zorginstelling en hoefden de meisjes niet meer op hun 18e het internaat te verlaten.
Vincentius is tussen 1925-1929 gebouwd aan de westrand van het dorp, aan wat we nu kennen als de Schoorstraat. De architectuur van het grote en imposante gebouw is geïnspireerd op de Amsterdamse School. Opvallend aan het gebouw is de watertoren met zijn hoogte van 35,5 m. De omvang van het waterreservoir is niet bekend.
Toen de gemeente Udenhout zelf ook een waterleidingnet kreeg, werd Vincentius hierop aangesloten en was de watertoren overbodig geworden. Slopen lag echter niet voor de hand, omdat de toren integraal onderdeel uitmaakt van het gebouw. Het gehele complex is op dit moment Rijksmonument.
Vincentius is ontworpen door architect J.J.M. van Halteren uit Den Bosch. Van Halteren was een zoon van een aannemer en werd in 1893 in Amsterdam geboren. In 1919 vestigde hij zich als architect, eerst in Den Haag en later in Den Bosch. Van Halteren heeft tijdens zijn studie gewerkt bij architecten van de Amsterdamse school zoals J.P. Bekkers, Jos Cuijpers en Jan Stuijt. Hij heeft meer instituten en kloosters ontworpen, maar ook kerkgebouwen, waaronder de kapel aan de Deken van Miertstraat te Veghel.
Het fraaie uurwerk bovenin de toren en de angelusklok die daar hangt, zijn beide in februari 1928 per testament geschonken door een van de zusters, Zr. Ludwina (Anna Vessies) uit Beverwijk.
Reactie toevoegen